Hoppa till innehåll

– Hur tycker du att pumpan ska se ut?

Sa Tolvåringen här hemma till mig igår.

Jag minns inte vad jag svarade, men förmodligen ”huh”, ”eh”, ”vänta” eller ”mmm” eftersom jag just då var extremt upptagen med att skapa ordning i ett sällan skådat kaos. (Jag hade spillt en jättepotta te över tre ouppackade, men öppna resväskor. Rifs och rafs är två ord som kan beskriva initialreaktionen.) Vad Tolvåringen då gjorde var att googla fram lite inspiration och sedan skrida till verket med några verktyg som jag senast såg när jag som trettonåring  karvade i linoleum och tryckte mönster på t-shirtar.

Och så höll hon på hela eftermiddagen. Karva, karva, skära, rispa, gröpa, mumla och ömsom stöna i förtvivlan, ömsom tjoa av förtjusning. Vi började undra vems barn hon egentligen är, för det tålamod som hon har utrustats med måste någon annan än hennes föräldrar ha bidragit med.

Medan vi andra letade efter skräckkostymer och lagade läbbig mat, trollades ett fantastiskt konstverk fram.

Datorkanon till hjälp.
Karva, karva, karva.
Konstverket växer fram.
Konstverket växer fram.
Mitt i karvandet, bestämde sig Tolvåringen för att klä sig matchande.
I sjörövarbältet hängde allsköns nödvändiga ting.
I sjörövarbältet hängdes allsköns nödvändiga ting.
Och inne på toan utan fönster gjordes till slut det slutgiltiga testet: Jack Sparrow som pumpa!
Och inne på toan utan fönster gjordes till slut det slutgiltiga testet: Jack Sparrow som pumpa!

Och jag då? Ptja, jag gjorde mig så vacker som möjligt, bara.

Inte alls dumt faktiskt; med detta utseende får man respekt med sig.
Inte alls dumt faktiskt; med detta utseende får man liksom respekt med sig.
Share
Publicerat iBloggen

31 kommentarer

 1. Lo

  På den första säger jag WOW! Det var banne mig den mest begåvade pumpmakare jag sett! Detaljeringen! Variationerna i ljus!

  Och på den andra ”Lena Nyman”.
  Med all respekt osv.

 2. Härmed utnämner jag den pumpan till ”Snyggaste pumpan genom tiderna”! Det borde nog skickas ett pris. Hm. Japp, ett pris kommer på posten.

 3. Deltar i vågen!

  Mamman (Lotten) ser väl helt normal titta-i-spegeln-för-tidigt-på-morgonen ut, behöver inte alls vara just måndag.

 4. Örjan

  Redan sett variant av resultatet på Facebook, men din toa-bild gör skapelsen än mer rättvisa.
  Synnerligen imponerad.

 5. Förresten, angående vapenbältet — jag ser vad allting är utom grejen bredvid bananen bakom glasögonen. Är det en benpipa eller bara en fin simulering? (Eller är det en crack-pipa höll jag på att skriva innan jag besinnade mig …)

 6. Örjan

  OK- benpipa. I take your word.
  Hoppas i någon form av plastmaterial.
  ”Utväxten” på pipan (visste inte att mäniskor har sådana) påminner mig till utseendet på utväxter/knölar på de skrubbade, blancherade (korttidskokta) jordärskockor jag nyligen skalat.
  Mat igen – ja sån är jag.

 7. Som surgubbe är jag väldigt mycket emot de välska seder som vi okritiskt anammar. Mest från USA, verkar det.
  Men tolvåringens pumpa får mig att tänka om lite grann.

 8. Fast av alla traditioner som vi okritiskt anammar, måste jag faktiskt säga att halloweens skrräcktema är toppen. Delen med godisnorpande är jag däremot inte ett dugg intresserad av.

  Här har ni en maträtt på temat:
  prinskorv
  skållade mandlar

  • Dela de skållade och skalade mandlarna i två längs den medfödda sprickan.
  • Värm korvarna på valfritt sätt.
  • Stick in mandlarna korvarna så att de ser ut som naglar på fingrar.

  (Bild.)

 9. Så fint! Fish fingers vet jag vad det är, och korvfingrar är också en känd sak, men just detta var nytt.

  *funderar över hur jag ska bära mig åt för att få anledning att göra så … till julafton vet jag ju inte om det … hmmm*

 10. PK

  Jag är oxå motståndare till utländska företeelser som vi anammar helt okritiskt. Jag tänker på den tyska styggelsen att ha en julgran och att vi som protestantiskt land sedan fem hundra år, firar ett italienskt helgon. Något som vi gör sedan några årtionden.

 11. AndersGM

  … Eller detta påhitt att midvinterblotet skulle vara till minne av Jesu födelse? Bah, humbug! Skulle judar äta skinka?snöade det på krubban, va? Och gårdstomten, skulle han vara någon sorts vice man? Jag bara frågar?

 12. Men allra värst är väl detta med Mors Dag! Som om Mor skulle vara svenska? Morsor finns väl över allt?

  Annat är det med Fars Dag. Där har vi en uråldrig ursvensk tradition!

 13. AndersGM

  Imponerad av den Bergmanska Halloweenandan! Respekt. Här kom det inga barn, vare sig förra helgen, I onsdags, eller denna helg. Vi lider nu av akut sockerchock, man kan inte ha stora godisskålar stående i hela veckor. Folkhälsovarning! Myndigheterna borde ingripa!

 14. Jag var lite tveksam till Halloweenandet i början, detta amerikanska påfund, men då sa sonen lite fundersamt att om det ska vara svenskt blir väl bara midsommar kvar. Möjligen. Och dessutom tycks Hallow Evening vara något keltiskt från början och dessutom, till yttermera visso, är det verkligen en kul helg för ungarna där deras kreativitet får flöda. Även om det inte alltid blir bergmansk verkshöjd på alstren.

 15. @ skogsgurra ”de välska seder som vi okritiskt anammar
  MEN
  I min barndom som förlorat sig sig i historiens dunkel var det om höstarna i Skåne, utan dagis och TV, högsta nöje att leta upp sockerbetor som transporterna till sockerbruken tappat
  OCH
  göra betlyktor!
  Där kunde även fantasin och handaskickligheten fira triumfer.
  Dessutom kunde man ju ÄTA det man karvat loss – rena Halloweengodiset.
  OCH
  sedan var man ju ledig från skolan på Gustav Adolfsdagen och åt Gustav Adolfbakelser…

 16. Det är ju inte lyktorna jag tycker illa om. Det är den påtvungna apparaten runtomkring. Alldeles för tydligt köpmannainflytande. Precis som Mors dag. Fars dag är något helt annat. En gammal fin nordisk sed som faller sig alldeles naturlig.
  Vi har inga betor att stjäla här uppe i Norden. Men vi har stulit sockerbetor på fälten i norra Frankrike. Om vi skulle bli påkomna hade vi räknat ut att vi skulle ursäkta oss med att det var ”minnebetor” aka betteraves-souvenirs. Det borde vara begripligt. Tyckte vi.

 17. Örjan

  Visst har vi betor/rovor i Svealand.
  Framför allt kålroten.
  Dess ursprung, påstås ju vara dubelt svenskt, genetiskt och ordmässigt. Fanns inga sådana odlingsfält i Normandie?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A5lrot
  Kolla även franska textvarianten. Gammalt namn ”Choux de Siam”.
  Intressant att matkunninga Lisa FW anger att pumpa kan bytas mot kålrot i vissa asiatiska recept.
  http://matalskaren.blogspot.se/2006/12/hur-man-fr-grnsaker-att-smaka-ktt.html

 18. […] och ruttna bort ute på fälten. Halllå, samarbeta med USA i halloweentider, kanske? Ta fröna, skär ut vackra mönster och skicka dem med jetflyg till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.