Hoppa till innehåll

Var är Sickan Carlsson när man behöver henne?

Jag är omgiven av folk som ser svart på tillvaron. Bengt Grive hade till och med kunnat dra till med ”mörksvart”. Är det inte dystert, så är det det rent dystopiskt. Det är därför jag längtar efter Sickan Carlsson.

(Här måste jag ta en planeringspaus. Om jag ska fortsätta nämna gamla döingar som ingen människa under 40 minns, är det kanske på sin plats med några fotnoter. Eller förklara på vägen ner mot botten av inlägget? Kanske är bloggläsarna så få och gamla numera att jag kan komma undan med referenser som går i svart-vitt? Eller vad nu Bengt Grive hade kallat det. Äh, jag skriver vidare och ser vad som händer.)

Sickan Carlsson (1915–2011) var alltid glittrande glad, energisk, frejdig och tjosan.

En annan glad typ som hade kunnat pigga upp är ju Hawkeye/Alan Alda i M*A*S*H*. Han var en av mina idoler redan i mitten av 70-talet (snäppet under Kar de Mumma och Gits), och ibland rotar jag fram nåt gammalt klipp på Youtube strax innan jag ska somna. Japp, för man ska somna leende som en annan Sickan Carlsson.

Så, undrar ni, vad är det folket runt mig gnölar om? Förutom krig, höga matpriser, skolelände, marsvädret, ond & bråd död samt brustna hjärtan och hälsenor, får jag lyssna på de framtids-skrajsnas litanior om ryska krigsslag genom tiderna, handlingen i 1984 och allt om AI, den där förnicklade AI:n.

(Planeringspaus igen. Ska jag förklara AI? Nu meddetsamma? Eller är artificiell intelligens allom bekant och kan till och med börja skrivas med gemener: ai? Hmm. Äh, jag skriver vidare. Det ordnar sig säkert.)

Artificiell intelligens håller på att ta över allt konstnärligt skapande, sägs det. Den kan måla tavlor, skriva böcker, knappa in kod, prata all världens språk och hitta på roliga skämt. Jag testar och ber AI:n skapa en rolig slutpoäng till en inledning som jag skriver med min egen hjärna, mina egna fingrar och min egen fantasi. AI:ns bidrag står i fetstil:

Bengt Grive, Sickan Carlsson och Hawkeye kommer in i en bar. Bengt Grive, som har på sig en spaljégrön kostym, beställer en sockerdricka. En liten stund senare smuttar den sprudlande glada Sickan ironiskt nog på en Whisky Sour, medan Hawkeye förgäves frågar efter en hembränningsapparat. Bartendern slår ut med händerna och säger:

– Det här måste vara ett skämt.

Badoom-dish?

Nä, nu tar jag mig i kragen och ser som min uppgift att sprida lite glädje. Varför inte med två helt olika tidningsrubriker?

Här kommer en från Aftonbladet 1955, skapad av ingen mindre än nyss nämnda Bengt Grive.

En öländsk bonde spelade fotbollsmatch för Kalmar, men flydde från planen – med färja – när han fick bud om att en av hans kor kalvade.

Och så har vi The Times (UK), som 2018 fick folk att tro att BLT-sjukhuset (eller kanske Räkmackelasarettet) hade mosat fem personer till döds.

Förklaring: Sjukhusen där fem patienter dog av matförgiftning, är nu offentliggjorda.

Sov och ät gott, kisa mot solen och njut av snödroppande istappar! Snart blir allt bra igen!

Fotnot
Ni som är under 40 kan ställa följdfrågor i kommentatorsbåset.

Share
Publicerat iBloggen

32 kommentarer

 1. Magganini

  Eländeslistan kan ju lätt fyllas på, men det piggar väl inte upp nån.
  Däremot, ett kompisbarnbarn som föddes för nåt år sen fick namnet Sickan. Det borde bli glatt i alla fall.

 2. Ökenråttan

  AI översätter så att det blir roligt. Alltid nåt, i dessa dystra tider. Ett exempel: Yngste sonen ha skaffat en liten hund, en Welsh Corgi Cardigan. (Nej, inte en sån som drottning Elizabeth hade; dom heter Welsh Corgi Pembroke.) Nåväl. I en engelsk text om Welsh Corgi Cardigan- hundar, översatt till svenska, blev namnet Welsh Corgi Kofta.

 3. Jag åkte buss i rusningstrafik (eländes elände) när en kvinna klev på med en sovande treåring i en sittvagn och en GALET arg femåring i handen. Det var skrik och tjo och eländes elände.

  Plötsligt lösgjorde sig femåringen och trampade bestämt bakåt i bussen tills han hittade bakaxelgänget längst bak. Där satte han sig. Mamman försökte se honom, men det var en dragspelsbuss så det var som att titta ända till Mariannelund.

  Jag reste mig upp och sa till mamman att jag vaktade det sovande barnet medan hon tog sig till femåringen. Hennes svenska var på stadiet ”jag kom Sverige tre år”, så jag visade med händerna hur vi skulle göra.

  En liten stund senare viftade mamman bakifrån bussen att det var dags att kliva av. Hon ställde sig vid den bakersta dörren, och jag baxade den breda tvillingvagnen mot mittendörren. Dörrarna öppnades … och då gleeeeeeeeeeeed den sovande treåringen ur vagnen och ner på golvet. Hon vaknade, såg en vilt främmande människa med nudelsoppefrisyr, skrek så högt hon kunde samtidigt som hon ålade sig medelst hasning bort från mig.

  Då sträckte jag på mig och log.

  (Allt ordnade sig. Busschauffören hade tålamod och väntade tills mamman och barnen var på trottoaren och jag var på bussen igen.)

 4. Pysseliten

  Varför har vi ingen Sickan i färg? Måste alla ha tungsinne för att respekteras och tas på allvar? Alla gladskitar blir ju anklagade för att vara oseriösa och pajiga. Eller? Kanske omöjligt att vara Sickan idag.

  Men AI är ju rolig! En kollega ställde frågan om vilken påverkan 3-värt krom har ur ett hållbarhetsperspektiv. Ett långt språkligt korrekt skrivet svar kom från AI’n . På frågan om AI kunde ge referensen kom ett Sickan-Carlsson-klämkäckt JAVISST till svar, och 4 hittepå referenser spottades raskt ut. (Ja, dom såg helt korrekta ut såklart, men ingen av dem existerade!) Och när frågan repeterades efter påpekande om att de inte fanns, kom 4 nya fejk-referenser. Ja, vi skrattade.
  Men annat kan man ha AI till. Till exempel om man behöver många infallsvinklar på en fråga, då kan AI funka ganska bra.
  Min egen AI i Spotify är däremot stendum, än har jag inte lyckats träna den till att förstå vad jag gillar.

  Nu ska jag återgå till min envisa förkylning. Träääligt!

 5. Dina

  Grattis Brid! Och Groomen! Till barnbarn och födelsedagar.

  Vad jag undrar är vad vi mänsher ska hitta på när AI och andra robotar gör allt. Läsa, dricka vin och pilla naveln?

 6. Pysseliten

  Är det inte också lite konstigt att Sickan inte var skåning?! Plötsligt ville jag kolla på TV med mat-Tina.

 7. Ökenråttan

  PGW! Spaljégrön, you say. Just när jag grubblar över var jag ska placera vår planteringslåda med spaljé. Den står på vår balkong men ska flyttas därför att balkongen ska besiktigas. Vart ska jag flytta spaljélådan? Jag vill inte ha den kvar för balkongen är inte stå stor och välkomnar detta tillfälle att bli av med spaljélådan utan att verka ovänlig. Den åker väl ner på gården tills vidare …

 8. Om vi nu tänker på spaljélådans känslor inför en eventuell flytt, så kanske den till och med välkomnar vistelsen på gården? Och de eventuella befintliga lådorna på gården uppskattar säkert lite omväxling med the new guy in town.

  Jag skulle vilja påstå att flytten inte ens behöver ske efter mörkrets inbrott.

 9. Jag tycker följande lilla anekdot ur levande livet, om hur det kan vara att leva med en programmerare, var lite rolig (inte Sickan-Karlsson-sprudlande kanske, men kul):

  Hustrun till programmeraren: ”Vill du vara snäll och gå och
  köpa en förpackning mjölk. Om det finns ägg kan du ta sex stycken.”
  Han kommer hem med sex liter mjölk och hustrun undrar varför.
  Programmeraren svarar: ”För att det fanns ägg.”

  När jag nyligen diskuterade med ChatGPT:n frågade jag den vad den tyckte om detta. Den svarade: ”För att undvika missförstånd i framtiden kan man istället använda ett mer precist språk och säga ’om du hittar ägg, köp sex stycken ägg’ istället.”

  Meh! Har du ingen humor? frågade jag. Jodå, sa den. Kolla här:

  1. Vad sa den ena väggen till den andra väggen? ”Vi ses i hörnet!”
  2. Varför var matematikboken ledsen? För att den hade för många problem.

  Nja, säger jag. Då är det nog roligare att kolla på någon svartvit film. Eller kanske M*A*S*H*

 10. Tackar tackar. Vi har idag talat i telefon med de nyblivna föräldrarna, som lät oväntat pigga. Pyret sov, så henne får vi prata med en annan dag.

  Niklas, jag har nu läst förtexterna och tror mig veta vad du avsåg. Resten får vänta till någon gång när jag har mer än tre minuter över. Gamla filmer brukar vara trevliga på ett särskilt sätt.

 11. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Den här låten har fått nästan 8 miljoner visningar på tre månader, och det av en anledning. Den är kanske inte direkt rolig, och den är så långt från klämkäck man kan komma. Snarare är den mer katharsisframkallande (det kan vara bra att ha näsdukar till hands). Handlar om ångest, självtvivel och bluffsyndrom. Och är bra på riktigt, liksom.

 12. Christer, tLDPT

  Och med det menar jag förstås inte att Sickan Carlsson inte är bra, det här är bara ett annat sätt att hantera det jobbiga.

 13. Ojoojoooj, Christer, tLDPT. Det var inte småskit!

  (Jag hade ont om tid, dålig fokusork och var otålig så jag spolade lite i början. Sedan var jag helt fast och kom för sent in i ett Zoommöte!)

 14. Tack Christer tLDPT! Inte min genre men en fantastisk låt!

  OT. Varför stavas genre fortfarande genre? Borde det inte vara schanger eller är det för likt schlager och schanker?

 15. Niklas!
  Genre-stavningen är ett jäääääääättebra exempelord under rubriken ”Språkförändringar som verkligen hade gjort stor nytta”.

  ”Sjanger” är tydligen en stavning som har diskuterats, men aldrig kommit in i SAOL. (Men hutsch, kolje och klaun lyckades de klämma in. Och sedan ta bort.)

  Tack vare uttalsangivelsen [sjanger] får man dock träff på svenska.se när man googlar, vilket ju är jättebra för alla som letar efter stavningen!

 16. På en helt annan planhalva: nu har jag köpt finfin kardemumma på Essencefabriken på Wallingatan. Men den famösa kakan (Ökenråttans) är ännu obakad. Jag tror att alla ägg här hemma hämmar mig.

 17. Magganini

  Instagramkontot argabibliotekstanten brukar lägga ut exempel på skyltar och blocketannonser och dylikt där det har blivit lite tokigt på olika sätt, bl a översättningar kan man gissa. Här är ett klipp som jag inte kunde undanhålla er, särskilt vissa.

 18. Magganini

  Och javisstja Grattis Brid och Groom!
  Förtexterna lästa, Niklas, och det får räcka tror jag. Jag såg väl den där filmen på teve nån gång i barndomen, men lade då inte alls märke till vad som stod där.
  Skaplig låt, Christer tLDPT!
  Vill någon berätta vad ”kolje” ska betyda, jag lyckas inte lura ut det?

 19. Magganini

  Åh hjälp.
  Jaha, det hade hjälpt med en acksang tror jag. Men det kanske inte hör hemma i svensk stavning.

 20. Ökenråttan

  Ja, åtminstone denna västerländska Ökenråtta är definitivt åldrad, Magganini.

 21. Ninja i Klockrike

  Då blir hon ’the hat formerly known as the rat’.

  Vårdagjämningen inträffade redan i går.

 22. Japp, så nu äre slut på eländes elände! Våren kvittrar och svanarna brölar!

  (Bloggandet får stryka på foten och inläggen komma med så här långa mellanrum när jag måste slåss mot väderkvarnar som heter ”C*p*r*gt Ag*nt” och betala många sköna tusenlappar för TT-bilder som jag som en yr höna lade ut för många, många år sedan i inlägg som förstås är raderade. Vi har betalat, hamnat hos inkasso, klagat, gråtit, bönat och bett och nu fått en prick hos kronofogden fastän vi är skuldfria.)

 23. Fy så besvärligt, Lotten. Om jag kunde teckna skulle jag erbjuda dig ersättningsbilder. Kanske någon annan kan teckna?

  (det känns som om jag har sagt det här förut men det får gå ändå)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.