Hoppa till innehåll

Elton Johns mammas tapeter och bebishantering

Ibland vill jag resa i tiden. Eller vänta, vad säger jag? Vi börjar om.

Jag vill alltid resa i tiden. Men ibland lite extra mycket. Kolla på de underbara bilderna som LIFE:s fotograf John Olson tog i början av 1970-talet – på berömda storheter och deras gamla föräldrar eller andra släktingar. Vissa bilder är mindre intressanta än andra (Jackson 5 med sina slavdrivare till föräldrar), andra kan jag inte riktigt se mig mätt på. Som den här på Elton John med mamma och styvfar:

Fnitteranfall, posering, ultramoderna möbler och tapeter. Samt ett par ormskinnsstövlar med matchande blus. Foto: John Olson.
Fnitteranfall, posering, ultramoderna möbler och tapeter. Samt ett par ormskinnsstövlar med matchande blus. Foto: John Olson.

Jag vill ha lika fnittriga bilder på dagens intressanta stjärnor! Tänk er … eh … öh … Vad konstigt, jag kommer inte på någon som är intressant. Madonna med sin … bror? Oasisbröderna med … nej, jag måste tänka modernare. Lady Gaga med sin farfar? Justin Bieber med mormor och morfar, som funkade som föräldrar? Hm. Ett sådant här projekt kanske bara är intressant 40 år senare när man har facit i hand och kan skratta åt ormskinnsstövlar?

Jahaja, men ok, då vältrar vi väl oss i facit? Här kommer bilden på Grace Slick, sångerskan i Jefferson Airplane – gravid med sitt enda barn (fast det visste man ju inte då):

Inte alls lika modernt – och väldigt annorlunda positionering. Foto: John Olson.
Inte alls lika modernt – och väldigt annorlunda positionering. Lite underligt. Foto: John Olson.

Med  Grace Slick var det så att hon gjorde lite som hon ville – uppträdde svartsminkad (”för jag bara tog allt jag hade och kladdade på”), var öppet för Svarta Pantrarna, var nära döden i en brutal bilolycka som orsakades av drag racing. Och så hade hon stora problem med droger och blev sedermera alkoholist. Fotografen fick tillfälle att ta om bilden efter förlossningen, och den är om möjligt ännu underligare.

"Ja, håll ungen uppåner! Såja, så ler ni båda två och tittar hit! Perfekt!" Foto: John Olson.
”Ja, håll ungen uppåner! Såja, så ler ni båda två och tittar hit! Håll stilla! Braaa! Perfekt!” Foto: John Olson.

Det där barnet som relativt obekymrat ser världen upp och ner, heter China Wing Kantner. På BB deklarerade mamma Grace att bebisens namn skulle vara ”gud” med litet g för att det ju skulle göra barnet till en ödmjuk och fin människa. Fast … hon skojade bara, vilket framkom först sedan hela rock- och popvärlden hade gått i spinn och skrikit om kränkning av guds namn och LSD-tokiga mammor.

Eftersom jag sitter med facit här, så kan jag tyvärr meddela att även lilla China blev alkoholist samtidigt som hon försökte vara skådespelerska och hjälpa Jefferson Airplane (och dito Stardust) att fungera. Nu är hon nykter och ägnar sig åt bibelstudier.

Bonusbild!

Frank Zappa i lila brallor med vikveck. Foto: John Olson.
Frank Zappa i lila brallor med vikveck. Foto: John Olson.

Vill ni se en inplastad soffa, Eric Claptons mormor eller ung Joe Cocker? Kolla häääär.

Share
Publicerat iBloggen

54 kommentarer

 1. Se där, det var en trevlig annan Zappa! Lite Vivaldisk.

  Egentligen borde vi alla skriva rim om bilderna nu? Eller kanske väva in alla bilderna i -apparimmet eftersom Jacksons pojkar står i en trappa?

 2. PK

  Hoppas att hon inte barnet tappa.
  Tur att fotografen han bilden snappa.
  Och inte smuttar dom på någon grappa.
  Ty dom är alldeles för slappa.
  Osv.

 3. Aaaaaah. Det här kommer att bli den bästa dagen; jag känner det ända nerifrån magen.

  (”Hoppsan”, tänker ni. ”Där råkade Lotten visst lite spontant rimma både haltande och orytmiskt.” Nejdå, den där har jag tänkt på hela natten.)

 4. Zappalila var den färg jag målade om mina träskor i, nån gång sisådär i tioårsåldern.
  En förfärlig färg på ett rum. Men stickaren i mig blev knäsvag när jag såg kombinationen med den gröna mattan.

  I mindre proportioner, sisådär ett par vantar eller nåt blir det ju himla snyggt.

 5. Blankvers är det inte. Och troligen inget annat heller. Men ganska många rimmade ord och en hyfsad sammanfattning av Olsons bilder:

  Mamma, pappa Zappa, Zappa, Jacksons ungar i en trappa – och en som Slick är nära tappa.

 6. PK

  Jag på detta bete genast nappa.
  Är det Elton Johns Pappa?
  Som med munnen så kan glappa?
  Ser ju ut som om han efter en fluga snappa.
  Stor applåd, med händerna klappa.

 7. /ingrid

  Zappalila! Underbart!
  Och helt off topic berättar jag att Bingo Rimérs som heter Ringo Rimér. Eller förresten, det passar väl jättebra att meddela i detta popstjärne- och fototsammanhang.

 8. Christer

  Både pappan till Crosby, i fransig kavaj,
  och Slick-mamman har träsnitt av Hokusai
  (Alltså det är ju David Crosby som har fransarna, inte pappa Floyd, och så vet jag ju inte om det är just Hokusai, men Hiroshige rimmar ju inte.)

 9. att vara i nuet är en tidsresa; varje ögonblick är inkapslat i rumtiden som fotonen längst ut i ljusstrålens spets: där inne i tidskapseln sitter rymdhunden laika – och vi – fastfrusna i det absoluta som sekunder infångade av en obeveklig hand: där fångas en in och där en till och där en till

  till slut är all tid slut: vad händer då det undrar jag nu

 10. Eltons far var lik Jeff Goldblume.
  Zappa liknar Borat. Var han lika välhängd som han ser ut, dvs som ett uppochnervänt barn?
  (Har lite svårt att rimma på Goldblume och åderpåle.)

 11. Eltons pappa var en annan karl som inte är med på bilden; det där är hans plastpappa.

  Sedan är jag lite osäker på om inte Claptons mormor (som jag skrev) nog ändå är hans farmor.

 12. rim är versens lösnäsa
  inget som går att läsa
  bara en löjlig stilfigur
  som att klä ut ett djur
  ord ska vara helt nakna
  så de håller oss vakna

 13. När Olson tog sin kamera och drog
  ut i världen för att dokumentera
  det som då var aktuellt som fan
  Visste han då att de bilder han tog
  skulle flyta upp och bli diskutera-
  de som strandfynd på tidens ocean?

 14. LupusLupus99

  Lotten, var det du som var lite klåfingrig i eftermiddags och råkade pilla igång VMA larmet?
  Då ni har en egen tyfon så tänkte jag att ni säkert har en hemlig
  kontrollpanel till den i källaren som du hade pillat på i ett
  anfall av plötslig städiver. 😉

 15. Jag bara skriver ”rimma” — och så rimmas det! JAG STYR VÄRLDEN!

  Orangeluvan: Du kan säkert få ett matchande plagg, som Cecilia N. inom en snar framtid kommer att sticka.

 16. Visst styr du världen! Men så länge som du hamnar på sidan 76 i stället för på förstasidan där den där skatan Pirelli, eller vad hon heter, tar upp utrymme så finns en del att förbättra. Jobbar på en alternativ förstasida. Men är lite dålig på grafikprogram.

 17. Ökenråttan

  till slut är allting slut, säjer embryo, och vad händer då, undrar han. Alldeles slut blir det aldrig; segervapnet blyertspennan finns väl alltid kvar?

 18. Ja. Blyertspennan lever och frodas. Ett trivsamt bevis för det fick vi när vi körde västerut från Nürnberg och plötsligt kände den välbekanta doften av cederträ. ”Det känns som ett pennskrin” sa Hyttis. Ja – det gjorde det. Vi hade hamnat i Stein, staden där Faber Castell har sin huvudverksamhet. Vi svängde upp till Schloss Stein och besökte butiken. Köpte pennor”kun til lyst” och hittade dessutom slottets vin. Frankenwein, förstås. Och ute på gården hittade vi en penna i en pennvässare. Typ stor. http://www.gke.org/pub/files/Faber%20Castell%20penna.jpg

 19. Har du en sån samling?
  Då kanske ett studiebesök på Vigelandsanlegget i Oslo skulle vara intressant? Eller har du redan plåtat alla nakna människor som finns där?

 20. Ökenråttan

  Nu läste jag lite fel, så där som man gör ibland i hastigheten. Jag tyckte SGurra skrev: ”Vi svängde upp till Schloss Stein och köpte butiken.” Hur kunde jag läsa så … fel?

 21. Vi köpte nog en del av butiken i alla fall. Pastellkritor i förföriska askar, pennor av olika slag. Och en kartong vin.
  Anledningen till vårt försvagade köpmotstånd var att jag (SG) egentligen var ute efter räknestickor. Jo, jag vet att tillverkningen lades ner 1976 – men hoppet fanns ändå. Och eftersom vi var på bästa humör gick det som det gick.

 22. LupusLupus99

  Appropå VMA Lotten, Måndag den 5 Mars kl 15.00, så får du karta upp på taket och kolla om er tyfon fungerar.

 23. Hejsan!

  Bryter in med ett mothugg. Jag skrev aldrig: allting är slut. Jag skrev: till slut är all tid slut. Vilket egentligen är en orimlighet, eftersom en sådan slutsats förutsättning förutsätter ett slut, på det oändliga, vilket ju är kontradiktoriskt, ity själva begreppet ”oändligt” inrymmer ju sin egen förespegling, om något ändligt och – det blir ju paradoxalt annars – något oändligt. Alltså är tiden ändlig, och/men evig i samma stund. Vill säga: all tid – förfluten och framtida – ryms i detta nu (något som TS Eliot gestaltar elegant i Burnt Norton, första kvartetten, btw; lägg dock där märke till det förstulna ”perhaps” som ikullvälter utsagan på sedvanligt poesi-ambivalent vis ). Vilket bör innebära – om man tänker efter lite före (vill säga: då) – att tidsresan sker alltid i det exakta berättande nuet, i totalpresens, vilket i sig är ett slags dåtid, eftersom allt det sagda ju redan är sagt. Den enda möjligheten blir – till slut i slutet – att resa i det temporära via litteraturen, det skrivna, oavsett om den är fiktiv eller faktisk. Allt annat är lögn.

 24. Ökenråttan

  Det där med ”allting slut” och segervapnet mindes jag från något som du har skrivit tidigare, embryo. (Jag har det på väggen vid min arbetsplats). Och du skrev att då finns ingenting. För en slarvig filosof blir det samma sak.

 25. Så, vi kan glömma presens? Bara som ett försök till sammanfattning och förenkling. Medan blyertspennan fanns (finns, fast kanske inte) och kommer att finnas?

 26. Nja. Presens är ju vad vi berättar i, det är ett slags pågående dåtid. Svårt att egentligen glömma, men vad man kan minnas är att det som upplevs i nuet är ett slags evig fiktion. Livet en dröm. Tillvaron en film. Stream of consciousness funkar ju egentligen inte. Medvetande är mer flytande än så: en vågrörelse bara i tidens ström.

  Om nu tiden kan sägas vara en ström. Vad är det för slags metafor? Tiden är väl bara ett påfund vi har, för att vi inte ska bli vansinniga (och komma för sent hela tiden).

  Men vi kan glömma att glömma i presens. All glömska sker i preteritum. Utom för de synska; de glömmer i futurum.

  Det historiska minnet, dock, är ett slags sann tautologi. Glöm inte det. I dessa tider är det särskilt viktigt, när 30-talet plötsligt rör sig i oss – men utan dekadens och Weimaryra – som en mörka dimma.

  Blyertsens fördel är att man kan sudda ut allt man har utfört, förut. Vilket ju ger den ett slags tidsmaskinsstatus, den också. Det kan man – komma – och skriva någon på näsan. Punkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.