Hoppa till innehåll

Fredagen den 17:e på italienska

Jag pratar just nu (sent på fredagskvällen, oj strax efter midnatt är det) engelska med italiensk brytning som vore jag Chico Marx. För så blir det – vi är alla språkkameleonter. Och när man har italienska gäster, ja då pratar man lite mer med händerna och stoppar in lite extra e:n här och där.

Italienaren är han till vänster.
Italienaren är han till vänster. Svensken till höger. Bellman sitter i gitarrerna.

Ni ska förresten vara glada att ni har överlevt — fredagen den 17:e är nämligen den värsta olycksdagen av alla hemska dagar. Fredagen den 13:e kan slänga sig i väggen och de fåntrattar i Spanien, Grekland och Sydamerika som anser att tisdagen den 13:e är dagen att sky som pesten, har förstås fel. Enligt alla i Italien.

Ordföranden i Allmänbildningsakuten satt och gapade när detta förkunnades. Jag hade ingen aning! Att fredagen är en otursdag beror på att det är veckodagen när Jesus dog, vilket man ju får hålla med om var oturligt. Bedrövliga siffran talet 17 är kasst för att det ligger mittemellan det underbara 16 och det fantastiska 18, som ju var Pythagoras favoritsiffror. Dessutom skrev man på de medeltida romerska gravarna VIXI (”jag har levt”), vilket lätt kunde förväxlas med 17 (som ju  är XVII).

Själv tycker jag att det låter lika långsökt som att grundämnet klor som ett tecken har atomnumret 17 för att det ju inte är så … nyttigt.

Nå. Eftersom ni överlevde denna hemska dag, ska ni få ta del av annat som jag har lärt mig:

 • Barillas pasta är överlägsen alla andra (ok, det visste vi kanske) – vilket beror på att den har en inbyggd uppfinning som gör att den inte blir överkokt efter tio minuter. (De Cecco är näst bäst.)
 • Överkokt pasta heter ”scotta” på italienska. (”In Sweden that is to move snow”, sa min djefla man.)
 • Man ska hälla rikligt med parmesan i såsen innan den serveras! (Å ja ba gaaapade. Really?)
 • I Italien tar det tre år att få skilsmässa.
 • Mitt absoluta favoritvin (Brown Brothers) är jättegott även när det gurglas i en italienares gom.

(Och nej, här finns varken pasta- eller vinsponsorer som säger åt mig vad jag ska skriva. Tyvärr.)


– One dollar and you’ll remember me all your life.
– That’s the most nauseating proposition I ever had!

Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Christer

  Första tanken om favvovinets smak post itaiano är förstås hur du vet det, men den syftningen var väl medveten?

 2. Låter lite halväckligt med beg Brown B, men i övrigt är jag helt överens! Fredag 17 var (är? Kanske permanent) en skitdag, skönt att få lite stödjande bevisning för det!

 3. Mina otursdagar infaller aldrig fredag den trettonde. Jag måste kanske börja föra statistik, kanske är jag italienare eller kines egentligen.

 4. Jag tror du har blivit hadd, Lotten. Inte finns det någon likhet mellan VIXI och XVII – det var nog den allmänt trivsamma och okritiska stämningen som inverkade.

  Och, om ni pratade engelska så kanske det var svårt att avgöra om det var tal eller siffror som avhandlades. ”Number” används gärna om båda – digit för siffra hör man inte så ofta.

 5. Vissa saker är svåra att släppa. Detta med VIXI och 17 till exempel.

  Wiki ger svar: Sjutton är summan av bokstäverna av det latinska ”VIXI” eller ”Jag har levt”, vilket antyder att vara död och anses därför som ett otursnummer i Italien.

  Det är alltså inte likheten med XVII det handlar om utan att 5+1+10+1=17.

  Som Piraten säger – saga vävd på sanningens varp.

 6. Ullah

  Lotten blev i alla fall inte hadd i fråga om otursdagen. Men det där med att blanda parmesan i såsen innan servering kan diskuteras. Där misstänker jag att alla inte är överens.
  När jag började med italienska 1979 varnade vår lärare för dålig spaghetti: OBS KÖP INTE TURELLI – SVENSKT! antecknade jag noggrant.

 7. Min djefla man behagar kommunicera luddigt, vilket kräfver ett par förklaringar.

  • Den coole italienaren heter Roberto.
  • Han är alltså (jag upprepar) übercool och spelar gitarr som en gud.
  • Men dessutom är han en mycket välrespekterad gästföreläsare på Harvard och dylika platser.
  • När han ser seriös ut på sina promotionbilder, ser han ut som en ”old fart”, vilket jag på ett inte alls diskret sätt påpekade flera gånger under gårdagskvällen.

 8. Ullah

  Nu har jag lyckats leta rätt på en annan bild av honom, och finner det orättvist det där med att han skulle se ut som en gammal prutt.

 9. Christer

  Egentligen helt OT för den här dagen, men apropå tidigare diskussioner om metal, och som kontrast till kvällens mello, måste jag bara understryka att man inte behöver vara initierad eller påläst för att förstå ett såpass komplicerat band som System of a Down, det räcker att släppa loss känslan.

 10. Jag längtar efter mellokväll! Vi behöver mer och fler pretentiösa påfåglar som tufsar om våra grådammiga stjärtfjädrar. Go, Björne, go!

 11. Christer

  Kanske ”måste” se mellon för att rösta på det bidrag som en av mina basketgrabbars morbror har skrivit musiken till (gissa vilket, Lotten).

 12. BB var ett alldeles förträffligt vin, vill minnas att jag avnjöt flaskan till en pasta. Tack Lotten! Den kommer inhandlas fler gånger.

  I Kina är 14 olyckstalet. Undrar just om Air China inte har en rad 14? Eller de är kanske mer pragmatiska än de västeuropeiska flygbolagen som har plockat bort rad 13.

 13. LupusLupus99

  Äh Luna varför bry sig om spektaklet mfv när det finns så mycket skön musik på youtube? 😉

 14. Jag är helt sänkt av Melodifestivalens faktaförvanskning. De sa att Ranelid ”spelade i MFF”.

  Han var med i en cupmatch för A-laget för seniorer. EN! Cupmatch! Gah! Pah! Pffft! Fnys!

 15. SG. Den spelas in. Pappan vill se den och måste lida igenom melodifestivalen. Max Raabe skulle vara extra ordinär enligt honom, men ikväll tror jag Björn Ranelid tog den titeln.

 16. Jippie! Vi VILL ha udda fåglar! Uggla-Ernman-Ranelid. Som kinesiskaår och influensanamn: tuppens år-fågelinfluensa, grisens år- svininfluensa, tigerns år-tigerdöden. Solklart, eller hur?

 17. Agneta

  Lotten, det inträffar redan 2013 att 17 maj är en fredag. Huruvida en busslast italienare anländer eller ej, därom vet jag just ingenting. Men blotta tanken fick mig att i andanom se deras förfäran.

 18. pärlbesatt

  Tack vare den här påminnelsen om mello (som jag inte såg) så har jag nu suttit och garvat läppen av mig åt Ana Gina på Youtube. (Jag är alltid sist med det som jag inte är typ ensam om…).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.