Hoppa till innehåll

Efterkrigstidens största toalettfråga

Det här var dagen när jag åkte tåg och någon kräktes i närheten av mig och jag såg ännu ett par gratisåkare bli hämtade från tåget av polis samt dagen när jag tog in på ett sekrutthotell. Men mer om det en annan gång, för nu måste vi fokusera på en intressant toalettincident.

Jag föreläste i eftermiddags på Järva Krog, där Scandic har en stort hotell som ligger helt åt pepparn vid en motorväg. Lokalerna är bra och Jamie Olivers mat alldeles utmärkt. Men särskilt trevliga är omgivningarna inte alls. Strunt samma.

Från hotellkorridoren fanns en toalettdörr för både män och kvinnor. Jag är inte överdrivet förtjust i det. Innanför dörren fanns fyra stängda toadörrar. Men vänta, en var visst olåst och liiiite på glänt? Bra, tänkte jag och öppnade dörren.

Tyvärr stod det en karl där och skvalade. Han vände sig mot mig och såg varken förvånad, skamsen eller skärrad ut utan snarare komplett och alldeles lugn. Min reaktion var allt annat än lugn; jag sa HUUUUUUUUHHH! och slängde igen dörren som vore jag en ilsken tonåring. Förmodligen ryckte karln till, eftersom … ja, vi kommer till det snart. Själv backade jag in i ett hörn – mellan två handfat. Jag tänkte medan jag tittade på de fyra stängda dörrarna, varav tre var låsta:

– Måtte det komma någon ur de låsta toaletterna. Måtte någon bli färdig nu. NU! Jag vill inte prata med honom igen. Snälla nån, kom ut och släpp in mig!

Det är faktiskt inte första gången jag kliver in i toaletter där män håller på att lätta på trycket för fullt. En gång när jag var sju år glömde min bästa kompis pappa låsa och en gång var det en annan kompis storebror som visade upp sig nästan mangrann.

Tyvärr gick inte mina önskningar i uppfyllelse idag. Mannen kom ut och började tvätta händerna medan han tittade på mig där jag stod upptryckt mot väggen som ett litet barn.

– Jaaha. [… mummel … mummel … mummel …]

Jag hörde alltså inte vad han sa. Som ett fån stod jag kvar i mitt hörn och tänkte på hur mannen väldigt noggrant tvättade händerna. Tvättade och tvättade. Så tittade han på mig igen och sa:

– Ja, det är ledigt nu. Du kan gå in.
– Huuh. Ihi. Ehu. Hrmha … sa jag och gick in på toan.

Jag måste ha skrämt honom med mitt dörrslängande. Ja, det måste jag verkligen ha gjort. Han måste ha ryckt till som en skrämd kanin. Han måste ha svängt åt än det ena, än det andra hållet – fram och tillbaka som en vajande tulpan.

För det var kissdroppar precis överallt. Kiss, kiss, kiss, överallt kiss. Inte pölar, nej. Bara droppar – men jättemånga droppar.

Det var nu två minuter tills min föreläsning skulle börja. Jag hörde hur mannen tvättade och tvättade sina händer utanför min låsta dörr. Och de andra toaletterna var som bekant också låsta. Men man kan inte föreläsa kissnödig, det kan man inte. Jag drog ett djupt andetag och rev ut miljöfarligt mycket toapapper och torkade  mig fram till toan och på toasitsen och kände mig som småbarnsmor på nytt. Det luktade surt, som sparriskiss. Sedan gjorde jag vad jag skulle, tvättade händerna och rusade uppför trappan mot föreläsningslokalen – där jag mötte kissgubben med fru och dotter. Jag slog ner blicken och rusade vidare.

Det första jag gjorde på föreläsningen var förstås att berätta om min upplevelse inne på toan. En dam längst fram räckte då upp handen och sa:

– Men! Men! Jag gjorde ju precis likadant! Hur länge stod han egentligen där och kissade? Och jag slängde också igen dörren sådär hårt! Kan det vara en toalettinstinkt?

Kanske var han inte riktigt navlad, den där kissgubben. Kanske åker han runt och kissar in revir med sin lilla familj lite här och där? Men nu till den brännande frågan: varför, ooh varför vill en del män stå upp och kissa? Är det månne för att den där erbarmliga sittringen alltid är full av kiss eller sparar man tid och kraft på något sätt?

(Om bilderna ovan: det finns massa samlingssajter som dyker upp om man googlar på ”toilet sign”.)

Share
Publicerat iBloggen

36 kommentarer

 1. Som nåt slags svar så letade jag fram en kommentar som jag skrev för fem år sen. Bengt Anderberg skriver om friluftspinkandet i ”Fritt efter naturen” (1981):

  ”Men när man står ute på backen och pissar en kväll, kan man tänka höga och djupa tankar.
  [—]
  Avspänt och lugnt som sällan under dagens gång betraktar vi himlen medan en stilla pärlande vätskebåge förbinder oss med jorden.
  Skönast är detta en vinterkväll, då stjärnevalvet är som en fors av gnistrande djupsinne. Sådana ögonblick kan varit betydelsefulla för religionernas uppkomst.”

 2. På krogen är det ju alltid lång kö till damtoan men ingen kö alls till herrtoan. När jag var ung och tuff brukade jag då alltid gå in på herrtoan, raskt marschera förbi alla karlar som stod och kissade i rännan och kliva in på den låsbara vanliga toan som nästan alltid finns längst in. De urinerande männen blev ofta generade (men konstigt nog aldrig arga), så jag har slutat med det eftersom jag är mycket snällare nuförtiden.

 3. Tsssst, min djefla man har suttit ner och kissat sedan 1985, när vi träffades första gången, så det så.

  Jag har aldrig, säger aldrig vågat mig in på herrtoor med pissoarer och är mycket imponerad av den unga, tuffa Ö-helena.

 4. För att vi kan det.

  De äckliga allmänna toaletterna är väl ett skäl så gott som något. Om du själv kunde välja, hur skulle du göra då? Torka upp efter kissgubben eller stå och kissa?

  Sen finns det ett medicinskt skäl också; det är lättare för män att tömma blåsan helt när vi står upp.

  Sen kan man ju torka upp efter sig också om någon skulle få för sig att dänga toalettdörren i ryggen på en när man står där.

 5. Jag skulle nog också stå på allmänna toaletter om det gick, för fy så snuskiga de kan vara, oavsett om någon stått vid dem innan och kissat, eller bara snuskat sig rent allmänt (jag undrar alltid om folk är lika äckliga hemma på sina egna toaletter).
  Jag har i alla fall gjort mitt lilla bidrag till mänskligheten och lärt mina pojkar att man sitter ner på toaletten och att om man nu inte gör det så får man skura själv. Har hänt att kompisar till dem kissat ner hela ringen och annat – har haft god lust att köra samma behandling där, men det känns kanske inte riktigt rumsrent det heller.

 6. Jag kom att tänka på en annan sak som irriterar mig i en del mäns toalettbeteende. Inte nog med att de står upp, en del av dem envisas också med att pinka rakt ner i vattnet som finns längst ner i själva toaskålen så att det PORLAR på ett mycket oanständigt vis. Kan ni sluta upp med det också, tack.

 7. PK

  Man behöver inte stänka ner ring, golv och väggar bara för att man står och kissar. Porlandet är meditativt avkopplande.

 8. Gerbilen

  Nä, såna där mixed double-toaletter är inget vidare. Det finns en del områden som gott kan få vara karlfria.

 9. Har ingen av er porlande ståkissare fattat att det stänker hur mycket som helst, mikroskopiska droppar när man gör på det viset? Runt hela toan, på toan, på kaklet bredvid – kiss, kiss, kiss. Det behövs inga vajande tulpankissningar för att äckla ned.

  Kvinnor bör sitta bakfram på toa för att tömma sig riktigt ordentligt, visste ni det? För då bresar man som man ska. Och hur många gör det? Det borde vi verkligen göra allihop, det är lika viktigt som att män måste stå upp!

 10. Jag har tyvärr sett damtoaletter lika nedkissade och äckliga som beskrivits ovan. Är det då män som agerat som Ö-helena?

 11. Nu har jag testat att göra som Cruella beskriver. Det var ganska besvärligt; jag var t.ex. tvungen att ta av mig byxorna helt och hållet och inte bara kavla ner dem. Eller också var det något jag inte begrep.

 12. Preciiiis ÖH – lättare på den tiden man red i damsadel! Och därför håller vi tillgodo med en något lite mindre idealisk variant för blåsan.

  Det skulle ju även karlarna kunna göra. Menar jag.

 13. Luna

  Vilket otroligt roligt och konstigt ämne! Noterar med intresse att det är hard-core-gänget som kommunicerar, inga tillfälliga besökare vågar sig in i debatten, tydligen.

  Nu är ju jag av åsikten att det är bättre att sitta även för män – men jag inser att jag inte riktigt besitter auktoriteten som krävs för att hävda det. Och jag hinner inte konsultera urologen. (Inte ofta jag gör det – ens när jag har tid.)

 14. Och varför är det så få män som vågar erkänna att de sitter ner och klissar? Det blir alltid otroligt fnissigt bland män när ämnet kommer upp, är det mindre manligt månne?
  Modig tillfällig besökare

 15. Jag städade som mkt ung på stadshotellet i Östhammar och FY FAN för herrtoaletten efter danskvällar..
  Nej, riktiga män sitter och kissar!
  I vårt hushåll (tre män/killar mellan 17-43 ) blir dessutom alla gästande män tillsagda att sitta och kissa av familjens män. Lite pinsamt tycker 16-årig dotter när hon tar hem pojkvänner.
  I förra huset löste vi gästkisseriproblemet med att ha gästtoaletten under trappan, det gick helt enkelt inte att stå där 🙂
  Lotten: herregud, jag skulle hämtat karln och tvingat honom att städa efter sej, du är för snäll 🙂
  Den vanliga Niklas: Kanske bara din erfarenhet? Jag har hört motsatsen av många män och diverse urologer, en dessutom flitigt citerad på diverse nätforum, dvs att män tömmer bättre när de sitter..

 16. Gerbilen

  Jag anknyter till de festliga festerna förr i världen för nu har jag hittat det där stället som jag tänkte på; ett barns minne från föräldrakalas så där 50-tal:
  ”Främmande var jag van vid, för min unga glada mamma var tokig i kalas. … Och skulle det var fint, då kom fru Karlsson och var serveringshjälp. … Gud i London! sa hon ofta. … Jag tyckte om att hålla fru Karlsson sällskap i köket. Inifrån våningen hördes ett festligt sorl, men jag lät mej inte lockas dit. Jag visste allt var det var förmånligast. Jag stannar hos dej, fru Karlsson, sa jag och gjorde mej söt. – Gud i London vilken rar unge!

  Fru K. kom kånkande på stora brickor med disk, avätna tallrikar och tomma, nästan tomma, glas. Och så iväg till matsalen igen. Knappt hade hon vänt ryggen till så passade jag på att dricka upp slattarna i glasen. Det fanns alltid ett par droppar kvar på botten av varje. Första turen var drymartiniskvättar. Gud i London så gott, tänkte jag och sörplade. Jag kände mej upprymd. Det är verkligen roligt med sällskapsliv, for det genom min glada hjärna. Så småningom blev det ändå bättre för då kom likörskvättarna, kvällens clou. Måtte det komma främmande snart igen, tänkte jag. Ja Gud i London.”

 17. @Raggoparden: Både egen erfarenhet och hört av läkare. Ska bli intressant att pröva Cruellas tips.
  När det gäller offentliga toaletter så är sitta inte ett alternativ! Och kanske äckliga damtoaletter beror på precis det?

  Är inte bresa ett … lustigt ord?

 18. PK

  Undrar om det är samma sak som vresa som vi sa i min ungdom. Eller, ja det är det ju men undrar om det är olika varianter på samma ord.

 19. Bresa, bräsa, vresa — alla tre brukar jag nämna på mina föreläsningar. (Fast nu måste jag hålla igen lite eftersom en del är så känsliga och associerar det jag säger till både ekivokt snusk och rasism.)

 20. Christer

  Håller med Niklas, om jag sitter ner blir jag kissnödig igen efter fem minuter. Kan inte säga om det är något fysiologiskt eller psykologiskt, bara empiriskt.
  Men man riktar förstås strålen bredvid vattnet och rengör ordentligt om man av någon anledning skulle missa.

 21. Jag blir kissnödig när jag borstar tänderna, alldeles oavsett att jag som kvinna sitter och kissar.
  Hemma hos syrran har de mulltoa med urinseparation. Hepp. Där måste alla sitta.

  Sen måste jag ju ge en eloge till de anonyma uppfinningsrika toaskyltformgivarna.

 22. Intressant Cruella, det måste testas!

  Damtoaletterna blir riktigt äckliga när kvinnor försöker stå och kissa som män. Så problemet är nog ganska väl fördelat mellan könen.

 23. Ett så befriande ohämmat inlägg och kommentarsdiskusion! I vår familj har vi en tarmsjuk flicka och behov av toaletter , ofta allmänna, är ett ständigt nödvändigt ont. Många gånger har jag önskat toalett-vett åt folket! Blir dock lite illa berörd över det sjuke mannens stånkande den oförstående vännen i ÖH’s länk.

 24. Flera flera dagar efter att inlägget har passerats med måååånga fler inlägg, bara måste jag berätta –
  Vi var på musikfestival i helgen, kampade med flera tusen andra i två och en halv dag. Har aldrig i mitt liv sett så rena allmänna toalletter!! (Skriver dduubbeelltt överallt i pur glädje.)

  Tänkte faktiskt ta en bild men visste inte var jag skulle lägga upp den för allmänt beskådande så det får bli nästa år. (Festivalen är årlig.)

 25. […] berättar jag bara för att det ju är så väldigt roligt med toaletter. Och för att kommentatorsbåset har varit på så vansinnigt många toaletter att det förra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.