Hoppa till innehåll

Golvets hämnd (bilduppdat.)

För sju år sedan lade vi in ett dyrt trägolv med breda plank och golvvärme i det nästan 30 kvadratmeter stora köket. För att ”få en varm känsla” och ”bryta av mot allt blankt” och dessutom skapa ”lantliga vibrationer” lackade vi inte golvet. Istället behandlades det med en olja som dock krävde speciell såpatvätt en gång per år. En gång per år, hur ska man kunna komma ihåg det?

Ett fulare golv har sällan skådats. Det blev snabbt missfärgat och ingrott med kökssmuts, skrapat av rangliga 50-talsstolar utan tassar och glipigt av allt vatten som jag hällde på lite då och då i förhoppning om bättring. Golvet gav igen för misskötseln och sprutade ut små stickor som borrade sig in i våra hälar. Min favoritrörelse – Sprint Medelst Glidstopp – har alltid varit helt utesluten i köket. Pincetterna bor i en kökslåda, need I say more?

Men. Idag och tre dagar framåt ska vi slipa och måla. Buffén med en miljard glas ska flyttas, lister ska sprättas bort, damm ska flyga och kvällsmaten intas på golvet i vardagsrummet.

Jag är redan trött.
—-
Uppdatering

Jahaja. Det är här jag ska laga mat ikväll. (Kom nu inte och säg att jag inte behöver alla dessa glas och alla andra som inte syns på bilden.)
Share
Publicerat iBloggen

22 kommentarer

 1. Är det inte fråga om er hämnd på golvet nu då? Hur kommer golvet att eskalera? Kommer det att utbryta regelrätt maffiakrig mellan er?

 2. Vad får mig att tänka på det här med att gå till tandläkaren efter en längre tids tandvärk?

  Efteråt bannar man lätt sig själv för att man inte gått tidigare, att man gått och dragits med den där värken alldeles i onödan.

  Hurra och grattis till era nya ostickiga fötter i vardande!

 3. Jag gruvar mig för att vi behöver ta itu med golvet i vårt vardagsrum. Lackade granplank, som behöver slipas och lackas om efter 18 års möbelhasande.

  (Men, jag skulle å andra sidan kunna lägga på Wiltonmattan jag fått av mamma, efter behövlig tvätt, som täcker i stort sett hela golvet.)

  Lycka till idag och fokusera på målbilden!

 4. Nu vill jag inte på något vis ta glädjen ur dig redan innan ni är klara…men:

  vi slipade och målade vårt köksgolv förförra sommaren. Det blev jättefint. Men köksgolv och träplankor är en knepig kombination. Träets egenskaper gör att nästan hur du än slipar och målar, lackar och bonar så kommer det förr eller senare ta stryk av den omilda behandlingen man utsätter ett köksgolv för. Det är många stolar, många fötter, spilld mjölk, skal från nötter…

  Alternativet är väl ett mer ändamålsenligt plastgolv. Men hur charmigt är det? Vårt fina köksgolv börjar sakta men säkert se ut som kriget. Men vi skall på det igen i höst. Skura, skura och lite sandpapper en ny pyts färg – så är det så där jättefint i ett par år till.
  Det är bra så det är.

  Här kan man läsa om vår köksgolvsrenovering sommaren 2006

 5. Ica

  Jag har flyttat lite skinka från vardagsrumsmattan, fått en speta i fossingen, men hann dock glida klart först, slagits med alla glas som belamrat diskbänken och hittat ett ensamt äpple i ett hörn utanför köket. Jag lät honom ligga i fall hantverkaren behöver mutas.

 6. Våra lackade furugolv är väldigt gula. De gick fort också.

  Jag har hört något om att man kan blanda i vit lasyr (e.d.) i lacken så det håller sig ljust.

 7. Vi har fullständigt kapitulerat vad gäller köksgolvet. Man får göra vad man vill där. Dra stolar utan möbeltassar och rita. Everything goes…

 8. När ni väl har vant er vid de mysiga måltiderna på vardagsrumsgolvet kanske ni aldrig vill flytta tillbaks dem in i köket. Då slipper trägolvet all omild behandling och håller i åratal!

  Ett tips bara: undvik korvgrilning på golvet. Det provade ett gäng tyska ”scouter” (vilket visade sig vara en omskrivning för ungdomsbrottslingar) på vår lägergård i Åmål. Men den nya lägergården var också fin. Och hade trägolv överallt utom i kök och matsal.

 9. ”Men köksgolv och träplankor är en knepig kombination.”

  Preciiiiis vad alla sa till oss för åtta år sedan. Med ett varnande pekfinger höjt.

  (Vad Ica rapporterar om här ovan är att hon var hemma hos oss i morse och skickade iväg barn till skolor och dagis eftersom varken Olle eller jag kunde vara på plats.)

 10. Jag har trägolv i hela huset, inklusive köket – orginalgolven från 1926 (ja förutom i badrummet då förståss). Hade en himla tur för några år sedan då vår numera skrotade diskmaskin droppade vatten i ett halvår och orsakade vattenskada. De kunde bryta upp källartaket och torka golvet nerifrån istället så golvet räddades.

  Senaste projektet var att ta fram matrumsgolvet som var det sista rummet där det låg annat nyare golv kvar på. Men alla golv är lackade, med oljelack!

 11. Lena

  *Kom nu inte och säg att jag inte behöver alla dessa glas och alla andra som inte syns på bilden.*

  Men du kanske behöver spisen?

  (Oljat trägolv i kök är en katastrof, oljat trägolv på mitt kontor fungerar, fast märkena efter den springande hundens klor syns väldigt väl.)

 12. Tiila

  Vi la in ett vitsåpat furugolv i vårt sovrum i gamla lägenheten och alla spår av skor och annat efter visningen såpades lätt bort igen. Men i ett kök får man inte så diskreta fläckar …

  WV vill dela in huset i olika zoner beroende på golvtyp: zonttglv

 13. Vi har faktiskt ett (blunda Lotten) IKEA-golv som heter Tundra (nu kan du öppna ögonen igen)i vårt kök. Det ger träkänsla och är lättskött.

  Det är i princip lika fräscht idag som när vi la in det för 18 år sedan.

  Vit lasyr kan blandas i lacken för att behålla vitheten för den som önskar det. Fast jag tycker den naturliga färgförändringen i trä är ganska charmig.

  (Bloggar nu via SJ:s kolanät.)

 14. Lotten har blivit en av alla inredningsbloggare. Glöm inte att visa före- och efter-bilder.

  kan du inte flytta in din blommiga plastmatta till köket?

  Glas behöver man många, i alla fall i vårat hus där sambon har en förmåga att slå sönder diverse attiraljer med med en otrolig frekvens.

 15. Kolanät! Perfekt ord!

  Det här med folk som slår sönder glas … Den djefla mannens mormor diskade sönder flera serviser under sin levnad, Bästisgrannens make slår sönder saker som inte ens är i närheten av honom och min mamma behöver bara lukta på vin, så går alla kristallglas sönder.

  (Coolt. Det låter i förra meningen som om jag är ägare av kristallglas.)

 16. Klart att jag kommer att rapportera med bilder. Än så länge är köket utrymt, golvet slipat och … nej, ingenting målat. Än.

  Och jaaaa, måltiderna på det blommiga plastgolvet (som alla känner till nu) i vardagsrummet är mycket, mycket mysiga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.