Hoppa till innehåll

Mån om varumärket?

Att ha ett eget företag kan vara besvärligt och vi småföretagare försitter inte en chans att få berätta om hur vi sliter för småsmulor och hur hemskt vidrig momsredovisningen är. Dessutom måste man vara snyggt klädd och uppträda propert och inte sitta och fisa i restaurangvagnen på X2000 om företagsloggan syns på tröjan.

Jag har fått brev från ett aningen större företag än vårt: Skandia. (Tur att man ”skriver dagbok på internet” så att förvåningen kan redovisas någonstans.) I ett eminent uppslagsverk läser jag:

Under 2005 hade Skandia i medeltal 5 800 anställda. Den sammanlagda försäljningen uppgick till 128 miljarder kr.

Betänk då hur Skandias avdelning för kopiering och kodkortsutskick sitter på rangliga pallar, i trasiga kläder, knaprandes på torra brödkanter. Allt för att spara på resurserna.

Klicka gärna på bilden ett par gånger för att se de vingliga raderna, färgen som inte är och de försvinnande bokstäverna. (Men det är jag som har suddat på kodkortet.)

Nu är jag ju inte särskilt bra på estetik utan mer koncentrerad på bokstävernas kombination och relationer till varandra. Men, hörni, ni andra med varumärkesjobb och AD-talanger samt ordnings- och färgsinne … ser det här bra ut?

Lite så här förstorat kan man ju i alla fall läsa’t.
Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. Förutom att de inte vet hur användbarhet och läsbarhet stavas, har de inte fattat att engångskoder är hopplöst ute efter alla intrång på Nordea?

 2. Ica

  Tänk om samtliga från Skandia sitter och fiser i samma restaurangvagn på samma gång. Det är värre om samtliga från ett småföretag gör det. Som mitt exempelvis. Då blir det ju bara min prutt. Hmmm….
  Jag har kommit fram till att man som företagare med bidrar stort till att regnskogen försvinner, för så mycket papper jag får med posten nu har jag aldrig fått.

 3. Du hade ju aldrig läst de där instruktionerna lika noga om de hade varit snyggt och prydligt tryckta enligt alla konstens layoutregler. Jag tror det är Skandias kader av beteendevetare som har kommit fram till att folk tar till sig anvisningar bäst om de får jobba lite för det. En smula irritation gör också sitt till! På så vis avlastar man kundtjänsten från alla som ringer och frågar hur man ska göra bara för att de inte har läst på ordentligt. Alltså: ett strikt lönsamhetsresonemang ligger bakom detta.

 4. Typsnittet är ju bedrövligt! Snyggt är det visserligen, men ohyggligt svårläst i en sån där kompakt textmassa.
  Har de lagt en broschyr på kopieringsmaskinen? Det ser så ut, som om det är en uppvikt sida, liksom.
  För övrigt anser jag att bankerna bör läggas ned. För jag är också företagare…

 5. Görel: Jag tänkte exakt som du. Vi har alltid haft en annan bank (Sparbanken Finn) och aldrig behövt ha dosor eller kort.

  Nu står jag här med kodkortet och tänker att deeeet, det kommer jag att tappa bort inom ett par dagar.

 6. PGW

  *grafikern ruskar sorgset på huvudet här*

  Möjligen finns det en praktisk förklaring till det där patetiska kopieblurret. De håller på att byta logo och de nya broschyrerna har väl inte kommit från tryck än och de gamla är slut, så de kopierar den enda de har när de måste få ut informationen. Eller så har Översättarhelena rätt 🙂

 7. Nu åker jag till schtorschtan för att föreläsa om mina älskade, moderna skrivregler. Jag utnämner Översättarhelena till boxaren i röda byxor och Stellan till utmanaren i bl…

  Oj, nu fastnade jag visst i genusfängelse. Mittåt. Jisses, hur skulle det gå om alla …

  Jag utnämner beteendevetaren Översättarhelena till boxaren i gult brottarlinne och den ilskne bankhataren Stellan till utmanaren i grön kjol. Frida, Görel och Ica är cheerleaders i combatboots.

  Alla inväntar domarens entré …

 8. Grunden är egentligen inte så dålig. Det ser ut som någon som kan har gjort en mall. Formen är okej, typsnittsvalen är också okej. Jag skulle gissa att originalet var i färg. Med svart text och grafiska detaljer i Skadia-blått.

  Men sedan har någon som inte kan, bara hällt in texten helt utan att typografera klart den. Gluggiga rader och fula avstavningar.

  Sedan ser ju det här ut som kanske femte generationens kopia. Och det är ju märkligt. Jag gissar att det är degenereringen i en kopieringsmaskin som åsamkat de böjda raderna – och den utfrätta looken.

  Det tror jag iallafall.

 9. Jag brukar skriva hit och dit och tycka om saker som jag inte tycker om. Det här skulle jag nog skriva itll Skandia om, men jag har inte Skandiabanken.

 10. Har orginalet gått igenom ett antal faxningar? (Faxanden?)

  Skraplotter är annars historia. Till och med Nordea har insett detta och går över till dosa i vinter.

 11. Utmanare i grön kjol?
  Jojagtackar, trots den påtagliga stressen har du tydligen hunnit läsa min blogg.
  Jag tror jag ska göra vissa nedskärningar i mitt namn, det känns passande idag.
  För övrigt anser jag att bankerna bör förstöras.

 12. Anonymous

  Jag – som då har en bakgrund som fd anställd i en ännu större koloss till bank än Skandia, tycker att hela deras utskick osar osäkerhet. Dvs om det är denna nivå dom har på utskicken, hur vet jag då att säkerhetsnivån är högre? Om säkerhetsnivån är i paritet med detta så är mina (visserligen tämligen obefintliga) tillgångar inte säkra hos Skandiabanken…

  Sanna

 13. Min gissning är att de hade mallen till utskicket på en stordia. (För er som är unga kallades oh-bilder en gång i tiden för stordia, för er som är ännu yngre kan mamma och pappa förklara vad oh-bilder var.) När de frågade sin svengelska konsult hur de skulle producera utskicket blev svaret förstås: ”Skan dia”

 14. Ah, hakke, STORDIA! Jag har inte tänkt på det ordetpå evigheter. Tack, nu ska jag tänka på stordior ett tag.

  Och flanellografen.

 15. Jag har en kompis som har en kompis som har en kompis som äger en flanellograf. Men den är nästan lika omhuldad som Mona Lisa och nästan orörd.

  – Den kommer att bli värd en massa pengar!

 16. Jo, Pale Green Woman, jag lämnade er in charge här för att åka och tjäna en massa pengar. Nu är jag här igen, och allt verkar ju ha avlöpt helt utan problem.

 17. Ica

  Cheerleader?? Cheerleader?! Är du inte riktigt frisk?! Sedan när skulle jag kunna tänka mig att stå vid sidan och gapa och gå ner i spagat som en annan fjolla? Nej vet du vad.

 18. Ica

  Ica är en av Sveriges ovigaste målvakter. Ica kan inte gå ner i spagat. Ica kan agera 85-årig tant alternativt kylskåp vad gäller rörlighet. Ica kan inte nudda sina tår om hon inte böjer benen i 90 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.