Hoppa till innehåll

Skryt

Aktierna i vårt företag (Bergmans Bokstäver) har på ett år gått upp 150 %. Vad synd att vi inte är börsnoterade.

Detta är ett exempel på tillåtet skryt. Jag talar på en gång om att jag är jättesmart och superduktig samtidigt som jag säger att jag är helt tappad bakom en vagn och inte har den minsta (penga)glädje av denna duktighet.

När jag gick i högstadiet var det coolast att skryta om att man inte hade gjort läxan.

– Har du pluggat till provet?
– Men är du helt sinnes? Majjen sa inte vilka sidor det var, int’ iddes jag kolla det. Skit samma.

Idrottsligt skryt är nästan alltid ok, men å andra sidan är det oftast tillåtet att lite ogint ifrågasätta bragden.

– Jag gjorde 38 poäng!
– Inget bra motstånd alltså? Men tog du några returer då?

… eller …

– Jag kom tvåa! Jag kom tvåa!
– I direktstart, ja, inte så många som deltog, va?

Alldeles för ofta finner jag mig själv skrytandes om hur stökig och slarvig jag är, bara för att jag tror att detta skryt ska räknas till kategorin ”idrott” och därför ifrågasättas. Önskescenario:

– Jag har så stökigt hemma, jag hittar nycklarna i kylskåpet och fjärrkontrollen i diskmaskinen!
– Inte då, äh, så farligt är det inte.

Realitets-scenario:

– Jag har inte dammtorkat på tre år och kan inte hitta mina kontokort och kolla, det där är ju julgardinerna som jag hängde upp för tre år sedan!
– Mmm. Ni skulle verkligen behöva en hemhjälp.


(Märk väl: jag har i denna text fått skryta om vårt företag, om att jag en gång i tiden var en duktig elev, om att jag har gjort 38 poäng i en basketmatch, om att jag i en orienteringstävling kom tvåa och att jag är en icke-streber när det gäller ordning.)

Vad skryter andra om?

Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. Ica

  jag skryter om att jag är sämst i världen på att laga mat, samt att jag varit straffhjälte en gång i mitt liv.

 2. Jag skryter om att jag inte slösar med örena:
  Kopia av mail 29 oktober :

  ” Läste i Svenskan:
  Varje år säljs bärkassar för över en miljard kronor i svenska livsmedelsbutiker och på Systembolaget. Marginalerna är skyhöga och butikerna beräknas årligen håva in närmare 700 miljoner kronor i bruttovinst från försäljningen av plast- och papperskassar.

  På Per och mig har de inte tjänat många ören! Vi har ju alltid bärkasse med. Förnyelse sker genom att tillägna oss överskott t.ex. hos Gustav!
  Det vi spar på denna och andra uteblivna kostnader sätter vi ju in månatligen till barnbarnen. Det blir med normal tillväxt ca 100 000 på deras 18 årsdag. 11×100 000 blir ju i runda slängar över miljonen. Snyggt jobbat. ”

 3. Anders, jag vrider mina händer. Jag vill så gärna skriva att jag diskade fjärrkontrollen och att vi numera får den motion vi behöver när vi måste gå fram till tv:n för att byta kanal.

  Men nej. Det syns tyvärr att disken är smutsig. Jag hann rädda fjärren från fuktskador och historien blir därmed inte alls lika finurlig som den hade kunnat bli.

 4. Det är en samvetsfråga, och eftersom jag har alldeles för mycket samvete och också skryter ganska ofta, måste jag ju svara.

  En filosofi jag utvecklat: I bland tycker andra att jag skryter när jag bara konstaterar det som faktiskt är hyfsat objektiv sanning. Jag kanske berättar att jag är bra på någonting. Men då ÄR jag det också, och vill faktiskt inte lägga energi på att springa runt det och icke-formulera mig och vara janteklädsam! För detta skäms jag inte alls, tvärtom, jag är glad över att ha kommit dithän.

  Men jag skryter diskret och indirekt om vissa saker, t ex i min blogg. Ofta har det med barnen eller med föräldraskap att göra, och när den som läser tycker att det börjar lukta skryt, ligger det säkert också en verklig hund begraven – jag diskret-skryter så där när jag själv känner mig osäker på om jag är tillräcklig! Jag berättar lite snyggt och omärkligt om vad bra jag är, men menar alltså egentligen tvärtom (usch, vad inte bra jag är). Med diskret-skryt försöker jag liksom övertala mig själv om det jag egentligen inte känner.

  En annan form av diskret-skryt jag ägnar mig åt är att ta upp någon brist hos mig själv, som är verklig, och oja mig jättemycket över min otillräcklighet, men egentligen bara ha bjudit på hälften av den. Förstår ni hur jag menar? O aj aj, jag är dålig som bara städar en gång varannan vecka (i själva verket städar jag bara värt namnet var fjärde vecka…). Sånt gör jag jätteofta. Fast det är kanske mer koketteri än skryt?

 5. Jag skryter om att jag är riktigt bra på både gitarr, bas och trummor. Spelar dessutom hjälpligt även på piano.
  Inte så illa av en grafiker.

 6. Vänta, jag glömde ju mitt värstingskryt: jag har sett en väldigt hårig skådespelare arg och naken 1984.

  (Fast nu trillade jag visst in på jag-mötte-Lassie-skryt istället. Jag är dessutom belagd med munkavle av min bästa kompis som kom karln lite närmre och får inte säga vem den hårige mannen är.)

 7. Pernilla

  Jag skryter ohämmat med att jag är jättebra på att baka och laga mat. För det är jag. Så det så! 🙂

  Fast jag delar gärna med mig av resultaten av bakandet och matlagningen. Tar några gånger per år med mig ett par hundra kanel- eller saffransbullar till jobbet.

 8. Emi

  Jag skryter om att jag är färdig med examensarbetet, och därmed hela min utbildning. Och om att opponenterna fick mer kritik för sin opponering än jag fick för uppsatsen. Moahahaha.

 9. Jag skryter också om att jag är färdig med min uppsats och utbildning. Under tiden jag skrev så gnällskröt jag om hur svårt det var och hur lite jag fattade. Och så skryter jag om min söta valp.

 10. Jag skryter om att det ringer så ofta till mig…Jag blir irriterad, himlar med ögonen och suckar, men egentligen är det ju roligt att många ringer…då känner man ju sig uppskattad. Sen kan jag skryta om att jag har träningsvärk…känner mig lite duktig som har tränat..som just nu när jag knappt kan gå…

 11. Gnällskryt tycker jag var ett utmärkt nytt ord!

  Fortsätt gärna att skryta. Ingen av er hängde på frågan om Staffan Tapper längst upp här, så nu kan jag ju skryta om denna min helt onödiga kunskap:

  Staffan Tapper missade i VM 1974 en straff. Det har många fotbollsspelare gjort, men av någon anledning blev alla vansinnigt arga på just Staffan för att målvakten hade en bra dag. Och så kallades stackarn sedan för Straffan Tapper.

 12. Ica

  Okej, jag skryter med om att jag har Thomas Ravellis mobilnummer. Men det var mer status för ett par år sedan än nu, tyvärr.

 13. Ica

  angående Tapper: Rätt uttalande av honom! Det är alltid så! Om man räddar en straff så är det utespelaren som lagt den förbannat dåligt. Hur roligt känns det då att fånga de jäkla bolluschlingarna? ”Ja, riktigt dålig straff”. Sen att man själv känner sig 2,5 m lång och stukar bägge händerna när man räddar är det ingen som märker. Hrmf. Mer cred till målvakterna!

 14. Emi

  Ica – jag har mobilnumret till polarbrödskillen. Den du, den slår Thomas Ravelli med hästlängder. Om du var aningen överårig butiksanställd i Norrbottens inland skulle du genast utveckla ett sånt där kvinnligt ont öga till mig och starta illasinnade rykten på bygden. Sen att jag aldrig har ringt honom, eller ens övervägt det, det är en annan sak 😉

 15. Emi

  Lotten – ”Polarbrödskillen” är så mycket mer än ett icke-indexerat ord på internet. Det är ett fenomen, vida omtalat på personalrum i Piteå älvdal. En myt, om man så vill. Eller en helt vanlig brödbilschaufför, som råkar vara ovanligt trevlig mot tanter, utsvultna på uppmärksamhet från det motsatta könet. Något av alternativen.

 16. Ica

  hrmf, nummer till polarbrödskillen. det är väl inget. jag har en kille som levererar gratis polarbröd till mig om jag vill. haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.