Hoppa till innehåll

Jag och mina apparater

Idag åkte jag till affärn med den nyss inköpta, sprillans nya, jättesnygga elvispen som plötsligt inte ville vara med och leka längre. När vi tryckte ner knappen som det stod TURBO på, lade den av, spottade ut visparna och slöt sig som en mussla. Visparna som alldeles nyss satt där de skulle, passade plötsligt inte i sina hål. Affärn skakade på apparaten, ruskade på huvudet och sa nääääää. Och gav mig pengarna tillbaka. (Yes! Sedlar!)

Kan man då överleva utan elvisp? Jahadå, här har ni familjen med gräddvisparmuskler och en gammal mekanisk vevvisp.

Så har vi då kameran som gick sönder under Bokmässan. Orsaken var ”fel”. Utan förvarning gav den mig en order som var glasklar men som alls inte löste problemet:

Tryck. TRYCK. T-R-Y-C-K! Trycktrycktryck.
Tryck. TRYCK. T-R-Y-C-K! Trycktrycktryck. Tryckelitryck!

Med stor hjälp av kommentatorsbåset lyckades jag häromdagen hitta en kameralagningsbeskrivning som löste problemet. Man tar bara fram sina finaste skrivmejslar skruvmejslar och skrivar skruvar och har sig ett tag och så letar man upp ett litet rött hjul som har hakat upp sig och så pillar man lite på det och häller ner lite symaskinsolja så blir det så bra så.

Kameran utan bottenplatta. Inte alls särskilt imponerande.
Kameran utan bottenplatta. Inte alls särskilt imponerande.
Lägg gärna märke till hur jag lyder order och använder en tejpbit för att samla skrivarna, förlåt skruvarna, som annars lätt dansar ner på golvet.
Lägg gärna märke till hur jag lyder order och använder en tejpbit för att samla skrivarna, förlåt skruvarna, som annars lätt dansar ner på golvet.
Se, vilken bildkvalitet! Bilden är förstås tagen med den nu fungerande finkameran som till och med avslöjar att bitsen är dammiga.
Se, vilken bildkvalitet! (Bilden är förstås tagen med den nu fungerande finkameran som till och med avslöjar att bitsen är dammiga.)

Men min allra finaste apparat är förstås datorn. Eftersom den följer med mig överallt, får den vara med om både det ena och det andra, t.ex.

 • påmmfritt i eluttaget
 • vin i tangentbordet
 • baconfett på skärmen
 • Dramatenskådespelares frustspott (jag satt längst fram på parketten – datorn låg på golvet)
 • te i tangentbordet
 • blyertsstift i eluttaget (det är ju magnetiskt)
 • öl i tangentbordet.

Häromdagen fick datorn och jag uppleva något alldeles nytt tillsammans:

Frågan är bara hur det funkar.
Frågan är bara hur det funkar. Och om man kan kalla det hela en falloid installation.
Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Varken eluttag eller blyertsstift brukar vara magnetiska – detta måste utredas. Risk för att även detta genererar ett drygt femtiotal kommentarer. Har aldrig sett något liknande det här båset. Så aktivt, diversifierat och lite vansinnigt. Ett privilegium att delta. Men det blir lite dåligt nu några dagar. Ser fram mot lösning på söndag eftermiddag.

 2. Macens eluttag (är inte säker på att ”eluttag” är det korrekta ordet när man avser hålet där man ska stoppa in nätadaptern) är inte av vanlig sort utan ett vähäääldigt grunt hål där man inte trycker in något som på andra apparater. Det är magnetism som håller sladden på plats och när man snubblar på nyss nämnda sladd, släpper sladden datorn utan att datorn far med ner på golvet.

  Och man slipper lårbensbrott.

 3. Jaha? Väldigt Mac! Tycker om. Men nu får det vara slut på kommenterandet. Lång dags färd mot Nacka påbörjas mycket snart.

  PK: Kan man tro på detta med magnetisk blyerts?

 4. Örjan

  Ang blyerts(pennor).
  Hört detta påstående ang ”tyngdlösa” pennor.
  NASA lär ha spenderat stora pengar för att få fram kulspetspennor som klarade rymdfärders vacum.
  Ryssar lär ha utrustat sina kosmonauter med blyertspennor.
  Sannt?

 5. Jag spillde juice på datorn. Tangentbordet har varit svårtryckt sedan dess.
  Öronproppen. Är det som motmedel mot den djefla mannens snarkningar? 😉

  Och jo, det om pennorna i rymden är sant. NASA försökte hitta nåt sätt att motverka noll gravitation. Uppenbarligen tänkte de inte på occams razor innan de satte r&d till verket.

 6. Christer

  Jag går nästan alltid med en rymdpenna i fickan. Tar liten plats, skriver på de flesta underlag och klarar framför allt att skriva upp och ner (om man t.ex. löser korsord i sängen). Man lär till och med kunna skriva under vatten, men det har jag inte haft anledning att testa.

 7. Gerbilen

  Visst kan man leva utan elvisp. Handvispad grädde till exempel är mycket godare än elvispad. Jovisst! Enkelt och snabbt handvispar man; det gäller bara att stå ledigt och lika stadigt på båda fötterna, inte hänga i kontrapost, alltså. Annars går det INTE. Prova.

 8. Ang. magnetisk grafit.

  Länkarna visar tydligt att grafit är diamagnetisk, vilket betyder att den stöts bort av magnetfält. Då är det ännu underligare att stiften fastnade på den magnetiska laddkontakten.

  Trollar du, Lotten?

 9. Alltså, för att skingra förvirring:

  1) eluttaget i datorn är magnetiskt
  2) blyertsstift som jag har drällande i ryggsäcken samlas som ett pyttelitet plockepinn i sagda eluttag när ryggsäcken har förvarats i samma fack.

  Jättesvåra att få bort är de också!

 10. Att laddningskontakten är magnetisk accepteras med stor beredvillighet. Det är ju, som tidigare konstaterats, en typiskt smart Applegrej.

  Men grafit är fortfarande enligt normala källor diamagnetiskt, dvs att det inte attraheras av en magnet utan i stället stöts bort med viss ganska svag kraft. Men ändå demonstrerbar.

  För att visa detta tog jag enstump ritstift, HB, och försökte stöta bort det med en neodymmagnet. Ganska förvånad när stiftet hoppade upp mot magneten och blev kvar där. Helt på tvärs med common knowledge. Kolla här: http://gke.org/pub/files/Grafit%20magnetisk.JPG

  Lottens iakttagelser är alltså helt korrekta. Nu behöver vi koppla in kvantfysiker eller materialtekniker. Någon?

 11. Det har dykt upp mängder av intressanta tips. Det definitiva svaret finns på sidan 18 i Compositepros länk (3 Oct 11 12:00 ).

  Där dras slutsatsen att olika järn och kiselkomponenter gör att vissa blyertssorter faktiskt är magnetiska.

  Case closed.

 12. Skogsgurra: Hälsa MJ som i forumet skrev ”Perhaps the pencil had been used to write heavy metal?” att han var jätterolig och att jag skrattade gott!

 13. […] Jag tittar inte på dem, manipulerar dem inte och skickar dem ingenstans. Kameran som jag så fiffigt lagade, har gått sönder igen – så nu är det mobilkameran som gäller. Och kolla så vackert suddig […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.