Hoppa till innehåll

En gäspning på väg mot Malmö

Våra fem barn har under åren haft hyss för sig på nätterna. En gick upp och kissade i en garderob. En annan brukar prata rappakalja i sömnen. Alla byter de sängar som andra byter underkläder. Och mitt i alltihop har de en synnerligen god nattsömn; på morgonen har de inte den blekaste aning om vad som hänt under natten.

Eftersom jag har en sömnmätarapparat (som jag har beskrivit ingående – ”Sleep Cycle”), kan jag konstatera att den gångna natten är något att skryta med. Och minnas. Föreläsningen i eftermiddag måste jag se till att göra riktigt jädra intressant, annars kommer jag att somna mitt i ett semikolon.

Vid punkt 1 hörde jag en förmodad tjuv rota runt i köket och gick upp för att slå ihjäl honom. Men det var bara Elvaåringen som inte helt vaken förklarade att hon bara skulle kontrollera kastrullerna.

Vid punkt 2 kom Nioåringen och berättade att eftersom pappa (min djefla man alltså) hade försvunnit, var det ju lika bra att han lade sig tätt intill mig för att det ju var kallt och ogästvänligt i Nioåringens egen säng. Logiken lät glasklar just då och inte för en sekund funderade jag över vart den snarkande djefla mannen hade ”försvunnit”.

När jag purrades av väckarklockorna kl 04:55 kändes det som om jag skulle upp på fågelskådning. Jag hade lagt min plånbok på ett ”bra ställe”, varför frukosten brände inne. Väl ute på gatan såg jag min taxi köra bort ifrån huset – och då (tadaaa) busvisslade jag för allt vad jag var värd. (Vad grannarna ansåg om detta lär jag väl få höra.)

Och det funkade! Taxichauffören vände och bad mig om ursäkt, jag hann med tåget (om än extremt hungrig) och stormen Berit har flytt sin kos och ersatts av en tågvärdinna som heter just det: Berit.

I Malmö ska jag föreläsa på Kompetensmässan, som förra veckan i Göteborg hade döpt om mitt ämne lite:

Jättejobbigt ju.
Jättejobbigt, ju.
Share
Publicerat iBloggen

67 kommentarer

 1. Gerbilen

  VÄLDIGT tydligt att dom behöver dej i Gbg, Lotten. Satsa särskilt på stavning …
  Eller kanske morderna skrivregler är nåt nytt som gäller för deckarförfattare?

 2. Helena E

  Det är alltid lite luciatågsstämning när man ska upp så där tidigt, tycker jag. Jag sover oftast dåligt även utan sömngångarbarn, när jag ska upp i svinottan och passa en tid.
  F ö sitter jag här och väntar på att Bruce ska släppa till.
  Sina biljetter, alltså. Är skickebud och satt att bevaka alla biljettsiter som tänkas kan. Systemet kajkar ur totalt med jämna mellanrum. Gäsp.

 3. Jag fick nyss ett telefonsamtal från Sjuttonåringen som undrade om hon skulle låsa huset eftersom hon ”inte kunde hitta pappa”. Vad jag vet kan han ju ha rymt till skogs eller gått vilse i källaren. Själv är jag snart i Lund!

  (Vi låser aldrig huset eftersom det alltid är någon hemma. Därav frågan.)

 4. Men, är det ingen som ställer frågan VAR ÄR HAN? Ursäkta att jag skriker. Men just nu känns det som det vore befogat.

  Jag har väl berättat om STUDIEFÖRBUDET VUXENSKOLAN? Och jag hade ingen kamera.

 5. Hello, hello this is Olle commenting from the study where he has spent the night on the schäslong/divan/bed which is normally used for relaxed writing sessions but also doubles as a spare bed – quite comfy, actually!

  In a house full of vandrande vålnader there is always a need for a plan B for those who want to wake up all pigga and nytra.

 6. Örjan

  But how could he gömma sig för resten av familjen? Playing kurragömma with them?
  Parallell till förra årets kalender där Lotten inte presenterade luckan förräns långt in på förmiddagen?
  Stor temporär oro i båset.

 7. Jag måste erkänna att jag är tveksam till om jag ens skulle kunna identifiera nyckeln till vårt hus. Även det är i stort sett aldrig låst eftersom det alltid brukar vara någon hemma. Och ska huset låsas eller låsas upp så drabbar det aldrig mig som normalt är först iväg och sist hem.

  Hur ska det gå när grabbarna (kanske, känns avlägset just nu) flyttar hemifrån?

  Blev den djefla mannen inlåst idag?

 8. Gerbilen

  Äh – Den Djefla Mannen är ju en stor pojke Han klarar sej alltid. Värre är det nog med svenska språket. Det behöver all vår attention.

  Häromveckan besökte vi the original Djefla Mans (Ska jag skriva med fnutt där måhända? Man’s. Pg a den engelska inblandningen?) bostad i Blå tornet. Lille Maken har sina pennor i samma strama givakt som Han. Hmmm. Oroligt. Börjar Lille M försöka göra guld ute i köket kommer jag att protestera. Boffa kaffe är en sak, men there are quand même limits.

 9. 2 och 4! Själv brukar jag vakna vid 3- tiden, ty då mullrar en rallybil med extraljus på taket på cykelbanan utanför (även kallad tidningsbud).

 10. LL99
  Ett i mitt tycke kvällstidningjournalistiskt sensationasmakeri utan verklighetsbakgrund.

  DDM förstod without saying att vår bloggvärdinna – jag nämner inga namn – behövde en ostörd nattsömn inför den krävande dag som väntade. Vad var då naturligare än att diskret dra sig tillbaka?

 11. Örjan

  Hajflickan:
  Klar vi ses i morgon.
  Enda säkra svaret.
  Det är osannolikt ”nationalpoeten”. (Om nu inte Lotten som vanligt lurar oss och skaffat verifierat specialtillstånd)

 12. Japp, nu kan det meddelas: alla som inte gillar Julkalendern på just denna plats kommer att få en bedrövlig december. Hemlisbloggarna rasslar fram ur tangenterna as we speak.

  (Däremot är det trubbel med finanserna. Priströjorna sitter liksom fast på tryckeriet eftersom vi inte kan lösa ut dem. Men va fan, SPIK I FOTEN!)

 13. Fast jag tror att den där mystiskt engelskspråkige damnade husbonden inte sov på en soffa utan på en halvmåneformad säng som är obekväm som en soffa.

  (Någon som vill köpa en halvmåneformad säng?)

 14. Men titta, The Goblin Girl är tillbaks. Hmm, är det månne december snart??

  Jag kan sponsra en tröja eller så … för allt nöje ditt arbete ger oss.

 15. Morgondag och morgondag — ni vet att första luckan öppnas en minut efter midnatt?

  Tack, Dieva. (Angående pris-t-shirtarna återkommer jag i detta dystra ämne i facit.)

 16. Örjan

  En min efter midnatt?
  Dags att sätta klockan? så man kan få bli först med Dan Brown/Orlando Bloom/Astrid Lindgren/nationalpoeten?
  Kanske enklare hålla sig vaken.
  Har endast någon gång lyckats tänka rätt vid första associationen.
  Ö-Helena brukar kunna. Men f*n vilka irrtrådar hon brukar sprida, antingen hon är säker eller ej. Ibland mycket, och ibland inget att ”ta rygg på”.

 17. Dieva är på rätt spår. Här ska sponsras efter förmåga. Sån’t jäkla slit. Och sen förlora penningar på det också. Det är inte schysst!

 18. Kan någon enkelt ordna en tröjfond? Jag kan visst bara drömma sådant, då jag sover som en stock mellan 22 och 04.30? Sedan finns en plats för alla tacksamma julkalender -fans att hiva sina pengar!

 19. Doktor House, doktor House! Jag sitter på tåget hemåt och mannen bakom mig har satt en gummistövel i ena lungan! Han hostar så stövelskaften fladdrar! Hjälp honom! Jag tror att det är lupus!

  (Allvarligt. Man kan inte hosta så brutalt som denne man. Hosthost i en minut. Paus i två minuter. Harkl. Hoooooooooost! Och så från början igen.)

 20. Alla som är lite wild and crazy kan ju praktisera den gamla metoden att lägga lite sedlar i ett kuvert och – för att inte brevbärarn ska sprätta upp det – skriva ”Normal standard brevförsändelse. Innehåller inga värdepapper eller andra intressanta saker” på det.

  Ordningsamma gör förmodligen på annat sätt.

 21. Oooh och ack: sorgligt pengaminne dras fram ur skuggorna. Jag var 15 år och stoppade i ett kuvert 200 kr som var anmälningsavgift till ett basketläger. Kuvertet försvann och kom aldrig mer åter. (Vet inte om det var brorsans kompis som fick uppgiften att posta kuvertet eller om det var Posten som anade sedlarnas prassel där på insidan.)

 22. Örjan

  SG: Alternativ Brunt kuvert. ett vikt papper med sedel (sedlar). Ingen avsändare.
  OK .Med/utan avsändare. Ändå ingen idé försöka muta Lottens plommonstop

 23. Gerbilen

  Lotten: Ljummet mineralvatten är väldigt effektivt mot sånt där harkelhost. Det ska INTe koka upp, bara bli så där trist ljummet. Drick genast. Funkar – men jag vet inte varför.
  Har tittat på en del hemlisblogginlägg från förra året. ”Hur kunde jag kunna det där?” är min genomgående reaktion. Ojoj. Hur ska det gå nu i år, när tidens tand har gnagt ytterligare på mej?

 24. Gerbilen

  Halvmåneformad säng … Låter lite kinky? Ni har väl speglar i taket också då?
  En tröjfond? Avgiftsbelägg gissandet. Hur ordnar man det? Ni tekniska gossar där i båset: lös detta nu!

 25. Njae. Då blir det ju inge skoj.

  Men det finns en lösning – en sorts garantifond mit beschränkter Haftung i kombination med spontana bidrag enligt Dieva. Filar lite på detaljerna.

 26. LupusLupus99

  När det gäller Luck öppning så funkar tiderna 12.00-c:a 04.00 ganska bra för mig. Brukar ändå vara uppe och kolla på ishockey.

  Ikväll blir det Boston Bruins mot Toronto Maple leafs från Air Canda Center i Toronto.

 27. Perfa! Och efter …kommer GFmbH eller namn på bidragsgivare. Där har vi lösningen! Ibland, när det inte går riktigt jämnt ut kan man lägga till GFmbH+NN. Det har jag sett att dom gör på TV. Så då är det väl OK?

 28. Bidrag på vääääääg …

  Ska nu kika på lite Vita huset i väntan på tolvslaget. Tänk, det känns nästan som nyårsafton!

 29. Örjan

  Första tjing. Postar 2×100.- i kuvert i morgon till privatadressen. Blir jag då första sponsor?
  Vem bjuder högst för nobeldagen/lucia/julaftonens lucka?

  Bonuströjorna får Lotten själv bekosta.

 30. Men … vad är det här … ni håller ju på att … fixa … eh. Ojojoj. Plommonstopet ser alldeles nöjt ut. Jag är alldeles … ordlös.

  (Och så har jag klivit av tåget och lämnat hostmannen till sitt öde utan kunskaper om ljummet vatten.)

 31. Pysse, Dieva, Örjan och alla – det är rätta andan!

  Fortsätter det så här kommer nog GFmbH att aldrig behöva tas i anspråk. Det är lite som en aktieemission med garant. Ibland blir garanten stående utan aktier.

 32. Så tyst och stilla. Är det nu snart som det magiska ska hända? Eller är det om ett dygn?

  Jag har aldrig varit med om detta. Vet inte ens vad det egentligen går ut på. Men att det är något stort, det har jag förstått. Större än Julen? Eller en orgelkonsert i Nôtre Dame?

 33. Vi vet inte riktigt, men de som kräks gör det i kluster. Jag mår bra, den djefla mannen har lagt sig att sova där det inte kräks (karlar!), så på det hela taget känns allt som … 2003 ungefär:

  – Mamma!
  – Mamma!
  – Mamm…
  – Maaaaammaaaaa!

 34. Hmm

  Förslag till pris i klandren. En dikt eller liknade hyllning här i bloggen skulle väl vara passande? Vi behöver inte belasta miljön med transporter och inte plånboken på pengar.

 35. PK

  Vill inte på några som helst villkor att det står något om sponsring i samband med att jag vinner min tröja (för i år är det min tur, det känner jag på mej). Det vore att förstöra nöjet fullständigt. Det här är Lottens kalender och de är hennes tröjor som hon delar ut. Att en viss diskret hjälp med finansieringen förekommer, helt enligt vilja och förmåga, är inget som har med kalendern att göra. DISKRET är nyckelordet. Ev summor och namn kan vi behålla som en trave hemlisar mellan respektive person och båsbossen. Att i detta sammanhang basunera ut att man minsann har bidragit med si och så, är i mitt tycke ganska brackigt. (se där, ett ord som jag inte använder mej av allt för ofta, nästan lika kul som ”bortodlad”)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.