Hoppa till innehåll

Den allra tjockaste boken

Ok, kanske inte den allra tjockaste i hela världen. Men vi börjar i liten skala – den allra tjockaste boken på Stadsbiblioteket i Eskilstuna, kanske kan imponera lite?

I förra inlägget råkade jag nämna att några vilsna barn ville se husets tjockaste bok. Jag visade upp en (fel, den var inte alls tjockast) och fick sedan bannor i båset för att jag inte noggrant redogjorde alla mått, titlar och innehåll samt översättare. Sedan visade det sig att halva kommentatorsbåset sprang omkring och mätte böcker mitt i natten och uppsökte föräldrahem i jakt på tjockböcker medan alla gamla jurister suckade att de ju fortfarande ägde lagboken. Slutligen fick jag skarp order att undersöka bibblans tjockaste bok.

Jag skickade redan igår ett meddelande till Stadsbiblioteket med frågan om den tjockaste boken. Sedan kom jag på att jag noooog visste att Yvoeri jobbade där, så jag kontaktade henne via Twitter. Idag fick jag mejl, telefonsamtal, intalade meddelanden på mobilen och svar på Twitter av tre olika biblioteksanställda, som alla var hur engagerade som helst!

Jag, Nioåringen och Tolvåringen utrustade oss sålunda med tre fungerande cyklar och detta kit:

Vissa fotointresserade karlslokar kommer att ifrågasätta kameravalet. Men den stora, fina gick ju sönder förra sommaren. Och den nya, fina – som jag inte är kompis med – tappade sin batteriladdare på resan till Estland med min djefla man.
Vissa fotointresserade karlslokar kommer att ifrågasätta kameravalet. Men den stora, fina gick ju sönder förra sommaren. Och den nya, fina – som jag inte är kompis med – tappade sin batteriladdare på resan till Estland med min djefla man.

Här är den!

Det är Yvoeri som är inringad i bakgrunden. Lika stor som Solstickan, ja.
Det är Yvoeri som är inringad i bakgrunden. Lika stor som Solstickan, ja.
Cumulative Book Index 1949–1950 är en lista med engelska boktitlar – två års bokutgivning, alltså. Så himla underligt.
Cumulative Book Index 1949–1950 är en lista med engelska boktitlar – två års bokutgivning, alltså. Så himla underligt.
Jag letade förtvivlat efter användbarheten på sidorna.
Jag letade förtvivlat efter användbarheten på sidorna.

Åren 1982–1999 finns hääär. Läs nu på ordentligt, alla, så att ni har koll på utgivningen.

Kommentatorsbåset vet att tala om att världens tjockaste svenska bok finns på Riksarkivet: Östergötlands mantalslängd från 1813, som tillkom när bokbindarna plötsligt skulle få betalt per beställning och inte per band.

Hämnden blev ett band som är 1,13 meter tjockt – och som inte går att bläddra i.
Hämnden blev ett band som är 1,13 meter tjockt – och som inte går att bläddra i.

(Jag hittade bilden här.)

Men om man inte är svensk, tror man att världens tjockaste bok är så här fjuttig: 32,2 cm.

Tjock? Pah. Löjligt.
Tjock? Pah. Löjligt.

Det är Miss Marples äventyr samlade i en volym – som naturligtvis hanteras med vita bomullshandskar och skyddshatt samt pärlhalsband.

Vem ringer Guinness World Records?

Share
Publicerat iBloggen

57 kommentarer

 1. Normalt sett har vi både vita handskar, pärlhalsband och skyddshatt när vi går och sätter upp böcker på bibblan, men vi slipper just nu under semestertider. Det hade förresten varit lite roligare om tjockaste boken hos oss varit en om choklad eller nåt sånt.

 2. Örjan

  Men.
  Hur tjock är egentligen bibliotekets bok?
  Glömde du måttbandet/tumstocken?

 3. PGW

  Yvonne, kan vi utveckla frågan och fråga vilken bok som är nästa tjockast? Och hoppas att den är mer läsvärd i sin helhet så att säga?

 4. Jag håller helt med PGW om att Yvonne (aka Yvoeri) bör utreda näst tjockaste boks intressanta innehåll. Alternativt ”vilken av världens alla tjockaste böcker är intressantast”?

  Örjan: kolla på bilden igen så ser du tumstocken!

 5. PGW

  (Är oroad för Kathrine, trebarnsmamman som nu står på kanten av boet och svajar betänkligt av sömnbrist).

 6. PK

  Men var ifrån fick du den kameran? Det ser ju inte alls ut som okompiskameran, eller minns jag fel? (man kan använda en kamera en liten stund efter att man tappat bort laddaren. det är inte som men en ofån.)

 7. Jamen här är det. Jag hänger i vanlig ordning inte med. Jo, visst verkar fågelmamman själv ansvara för hushållet. Ungarna gör flaxövningar och jag vill veta vad man bjuder besökande Australiensare på?

 8. Återigen blir jag besviken. Den där bruttan har ju aftonhandskar. I något slags kalvskinn, skulle jag förmoda. Garvade och ytbehandlade med olika aggressiva kemikalier. Och med spår av kladdiga drinkar, snittar, läppstift och tusentals handskakningar. Inte alls bra för arkivalierna.

  Varför så fixerad vid vita bomullsvantar? Jo, för att det blivit nästan löjligt med denna demonstrativa försiktighet. Vita vantar på – och sedan sitter man och pratar och spottar rakt ner i det man tror sig vara rädd om – utan en aning om vad gammal intorkad saliv i längden gör med papper och andra organiska ämnen.

  Gärna vantar, men först lite förstånd och vanlig aktsamhet.

 9. Men du förstår att jag blev glad när jag såg bilden, handskarna och boken och att jag har suttit här i flera timmar och väntat på denna din kommentar, Skogsgurra?

  /en nöjd en

 10. Du skulle ju kunna ringa till/mejla KB och höra om de har någon uppfattning om deras tjockaste bok. De måste samla in allt som publiceras i Sverige, och så alla samlingarna från här och där. Kunde vara intressant att se vad de har.

 11. Jo, det förstår jag väl. Men när det blir så fel? Ledsen om jag var övertydlig. Inte riktat mot dig. Men mot alla symboliska och tomma handlingar som vi ser mer och mer av och som gör verklig omsorg och ansvarstagande så sällsynt.

 12. Uppdatering från barnhemmet: Ernie dök upp med fisksvans. Barna verkar inte intresserade. Ernie äter själv. Katherina ute på vift. Ingen har ramlat ur boet.

 13. 1. Jag besökte fiskgjuseboet ffg, stiltje rådde
  OCH
  ett mycket bättre väder än vi just nu har i Skåne.
  Sedan klickade jag på länken om Jehu från 2011..
  OCH
  2.Bestämde mig för att jag göra allvar av att LÄSA om mina Frans G. essäer…
  3. Hushållets troligen tjockaste bok gav jag häromveckan bort i förlovningspresent…

 14. PGW

  Hur tunn kan en bok vara för att ens definieras som bok? Jag skulle nog hävda att en bok måste vara minst limbunden för att definieras som bok.

 15. Marianne

  Föräldrafritt i boet!

  Min tjockaste bok mäter blygsamma 9 cm. Webster’s Third New International Dictionay.

 16. BOK är faktiskt IATA koden på Brookings flygfält i USA.
  Brookings ligger i Curry county i Oregon.
  Så nu vet ni det om ni ska ta en sväng dit med privatjetet.

  Dock så räcker nog inte landningsbanan till för ett privatjet.
  Du får därför landa med ditt privatjet på Jack McNamara field
  istället. Det ligger strax väster om Cresent City, c:a 30 miles/ 48km söder
  om Brookings
  .

 17. Förresten angående tjocka böcker. Om man tar ett helt gäng
  böcker och limmar fast dem i varandra. Räknas det som en bok då
  eller räknas varje bok fortfarande för sig?

 18. Örjan

  Till tjocka böcker går det åt många bok papper.
  (Utdrag ur Wikipedia)
  1 bok = 20 ark makulatur och filtrerpapper
  24 ark skrivpapper (kallas ibland amerikansk bok)
  25 ark tryckpapper (kallas ibland svensk bok),
  48 ark postpapper (vanligen kvalitet 40 gram, ibland kallat genomslagspost)

 19. PGW: Jag får se om jag snubblar över några tjocka böcker som är mindre tjocka än den tjockaste vi har på Stadsbiblioteket och som då kan kvalificera sig som näst tjockast. Idag var jag mest förundrad över att jag i en återlämnad bok av Kafka hittade en diskpropp som bokmärke. Och innan någon frågar, jag kommer inte ihåg vilken av Kafkas böcker den låg i.

 20. Örjan

  Någon kunnig som som kan ange vilken återlämnad Kafka -bok bäst korresponderar med en diskpropp?

 21. Diskpropp i Kafka … TOG DU EN BILD?

  (Naturligtvis får sådana fantastiska bilder som inte tas vid det äkta tillfället återskapas och arrangeras för den goda sakens skull.)

 22. Jag sitter här i Karins kök och mittemot mig sitter Skogsgurra och påstår att blomman är en ”snustuppa”, alltså en lilja. Om man sticker ner näsan i den blir man snussmutig, liksom. Säger han. Och påstår sedan att jag inte får citera honom för att han då förlorar all trovärdighet.

  Sedan tar han alla mina barn och åker ut på sjön. Se upp, Ökenråttan, tänk om de lyckas angöra bryggan din!

 23. Sanna

  Att det är en lilja har jag kommit fram till. Men om man vill plantera en likadan, med samma färger, vad ska man då leta efter?

 24. Agneta

  Ser ut som en daglilja. Skulle kunna vara

  Hemerocallis
  ’Siloam Buttom Box’ eller
  ’Paper Butterfly’
  eller
  ’Bonanza’

  Sök på Hemerocallis eller Dagliljor

 25. Sanna

  Tack Agneta!
  Tror mest på Bonanza. Den är lik i färgen och har den där gula randen i mitten av det röda på varje kronblad.

 26. Det gick bra på sjön. Lite för slingriga vattenvägar och för dåligt med tid för Ökenråttans brygga. Nu i Gävle (landvägen). Lottens barn åter i land, hyfsat torra.

 27. Bosse

  Rekordet i min bokhylla är ynka 5 cm, men å andra sidan har boken en passande titel. Det är Hans Alfredsons ”En något större bok”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.