Hoppa till innehåll

Så hamnade jag i ett kök i obygden

Karins kök.
Karins kök.

Karin är en av kommentatorsbåsets kommentanter. Hennes broder, Skogsgurra kallad, är den mest frekventa kommentatorn just nu, emedan hans intresseområden varierar så vansinnigt att han kan kommentera allt. Karin och Skogsgurra har även den egenheten att de bjuder in främmat till sina hus (de äger flera – sammanlagt säkert ett tjogtal vad det låter). Och jag är inte den som säger nej till en invit.

Därför sitter jag just nu i ett kök i ett väldigt gammalt hus i Horndal. Så gammalt är det att Nioåringen när han klev in genom dörren fick en Skansenfeeling och frågade:

– Får man sitta på stolarna?

Karin har även besök av en amerikansk kompis, som glatt berättade om hur hon anmälde sig till en skjutskola (inte riktigt rätt ord, va?) för att kunna använda sina nyvunna kunskaper för att ha ihjäl en viss person. Som dock, av oklara skäl, fortfarande lever.
Nu åker Skogsgurra ut på sjön med mina barn utan mig – eftersom jag sitter och väntar på att bli uppringd av en journalist som har antagit hantverkarnas sätt att ange tid:
– Jag ringer efter nio.

Jag ska intervjuas om fasta uttryck som förvanskas och missförstås. Här är ett exempel:

– Jag ringer efter nio.

Det skulle man ju kunna tro betyder ”femövernie” eller kanske ”tioövernie”. Men nu är klockan kvart i tio. Ring, ring, bara du slog en signal.

Uppdatering
Aha, han ringde klockan 09:57 och var djupt ångerfull och alls inte som en hantverkare; han hade försovit sig. Jag är nu vederbörligen intervjuad och kommer säkert att bl hudflängd i spalterna för att jag kallar mig språkpolis.
Slut på uppdatering 

Igår var vi på Avesta Art på Verket – ett storjärnverk från anno dazumal. Man har alltså en gammal fabriksbyggnad som är ohyggligt imponerande i sig, som jag hade varit nöjd med att få gå in i som ett monument över flydda tider. Men här fanns mer.

Tolvåringen kände sig som änna Teskedsgumma.
Tolvåringen kände sig som änna Teskedsgumma.

De har stoppat in konstverk (av varierande kvalitet, ska sägas) och fyllt ytorna med allsköns ljud- och ljusexperiment som är så intressanta att barnen fick drogas och slängas över axeln för att fås ut ur byggnaden. Se vad de hittade utanför entrén:

 Transformers!
Transformers!

 Pssst, liten fotnot ur NE för säkerhets skull:

o`bygd subst. ~en ~er 
ORDLED: o–bygd-en
• glest bebyggd och avlägsen trakt

Inte alls nedsättande, alltså.

Uppdatering
Niklas tipsar: man måste läsa ”Svenskt hålindex”. Faktiskt.

Share
Publicerat iBloggen

62 kommentarer

 1. Protest! Horndal är ingen obygd, det ska vara ”mil efter mil mellan lador och hus… om uttrycket ska gälla. Och jag har nånstans sett en ingående redogörelse för hur en obygd ska vara beskaffad för att benämningen ska ha sin fulla betydelse. Här i Värmland har vi uttrycket ”åvävla” eller ”åävla” för motsvarande trakt.
  PS Det är inte SG som äger sekrutthusen, det är hans fru. DS

 2. Örjan

  Minns när SG började kommentera här, (på Sveriges trevligaste blogg) och berättade om ”den stora olyckan”. Något som gjorde att han tvingades flytta från Ärla (utanför Eskilstuna) till nuvarande boställe.

  Sekrutthus resp sekruttbil! Hur lång tid innan sekrutt nämns officiellt som användbart nyord? Måste det först användas i tryckt media?

 3. Menar de ”carpool”?
  Själv är min erfarenhet av hantverkare på senare år helt okej. När de lade golv (dyyyr upplevelse) så var det snyggt och städat varje dag, han kom på minuten. Dessutom var han väldigt snygg ;).
  Leveransfirmor däremot. Vi kommer mellan 8 – 16. Ni kan inte liksom få ner det till mellan 8 – 12, eller 13 – 16? Näe, omöjligt.
  Jahapp, hemma hela dagen för att ta emot en människa som stannar tre minuter.

 4. Det ligger en intressant publikation på köksbordet. Svårt att artbestämma på håll, men jag undrar om det inte är ett exemplar av den tidskriften ”The International Chaos Coordinator”. Den kan kanske vara värd en beskrivning. Återkommer om det på en blogg när dig!

 5. Södra Dalarna är ju heller inte alls någon avlägsen trakt. Förutom när man befinner sig alltför långt därifrån, vill säga.

 6. Så tråkigt! Jag tänkte länka till Svenskt Hålindex så ni kan utröna vilken typ av håla det är ni bor i men Yttermera som haft det har stängt sidan.

 7. Jag tänkte också på hålindex.
  Och så fick jag, trots att Karin var en länk, fundera på vem av dem som avsågs. Det är roligt att läsa Karins blogg och bås och hennes systers blogg och bås.

  Nån som vet hur starkt det måste lukta/stinka lavendel för att malen ska få fnatt och dra?

 8. Alltså, jag skulle ju varit med men var alltför tyngd av viktigt uppdrag på Siljansfors skogsmuseum (bl a mm), missade jag mycket? God mat?

  Cecilia N: Jag tror det är ungarna som möblerat om, häromdagen var det en som vevade runt med stor grenbit, soffa typ.

 9. Ökenråttan

  Lotten, du har rätt: Konsten i Avesta Art är verkligen av varierande kvalitet. Själva lokalen, om man kan säja så, är det som gör största intrycket; vi tänkte genast på Piranesis gravyrer. Vilken kuslig arbetsmiljö! (Dom där glasfigurerna, som finns att köpa i varenda glas- och porslinsaffär landet runt platsar väl ändå inte där man tydligen har ”konstambitioner”?)

 10. Jag hittade nyss en burk med görn oliver. Kulvält i kylskåpet. Med dåligt påskruvat lock. Resultat: mycket olivvätska i kylskåpet, väldigt lite vätska hos oliverna, väldigt många är torrlagda. Förutom att glufsa i sig oliver (som inte räknas som ett svar), finns det någon sorts recept på vätska att fylla på med så alla är i blöt?

 11. Örjan

  Niklas: Tack.
  Randkommentar eftersom index är från 2004.
  Ockelbo kan antagligen omindexeras.
  Då hade vår arvsregent antagligen ännu inte börjat kraftövningar hos omskriven gymägare.
  Nu omtalad ort.

 12. Örjan

  CN. Oliver i saltlag eller i olja?
  Antager saltlag.
  Inläggningslag är normalt 1 på 10. Eftersom oliverna redan inlagda/saltade, prova lite svagare.
  Eller tag överskottspad från inlagda gurkor. Har även konserverande/icke uttorkande effekt. Kanske du får fram ny smakupplevelse vid långvarig förvaring?

 13. Nu är vi inne på väsentligheter. Igen.
  En Dirty Dry Martini har en slurk lag från olivburken. Många (inte jag) uppskattar den smakvarianten. Finns det forskning som kanske visar att oliver, omrelokerade och sammanboende med saltgurka, respektive saltgurkelag ger samma fina (håller inte med) smakupplevelse?
  FYI: åter i Gävle efter kort visit i obygden där numera även Pysse med PK infunnit sig. Tror att Karin får expandera. Gott kök, förövrigt.
  Nioåringen höll tacktal på utrikiska. Det är ganska tufft gjort av grabben.

 14. Inlagd gurka gives icke.

  Det får bli saltlag 1 + 12 eller nåt då.

  Jag hör till skaran som inte äter oliver så maken som är på ingång får besluta hur han vill göra. Men nu har jag iaf nån sorts recept att följa.

 15. […] det är lätt att bjuda hem folk. Och på så sätt uppstår ibland intressanta kombinationer. På Lottens blogg kan man läsa om hur hon hamnade i ett kök i obygden (hrmm…), nämligen här och  hur […]

 16. Jag lusläste både kaoskoordinerings- och toalettpappersrullehållareutredningen igår. Mycket roande.

  Nu är det alltså så absurt att vi – Karin, Skogsgurra, PK och Pysseliten samt annat löst folk som drällde runt våra fotknölar – har umgåtts hela kvällen. I ett hur där ingen av oss egentligen bor. Och trots att vi egentligen inte känner varandra utan bara ses här i båset emellanåt. Mycket roande II.

  Imorrn ska jag bege mig till ett visst Ica i Avesta för att där fotografera en viss toalett. Mycket roande III.

 17. PK

  Men båsbossen har inte visat sig i båset på länge undrar vad hon gör. Men vänta nu, det vet jag ju.

 18. Kolla första boddörren Lotten, eventuellt på övervåningen. Jag tror att jag har sett lite olika kullagerliknande föremål där.

  Och apropå Fors, som utnämns till hålornas håla i Hålindexet, kan det vara intressant att veta den fabrik som i stort sett utgör samhället, har vunnit frisknärvaropris, bästa arbetsplatspris, good managementpris och lite annat genom åren. Inte illa för en liten håla: hög sysselsättning, låg jobbfrånvaro och lönsam industri.

 19. Sanna

  Jag tror att min uppväxtort (Gusum, som nämns i Hålindex) får ihop till 14 poäng. Möjligen femton. Gammal bruksort där den enda kvarvarande större arbetsplatsen ligger en bit utanför. Den spydde fram till åttiotalet ut så mycket skit att all skog dog. Centralt ligger det gamla bruket som till hälften är rivet. Centralt ligger också den andra fabriken som slog igen för drygt två år sedan. När jag var liten var orten mysig, nu är den skrämmande. Skulle nog passa som inspelningsplats för en dålig skräckfilm.

  Min nuvarande hemort, Karlskrona, hamnar på minuspoäng och det stämmer med min uppfattning.

 20. Örjan

  LL99. Håller med. Har även undrat.
  Kanske fastnat vid fågelboet, nu när skitloskan verkar ha regnat bort.

 21. HÄR!

  Jag har hemskt svårt när det gäller båssköteriet dels när jag kör bil, dels när jag måste dricka vin och prata engelska samtidigt som jag slår ihjäl mygg i Gysingetrakten.

  Nu väntar dock minst tre dagar i civilisationen (Eskilstuna), där det är torrlagt och internetfyllt. Men det är oroväckande många mejl i inlådan, så kanske måste jag vara seriös och så. Hu.

  Rapport: jag har glömt min termos i Karins hus och inte fixat cykelhjulet (KULORNA!), medan Pysseliten och PK har vandrat vidare och dricker äcklig, mörk öl i Göteborg. Karin med anhang mellanlandar i Stockholm för vidare färd mot Gotland (med en ovillig amerikanska) medan Skogsgurra sitter fast med en mysko maskin i Gävle, som måste purras kl 05 på morgonen. Fru Decibel, hon sitter fast uppe på en Dalahäst i Avesta, hon.

 22. Det var inte maskinen som skulle purras klockan fem. Det var jag.
  Maskinen nu i ordning och alla är nöjda. Jag firar med långsam hemfärd i morgon.

 23. Jag dricker latte! Den äckliga ölen var nog PK’s jag drack ljus och fin lager från tyskland.
  Det är förtvivlat dåligt med spännande toaletter utmed E20, men jakten fortsätter. Än leder Avestas japanska vidunder! (Både öl och latte tarvar tätt mellan toaletterna)

 24. Gjusarna! Kan ingen klättra upp med ett paraply och hjälpa mamma
  med de små! Och mera regn ska det bli och tänk om åskan slår ner i boet!

 25. Agneta

  Mitt i mörka natten och jag gör ett besök hos fiskgjusarna. Det är kolsvart. Man hör hur det blåser och hur regnet skvalar. En fågel klagar gång på gång. Nu friskar vinden i rejält och mellan klagolätet hörs lite knackande på pinnarna i boet. Det hela är riktigt ruggigt.

 26. Jag har liksom Agneta kollat på fiskgjusarna mitt i natten och känt samma sak: ruggigheters ruggighet. Och när det regnar på dem vill man ju bara upp och erbjuda skydd. (Skärpning, Lotten! De är fåglar.)

  Vad bra att vi fick ordning på de tres födelsedagar — jag som påstod att nr 3 (Ester eller Estrid?) kläcktes en hel vecka efter Estelle. Och så var det bara fem dagar!

 27. Man Grey

  Blev lite intresserad av vem dazumal var. Hittade då detta när jag googlade. Internet är fantastiskt!
  ”Dazumal
  Dazumal – tyska – betyder ”då för tiden” (da zu mal, uttalas -tsu-). I sammanhang som ”anno dazumal” betyder det helt lätt en tidrymd för ganska länge, skada ej hurdan jättelänge som helst, därnäst. Exempelvis började det fungera spårvagnar villig Stockholms innerstads gator anno dazumal, skada Gustav Vasa var ej konung anno dazumal.”
  En ny, fin och enligt lokalpolitiker den modernaste offentliga toaletten i Norden, invigdes i veckan i Helsingborg. Ligger förvisso inte längs E20, men är i gengäld avgiftsfri.

 28. Ja! Vavadejagsa! Det skiljer bara två dagar mellan de två sista fiskgjuseungarna. Och då blir det ju väldigt besynnerligt att Estrid är så liten fortfarande, jämfört med syskonen. Gökunge? Eller kan det vara så att vi missat lite när det gäller ungarnas kön? De första två är tjejer (killar?) och minstingen tvärtom?

  Ett av skälen till att det blev en liten bloggbåssamling i obygden (hrmm…) var 1 st kvarglömsel, nämligen Pysselitens hatt, som nu genom bortförsel hamnat rätt i livet igen. Rollen som kvarglömsel axlas i stället av Lottens termos (mycket avancerad sådan, kräver nog körkort). Återfås mot beskrivning!

 29. PK

  Jag som kunde ha svurit på att det var runt en vecka mellan de två yngsta ungarna.

  Niklas, hette den så boken? Inte Carl Larsson lösenordet?

 30. Åh är det någon som ska se Zornsamlingarna? Glöm för all del inte att titta på allt vacker som finns på Zorns textilkammare, min dotter t ex.

 31. Nej, nej, det är två grabbar och en lillasyrra. Att det är grabbar syns på att de är så framåt! Estello, Esteban och lilla Estrid och boet heter Estremadura. Känns det om, i går kväll i alla fall.

 32. @Kicki, har dottern gått och blivit Zornkulla? Utgår från att man just i textilkammaren ändå har kläderna på!

 33. Dottern är mycket flexibel och pendlar mellan epokerna, just nu tjänstgör hon på Zorns textilkammare, personal helt engkelt. Och tål att tittas på.

 34. […] Förra året gick termosmuggen som är bättre än alla andra termosmuggar vilse hemma hos Karin i Horndal, som inte är vad man skulle kunna kalla en obygd utan ett lagom stort samhälle i sina bästa år. Kanhända är det så att det har funnits andra år som har varit bättre på något vis, men då var ju inte jag här och kan därmed inte vara något sanningsvittne att räkna med. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.