Hoppa till innehåll

Fickparkering och andra begåvningar

Jag var i Stockholm och föreläste och försökte samtidigt hinna insupa ljuvlig storstadsluft. Jag sprang till exempel i rulltrapporna med en latte i handen, wahoo. Jag läste reklamen i tunnelbanan och aktade mig nogsamt för att titta på medmänniskorna. Jag hade hatt på mig (plommonstop) och väckte därför uppmärksamhet som vore jag en förrymd fånge i randiga kläder eller Mikael Persbrandt. (Snart samma sak, eller?)

Stadens bilägare parkerar med skohorn. Den silvriga bilen hade 4 cm tillgodo baktill och säääkert …

… 3,5 cm framtill. Jag ville skriva en uppmuntrande lapp, men var tvungen att springa till tåget. På lappen kunde det ha stått:

Min bil har hjul som kan tvärställas. Men lycka till!
/Batman

Eller:

Får jag rekommendera katapultfunktion med raketmotor?
/James Bond

Eller:

Baka alltid en reservkaka att ha i bilen för oförutsedda händelser.
/Martha Stewart

Kanske kunde jag bara ha gett bort en bild på Chitty Chitty Bang Bang-bilen? (Vi hade en sådan i leksaksformat när jag var liten. Man drog i en spak, så fälldes underbara, randiga vingar ut.)

Själv är jag en fena på att fickparkera eftersom jag tog körkort i Lund. Tyvärr får jag sällan imponera med mina parkeringssuperkrafter eftersom jag numera bor i en stad med gott om utrymme. Och det var dit jag ville komma med dagens inlägg: tänk på allt man kan, men inte får chans att visa upp eller ens använda sig av. (Jag tog balettlektioner i sex år!)

Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. Ja, fy sjutton. Tur att jag aldrig har blivit inpakerad så. Det är dock sällan jag fickparkerar (trots att jag kan) eftersom jag för det mesta ställer mig på ”vanliga” parkeringar. Nackdelen med det är att jag har buckliga dörrar.

 2. Jag är helt värdelös på att fickparkera och undviker det i det längsta. Jag verkar ha missat den körskolelektionen. (Som tur var är min stad Växjö där det finns andra parkeringsmöjligheter. Lund är gräsligt att parkera i så dit åker jag helst tåg.)

 3. Min körskolelärare glömde nog att lära mig fickparkera, så det undviker jag. Man kan ju undra hur jag under fyra års tid av mitt liv arbetat som långtradarchaufför och backat med 24-metersekipage.

 4. Jag är förskräckligt dålig på att fickparkera, vilket är opraktiskt eftersom det är så man parkerar där vi bor. (Fast det är nog relativt – det har hänt att jag har fått beröm för min fickparkeringsförmåga av folk som bor med garageinfart och såna finesser.) Maken parkerar däremot precis som på bilden. Sen tar det mig en kvart att ta mig ut därifrån. (Troligen har han hittat spaken för tvärställning av hjulen, vilket inte jag har.)

 5. Dieva

  ”Vill du låna ett stort paraply?”
  /Mary Poppins

  Jag gillar inte heller fickparkering, de enda riktigt snygga jag har gjort var på körskolan, sen har jag sällan haft anledning.

  Brist på övning med andra ord.

 6. Jag önskar att jag hade en dold talang som hette bilkörning och ett bortglömt körkort i plånboken. Men det har jag inte.
  Hemliga talanger har jag däremot. Jag har till exempel, helt oväntat, väldigt gröna fingrar. Dessutom är jag hejdundrandes bra på att komma ihåg drömmar.

 7. Ja, Mary Poppins! Vad kul!

  Nu ska vi se, alla som liksom Moster Mjölgumpa har backat med 24-meterssläp räcker upp handen!

  (Vad tusan är väl en fickparkering mot denna bedrift? Jag som inte ens kan backa med en liten släpvagn.)

 8. Hihi, ska kolla om jag hittar sådant i morgon… ET minns jag som det vore i går. Jag har sett den många gånger men fortfarande fascinerad av filmen. Närkontakt. Finger i luften…. Äh nu ska jag stänga datorn, packa min axelväska med lite papper och karta till konferenscity på Malmskillnadsgatan i morgon.

  (Jo jag har börjat igen….)

 9. Britta

  Jag har minsann gått en kurs i svetsning men de kunskaperna får jag ju knappast använda. Iaf inte till mer än att imponera på andra med. Men det kan ju vara nog det iofs….

 10. Britta

  Och Lotten, när du sprang i rulltrappan med latten sprang du väl för guds skull på rätt sida?!

 11. lotten, vad vet jag om bucklorna? inget, för jag får aldrig en lapp! Har dina barn en ovana att slå upp bildörrarna på parkeringar i Sundsvall?

 12. Kära Skattebetalare — jag pudlar mig så jag blir kutryggig. Fena på, fena på. Jag har en diger lista på bortförklaringar och ursäkter, där tingens beskaffenhet bär största skulden.

  I ”att vara fena på något” är fena kortform av fenomenal. Det är ett vardagligt uttryck, som ursprungligen verkar höra hemma i Stockholm. Det finns med i Bonniers svenska ordbok och i Gibsons slangordbok, men annars är det svårt att hitta det i någon ordbok.

  Psst, förresten. Jag är i alla fall inte ensam om att göra fel. Oj, nu måste jag fortsätta pudla.

 13. Jag kan backa med släp!

  Samt binda fiskeflugor, för hand skära tryckgrunkor ämnade att trycka marimekkoliknande gardiner med, tillverka mockasiner i läder, virka löpare och en hel del annat som jag inte haft tid med sedan 1978.

 14. Agneta

  Lotten du är inte ensam.

  I NE kan man t.ex. läsa:
  »Huvudpingvin i Happy Feet är kejsarpingvinen Mummel, hopplöst tondöv, men en fena på att steppa. Hans mor oroar sig för hur han utan en hjärtesång ska kunna träffa en partner.«

  Inte heller ensam om att ha dansat balett. Det gjorde jag från sex till elva (fem år) oxh gillade det inte ens, men hade inte vett att protestera. Vid elva fann jag att röra sig i vatten, det var långt roligare.

  Gammalt kunnande från mitten av tonåren: jag lärde mig då att telegrafera. Det har jag aldrig använt mig av och numera minns jag inte alls morsealfabetet.

 15. Jag klappade Chitty Chitty Bang Bang-bilen igår! Filmen har premiär här i Singapore idag och själva bilen är utsälld på Esplanade. Dumt nog hade jag inte kameran med mig, ska komma ihåg det nästa gång jag är där.

  Anna, inte fena på att fickparkera, särskilt inte om någon tittar på

 16. båthuspernilla

  Jag har backat med ledbuss, räknas det? Dessutom är jag rätt bra på att fickparkera, även om jag var bättre på det förr. Kan det bero på ökad stress?

  När jag bodde mitt i smeten i Birkastan (Stockholm, japp) förstod jag plötsligt varför det finns så många suvar i stan. Det är för att de ska kunna putta på bilarna framför och bakom så att de kommer in eller ut från parkeringarna längs gatorna. Grät blod när jag såg en suv putta på en Porsche och en sprillans ny Saab-cab.

 17. Jag kan köra läääänge för att leta efter en plats där jag slipper fickparkera.

  Och folk som, där det finns tre tomma längs-gatan-rutor, stannar på den mittersta och inte kör fram till den första kan göra mig tämligen upprörd.

  (Ja visst händer det att bilarna på plats 1 och 3 far innan bilen på nr 2 gör det, men jag har SETT hur nån dryg en parkerade enligt beskrivningen.)

  En som gör så har ingen som helst förståelse för oss som gärna använder två rutor för att klämma oss in på en.

  Otänksamhet är bland de värsta talanger jag vet som folk gärna får dölja.

 18. Tiila

  Jag läste idag gårdagens kursbrev i min distansutbildning och vem har skrivit nästan alltihop? Per Stenson!
  Lite kul tyckte jag!

 19. Modellråttan

  Jag tror inte mina öopn: Dyker gamla Chitty-Chitty-B-B upp här också!

  Lyssna på det här: I mitt allmänna röjande i hemmet hittade jag bara häromdan ett tusenårigt nummer av Vecko-Revyn. I det fanns 1) en artikel om C-C-B-Bang och 2) ett modereportage där jag var med som modell. Till råga på allt fotograferades det i mitt dåvarande hem. Just det, på Tomtebogatan.

  Varför dyker C-C-B-Bang upp nu då, på olika håll. Några krafter i universum som plötsligt drar i C-C-B-Bang- tråden. Märkligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.