Hoppa till innehåll

OS: Vad kul att jag hade fel!

Vi har tagit ett silver genom Emma Johansson, som cyklade på smala däck i hällande regn i nästan fyra timmar – och det handlade inte om ett litet duggregn. Cyklop hade fungerat bättre än solglasögonen som alla antingen körde ner på nästippen eller helt sonika slängde ut i en kinesisk buske.

Spurten engagerade alla. (I pyjamas vid lunchtid, ja.)

En stackare från Kina gled i en kurva rakt ner i en mystisk, en meter djup rännsten så att Femåringen här hemma nästan började gråta.

– Men varför åker alla andra ifrån henne? Varför stannar dom inte och hjälper henne upp?

Nyss låg hon där på rygg med cykeln över sig.

Efter målgången fick vi se vinnaren (brittiskan Cook) skratta, gråta, gå omkring, kramas, pussas, gå lite mer, skratta lite mer och gråta lite mer. Men inte en enda sekund svensk glädje. Vad var det jag ville se då?

Jo, när det gäller cykling så finns det ju ett antal komplicerande faktorer. Doping är den största eftersom det inom cykelsporten finns ovanligt många atleter som råkar äta fel kosttillskott, ta fel tandkräm, andas in fel blod och anlita fel rådgivare. Men en annan faktor är att man ju cyklar i stall/lag/länder. Så här, va:

Vår bästa cyklist har under många år varit Susanne Ljungskog, känd för att hon länge använde vit kajalpenna runt ögonen. (Don’t ask.) När Emma Johansson just idag var i bäst form och först av de två i den stora klungan av obegripligt vinglande cyklister, var det Emma som fick chansen att vinna. Susannes uppgift blir då automatiskt att stanna kvar bak i fältet och absolut inte dra så att klungan hinner ifatt utbrytarna längst fram. Även om Susanne skulle drabbas av en energikick av guds nåde, är det inte läge att försöka vinna eftersom hennes lagkompis har chans att vinna där framme.

Därför ville jag se vad som hände efter målgången. Kramade Emma Susanne som tack för hjälpen såsom den överlycklige tvåan Gunde Svan kramade ettan Torgny Mogren i VM i Val di Fiemme 1991?

Share
Publicerat iBloggen

12 kommentarer

 1. Ni har lyckats med femåringens uppfostran förstår jag.

  Vilket fick mig att tänka på när lillgosskören sjöng en musikteater om den barmhärtige samariten.

  När prästen (spelad av en riktig präst) bara klev över den slagne och sa att hon iaf kunde be för honom, och gick vidare, då brast det för en liten en i församlingen.

  Här i trakten har man nog varit ganska säker på att Emma skulle ta medalj åt oss.

 2. Dra på trissor! Det är ju tur att du rapporterar, för jag har sällan varit så otaggad inför ett idrottsevenemang av detta slag.

 3. Tack för att du förklarade ett för mig obegripligt yttrande i en Expressenartikel om cykel-Emma, där hon säger så här: ”En sämre dag hade jag kört för Susanne.”

  Är de verkligen så solidariska?! Låter nästan otroligt!

 4. En usel TV-produktion var det också. Tragikomiskt att se en hand torka rent framför linsen med jämna mellanrum och sedan hur kamerafordonets hjul sprätte upp nya vattenfläckar.

  För att inte tala om att målgången var tagen framifrån. Då var det inte lätt att se vem som fick vilken placering.

 5. Jag har nu sett min första basketmatch!
  Ja, reglerna begrep jag ju inte förstås.
  Jag kom in just när Kina fick en trepoängare och det blev 29-29.
  Det verkar som jag hade samma inverkan på Kina, som på den tiden det begav sig för Björn Borg – så fort jag bänkade mig framför TVn började han förlora.
  Jag hade därför tittförbud i viktiga matcher.

 6. Cecilia N: Jag är glad att någon trodde på Emma — jag hade inte en susning om att hon ens fanns.

  Nu sträcker jag stolt på mig, förresten. Den Blyga har sett en basketmatch och Ullah förstått cykling. My deed is alltså done.

 7. Aha, nu ser jag att det är lite kortare version av dig, jag blev lurad av det vackra och blonda! Väldigt rolig bild iallafall 🙂

 8. ullah skrev: ”Tack för att du förklarade ett för mig obegripligt yttrande i en Expressenartikel om cykel-Emma, där hon säger så här: ”En sämre dag hade jag kört för Susanne.””

  Detsamma1 tack för förklaringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.