Hoppa till innehåll

Julklappstips med lumpennostalgi 2011

Julklappar ska man ge bort. Och få. Det spelar ingen roll vad det är i dem (tändstickstavla föreställande Bodens fästning, någon?), om paketet är snyggt eller om köparen ger bort begagnade saker. Gamla veckotidningar, för små pumps från 1932, en estnisk korv – jag trycker dem alla ömt till hjärtat.

Men nu till mitt tips.

Köpevantar.
Köpevantar.

På bilden ses en modeprodukt som förmodligen kommer att dansa en vinter eller två innan någon byter ut tekniken: en fingervante som funkar på smarttelefonernas nuddskärmar. (Ja, så får man uttrycka sig om man inte vill skriva mobilpekskärm eller Iphone-touchscreenar.) Några av mobiltelefonbutikerna har dem för överkomliga 60 kronor, men nu ska vi hålla i pengarna.

Slöjdvantar.
Slöjdvantar.

Då kan man enligt amerikanska källor köpa ledande tråd (”conductive thread”), som verkar vara lika dyr som vantarna ovan. Men man kanske har favvovantar som man inte vill sluta använda? Då syr man några stygn med den magiska tråden på fingertopparna.

(Åter andra källor säger att det finns utmärkta arbetshandskar som också går att använda, men det vet man ju att så fort någonting får förledet ”arbets-” eller ”hantverkar-”, åker priset upp med flera hundralappar eftersom produkten då andas rustik, rejäl och redig karlakarl som inte går omkring med gris i säck.)

Och vad är mitt tips? Vad har jag på händerna nu, där jag går omkring och stirrar ner i skärmen istället för att säga hej till busschauffören och faktiskt går in i fler lyktstolpar än förr utan att vara ens på lyran?

Man gifter sig med någon som har gjort lumpen och sparar på alla minnen därifrån.
Man gifter sig med någon som har gjort lumpen och sparar på alla minnen därifrån. Man tar ett par vantar ur högen.
Just denna variant heter gr-br-gr … och har en liten intressant designdetalj för att underlätta avtryckaråtkomst.
Just denna variant heter gr-br-gr … och har en liten intressant designdetalj för att underlätta avtryckaråtkomst. (Initierad källa säger ”Vante, gr, slits”.)
Se där, tittut. Och alla vet vi ju att man håller handvärmen bra mycket bättre när fingrarna har sällskap av andra fingrar än när de isoleras från varandra.
Se där, tittut. Och alla vet vi ju att man håller handvärmen bra mycket bättre när fingrarna har sällskap av andra fingrar än när de isoleras från varandra. Precis som det är med vänner. Och (tydligen) blommor. (Poetlotten har talat.)
Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Och blommor, Lotten. Dom krukväxter som står tillsammans mår mycket bättre än dom som placerats ut lite mera enskilt, en och en. Åtminstone gäller detta i vårt lilla pörte.
  F.ö.: Hur kan du komma dragande med TUMVANTAR när vi grubblar oss tokiga på den högst viktiga frågan vem som avses i dagens lucka?

 2. LupusLupus99

  Lotten, skärmtekniken kallas väl ändå för pekskärm?

 3. Ja. Håller med. Vi har viktigare saker än gamla vantar att fundera över.
  Jag vill dessutom protestera mot att just denna modell skulle heta ”gr-br-gr”. Bokstavskombinationen betyder ”grön-brun-grå” och anger den i höstlig natur nästan osynliga färgkombination som fanns på allt från kokvagnar via granatkastare till tolvmannatält med kamin.
  Dina exempelvantar har jag inte riktig koll på. Kanske de hette ”Vante, gr, slits” bildat enligt samma mönster som ”Hammare, mindre, kul”.
  Som sagt, vi har viktigare saker att syssla med, dagens HB är ju ännu inte identifierad. Men tack för tipset. Det kan nog komma till användning. Själv har jag antik hjälm och dito gasmask hängande i en skrubb. Kan det vara nåt?

 4. All korv är god korv (nja, jag vet Skogsgurra), dessutom är jag halvest. Vad har nu den stackars estniska korven gjort för ont?

 5. Glömde att ens antyda: korven var jähättegammal!

  ”Vante, gr, slits” — ska genast uppdatera!

  ”Pekskärm” — ska genast uppdatera!

  ”Blommor” — ska genast uppdatera!

 6. Örjan

  Vante för vänsterhänta skarpskyttar?
  Romanfigur hos idag antydd HB, behövde bara en tumvante.

 7. Men nuddskärm är väl bra? Jag nuddar mina skärmar. Att peka på dem fungerar inte alls. Inte ens om jag pekar med hela handen.

 8. Hmm

  Underbara!

 9. Orangeluvan

  Eller så tar man sin vanliga fingervante, den med hål på pekfingret.

 10. men nu ska vi hålla i pengarna.
  Det är mina tag skulle den gamle sagt!

 11. Jähätte låter nästan (jodå) som glass på estniska.

 12. Daniel
  Det ser ut som en tanke. Men det är ett rent sammanträffande. Kolla Anna-Karins senaste.

 13. Det är pyssligt, men synnerligen, belönande att via olika hemsidor umgås med dig Skogsgurra!

  Svar kanske skall lämnas på ornens forum? Jag känner mig, pyttelite, som en hemlig agent.

 14. Ornen aka Galten har ju inget. En jäkla snyltare är han!

 15. Det finns ju också torgvantar med ”huva” som man kan använda, kanske sticka själv om man är lite händig.

 16. Så stort! (Och där ser man minsann en vante också, LL99.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.