Hoppa till innehåll

Fjantiga fjölkorven i Finspång

Uppdatering 16 december 2016:
Hotellet som jag berättar om här nedan har kontaktat mig och berättat att renoveringen sedan länge är klar och det har hänt mycket på hotellet och att alla är hjärtligt välkomna dit.


Det var värst vilken fjölkorv till prinsessa på ärten jag har förvandlats till. Förmodligen har jag bott på finhotell i rum med utsikt och balkong, tofflor och morgonrock samt chokladbit på kudden för många gånger. När såg jag senast mögel i duschen? Smutsiga lakan? Intorkad tvål? Trasigt överkast? Nä just det, en lyxlirare med rynk på näsan – det är jag det.

Men ölen är god och utsikten med raggarbilar, polispiket och 25 a-lagare mycket intressant.
Men ölen är god och utsikten med raggarbilar, polispiket och 25 a-lagare mycket intressant.

Nu ska jag försöka vara dumpositiv.

– Tjoho vad kul, jag ska bo på ett sekrutthotell som ser ut som … ett vanligt hus?

Nämen titta, där nere finns ju ett fönster med klistermärken. Tänk om det är mitt!
Nämen titta, där nere finns ju ett fönster med klistermärken. Tänk om det är mitt!

När jag kom in till hotellets reception och fick höra att jag skulle gå ner i underjorden för att komma till mitt rum, tänkte jag att det nog var något suterängtrolleri i bortre änden. För inte kan man väl bo i ett källarutrymme?

Jo, det kan man!
Jo, det kan man. Med överkast i täckjacksmaterial!

In i det brunaste rum jag har varit i sedan 1973 klev jag och konstaterade att joorå, det kommer ju in ljus där uppe genom källarfönstret med klistermärken. Ganska mycket ljus! Se där, badrummet är ju alldeles nyrenoverat med ett härligt, iskallt klinkergolv. Och att tv:n sitter på väggen vid sängens huvudände är väl bara intressant?

Ni hör att jag intalade mig att jag kunde vara vara tuff som en orienterare, cool som fallskärmssoldat och tålig som en finsk skogshuggare? Tsst, vad är väl en brun källarlokal om man tänker efter? Men när tv:n på rummet igår visade sig inte ha tv3 och därmed inte ishockey-VM, tappade jag humöret. När väggarna sedan släppte igenom en annan gästs kurrande magljud, blev jag nästan arg. Snabba efterforskningar visade att varenda hotell i hela Finspång (tre stycken) var fullbokat.

Räddningen blev ett annat källarrum, där det fanns en tv für alle. Och godis, lättöl och ostbågar! Trarajdiraaaa, nu äre hockey-VM!

Ostbågarna gick ut 1 mars och chipsen idag. Ah well.
Ostbågarna gick ut 1 mars och chipsen idag. Ah well.

I sällskap med två döva tjejer och en väldigt tystlåten man såg jag där Sverige slå Tyskland med 5–2. När vi gjorde mål undslapp jag mig ett litet pipigt ”jiho” medan jag inombords skrek och hoppade på möblerna.

Tillbaka i mitt rum blev jag arg på de endast 80 centimeter breda sängarna och möblerade om.

Såja.
Såja.

Så vad är då Finspång förutom ett ställe där jag stundom spelar basket och ofta håller föreläsningar för Siemensanställda? Jo, det är en stad med ett centrum som runt 1976 måste ha jämnats med marken för att strax därefter byggas upp i betongbrutalitet.

Berlin? Leipzig? Gdansk? Brno? Nej, Finspång.
Berlin? Leipzig? Gdansk? Brno? Nej, Finspång.
Det här är en affärsgalleria i Finspång.
Det här är en affärsgalleria i Finspång.

Stackars lilla Finspång. Det är som att se bilder på små, fattiga barn i början av 1900-talet. Med snor rinnande ur näsan, barfota och i trasiga kläder släpade de sig ner i gruvorna istället för att leka kull i blommiga träskor. Finspång ligger vackert; det är ett böljande landskap med fantastiska villor och … nej. Inte så mycket mer. Torka näsan och ryck upp sig, Finspång — locka hit storstadströtta människor med gratis internet, tågbana som binder ihop stan med Linköping och Norrköping och sluta upp med ofoget att ge bygglov till vem som helst.

En liten … rökbalkong?
En liten … rökbalkong?
Min senaste installation illustrerar min uppgivna känsla inför hotellsängens bredd.
Min senaste installation illustrerar min uppgivna känsla inför hotellsängens bredd.
Share
Publicerat iBloggen

35 kommentarer

 1. Erik

  Tillåt mig att skrocka! Roligaste inlägget på länge 🙂 Tragikomik är alltid tacksamt. Finspång verkar framkalla extra mycket av just det tragikomiska… Känner än en gång djup tillfredställelse över att bo i Stockholm, en stad som ju f.ö. har sin egen överfulla kvot av grå betongskapelser.

 2. PK

  Så praktiskt att du förser omvärlden med bildbevis på din brottslighet. Obehörigt beträdande av spåranläggning är förbjuden och belagt med bötesstraff.

 3. Det här är alls inte det roligaste inlägget på länge, Erik: igår var det precis lika kul när vi diskuterade kiss-ställningar, stänk och otömda blåsor.

  Jag kan berätta att de där byggställningarna ovanför mitt källarfönster nu är fullt av byggarbetare som borrar, bankar och stånkar. Och kul har de!

 4. Bokfrossaren

  Vilken tur att turistbyrån i Finspång inte öppnar förrän i juni. Tänk om de hade läst det här inlägget, då hade de varit alldeles modstulna hela långa fredagen.
  Jag tror att det får bli en studieresa till Finspång i sommar. Det är alltid bra för moralen att veta att det finns de som har det värre.

  Fast på måndag har jag det bättre än de flesta, för då får jag går på seminarium med den djefla familjen.

 5. Affärsgallerian ser ut ungefär som Violen i Flen. Man blir förstummad inför kommunalpolitikernas dumhet/godtrogenhet/framtidstro på 60- och 70-talet.

 6. Nyss:

  – Hej, jo jag måste bara tala om att alla ostbågarna och chipsen nere i tv-rummet är gamla … har gått ut …
  – Jo, ja, vi vet det.
  – Ni vet det?
  – Ja.
  – Jahaja. Hm. Ok. Hejdå!

 7. Apropå att ligga på tågspåret på det där klassiska viset; vad är meningen med att få fötterna avklippta?

 8. Iiiih, jag råkade klicka på ”släng i papperskorgen” när Johnnys kommentar kom nyss. Vips, var Johnny raderad. Då skulle jag bara stoppa in kommentaren igen sådär kvickt och lätt som man ju kan. Då sa WordPress att jag ju nyss hade skrivit det där om avklippta fötter. Och blånekade. Så för att kunna lägga in Johnnys av misstag raderade kommentar, var jag tvungen att ändra på något i texten.

  Därför är ordet ”fötterna” numera kursivt, Johnny!

 9. Har du bil?

  Då ska du bo på vandrarhemmet i Lotorp istället. Inte så rajtan tajtan det heller, bara lugn och ro. Och övervåning.
  Dessutom får du helt fria händer att hitta på din egen frukost. (De har kanske servering, jag vet inte.)
  Och Lotorps IF:s fotbollsplaner på andra sidan vägen. Deras damlag var med i allsvenskan i början när damfotbollen var på frammarsch. Hur de ligger till nu vet jag inte.

  Finspång revs tidigare än 1976 för när jag flyttade dit 1969 stod det mesta på plats. Kommunhuset blev nog klart i början av 1970-talet. Före det låg biblioteket i ett gult tegelhus med affärslokaler i gatuplan på Stora Allén.

  Huset med det svängda hörnet var Konsum tills det blev ohållbart att ha ett varuhus i centrum när man hade Storlagret på Viberga. (Man började med att knoppa av skoavdelningen borta i den delen som är röd till resebyrån. När centrumkonsum blev galleria byggdes mataffären vid valskådningsplatsen. (Och lillkonsum bortanför gymnasiet slog igen.)

  Det tog ett tag innan jag identifierade öldrickarplatsen. Det var Posten när jag bodde där. Sen har den visst varit blomsteraffär också.

  ”Rökbalkongen” sitter på fd Metodistkyrkan, senare församlingsgård för Svenska Kyrkan. Nu vet jag inte.

  Tågen över den bron har jag för mig går på tisdagar så du lär få ligga länge. (Eller var det torsdagar?) Och de har en gubbe som går före och viftar med en flagga så du blir hittad innan du blir mosad. Och det skulle du definitivt bli för det är en massa järn och sånt som transporteras.

 10. Åh, Niklas, en sån kul länk!

  (Själv tycker jag att stockholmarna har det alldeles för bra när det gäller pendlingskostnader. Vi lantlollor får betala flera gånger mer för bra mycket sämre kommunikationer. Såja, nu får ni slå ner mig.)

 11. PK

  SL-kortet är obegripligt prisvärt och kommer att fortsätta att vara det även efter den blygsamma höjningen på 100kr.

 12. Bara för att något är prisvärt betyder inte det att priset måste höjas. Vissa saker BÖR vara så billiga som möjligt. Den extra höjningen kommer att innebära att många barn i mindre bemedlade familjer kommer att bli tvungna att tjuvåka. Sånt känns nog jobbigt och nervöst för en unge.

 13. Njae, informationen är ganska bedagad. Jag har inte bott där på snart 30 år. Jag vet t ex inte vad Stal eller Gränges heter nuförtiden …

 14. Brorsan i Bangkok (avflyttad)

  Halsningar fran ytterligare en fd Finspongare – flyttade dit ungefar nar Cecilia N flyttade ut, och lamnade byn for Asien for snart 25 ar sedan. Nagra storre forandringar har inte hant under tiden – simhallen (dar Par Arvidsson och Bengt Baron tranade) skall visst rivas och ersattas av kontor for Siemens (fd STAL – Granges har blivid Outokumpu och Sapa) och tennishallen forsvann for nagra ar sedan. Vi ska inte glomma att Vagverket aven byggt ny och fin vag fran Norrkoping, tyvarr gar den inte langre utmed Glans strand i Svartinge utan som vanligt for nya vagar genom skogsmarker.

  I ovrigt ar det kul att sitta pa flygplatsen i Bangkok (pa vag hem till Singapore) och lasa om gamla jaktmarker – Finspong var dock inte direkt paradiset for en ungkarl.

 15. Örjan

  Tack broder Tomas.
  Nästa gång får du väl kalla dig BiS ( Brorsan i Singapore) pga din nyliga flytt.

 16. Hurra, Christer — jag har spelat basket i fyra timmar och kom precis hem och hann inte kolla andra källor innan jag läste här! Man finner allt i kommentatorsbåset!

  (Själv vann jag bara en av tre matcher.)

 17. Om rätt ska vara rätt, och det ska det ju ofta, så är inte Finspång någon stad. Det har heller aldrig varit någon. (Det alltid är någon som säger att det inte finns några städer alls numera, så ni kan ju hålla truten.) Inte desto mindre uppträdde Frank Sinatra här 1953 för 17 personer i Folkets Park. Tror knappast att det var på Lottens hotell han grälade med Ava Gardner.

 18. Det är ju lite häftigt ändå att ha stått på samma scen som Frank Sinatra, även om inte ens sjutton pers såg det och jag inte gjorde något alls utan bara stod.

 19. TS

  Här kommer lite kommentarer från en inflyttad Finspångare.

  1) Du är välkommen att slagga hos oss, om behovet uppstår. Men det blir utan TV3, hos oss finns det inte ens i källaren. Vi bor inte långt från hotellet (ca 70 m).

  2) Simhallen är numera fullständigt borta. Siemens bygger nya kontor för 1000 personer!

  3) Det som transporteras på järnvägen är ofta aluminiumgöt från Sundsvall.

  4) Outokumpu heter numera Luvata.

  5) Metodistkyrkan lär vara privatbostad nuförtiden.

  6) Jag såg en TV-dokumentär om Frankie boy’s besök i Finspång, och om jag minns rätt så sov han på Grand Hotel i Norrköping .
  Scenen finns inte mer, där den låg är nu en liten park bakom Bergska skolan.

  7) Finspång var Sveriges näst största köping, efter Sollentuna, innan kommunreformen.

  TS

 20. PK

  Inga kommentarer om sångspektaklet? Samma dravel som vanligt, men jäntan från Ukraina kan sjunga. Tonsäker som tusan. Imponerande.

 21. Ooooh, tycker ni inte alla att jag nästa gång ska bo hos TS? Det låter ju jättetrevligt — så länge det inte är hockey-VM. (Den där byggnationen av hundra miljoner nya lokaler till Siemens gick jag förbi trettisjutton gånger.)

  Felåt, PK, men jag har haft megasuperdunderfest här hemma och har bara hunnit konstatera att Saade kom trea och att det ju var alldeles fantastiskt. (Men låten var bedrövlig även om han var alldeles förtjusande.)

 22. Hm. Megasuperdunderfest hos Lotten så här års? Månne det är basketdamerna som har terminsavslutning? Vad var det för tema i år?

 23. Christer

  Apropå öschöttska fjölkorvar, förresten. Borensberg hette ju tidigare Husby fjöl. Sen ville innevånarna byta namn av någon anledning.

 24. Visade bloggen för dottern som utropade ”Men vad gööör hon på spåret? Nu har hon blivit helt galen. Hon har spelat för mycket basket helt enkelt.”

 25. Flingo.......

  Tacka vetja 70talet i Finspång,Raggartorget fullt av bilar istort sett varje kväll,Hasselbacken varannan lördag o Björkliden i Grytgöl den andra,jaa det är festplatserna man åkte till i ”fulltankad” amerikanare)) utom Ståhla då som fick soppatorsk ca en gång om dagen,ibland flera ggr.När man idag bnerättar för den yngre generationen om hur det var ”forr” i Finspång så tror dom att man ljuger.Ni som inte var med då,,,,ni skulle ha vart med…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.