Hoppa till innehåll

Anakronismer och fantasier

Lotten med vin och dator runt 1972?

Vad händer här då?

Jag snubblade (via Beta Alfa) över gamla reklamsnuttar från 1993–94 – som är så vansinnigt nära verkligheten idag. Någon faxar från en solstol på stranden!

David Fincher, som regisserade Benjamin Button och Fight Club, gjorde reklamsnuttarna – men det är väl egentligen inte han som ska ha äran. Framtidsvisionerna skapades nog av vetenskapsmän i vita rockar och fina glasögon och gummiträskor. Förutom det där med faxen på stranden, är nästan allt som är modernt idag med i reklamen (presenterat av Tom ”Magnum” Selleck). Det är bl.a.

 • GPS
 • pekskärm
 • bild-tv bild-telefon (i Japan finns det t.o.m. telefonautomater med bildskärm)
 • röststyrning (fast de öppnar inga dörrar än, väl?) uppdat.: jodoå, kolla i kommentatorsbåset!
 • videokonferens
 • filmnedladdning eller video-on-demand (”video”, hihihi)
 • varuskanning (fast vi är inte riktigt där än utan måste skanna varje vara för sig)
 • liten telefon (fast varför har vi dem inte på handleden?)
 • automatöversättning.

Men var är filmsnuttarna om framtidens uppfinningar idag? Och hohooo, var är SVT-klippet som vi har drömt om förut, där de fantiserar om hemdatorer runt 1968? Sluta jobba, göra nytta och tramsa, hjälp mig istället att hitta framtiden!

Eller kolla på Tekniskt Magasin!

Ok. Beam-me-down-Scotty-apparater, hälsenetransplantationer, flygande sekruttbilar, matlagande robotar och bollkänsledoping får jag väl fortsätta att drömma om och bara vara himla glad över att internet i alla fall har uppfunnits.

Fotnot
Bilden längst upp är en anakronism. Sådana tycker jag mycket, mycket om.

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Du räknar upp Bildtv som en av de moderna sakerna idag, men vad är väl en TV utan bild? Blir det inte en radio då?
  Eller menar du bildtelefon? I så fall hade väl Hedvig i Från A till Ö en sådan redan på sjuttiotalet.

 2. Jodå, visst går det att styra dörrar med rösten. Jag har besökt en man som hade röstaktiverad dörröppnare. Det är väl kanske inte i första hand en bekvämlighets/lyxprodukt utan ett hjälpmedel för funktionshindrade. När jag googlade hittade jag den här manicken som kan styra bland annat dörrar
  http://bit.ly/aRiWh5

  Iallafall började jag tänka att det finns rätt finurliga prylar på andra ställen än den ordinära privatmarknaden – som hjälpmedel för funktionhindrade eller som arbetsredskap. För något år sedan kärade jag ner mig i ett tangentbord som inte finns. Det projicerades som en ljusbild på valfritt underlag, och så skrev man som om det fanns tangenter. Ett tänkt område – kirurger som behöver anteckna mitt i jobbet men inte vill sätta sterila tassarna på ohygieniskt tangentbord. För all del en och annan tekniknörd som vill ha tangentbord till mobiltelefonen också 🙂 Här finns bild och en liten video http://www.bustedcranium.com/?p=417

 3. Tack, Karibien och Moster Mjölgumpa! Era kommentarer kräfver en uppdatering av texten!

 4. PK

  Stoppa pressarna, jag vill kliva … nej jag menar att jag har ett scoop. Man måste ha med ett ”och” i rubrikerna när man kör wordpress.

  Anakronismer OCH Fantasier
  Tänk efter OCH gräv i minnet
  Paul Young OCH brödrostarna
  Kulturchock OCH centraldammsugare

  Ser ni mönstret? Vad kommer härnäst? Madicken OCH junibackens pims? Helan OCH Halvan? Fopollsallsvenskan OCH annat av ointresse? Golgatavandring OCH legobitar? Hur ska detta sluta?

 5. Karibien: Om du vill prova tangentbordet som projiceras på valfri yta kan du gå till Natural History Museum och gå turen i det som kallas ”Darwin Centre 2” (kokongen). Fast jag kan säga att den har lite funktionsbrister än så länge … (jag har ett foto som jag kan lägga på min slumrande blogg senare — måste jobba först).

  Lotten, är det inte lite blaskigt det du har i glaset?

 6. Ajajaj, du är mig på spåret, PK! Ochialismen drabbar alla WP-skribenter med full kraft. (Jag tror att man kan få böter utan ett OCH i rubriken och kanske till och med slängas i bloggfängelset utan trådlös uppkoppling.)

 7. Dieva, det var guuuult, det jag hade i glaset. Något hände när bilden skulle bli gammal. Det dunstade kanske?

 8. Tack för länken, Carin H! (Och kolla — man kan klistra in länkar utan att snygga till dem här i WP, de bli klickbara ändå.)

  Men på nästan sex minuter lyckas Microsoft nästan bara visa hur en platt iPhone funkar. Liksom. Och med det som Karibien nämnde: allt projiceras på valfritt underlag.

  Fast den där tidningen på slutet var cool — ett jättestort pappersark som byter innehåll när man själv vill det. Och man kan vika ihop det!

  När jag nu tänker efter är det nog den uppfinningen jag längtar efter: datorn/telefonen/ordningsmanicken som är platt som ett pappersark.

  Och så teletransportering. Förlåt, teleportering.

 9. Fast jag tänkte skriva coolT här ovan.

  Det där rullbandet i mitten av filmen var ju en intressant uppfinning, hörni … det kanske man skulle investera alla sina miljoner i?

 10. Killen vid 3,08 känns igen från CSI, om jag inte misstar mig helt.

 11. Jag fattar inte det anakronistiska.

 12. CSI! Aha! (Pfuh!)

  Det anakronistiska är ju att på fotot som till synes är från 1973, finns en äppeldator från 2010. (Säg nu inte, Cecilia N, att min manipulation av bilden gjordes i onödan för att den ser ut som vilken bild som helst från, säg, 2009.)

 13. PK

  Allt medan Farthland fastnat i vinkelvolten och Knut Kragballe, Danmark, öppnar med blandade småhopp och avslutar med träbenet.

 14. Men länka till vinkelvolten, PK! (Så säger vi ofta här hemma — med menande blickar: ”Han har fastnat i vinkelvolten.”)

 15. Lotten, Lotten, jag har sagt det förut: Du är för lik dig själv i dåtiden. Funkar inte med anakronismer då. Varken på dig eller på Carl Bildt.

 16. Jack

  Här har vi verkligen fastnat i ”vinkelvolten”. Alltså med en dåres envishet upprepa samma argument otaliga gånger i en diskussion.

  Men attans kul är det 😉

 17. Den gick jag inte på. Det var ju spindelmannenduken jue.
  Kanske om du hade lurat din dotter att sitta där, fast utan tripptrappstol bredvid. Och utan duken.

  Och så en tofs i frisyren, en sån där luggtofs som står ungefär rätt upp åt sidan.
  Kanske …

 18. Lo

  Killen vid 3.08 ser ut som hälften Darin, hälften Måns Z. Tycker jag, som inte sett CSI.

 19. PK

  Öh, det funkade ju???

 20. Mitt tips är att spana in Harry Potter, där finns massor av uppslag för framtiden! Så vad hittar jag några klick bort på nätet? Jo detta: framtidens tidning!
  Jag får även framtidsvibbar av Iprén mannen, men kan inte riktigt sätta fingret på vad. Kanske för att han hintar om att han hjälper mot allt, men där är vi väl inte riktigt än.
  Gustaf Dalén Museet finns massor av framtid ( från dåtiden) på samma sätt som reklamfilmer från -94. Jag blev ändå imponerad av en maskin, nästan lika stor som en telefonhytt, avsedd för att göra multipla blodanalyser och som fortfarande är ett ganska hett område. Idag tror att många forskare att det i framtiden kommer stå en blodanalysmaskin på bordet i var mans hem.

  Nu ska be PK sluta göra vakuum hopp, där han liksom fastnat i vinkelvolten.

 21. PK

  Nu har jag tittat på klippet från tekniskt magasin. Vilket underbart språk och vilka intressanta ämnen. Varför görs inte sån tv idag?

  Är det en sönderrostad bromssköld man kan se på er soptunna, Lotten?

 22. Vad tusan, jag följde Pysselitens länk och fattade inte grejen. (Vilket väl är typiskt när en uppfinning är sprillans ny?) Men sedan hittade jag en väldigt tydlig film som beskriver det hela. Alltså är det en vanlig papperstidning med filmruta inbyggd? Så kul! Och … onödigt? Kolla själva!

  Seså. Sedan klickar ni på Galenskaparna i PK:s länk.

 23. Och så ska jag kämpa som ett djur för att skapa världens bästa anakronismbild. Ni ska få leta efter ”felen” tills ni kollapsar!

  (Känner att jag lägger ribban så högt att det kommer att ta ett bra tag, detta projekt.)

 24. Ja, PK! Bromssköld vareja!

  (Fast det har jag skrivit i en kommentar någonstans, så jag tror att du fuskgissar.)

 25. Ja Lotten, din länk var ju mycket bättre!
  Jag ska även förhandsbeställa en Nimbus 2000, för SJ och Stockholmstrafik kommer vara så ute i framtiden!

 26. Luna

  Iprenmannens mest problematiska och omoderna egenskap är ju att han hjälper mot allt. Den verkligt intelligenta värktabletten hjälper bara där man vill att den ska hjälpa. Ju.

  Vad hette det där fönstret mot teve-världen? Med gubbeluren som visade REKLAM! Så läckert det var! Så attraktiv den tedde sig, den där reklamen, när man slapp den.

  Jo, gräset är grönare hos grannen, det är faktiskt sant. Men det är lika svårtuggat.

 27. Luna

  Lotten, ibland är du lik Helena Jonsson.

 28. Luna: Då minns du också när man sprang till bion ”för annars missar vi ju reklamen!” …

  Är jag lite lik Helena Jonsson, hon som är skidskytt och jättesöt men som har misslyckats kapitalt sedan före OS? Så trevligt!

 29. Luna

  Jo, jag minns det där med bion. Även om mitt tydligaste minne är den gången då jag inte sprang till bion utan fick åka spark för att jag pajjat ledbanden med en annan tidsmarkör – fångremmar på slalomskidorna. Det känns lite fint att jag kan referera till en annan diskussion här, lite som gamla goda vänner som tjatar om samma sak i åratal. I den verkliga världen, alltså.

  Och det är rent utseendemässigt du liknar Helena, det har inget med eventuella prestationer i Canada att göra. De vet jag nämligen inget om. Bloggformtoppen håller i sig, tycker jag.

 30. PK

  Kul att Nimbus 2000 nämns som ett framtida fortskaffningsmedel. Enligt Aftonblaska, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6868026.ab, så säger en tjomme på vägverket att vi ska åka kvast i påsk om vi vill färdas säkert. Nimbus 2000 är ju som alla vet en flygande kvast.
  (Intressant att Vägverket tycks ha gett upp alla tankar på att skapa en säker trafikmiljö och säger åt oss att stanna hemma eller flyga kvast om vi vill vara rtygga och säkra i påsktrafiken. Lite som ”vi har redan en säker trafikmiljö, om det nu inte vore för alla trafikanter som kommer och stör”)

 31. PK

  Jag fuskgissar aldrig. Så de så. Men jag ubndrar varför den ligger på soptunnan och varför det är taget kort på den. Dokumenterar ni allt skräp?

 32. Men PK! Menar du på fullt allvar att om bromsskivorna ramlar loss från en sekruttbil och vi vänder och vrider på de underliga tingestarna och sedan ringer en bilkunnig snickare som kommer och förstrött sparkar på dem och säger att de är bilens blindtarm, menar du då att vi skulle låta bli att fotografera dessa intressanta prylar?

  Iiiiiiiiiiih! (Skriks med båda handlaflatorna mot kinderna.)

  Nä. Nu ska jag ut och fotografera en spade som ligger så intressant på farstubron.

 33. PK

  Nej givetvis inte, ramlar bromsskivorna av och någon okunnig bilsnickare kallar dom blindtarm och sparkar på dom så att dom hamnar på soptunnan, så ska man givetvis motionera sin kamera. Men nu var det väl en väl genomrostad bromssköld? Och då hamnar ju saken i ett helt annat läge, eller hur?

 34. Svar på frågan ”Men var är filmsnuttarna om framtidens uppfinningar idag?”: På MIT finns det en kille som heter Pranav Mistry, och han är verkligen en uppfinnare som heter duga (utom att han heter Pranav då). Man kan kolla på hans egen presentation (http://www.ted.com/talks/view/id/685), eller hans handledares (http://www.ted.com/talks/view/id/481), de är lite överlappande men båda helt OTROLIGT häftiga. Extremt hög wow-faktor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.