Hoppa till innehåll

Att skälla på okända

Egentligen vill jag bara berätta om OS i dessa dagar. (Sverige har misslyckats i lerduveskytte, vunnit en fotbollsmatch och gått till kvartsfinal mot hopplösa Tyskland, vi har gått vidare i simning och en brasilianska har gjort mål med en bicykleta!)

När simmarna har gått ända in i kaklet, slänger arrangörerna ut stora handdukar i vattnet.

 

Bicykleta (alltså cykelspark) är som att dunka uppåner.

Men ok, här kommer något annat.

Vi har ju en skrytövning runt middagsbordet nästan varje kväll. Jag har beskrivit det tidigare, och så här lät det idag:

– Jag är den enda som har sprungit en orienteringsbana helt ensam, sa Åttaåringen.
– Jag är den enda som sov till efter klockan tolv, erkände Sextonåringen med (enligt sin mor) klädsam rodnad.
– Jag är den enda som ska delta i en live-chatt med Jonas Brothers idag, sa Fjortonåringen.
– Jag är den enda som vet hur en lök fortplantar sig, sa Elvaåringen (och fick till den samlade församlingen förvånansvärt nog rätt).
– Jag är den enda som visk visk visk, viskade Femåringen ohörbart och alla nickade medkännande eftersom det handlade om en toalettolycka.
– Jag är den enda som har sprungit upp för Vilstabacken, sa Den Djefla Mannen och var så nöjd så.
– Jag är den enda som har skällt ut en rysk man, sa jag och inväntade allas ”vaaaaaadåååååå?”.

För först hade jag ett kort och effektivt möte på Språktidningens redaktion. Visserligen gjorde jag först bort mig fullständigt genom att komplett ignorera en av medarbetarna och sedan rabbla strunt och trams med en kille som inte kunde svara eftersom han samtidigt var synnerligen upptagen med att tala i sin iPhone och sedan lämnade jag min kaffemugg odiskad i ett hörn och sa dessutom till chefredaktörn att han minsann var lite trög eftersom han inte förstod min finurliga fotbollsmetafor. Jag kanske håller på att förvandlas till en Karlsson på taket.

Sedan gick jag i en förvirrad malström av guidade grupper genom Gamla Stan. Trafikstockningen i Mårten Trotzigs Gränd var fenomenalt fascinerande, varför jag stannade till och skådade shortsklädda tyskar med ordningssinne kräva räta led av italienskor i minimala kjolar och höga klackar. Från Västerlånggatans bortre ände hördes samtidigt ett barns illvrål. Hu och hej, tänkte jag och vandrade mot skriket.

Det visade sig att det var en familj med två vuxna och två barn. De pratade ryska och var irriterade. Dottern skrek medan sonen tittade under lugg. Plötsligt gav pappan sonen en sjujädra hurring.

Jag vet inte om de förstod vad jag skrek till dem eftersom min ryska är värre än mitt pianospel.

– You don’t hit kids!
– Чего вы значите?
– You can’t hit children!
– Я не понимаю.
– Listen. You’re not supposed to hit kids. They don’t understand.
– Он тупоумн.
– Shit. Don’t hit your kids!
– Вы тупоумны.

Via mina flaxande armar och arga ögonbryn hoppas jag att budskapet gick fram. Om jag tror att det gjorde någon skillnad? Nej. Men Karlsson på taket mår bra.

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Men hurra, civilkurage!

  Och för övrigt måste jag, som uppfödd bland Hälsinglands blånande berg och nybliven granne med Vilstabacken, säga att jag tycker att den senare är en ytterst löjlig liten backe. I alla fall ur slalombackesynpunkt. 😉

  (Fast nä, jag har inga som helst planer på att springa uppför den. Jag springer icke! Och särskilt inte uppförs.)

 2. Hurrar på samma sätt som stina och låter också bli att springa, i vilken lutning som helst då min fot inte gillar såna exesser och ortopeden inte förstår att jag vill ha behandling nyss!

  Skoj att du nämnde Språktidningen! Den hade jag nästan glömt *skäms* och nu fick jag se att det är inte alls länge tills nästa nummer kommer. Hurra!

 3. Ica

  Jag älskar skrytleken. Synd att jag inte var där idag för då kunde jag utmanat den djefla mannen eftersom jag också sprungit uppför den backen… och min dammsugningseldning står sig väl fortfarande?
  wv:nttug
  Nej, inte nattuggla redan vid klockan 21 väl?

 4. Bra gjort! Jag tror visst att det gjorde skillnad.

  (Sen hade jag tänkt tillägga att det heter bicicleta, men som tur var slog jag upp det först och såg att det tydligen stavas precis som du hade gjort på svenska. Så då slapp jag göra bort mig.)

 5. Pssst, Ö-helena. Jag fick också slå upp det.

 6. Väldigt Bra Gjort, Lotten.
  Huskorsets medalj av åttonde storleken i pärlvitt (för det oskyldiga barnets skull) sidenband utdelas för Tapperhet i Turistfält.

 7. Tapperhet i Turistfält! Toppentriumf! Tack!

  (Ni som tröttnar på att jag i tid och otid bedyrar att jag är full av civilkurage har helt rätt i tröttnaden. Men jag ger mig inte.)

 8. Jag skällde ut en busschaffis efter noter.

  Varför?

  Han styrde en fullsatt buss med en hand, eftersom han höll en mobiltelefon intill örat med den andra handen. Givetvis var det ett privatsamtal.

 9. John

  Nu vill jag inte alls vara sån..men att jämföra bicykleta med att dunka uppåner är helt enkelt fel. Eftersom jag spelat både basket och fotboll så kan jag väl säga att dunka är ca 1 miljon gånger lättare…och det vet du!

 10. Nu förstår man ju, varför Putin är som han är…

 11. Jamen John, har du dunkat uppåner?

  (Kul med en dunkande fotbollsbasketspelare i kommentatorsbåset!)

 12. Anonymous

  Gå på Lotten. Hur ska det bli nån rättning i leden om inte nån säjer ifrån? Själv brukar jag läsa lusen av hundägare som står som fån och glor medan deras lösspringande hundar jagar vettskrämda rådjursmammor med ungar på Djurgårn eller skrämmer upp ruvande svanar i vassen. Hälsar arga Djurgårdsråttan.

 13. ab

  Bravo!

  Jag har skällt ut både barnplågare och hundplågare – den senare mitt på en gata där folk strömmade förbi åt båda hållen utan att våga reagera. Så såg han ut som en gangster också. Tyvärr tvivlar jag på att det hjälpte hunden i längden.

  Trots det – håller starkt på civilkurage!

 14. Skrytleken låter jättekul, måste jag testa hemmavid.

  Vår fjortonåring hade förövrigt kunnat säga precis samma sak igår: hon satt alert och redo att livechatta större delen av dan igår eftersom det var lite oklart exakt hur dags det var (eller om det ens var – jag hann gå och lägga mig innan det tydligen var dags, och hon hade inte hunnit stiga upp när jag gick till jobbet…)

 15. Bravo Lotten!

 16. Det bidde inget live-chatt med Jonasbröderna, säger Fjortonåringen. Tydligen var det ett falskt rykte.

  Tck, Dieva, Råttan och AB! Idag var jag på lite skällhumör igen, men det hände banne mig inget upprörande alls.

 17. Nä, vår fjortonåring konstaterade att det är alldeles för lätt att sprida falska rykten på internet. Fast hon var rätt glad ändå eftersom nya skivan landade i brevlådan dan efter. Och så undrar vår fjortonåring om hon känner er fjortonåring och om inte så vill hon det för hon vill känna ALLA som älskar Jonas Brothers. Så därför har jag lovat att förmedla länken till hennes väldigt rosa channel på youtube så får du själv avgöra om du vågar skicka vidare till din fjortonåring: http://www.youtube.com/user/Jobrosforeverandever

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.