Hoppa till innehåll

Varför bloggar man?

Frågan i rubriken ställde hakke på sin blogg igår … och jag blev alldeles kall. För jag kom banne mig inte på ett enda vettigt svar. Till de vettiga svaren hör nämligen

 • jag försörjer min familj
 • jag är ett föredöme för mina barn
 • jag sparar regnskog.

Och inget av de vettiga svaren stämmer ju in på mig.

Anna kommenterade hos hakke och berättade

 1. om Alice Flaherty, som har skrivit om överdrivet skrivande: ”hypergraphia – an overwhelming urge to write”
 2. om sin egen ekvation som illustrerar detta bloggande – kolla hos hakke, det är jättekul.

(Finns det något ord för detta jag gör nu, när jag stjäl både fråga, rubrik och kommentarer av en annan bloggare? To steal someone’s limelight heter det i Broadwaysammanhang i alla fall. Förlåt, Anna och hakke.)

Men varför skriver jag på denna min blogg?

Just nu har jag till exempel en fyraårings kiss på min högra, strumpklädda stortå – men ingen att berätta det för. Men bloggen lyssnar. Jag skulle vilja redogöra för min djefla mans underliga sätt att städa, men vem bryr sig? Jo, bloggen. (Han – min djefla man – tar upp saker och frågar ”vems är det här?” tills någon svarar … och om ingen svarar tillsätts en utredning.) I sammanhanget måste jag ju även berätta om mitt eget underliga sätt att städa, som kan sammanfattas i ett enda ord plus ett talesätt: bortschaktning plus ”det som inte syns, finns inte”.

Ännu en gång: Varför bloggar man?

Nu tänker jag igen. Vad offrar jag på att blogga? Inte vet jag hur det är med er, men jag som alltid har varit en tv-älskare satt igår och tittade så där som jag gjorde ”förr i tiden”. Plötsligt hörde jag mig själv säga:

– Vad mycket reklam det är. Och vad dålig den är. Var det så här förr? Nä, det här har jag inte tid med.

I varje reklampaus åkte datorn fram, och till slut började jag röra ihop blogginformation med problemen hos Dr. House och jag tyckte att Ugly Betty påminde om en bloggare, men kom inte på vem. (På bilden är det Dr. House – Hugh Laurie – till vänster i ett helt annat sammanhang.)

Äh. Nu bloggar vi vidare. Vissa frågor kanske inte ska ha några svar? Aha! Tänk er en arkeologisk internetutgrävning år 2054. Någon hittar en övergiven blogg och ropar:

– Vems blogg är det här?

Och ingen svarar.

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Det där ”hypergraphia” känns inte alls bekant. Skönt att man inte åkt på den skiten nu i förkylnings- och kräksjuketider.

 2. Tänk, förresten, vad det skulle spara tid om fler gjorde som du!
  Om alla bloggare skrev en kort sammanfattning om intressanta saker som utspelar sig på andra bloggar skulle man kinna metaläsa sig genom bloggvärlden på en pisskvart! 😉

 3. Anonymous

  Oj, då tar jag frågan in i tvättstugan och funderar… Jag ramlade in på din blogg när jag hade gått genom manushögen i datorn, för att välja ut en att jobba med idag. Man måste det om det ska bli någon bok en dag.

  Det är skönt att känna knattret på tagentbordet. Man kan känna istället för att lyssna!

 4. ”Om någon skulle fråga mig
  vad en dikt är,
  skulle jag tveka ett ögonblick.
  Och dock vet jag det så väl!”

  Jaroslav Seifert, nobelpristagare i litteratur 1984

 5. Aha, Salt: en betalblogg där en hetidsanställd bloggare sammanfattar allt bloggeristiskt varje dag. Och inte bara sammafattning av coolbloggar med seriösa ämnen som politik och teknik utan även så att jag — som inte läser en enda modeblogg — kan börja förstå lite mer om kläder.

  (Oh, dear. Nu kallade jag visst modebloggarna för ickecoolingar. Ojoj. Det var inte meningen. Dessutom skrev jag visst att mode inte var seriöst. Ber om ursäkt. Må jag steglas.)

 6. Anonymous

  Om någon frågar Wislawa Szymborska vad poesi betyder så skriver hon:

  Poesi –
  fast vad är poesi för nånting.
  Månget vingligt svar
  har getts på den frågan.
  Och jag vet inte och vet inte och håller mig i det,
  som i ett räddande räcke.

  Jag tittade in till dig, tog en mikropaus!

 7. Ica

  Man bloggar för att tv numera har så dålig kvalitét och för mycket reklam. Man bloggar för att man är för rastlös för att sitta stilla vid tv:n och försöka koncentrera sig när huvudet egentligen är någon helt annanstans och funderar på bloggämnen. Man bloggar för att man egentligen vill att någon ska kommentera att de ställt sig samma fråga och därmed få svar på att man inte är så knäpp som man tror.
  Eller så har man helt enkelt inte något liv, vilket jag inte tror är fallet hos dig eftersom du sitter med fyraåringskiss på tån.

 8. Anonymous

  Att blogga för att tv har blivit dåligt, där har vi det nog! I alla fall kan det vara ett av de mer sanna svaren.

 9. Anna P

  Jag har nån idé om att Sverige är ett bloggtätt land. Jag tror helt enkelt att det är ett sätt att umgås som passar oss Svenskar. vi lever ju i ett glesbefolkat land och har som tradition inte så mycket träning i kallprat och dösnack. På bloggen umgås man men slipper de pinsamma tystnaderna som uppstår när två stela och tystlåtna snackar. Dessutom är det ett sätt han hitta likasinnade. Det är ju rätt liten risk att man stöter på en själsfrände ute i de stora skogarna, men på nätet kan Eva från Skanör/Falsterbo småsnacka med Pentti från Haparanda som hon har insett att hon har mycket gemensamt med. Vi kanske är lite ensamma… Mormor och morfar på hemmet och kusinerna 100 mil bort…

 10. Anonymous

  (siffrorna nedan härstammar inte från någon logik utan representerar bara ordningen tankarna trillade in i min hjärna o det verkar så konstigt att inte särskilja dem)
  1) bubblar av skratt när jag läser om djeflas sätt att städa, tyvärr väckte jag trött sambo o bebis )=
  2) jag inbillade mig nog att jag främst skulle skriva för att dokumentera för egen skull (djefla dåligt detaljminne) och för Alvas skull. men ”hittarna” på sidan är ju värsta drogen o ett tag skrev jag för att få fler träffar men kom på mig o gör det bara undantagsvis nu.
  3) jag har också STULIT! nämligen idén att ha en frågetävling ena dagen (idag) o presentera svaret dagen därpå (imorgon). förlåt. eller olé. eller jag vet inte men man kan väl se det som en hyllning även om det är mer humor än kvalitet.

 11. J, vad ska man kalla det? I musikvärlden där det tydligen förekommer flitigt kallas det att ”sno”. Det kan vi stryka på en gång, det låter helfel.

  Nu vet jag! När vi var små hade jag och mina kompisar i Åmål ett uttryck som passar utmärkt. Om jag tyckte någon annan hade en schysst cykel, morakniv, tuschpenna eller vad det nu var så frågade jag ”Ska vi lånebytas?”. Det kräver i och för sig att du ger mig någon idé tillbaks, snygg eller ful spelar mindre roll. 🙂

  (Jag funderar vidare över svaret på frågan. Synd att regnskogssparandet gick bort.)

 12. Åh.

  Minn helt sanna historia är att jag i min enfald trodde att man var tvungen att ha en blogg för att kunna kommentera i andras bloggar. En kompis till mig startade sin blogg i september -05 och eftersom jag ville skriva en kommentar slängde jag ihop en blogg och på den vägen var det.

  Dessutom hade jag aldrig läst någon blogg innan dess. Jag kände förstås till vad en blogg var, men de flesta bloggar ska jag ärligen erkänna intresserar mig inte ett endaste dugg. Jag svämmar ändå över av information av allehanda slag. Det är egentligen därför jag inte brytt mig om att ens ta reda på ifall RSS och andra saker är nyttigt för mig. Jag vet inte ifall jag pallar att läsa dubbelt så många bloggar jämfört med nu

 13. Anonymous

  Vadå, vi bloggar väl för att dokumentera dagboken över vår vardag? Speciellt när det finns småttingar i med. Den första allra helst. Känner jag.

 14. Bim

  Hej. Ville bara säga att nu har jag läst ikapp allt i din blogg sedan jag åkte till Thailand den 16 december. Passar på att önska dig en god fortsättning på det nya året. Vill du resa om min resa så kom till min blogg: http://bim.blogg.se/. Eller titta på mina tvåhundra kort från Patong Beach på Phuket i mitt fotoalbum: http://bim61.spaces.live.com/. Hälsningar från Bim.

 15. Orangeluvan

  Men svarade du inte själv på din fråga härom dagen?

  ”13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse?
  Som varande a sucker for bekräftelse (måste vara något barndomstrauma som har orsakat detta) är bloggen mitt substitut för alla applåder jag inte får, stående på Dramatens stora scen varje kväll”

 16. Anonymous

  Varför bloggar man?
  anna+camilla blir mitt svar!
  Varför bloggar JAG = Camilla;
  1.Redan innan bloggandet var uppfunnet, alltsedan jag fick ett ordbehandlingsprogram har ja haft en file benämnd Kalendarium:En kortfattad dagbok om mitt livs stora och små händelser.
  En VIKTIG del var att vid middagar och besök inskriva VAD jag BJÖD, så att inte sällangäster skulle få EXAKT samma som när de var på besök för tre år sedan…
  2.Sedan har jag, inspirerad av den djefla mannen skrivit personliga recensioner av böcker jag läst.

  3. jag har tre sterbhus med gammal dokumentation i form av foton, korrespondens mm
  4. 4/5 2005 fick jag en digitalkamera.
  1+2+3+4=Min blogg.

 17. Anonymous

  Varför bloggar man?
  anna+camilla blir mitt svar!
  Varför bloggar JAG = Camilla;
  1.Redan innan bloggandet var uppfunnet, alltsedan jag fick ett ordbehandlingsprogram har jag haft en file benämnd Kalendarium:En kortfattad dagbok om mitt livs stora och små händelser.
  En VIKTIG del var att vid middagar och besök inskriva VAD jag BJÖD, så att inte sällangäster skulle få EXAKT samma som när de var på besök för tre år sedan…
  2.Sedan har jag, inspirerad av den djefla mannen skrivit personliga recensioner av böcker jag läst.

  3. Jag förvarar tre sterbhus med gammal dokumentation i form av foton, korrespondens mm
  4. 4/5 2005 fick jag en digitalkamera.
  1+2+3+4=Min blogg.
  wv=loqqqh=3-tal iQ (Här det minsann inte ont om Q)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.