Hoppa till innehåll

Min djefla man förstår mig inte

Jodå, vi har sagt att vi ska bli 100 år båda två och att vi sedan ska hoppa ner i en vulkan tillsammans eftersom barnen då förhoppningsvis klarar sig utan oss. Frågan är bara hur i hela friden jag ska få upp karln på vulkankanten. I förmiddags hördes detta:

– AAAAAAAAAAAAAAAARGHHH! LOTTEN! HJÄLP! HJÄÄÄÄÄÄÄÄLP!

Nu får man faktiskt ta dylika hojtningar och rop med en nypa salt och mumla ”don’t cry wolf” (samt helt inkorrekt nynna på Peter och vargen för att jag när jag var liten blandade ihop den med Pojken och vargen) eftersom min djefla mans rop på hjälp kan bero på att han

 • inte kan hitta filmjölken
 • har fastnat med ena foten i toastolen
 • balanserar 72 böcker på varandra eftersom latmansbördors rekord bör slås
 • brinner av iver över att få visa upp sin senaste imitation av en dammsugare som har tagit sig vatten över huvudet och sugit i sig tre bomullstussar och tre gem på en gång.

Jag släntrade nerför trappan samtidigt som jag lade ÖK i Wordfeud (ka-tjing) utan att trilla eller ens darra på manschetten. Men så såg jag. Förfärligheters förfärlighet. Som en gammal vinkelhake stod han i köket och hängde över en glassburk.

Den djefla stånkande mannen och hans glass.
Den djefla stånkande mannen och hans glass.

Han sa:

– RYGGSKOTT!

Jag kontrade snabbt med :

– NACKSKOTT!

Det är i det läget min man inte förstår mig. Medan han vill att jag ska säga stackare, nämen ojojoj, det blir nog bra ska du se samt vill du ha lite knark, står jag och förbereder mig på att få associera vidare med NÅDASKOTT, HAGELSKOTT, SKRÄMSELSKOTT, PISTOLSKOTT SLAGSKOTT … VARSKOTT! Skratt är bästa medicinen! (För nu börjar jag ju bli rätt van vid ryggskotten.) Å ja ba:

– Men du, är det inte lite sent? Det var ju i förrförra veckan som skottdage…
– Uh. Ah. Dähr. Och dääähr. Tabletterna.
– Knark! Får jag ta? Vad gjorde du när det högg till?
– Bäddade. En. Uh. Aaah. Säng.
– Aha. Då förstår jag. Nya, ovana rörelser är aldrig nyttiga.

Lumbagoplåster!
Lumbagoplåster!

(Bilden hittade jag hos The Quack Doctor.)

Nu ska ni inte vara oroliga – han har tagits omhand av mig och fått dunderpiller som vi smugglade hit från storstan i somras och dessutom dubbel dos muskelavslappnande tabletter. Han bedyrar att han har gjort sina muskelövningar som han ska och att orienteringsrundan på blankis i förrgår inte har med saken att göra. I detta nu ligger han och snarkar bredvid mig med en kylklamp på ryggen. Nyss mumlade han något nästan ohörbart. Transkribering:

– Mnhgh … grull … acka … nuffi piller … betala baff i förskott.

Å ja ba:

– FÖRSKOTT!

Share
Publicerat iBloggen

31 kommentarer

 1. Örjan

  Läge att nyttja kapten Haddocks vokabulär?
  Allmänbildad som han är, lär det inte vara några svårigheter för honom att finna ord.
  Hoppas läkningen går snabbare denna gång än förra.

 2. Mina gissningar helt värdelösa. Börjar bli van.
  Hoppas det inte blir som förra gången.
  Hur funkar det med sjukskrivning när man är egenföretagare? Jag har aldrig nånsin lyckats komma ihåg att ens försöka. Och om jag skulle ha försökt så hade det säkert inte funkat.

 3. Jag som bara får ett hugg tvärs över bäckenet lite sådär ögonblickligt som strax går över hyser stort medlidande med den djefla mannen. För jag har ju legat blickstilla i sängen med brutet nyckelben också och det är allt annat än skönt.

  Ett tips från den turen dock: om man ligger på en renfäll så går det åt mindre ansträngning att vända sig i sängen än om man ligger på lakan. (Fast gillar man att ha is på ryggen kanske det är konstigt att ligga på renfäll?)

  Har du alltså två målade mattor i köket?

 4. Örjan

  Visserligen har du tidigare skrivit att DDM är en linslus. men inte hade jag räknat med att se honom (liggandes på pall) på sidan 5 vid min bildgoogling av ”ryggskott”.

 5. PGW

  Älskar dina målade mattor! Kan du komma och måla några hos mig också?

  Just ja, mannen. Stackars. Ryggskott lite för ofta? Behöver lite träningsprogram från sjukgymnast eller så kanske?

  Skogsgurra, man är aldrig sjukskriven som egenföretagare. När jag hade ryggskott låg jag på golvet, uppstöttad med kuddar här och var och hade bärbara datorn uppriggad lite på sniskan på magen-låren. Inte idealiskt, men det går. Det jobbiga är att ta sig i och ur den här positionen.

 6. Christer

  Alltså, Paolo Roberto vet säkert en hel del om träning, men när det gäller att bygga upp ryggkorsetten räcker det helt enkelt inte med en kvart om dagen. Det vill till betydligt tuffare tag.
  Jag brukar ha som riktmärke att om man åtminstone någon gång under passet känner att ’Nä, varför gav jag mig in på det häe? Det är jag alldeles för gammal för!’, då är det rätt lagom, ungefär.
  Vill till då att man hittar nåt som är tillräckligt kul för att orka fortsätta, som jag kanske har sagt förut.

 7. Exakt så: vi varken sjukskriver oss eller vabbar med barnen. Vi bara jobbar lite annorlunda.

  Vet ni att igår försvann tre dagars whiskyöversättning från min dator. Det är som om filen aldrig har funnits. Trots backupper och Dropbox, Sugarsync och fan och hans moster är orden puts väck.

  Och bredvid mig ligger min djefla man och huffar och puffar.

 8. PK

  Jag gillar attityden att först ta bilder av situationen, sedan hjälpa till. Synd bara att du inte använder din nya fina kamera. (tycker du att jag tjatar? bra.)

 9. JAG vet minsann hur det är att ha ryggskott! Klapp, klapp på den djefla mannen. Saker som han absolut inte ska göra är t.ex. att slänga sopor i sophinken, såvida ni inte har sophinken i brösthöjd. Det får du ta över, Lotten.
  Har också varit med om att bli helt bra på en vridning hos kiropraktor.

 10. Ökenråttan

  Stackars DDM med ryggen och stackars Lotten med den förlorade arbetstexten. Ont vet jag hur det är att ha, närmare bestämt i armvecket (inte -bågen) och en gång förlorade jag 20 sidor text; poff bara.
  Trevlig start på denna nya vecka; jämmer och misär. Nu går jag ut och shoppar lite kläder.

 11. Nu haver jag rekonstruerat all försvunnen text och även sett att jag inte är ensam om detta mysterium. Som van datoranvändare med en djefla man som (i vanliga fall) kan trolla med både datorer och knän, är det dock fortfarande en gåta.

  ”… with an open-topped, cast-iron mash tun and wooden washbacks, while one of the two wash stills in situ …”

 12. Ni har alla dragit er undan för att låta mig vara ifred med översättningsångesten, va? Ska bara meddela att

  1) ja, det är två målade mattor, men golvet är ändå skitfult
  2) en person i kommentatorsbåset kommer idag att skicka knark med posten så att DDM inte stör mig så mycket i fortsättningen.

 13. Margits märkvärdiga

  AJ! Det absolut bästa ryggknepet fick jag lära mig på avdelningen natten efter att jag opererat ryggen (och sedan dess INTE HAR HAFT ONT ALLS – sing hallelulja). Sov (eller bara ligg för den delen) med silkeskläder, då är det mycket enklare att vända på sig! SÅ enkelt och inte hade jag kommit på det själv. I brist på slinkiga, halkiga kläder kan man bädda med plast under lakanet. Och så spänner man inte lakanet så hårt utan låter det finnas en glidmån. Det senare känns dock mer 97+ än ”mitt i livet och på språng”…

 14. Nu kom jag på ett knep som jag lärde mig en gång när jag fick ryggskott på resande fot: Lägg DDM på mage. Tryck din armbåge rakt in i hans skinka på den sida han har ont. Långt där inne finns en punkt som gör djävulskt ont men man känner att det gör gott. Massera den med armbågen så kommer ryggen att kännas bättre.
  Jag förväntar mig en rapport.

 15. Ah. Sympati! Synd! Synd! Det går en reklam nu, med en liten grön tecknad gubbe som sparkas i skinkan, är det så du menar, Niklas? Verkar synnerligen effektivt.

 16. LupusLupus99

  Lotten, jag tycker att du och barnen ska måla om hela köksgolvet.
  Gärna i ett marint tema. Med bryggor, sjöbodar röda små skärgårdshus, bryggor, mysig vikar etc.

  Lämna dock DDM utanför det hela då hans benägenhet att
  drabbas av ryggskott säkerligen skulle medföra ytterligare
  fall av ryggskott om han kröp omkring på golvet.

 17. Christer

  Niklas: Bra tips, men det kanske ska tilläggas att man måste börja försiktigt innan man lägger på så värst mycket tyngd. Det är också bra att massera med hela underarmen (rulla liksom uppåt och nedåt). Dels är det lite skonsammare än en spetsig armbåge, dels är det lättare att hitta punkten.
  En kompis var förresten med om en intressant biverkning när han masserades på detta sätt, men det får väl komma som en glad överraskning!

 18. Ökenråttan

  Niklas: Massera med armbågen. Vems armbåge? Lottens eller Den Stackars Djefla Mannens?

 19. Agneta

  Mystiskt med försvunnen text.
  Kanske möjligt tips:
  1) Är du säker på vilken dator du använde?
  2) Om ja: Var den kopplad till Time Machine?
  Om ja: Då bör du hitta det som försvunnit.

  Eller ännu enklare om du bara inte minns var du lagt dokumentet eller kallat det: Sök (i rätt dator) i Spotlight på något speciellt ord du vet finns i texten.

  Time Machine har hittills hjälpt mig då jag slängt saker jag inte borde ha slängt och Spotlight söker snabbt rätt på allt som finns bara man har lämpligt sökord.

 20. Jag har tänkt ut the grand unified theory on lower back pain caused by muscle strain. Fundamentet är att grundfunktionen hos det neuro-skeletala systemet i denna del av kroppen är att vidta relevanta åtgärder vid kort sagt varje rörelse i resten av kroppen. Vi har alltså att göra med ett extremt intrikat och högst dynamiskt system av nerver och muskler där kaos utbryter när en störning inträffar eftersom varenda liten nervtråd som störs kommer att ge order till en muskel som ger input till en nerv som ger output till en muskel som …  en positiv feedbackloop!

  Mina naturvetenskapliga fördomar (baserad på min roll som kemist bland medicinare) säger mig att utforskandet av komplexa dynamiska system ligger långt bortom den kliniska vetenskapen ortopedi. Istället rycker de på axlarna åt de medelålders karlarna som krälar och stönar på britsarna eftersom de vet att om de lämnar spektaklet u.å. i några dygn så har det gått över.

 21. Christer

  Linnex är kraftiga grejer!
  Här och här verkar de ha rätt mycket roliga gruppass, bland annat core som ju känns rätt givet att börja med. Men först måste ju det akuta gå över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.