Hoppa till innehåll

O Zlatan! My Zlatan!

Mitt arvode för föredraget som jag höll i Milano var 0 kr. (Men jag har föreläst billigare, så det är helt ok.) Däremot fick jag ju flygresa, hotellövernattningar, mat och umgänge samt ett besök på San Siro — Milans hemmaarena. (Se där ett ord med mmaa i mitten. Anteckna det, det kan vara bra att veta.)

Liten förklarande passus till alla som inte gillar sport, fotboll, Zlatan eller Italien nu. Den där Zlatan Ibrahimović är ett unikum och oavsett om man tycker att han mest går omkring och skakar på huvudet och slår ut med armarna och pekar på ögonen som en gest till de ständigt blinda domarna, så kommer han att vara omtalad som Nacka, Gre-No-Li och … (här tog jag en låååång tankepaus för att jag inte visste vilka jag skulle dra upp som lite modernare exempel) … och Tomas Brolin. Samt Henke Larsson. Och Ralf Edström bara för att han var så gullig i ”Fimpen”. Zlatan (ännu en som jag har lagt bort titlarna med) gör mål som ingen annan, har sagolik bollkänsla och tajming – och är ju så där lång som jag gillar.

Arenan San Siro är stor som en rymdstation i Stjärnornas krig. Det fiffiga med den är att den sägs kunna tömmas på tio minuter trots att den rymmer 80 000 människor på en gång. (Lika många som den där lilla kyrkan rymmer, jag berättade om igår.) Det beror på att man kan gå i breda led nerför tolv spiralgångar som sitter på utsidan som jättelika skruvar.

Vi som har köat på Råsunda och Ulleviar (det finns många Ullevi) förstår poängen.
Vi som har köat på Råsunda och Ulleviarna (det finns många Ullevi) förstår poängen.

Vägen till San Siro är däremot inte lika bred och effektiv.

Nålsöga eller flaskhals?
Nålsöga eller flaskhals?

Vi klev över regnvåta kladdpölar, genom trasiga staket, över cementklumpar från 1989 och gick ner oss i allehanda träsk.

Kladd och klet. Men vänta, han i rocken som sträcker ut handen … är det inte …?
Kladd och klet. Men vänta, han i rocken, han som sträcker ut handen … är det inte …?

När vi kom in, upptäckte vi att bänkraderna inte är dimensionerade för stora nordmän utan för små nätta italienskor med storlek 34 i skor. Flygplansstolar är större, om man säger så. Jag (som inte alls är lång egentligen) satt med mina knän i en skrikande italienares nacke och alla stackare som kom sent och skulle in och sätta sig i mitten av en rad fick be en bön, dra in mage och rumpa, hålla andan och gå som på lina, sägandes scusi, sorry, ursäkta, tack och förlåt samt oj, var det din fot.

De stora, starka männen från Örebro som satt bredvid mig visade sig plötsligt vara små pimpinetta prinsessor. Innan de kunde sätta sig ner fiskade de nämligen fram små näsdukar för att torka av de inte alls särskilt smutsiga sätena.

– Usch, titta så kladdigt, nämen där också, ta extra där på kanten, man vill ju inte bli smutsig på sina jeans, ah får jag en till servett?
– Usch, titta så kladdigt, nämen där också, alltså va, ta extra där på kanten, man vill ju inte bli smutsig på sina jeans, ah får jag en till servett?

Så började matchen och till allas vår stora lycka var han ju med. Zlatan. Som ju har känningar i ljumskarna och är sliten och som ju kanske inte skulle vara med eftersom motståndarlaget var Bari som ligger sist och dessutom är rejält avhängt.

Men det gick inte bra. Om Milan hade varit Sveriges landslag hade vi sagt att förbundskaptenen måste avgå eller att Anders/Kim måste bytas ut mot Anders/Kim samt att det var bättre på Gunnar Nordahls tid. Zlatan gjorde två mål som underkändes och vi som var 100 meter längre bort än domaren tyckte att domaren var dum. Dessutom såg vi klart och tydligt hur alla Bari-spelare föll som små fjäderviktare när de befann sig inom en tiometersradie från Zlatans epicentrum. Filmare var de hela bunten. Vår Zlatan passade snyggt, sprang i djupled, snodde bollar, dribblade bort några och föll några gånger.

Ja, och så tappade han ju tålamodet och nöp en kille i magen lite grann. Och blev utvisad.

Hejdå Zlatan.
Hejdå Zlatan.
Ack. Se så ensam han är. Jag ville springa ner till omklädningsrummet och trösta honom och säga: "Guuu va dom filmar, Barigubbarna".
Ack. Se så ensam han är. Jag ville springa ner till omklädningsrummet och trösta honom och säga: ”Guuu va dom filmar, Barigubbarna”.

Om jag ska fortsätta att gå på fotbollsmatcher måste jag faktiskt köpa teleobjektiv. Eller se till att jag får vara med på innerplan som när Studiomannen hjälpte mig att gå på studiebesök.

Om man nu ska återvända till själva San Siro-bygget, så har de verkligen lagt ner krut på effektiviteten och inte pyntat med massa onödiga, flådiga detaljer. Allt är i ful – jätteful – betong och sätena är hur obekväma som helst. Allt är fuuuuuuuult. Men de som vill ha bling-bling och fåtöljer går nog inte på matcherna.

Toaletten på San Siro.
Toaletten på San Siro. Det gäller att ställa sig på rätt håll, kan jag tipsa om.
Efter matchen tömdes stadion verkligen snabbt – se hur det inte ens är fullt i de vindlande cementgångarna i pelarna.
Efter matchen tömdes stadion verkligen snabbt – se hur det inte ens är fullt i de vindlande cementgångarna i pelarna.

Nå, vem är vår ciceron och guide under fotbollsmatchen? Vem är det som vill gå armkrok och som inte bangar för nästan något?

Aha. Milans förste svenska pojklagsspelare.
Aha. Milans förste svenska pojklagsspelare.

Tillbaka till Zlatan nu. Visst, han gjorde fel. Men bara lite fel.

Jag måste citera lite i Zlatans ära. En snutt ur Walt Whitmans dikt:

O Captain! my Captain! rise up and hear the bells;
Rise up—for you the flag is flung—for you the bugle trills;
For you bouquets and ribboned wreaths—for you the shores a-crowding;
For you they call, the swaying mass, their eager faces turning;

Ah well.

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Hurra, nu minns jag plötsligt att jag var på fotboll i Italien redan 1980! Zlatan var inte ens född när jag såg Lazio slå Napoli på Stadio Olimpico i Rom.

 2. Hurra! Exactly my point: ibland vet man att man är med om något som är ett minne för livet!

 3. Måste bara nämna att ”Fimpen” själv var granne till mig som barn och bästis med min lillebror.

  Är det skryt? Ja, kanske.

  Mycket fotboll spelades det i alla fall både på våra gräsmattor och deras.

  Mål mellan pilträden ned mot stranden och liksom i golf kunde bollen hamna i vattendammar eller sandbunkrar. Trots detta har jag aldrig varit särskild intresserad av sporten.

 4. Det några kallar skryt kallar jag kalla fakta. (Fimpen är ju din Lassie!)

 5. PK

  Jag spelade terrängkrocket när jag var barn. Och gubbfopoll.

 6. Stackars barn, gubbfopoll redan som litet knyte.

 7. Terrängkrocket! Spelas numera varje midsommar i Skärsjö. En underbar sport för både vuxna, hundar och barn.

 8. Gerbilen

  -92 var vi i Italien under fotbolls-VM. Vi var i Florens samma dag som Italien spelade mot Jugoslavien därstädes. För att det hela skulle gå lugnt till var det förbud mot vin- och spritservering i stan på matchdagen. Men ett par utschasade 3-barnsföräldrar nekades inte en flaska chianti till den florentinska biffiga biffen. Servitören bedömde väl att vi inte skulle orka med att gå ut och huliganera.

 9. Örjan

  ”mmaa” i mitten.
  Ett engelskt ord skrivs med ”ookkee” som del. Kan du komma på vilket?

 10. Jag kommer på två stycken, Örjan! *viftar ivrigt*

 11. Örjan

  Ö-Helena Jag kan bara redovisa ett, men i två varianter.

 12. Örjan

  Dvs. Ett substantiv och ett verb.

 13. Två substantiv här. Men jag tror ändå vi menar samma.

 14. Trots att jag inte har nån ordning på mig så vet jag det ordet.
  (En julkalenderaktig gissning.)

 15. Men hjälp vad ni är ointresserade av fopollen! Och poesin!

  Nu ska vi se. …ookkee…ookkee… Lookkeeper. (Tittvakt.) Bookkeeping. (Att hålla kvar sina böcker trots att andra vill ha dem.) Cookkeeping. (Att tjuvhålla på sina recept.)

  Får Ö-helena säga rätt svar nu?

  Måste rusa — ska se på teater på Kulturhuset!
  /Kulturbruttan Bergman

 16. PK

  Jag kunde ha svurit på att fopolls EM gick i Sverige -92 och att VM gick i Amerikat -94. Men det kan ha varit tvärt om, min fopollsgrumliga hjärna är inte så skarp alla gånger.

 17. Ja! Det är förstås ”hookkeel” (krokformad köl) och ”chinookkeener” (gråterska ur indianstammen chinook).

 18. Örjan

  Lotten. Tänkte själv på bookkeeper och bookkeeping.
  Bör finnas i Webster. Dina två andra förslag undrar jag om.

 19. Örjan

  Ö-helena: Tack!
  Som tidigare sagts – Lottens blogg är allmännbildande.

 20. För säkerhets skull ska jag väl tillägga att jag skojade, Örjan! Jag tänkte på samma två ord som du.

 21. Örjan

  Ö-Helena: Men stopp och belägg. Har googlekollat. Inga svar på dina förslag.
  Jag avsåg ord som normalt skrivs ihop.

 22. Jag vet, förlåt!

 23. Örjan

  Helt OK. jag fick ju ändå lära mig om kölar, och vad gråterska heter på engelska.
  Så fortfarande – Lottens blogg är allmänbildande

 24. Gerbilen

  Förresten, Lotten, hade vi inte kommit överens om att du måste ta betalt? Jo, det har vi. Tänk om nu skattemyndigheten kommer på att resan och hotellrum och fotbollsbiljett är skattepliktiga förmåner. Då står du där och ska betala skatt men har ingen inkomst att ta pengarna från. Va?

 25. I så fall, Gerbilen, vrider jag mina händer, gråter en skvätt och jämrar fram ett:

  – Mehen deeet var det väähääärt!

 26. Och PK har ju rätt: EM gick Sverige 1992 (Danmark som vann hela klabbet halkade in på ett bananskal när Jugoslavien drog sig ur pga. inrikestrubbel) och VM var 1994 – när vi ju grävde guld i USA och Ravelli dansade en sommar.

  Det var tider det.

 27. Morrn.
  Jag har inte varit här på jättelänge….

  Konstigt ord…ssaapp?

  Herrtoan, näsan mot väggen…funkar för manfolk…

  (Kassaapparat)

  Ha de bra.

  Hasse A

 28. Morrn? Var är du, Hasse A? I Asien?

  Hur som helst tackar vi för …ssaapp… – sådant man sparar på som t.ex. gamla jeans och trasiga tekannor.

 29. Gerbilen

  Suck, Lotten. Du är verkligen ingen rå materialist …

 30. Tyvärr är det ingen herrtoalett och otyget kan fortfarande köpas i välsorterade vvs-butiker söder om Sverige. Hua. Enligt PK finns dom dessutom på (skakiga) tåg i Kina.

 31. Va, kan man köpa hål i golvet i t.ex. Tyskland? Wow!

 32. Japp! Jag hittade en av en slump i en tysk internetbutik när jag letade inredning till vår ”nya” toa. (Tyvärr hittar jag inte tillbaka för länk …)

 33. Men gah, Pysseliten! Det som inte har en länk finns junte!

 34. Jag veeeet! Irriterande, minst sagt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.