Hoppa till innehåll

Men hur jävla stökigt kan det bli?

Friktion: fem barn (6–17 år) med sommarlov och två frilansande föräldrar som jobbar arslet av sig för att få ihop de där slantarna som ska räcka till skatter och avgifter (meeen så luddigt det låter), omkostnader för resor och litteratur, skatt, pensionsinbetalningar, försäkringar samt datorutrustning för inkomsternas förvärvande. Alla bor de i ett stort hus i en lagom stor, mellansvensk stad.

Inte så himla konstigt. Nästan normalt, om jag riktigt tänker till.

Men så regnar det nu. Och det regnar varenda och vareviga dag. Under junis fjortonde regniga dag regnar det 100 % av timmarna. Jag letar i mitt barndomsminne och finner blott soliga somrar med bad, solhattar, plåster på knäna och sololja på magen.

– Det regnar! Jag har inget att göra! Det här är tråkigt! säger Lotten, 11 år.
– Regnar? Nämen titta. Det drar snart förbi, säger pappa tröstande och har förstås helt rätt.

Men nu, när den globala uppvärmningen inte sköter sig som den ska, låter det inte riktigt likadant.

– Kaaan vi inte få spela på datorn nu när det regnar? säger de fem med bedjande blickar.
– Kommer inte på fråga, säger den elaka modern. Datorförbud mellan tio och fem. Förresten blir det ju enligt SMHI sol om åtta dagar!

Och vad händer? De hårt arbetande föräldrarna tillbringar helgen – visserligen hemma i huset – med redigeringsarbete och två festarrangemang och låter barnen fara vind för våg. Resultat:

 • All nysorterad tvätt hamnar på golvet i tre olika rum som inte har några som helst klädslukande garderober.
 • Papperspysselklipp ligger precis överallt.
 • Smutstvättshögarna når nya höjder trots att tonåringarna tar sitt ansvar och tvättar och hänger som vore de livegna.
 • Rullgardinerna är neddragna dygnet runt.
 • Rullgardinerna som någon ängel försöker dra upp går sönder som ju moderna rullgardiner plägar göra.
 • Nioåringens garderobsdörr trillar av sina fästen.
 • Maten tar slut fem dagar efter min handling för 2 173 kr.
 • De två yngsta leker Robin Hood ovanpå monsterkylen.
 • Tvestjärtskolonin flyttar in i vardagsrummet.
 • Jag skrattar så att vinet sprutar ur näsborrarna.
 • Barnen äter strutar med glass med – i brist på strössel – chips på toppen.

Snälla rara sommar med sol och bad och cykling samt tystnad inomhus – kom nu!

Bonus: Pippi Långstump (förlåt, Inger Nilsson, väldigt underligt det där) som provfilmar 1968. Bara för att jag än en gång ska få stökcitera henne (alltså Pippi): ”Det är ingen ordning på allting. Jag hittar inte vartenda dugg”.


Uppdatering

I kommentatorsbåset minns vi 1987 som Den Värsta Sommaren.

Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. Jag kommer också ihåg sommarlov då det nästan aldrig regnade. Det här är ju löjligt! Min stackars hund har lagom hunnit torka när det varit dags att släpa ut honom igen.
  Undrar om det hjälper att hålla tummarna för att få solen att skina?

 2. ab

  Kan inte ungarna läsa böcker, spela fia, ta ut ord, spela luffarschack, diskutera om gud finns och den nordamerikanska utrikespolitiken, springa hundra meter inomhus (dvs fram och tillbaka, fram och tillbaka), leka följa John, hoppa hopprep på klädhögarna, leka hela havet stormar?

  Lätt som en plätt, ju! (Förresten, har de inte gummistövlar och kan hoppa i pölar?)

  😉

 3. Min man brukar alltid påpeka att han minns hur han stod på bryggan och metade hos morfars med täckjacka och att det regnade. Typ hela somrarna.

  Jag minns mer åskskurarna när vi rusade ut i baddräkt och sprang i regnet.

  För tillfället tycker jag att den här sommaren uppvisar mycket stora likheter med sommaren 1987.

  På frågan om städning.
  Häromdagen städade jag och skröt för sonen: "Se hur städat det är!"
  Varpå jag får svaret: "Är det fortfarande vårt hus vi pratar om? I så fall: Ja."

  Det tycker jag var ett fräckt svar.

 4. Tänk jag har också tänkt på sommaren 1987, fast det vräkte ned den 12:e och inte den 13:e – då var det bara skurar. Tyvärr komemr jag inte ihåg hur resten av sommaren blev, om vi nu skulle tro att resten av denna sommar blir en upprepning.

  Chips-på-glass låter nästan som en god kombination – fråga de uppfinningsrika ?-åringarna.

  Och så gillar jag ordet "plägar", det är alldeles för få som använder det nuförtiden. Oj, så gammal jag känner mig plötsligt.

 5. Förresten, nu slår det mig en sak.

  Jag har jagat bokskorpion hemma i helgen åt en kollega utan att lyckas trots att jag vet att det finns hos mig. Men ni har kanske också en lämplig biotop för dessa gynnare.

  Min kollega vill ha den levande för avfotografering. Sysslolösa ungdomar kan leta, en och annan dammråtta kanske de också kan undanröja på vägen.

 6. Sommaren 1987 var den sista sommaren som jag och den djefla blifvande mannen inte var förvärsarbetande. Så vi bestämde oss för att snålbo hos hans föräldrar i Viken och bara bada, sola, njuta och sova.

  Sov gjorde vi i alla fall.

 7. Orangeluvan

  Bokskorpioner är jättesöta! Fast jag tror inte att jag har några hemma, det ska väl vara lite fuktigt för att de ska trivas?

  Femåringen hemma kan inte äta chips efter att hon och hennes grannkompis på ett kalas improviserade ihop en portion glass med just chipstopping. Ibland kommer hon att tänka på smaksensationen och blir genast lite blek i ansiktet.

 8. Mer från osäker minneskälla. Jag har för mig att temperaturen på midsommaraftonen och nyårsaftonen 1987 var i princip den samma.

 9. ab

  Menar ni att inte ett enda av de fem barnen genast kastade sig över min lista på möjliga regndagsgöromål och hojtade av lycka?

  Men nu ser det ju ut som om solen är på väg tillbaka, förstås.

 10. Och jag som brukar njuta av kravlöst grått väder, känner att jag börjar tröttna på det kravlösa. Utom idag, vädret passar utmärkt till min plötsligt (fast inte oväntat efter en fullmatad termin) påkomna förkylning.

  När jag läser ditt inlägg hittar jag en himla positiv sak med att vara medelålders: barnen har flyttat hemifrån.

 11. Alltså minns ni inte sommaren 83? Sent på sommaren visserligen, men det regnade i 23 dygn i sträck från mitten av augusti! Dag och natt! Man blev nästan galen!

  På den tiden vi hade regler gällde dator- och tv-förbud på dagtid, OM det inte spöregnade och förutsatt att det inte fanns någon odiskad disk eller annat överhängande städprojekt. Kan vara värt att testa, det gör underverk för städningen iallafall.

 12. Dagsrapport: vi har städat, spelat brädspel, gått promenad, handlat och ätit varannan timme.

  Men vi har inte diskuterat Guds existens, AB. (Än?)

  Nu ska vi äta efterrätt, ty den nyaste regeln i huset lyder "efterrätt varje dag som det regnar".

 13. Efterrätt vsrje dag?
  Investera i glassmaskin?
  Obs hushållsvarianten med i ert fall extra kylblock.

  Alla i barnaskaran kan vara med om synpunkter.

  LisaFW + flertalet andra har recepttips

 14. Anna, jag minns inte sommaren 1983. Men i augusti det året satt jag och åt kräftor i en sittbrunn med galonbyxorna runt vaderna. Inte för att det regnade utan för att vader och allt nedanför skulle få vara ifred för myggen.

  Däremot var jag på scoutläger på sommaren 1979 (bl a med ett gäng från Eskilstuna) och då var det läbbans blött.
  Det gjordes heroiska insatser av insamling av blöta sovsäckar för transport till närmaste mindre stad där ett torkrum lånades.

 15. Ja, vem minns inte sommaren -87? Sommarjobb som laboratorieassistent på SöS eftersom jag blev klar med utblidningen den hösten. Regn varje dag och folk som hade semester kom tillbaka och jobbade… Skulle aldrig tillåtas på nuvarande jobb i dag.

  Men vad hände med alla spel och lekar vi kunde, vi som växte upp vid tiden för de Puniska krigen? När jag föreslår något för mina barn stirrar de oförstående på mig och säger att det har de aldrig lekt. Finns det någon som kan 10-20 hagen idag? Dubbelrep? 10-spelet i hopprep och med twist?

  Vad har hänt med ett besök på bibblan och läsa "riktiga" böcker?

  Själv har jag ätit halvtinade kräftor i ett genomdränkt 2-mannatält på en campingplats vid Ölandsbrons fäste. Minns inte namnet på campingen, men den behöver ju inte förknippas med trista sommarminnen. Just den berömda sommaren -87.

  Tacka vet jag sommaren -94 när solen stekte från molnfri himmel i veckor. Gräsmattan blec brun och björkarna tappade bladen i augusti, men det var dt värt!

 16. Det känns helt absurt att jag nyss klagade på vädret, när vi idag har haft växlande molnighet och hela 17 plusgrader. Pukor och trumpeter, liksom!

 17. Hälsningar från boksamlingen som sorterades 1987 – också någon sorts förvärvsarbete….Också vaktade ni ju huset medan innehavarna semestrade på främmande ort.
  Mina regniga somrar var 1960 och 1974

 18. Sommaren 1994 torkade inte vår gräsmatta. Vi bara lät bli att klippa den och den stod så grön och mjuk och fin.

  Men det blev bevattningsförbud. Så allt sköljvatten i köket samlades upp och bars ut i inomhusvattenkannan och strilades försiktigt BARA på varje enskild planta i grönsakslandet.

  (Ja, those were the days när jag orkade ha ett grönsaksland …)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.