Hoppa till innehåll

Det ultimata cykelstöldsskyddet och en ny biograf

Jag och Sjuttonåringen tog oss till den ack så långfredagshelgande staden Västerås för att titta på dels Jack Dawson, dels Kate Winslets klänningar.

Inte ens Pressbyrån hade öppet.
Inte ens Pressbyrån hade öppet.

Titanic har alltså i dagarna nypremiär 14 år efter premiären för att fira att det är 100 år sedan Titanic sjönk. Eller om det kanske har nåt med att fira att filmen förmodligen kommer att dra in ännu mer pengar än den redan har. Sjuttonåringen är vanvettigt förtjust i Leonardo DiCaprio i rollen som Jack Dawson, medan jag är vanvettigt förtjust i 1912 års mode, om än i filmversion.

I Västerås öppnade i fredags ett sprillans nytt Filmstaden och, vips, hörde jag mig själv gnälla över både det ena och det andra eftersom biografen (som var proppfull) bara hade två toaletter. Och ska man se en drygt tre timmar lång film, gäller det att tömma blåsan. Under hela filmen gick små lämmeltåg med kissnödigt folk ut ur salongen – och när de inte gick på toa satt de och och kommenterade högt (”men kan nån skjuta henne!” om den elaka mamman), snöt sig som vore ute och körde femmilen i OS, gjorde pruttljud med händerna och dansade jenka med fötterna mot stolen framför. (Förmodligen av kissnödighet, sa vi.)

I själva salongen hade någon pyntat med något fullständigt obegripligt. (Bilden är tagen med mobilen under eftertexterna.)

Planka, vatten och hajar, jahaja. Men varför?
Planka, vatten och hajar, jahaja. Men varför? 

Ni kommer nu att få höra mig sura ännu lite mer. Till höger på bilden ovan ses hur någon har råkat spilla ut sin hundralitersbunke med popcorn. Ålrajt, spiller gör vi alla (vissa av oss lite mer än andra). Men varför tar man inte upp det? Tänk på alla popcornen som ligger där och känner sig ensamma och övergivna. Bildbevis av dålig kvalitet efter föreställningens slut:

"Nån annan tar säkert hand om skiten" kallar jag detta mitt konstverk.
”Nån annan tar säkert hand om skiten” kallar jag detta mitt konstverk.

Men nu till positivare tongångar – det absolut bästa cykelstöldsskyddet!

Eftersom vi i familjen har blivit av med alla våra cyklar (och försmäktar på grund av detta), spanar vi hela tiden efter övergivna cyklar som vi kan lämna till polisen, extra fiffiga låsanordningar och cyklar som tydligen inte är stöldbegärliga. Och se!

Cykel med fågelskit!
Cykel med fågelskit!

Just den här stod alltså på ett fågelfritt ställe (vilket man ser på cykeln bredvid) och var inte bortglömd och punkterad utan i allra högsta grad en välfungerande cykel … som väl ingen stjäl?

Alltså måste jag köpa mig ett duvslag.

Share
Publicerat iBloggen

54 kommentarer

 1. Din bild tre är ett av skälen till att jag inte är något bio-fan. Det är för kletigt och inte sällan ser det ut sådär redan när man kommer.
  Men visst borde du väl kunna måla dit duvskiten? Vad heter det, trompe l’oeil?

 2. PGW

  På V& A sålde de klistermärken som såg ut som rostfläckar, mycket välgjorda, som man skulle sätta på bil eller cykel. Det sas att det skulle minska stöldbegärligheten. Värt ett försök kanske?

 3. Annars kan du få duvslag, komplett med ett halvt ton bajs, av mig. Jag har på balkongen, nämligen, men vill gärna använda nämnda balkong för egen del snart. Vi hade tänkt ägna påskaftonen åt att plundra duvbon på ägg, men det blev inte av, så det blir väl till att vanhelga påskdagen i stället. Om jag skickar duvfamiljen med tåget är den nog framme lagom till skolavslutningen eller så.

 4. Ursäkta Flinn, jag är en relativ nykomling på Lottens blogg, så jag vet inte om du är ett inventarium eller nytillkommen.
  Hur som, jag blev intresserad av ditt tämligen sammanhängande resonemang om duvtransport och kollade din profil. Där ser jag till min oerhörda belåtenhet att du är intresserad av kraftledningar. Så utomordentligt sympatiskt!
  Vi kan ju ta upp det ständigt aktuella temat om tvåfasledningar och deras förekomst i världen. Det var ett mysterium för mig ganska länge. Men nu har jag full koll.

 5. Flinn har varit med sedan Elkvarn byggdes, Skogsgurra!

  (Det är rätt intressant att kolla på de allra första månadernas kommentarer i början av 2006. Allas bokstäver ser så unga ut.)

 6. PGW: Det har jag också hört, men inte testat. Än.

  Cecilia N: Vet inte, men jag hoppas att det funkar. Helst skulle jag vilja ha just en berguv, eftersom jag är från Dalarna, men jag är beredd att försöka med lite av varje. Dock måste redan befintligt bo bort ”fort som attan” (fastighetsskötarens ord, så slipper någon bli förgrymmad på mig om jag verkar hjärtlös), innan äggen kläcks om en vecka eller så.

  Skogsgurra: Jodå, jag har hängt här sedan 2005 eller så, men jag kommenterar högst sporadiskt. 🙂 När jag undersökte din länk och tog mig in på kontaktsidan såg jag genast samma telefonnummer (fast med annat riktnummer då) som mina morföräldrar hade en gång i tiden! Fint!

 7. Okej, om bloggen startade 2006 har jag väl inte hängt just här sedan dess, men det var väl någon julkalender före det, eller så? Tur att Lotten har koll på arkiven.

 8. Usch, Lotten. Sådär ”små” datum får mig att förstå att jag har hängt här lähäänge och antagligen är jähättegammal …

 9. Ökenråttan

  Så när jag var ny på Lotten-bloggen då var L-bloggen också rätt så ny. Hmmm. Jag minns Flinn från förr, faktiskt. Det vore skoj att minnas HUR jag hamnade hos Lotten … Jag for runt på en massa bloggar, då i min lyxhustrutillvaro i Öknen med massor av fritid och somligt har trillat av i farten, men inte Lotten-bloggen.

 10. Jag minns alldeles glasklart.

  Lotten och syster Karin hade något samröre. Jag tyckte att Lotten verkade OK och tittade in på DSSP. Helt i min smak. Den enda bloggen, utom systers, som jag följer regelbundet. Tror det var mindre än ett år sedan.

 11. Jag kommer givetvis ihåg Ökenråttan (och många fler) från förr också. Tycker mig minnas en bild av någon pittoresk elledning. (Jaha, så var vi där igen! Nej, jag är inte elektriker, kraftverksingenjör eller något ditåt. Jag är en virkande språknörd som så många andra.)

 12. Jaha. Så var det med det.
  Ingen bra idé att prata tvåfasledningar då.
  Tur att jag har en förstående hustru. Hon kan numera skilja tvåfas från trefas. Men jag saknar det riktiga engagemanget och glöden.

 13. @skogsgurra och Flinn
  Man behöver inte vara i branschen för att lära sig om trefas och tvåfas ”the hard way”
  Vårt ärvda torp fick inte el förrän 1961 och då kopplades vi in 3 km från huset genom vintertid snötyngd granskog. Numera går det en huvudledning med 50000kwatt(?) 25 m från huset men vi är fortfarande inkopplade till stolpen…

 14. Som jag minns det hittade vi (PK & Pysseliten) hit via Lottens kåserier i SvD, var det väl? Hur som helst tog PK tag i saken och gogglade på Lotten Bergman och så var saken biff. Men när var det?

 15. Jag kåserade i Sydsvenskan mest (men även i andra publikationer, dock inte SvD) 1999–2005.

  Alla de här minnena kan man ju kopiera rakt av till min begravning, förresten. Jag vill att ”Här kommer Pippi Långstrump” spelas i löjligt lågt tempo också, sådär så att man bara nästan känner igen vad det är. Och alla ska få varsin frottéhandduk att snyta sig i.

  Länken har kommit nu, Den Blyga! (Ibland blir det så: bloggen idisslar ett tag och funderar på om det är spam eller inte.)

 16. Christer

  Håller med Pysse, kan man måla trasmattor så kan man väl måla lite duvskit.
  Jag kom hit via SFÖ-konferensen i Sunnsvall. Blogg, barn och basket, stod det i programmet, så det var jag ju tvungen att kolla upp.

 17. Så var det! PK brukade skicka kåserilänkar från din hemsida till mej. Ett bra avbrott under dagen, ”igenkänningskul”!

 18. Jag blev rekommenderad redan på den gamla okommenterbara tiden av /ingrid som kommenterar högst sällan. Det var ungefär i höjd med att jag såg annonsen för det jobb jag nu innehar, det vill säga sista kvartalet 2005. Jag satt ute hos en kund och översatte databasfelmeddelanden, så det var trevligt att kunna koppla av lite med Lotten.

 19. Jodå bio går man en del på men nästan aldrig här i stan längre.
  Detta beror på att SF stängde en av Sveriges finaste biografer, Centrum, ocg bara lämnade kvar städskrubbarna (Rio).

  Brukar därför inte se lika mycket film på bio längre men
  det blir ibland besök på några av biograferna i Sthlm.

  Mestadels Skandia Teatern, Rigoletto eller Park.
  Har dock mest blivit Skandia det senaste halvåret då Rigoletto är stängd pga. renovering och Park är lite långt att gå (till/från Station) under den kalla tiden av året.

 20. Christer

  Det där arrangemanget med en brädbit, ett lakan och några pappbitar var verkligen lamt. Och obegripligt. Hade de blandat ihop Titanic med PotC? Båt som båt, liksom?

 21. ica

  Som den där biosalongen ser ut ser min spårvagn ut vid varje ändhållplats ungefär. Värre är när de köpt chicken wings på donken och sen sprider ut benen av dem. En viss stadsdel i stan har en förkärlek för en sorts frön där man måste spotta ut skalen på golvet verkar det som. Det ligger stora högar. Tror helt enkelt att människan är en väldigt äcklig ras.

 22. Ökenråttan

  Det där med att sprida ut ben och skal är nog från den tid då vi strövade omkring med våra små väskor och samlade saker att äta. Vi åt och så slängde vi resterna och ökenvinden eller savannens gröna golv tog hand om skiten; vi slapp se den.

 23. Men Lotten, istället för besväret med att installera och sköta ett duvslag föreslår jag att du mutar en konstnär att göra duvskitsmotsvarigheten till trompe d’ôeil på cykeln.
  Som jag nog med säkerhet stavat fel, vilka kombinationer jag än väljer ser det konstigt ut, märkligt att det blir så ibland.

 24. Alltid lika hög servicenivå på denna plats – tack för trompe-l’œil-utredningen! Och då är det bara att göra’t då, trompe-l’œila lite, när man nu kan stava till det. Funderar på att testa på någon lämpligt cykel, men det får nog sluta regna först.

 25. HÖR UPP ALLA! Om någon till äventyrs faktiskt genomför trompe-l’œilningen på ett eller annat sätt: meddela det! Då är vi säkert först med det senaste så att jag kan påpeka att min blogg är det nya svarta.

  (För övrigt får ni gärna påminna mig om jag har lovat att blogga om något som jag sedan verkar strunta i: whiskyöversättningsjobbet sätter sig på minnesnerven och jag kan numera knappt stava ens till whiskey.)

 26. Wow! Du menar att jag kan få chansen att få bli en trendsättare – och nu blev det knepigt igen – nog borde det väl kunna bli så på svengelska?!

  Och tack för trompe l’oeil-utredningen, jag var inte så långt ifrån det rätta. Bara ett circumflex för mycket.

 27. Jag kan måla duvskit på en sadel och skicka till dej. Det blir en ny metod som jag måste ta patent på i sju exemplar och den stavas: frkst’blobbsk-t.
  (PK har sadeldille, han märker inte om jag tar en sadel i förrådet)

 28. Ökenråttan

  Men denna whisky! Hur kommer det sej, Lotten, att du håller på med en översättning som handlar om just whisky?

 29. Jag gör allt för pengar!

  (Att det blev just whisky var ren sinkadus eller hur man nu ska se på det. Jag lär mig mycket, men har ingen tid över till annat och känner mig som en överliggare som glömmer att tvätta håret och går in på Ica i långfillingar.)

 30. Så, arbetet hindrar dig? ”Work is the curse of the drinking classes” kanske är ett passande citat?

  Glöm det där med lura fågeln. Fick för mig att oseil kunde läsas som fågel. Och det kanske det kunde. Nån gång för länge sedan.

  Är det problem med ljudfilen 9 april 2012 kl. 16:12 ? Lotten säger att den inte kan öppnas.

 31. Ja kära nån, work cuts into my day, som vi brukade säga. Och jag ska se vad jag kan göra med trompe-lœilandet. Jag HAR väl berättat att jag lyckats lura ett par brunmurriga garderobsdörrar att de var gjorda av gyllenskimrande flambjörk?

  SG. Ljudfilen gick inte att öppna (nykter) med Mac OS X 10.7.3.

 32. Det kanske är en trompe l’oreille som vi fått till? Ljudfilsmysteriet. För er lyckosamma som inte hört den är det Pippi Långstrump som begravningsmusik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.