Hoppa till innehåll

Jävla Putin: en intervju

”Nämen asså Ukraina, Brasilien och Sverige har ju gulblåa matchkläder.”

På den nivån kunde jag prata om Ukraina för kanske 20 år sedan. Sedan drabbades den djefla mannen här i huset (aka DDM) av djup och innerlig kärlek till just detta land. Han åkte dit, han fick kompisar, han lärde känna ukrainare i Sverige och så handlade det inte längre om matchställen i eventuella fotbollslandskamper. Ibland handlade det till och med om Eurovision Song Contest.

Sedan dess har det hänt en hel del.

När nu Putin och hans eventuella bundsförvanter än en gång har använt vakuumet efter ett OS till att kliva in och sabba för andra länder, tog sig DDM åt hjärtat och satte sig att läsa allt om det som händer. Emellanåt kommer han in köket och svär, tar en macka, tittar ut genom de vårsmutsiga fönstren och så väser han mellan tänderna som en inte alldeles kompetent buktalare: ”Jävla Putin.”

(Känsliga läsare ska kanske inte läsa vad vi kallar denna.) Sergels torgs fontänfallos, lämpligt upplyst nu ikväll. (Foto: Staffan Dopping, tagen från FB)

Men vi tar väl och intervjuar DDM?

– Hur kommer det sig att du är så rysligt intresserad av t.ex. Polen, Ukraina och Ryssland?
– Det började väl med ett allmänt intresse för den mer dramatiska historien i öst, till exempel Östfronten i andra världskriget. Ämnen som jag varit nyfiken på är till exempel skapandet av Rus och svearnas betydelse i denna process, banden mellan Byzantium och Östeuropa, kosack-kulturen, Polen-Litauens kamp med Tyska orden, Stora Nordiska kriget och Peter den Stores förnyelse av Ryssland, Gammalsvenskby, östfronten av första världskriget, inbördeskriget efter revolutionen, Holodomor, östfronten i andra världskriget, Polens omdaning 1945–47, Sovjetåren, Tjernobyl och så vidare. Eh. Lotten?

– Oj, förlåt, jag satt här och tänkte på kosackdans. Men varför just historien i öst?
– Den har så mycket mer en karaktär av ödesdrama än den i väst – mer fängslande, mer tragisk.

– Har du kontakt med några av dina ukrainare nu?
– Jag har faktiskt inte hört av mig så mycket – mer än lite hälsningar. Jag känner att de har nog av stundens allvar, och att jag inte har mycket att erbjuda dem än en massa västerländska floskler.

– Eftersom jag är rädd för krig, rädd att få lidande människor på näthinnan, ber jag ju dig rapportera. Kan du ge några exempel på historier som har framkommit om hur Ukraina står emot de ryska krafterna?
Det finns en enorm mängd av förstahandsrapportering från hela Ukraina i sociala medier – trovärdiga för att de ger en väldigt samstämmig bild av läget. Jag har aldrig tidigare sett ett folk som har mobiliserat mot en fiende på detta vis, så beslutsamt, så hängivet och med en så svart humor. Något som också är slående är lugnet hos soldaterna och kombattanterna. Vi ser män och kvinnor som jobbar tillsammans med att gräva, fylla sandsäckar och förbereda molotovcocktails. Det sistnämnda gör mig lite betänksam eftersom gatustrider med civila kommer att leda till att alla vuxna civila betraktas som potentiella kombattanter.

– Ja, du visade ju några klipp som var som scener ur en film!

Här sätter sig DDM med rynkad panna under tystnad och läser någon ny nyhet. Jag tänker att han ju borde bära slipover och röka pipa. Äsch, det är bättre att jag listar det jag kommer ihåg:

Civilister går ut och ställer sig helt sonika i vägbanan så att de ryska stridsvagnarna inte kommer fram.
• Övermålade vägskyltar med de nya ortnamnen ”Åt helvete”.
• En kille med cigg i mungipan bär undan en rysk stridsvagnsmina och lägger den i en skogsdunge.

– Men du mumlar lite om att ryssarna inte är så väl förberedda som de borde?
– Kartan över erövringarna har inte ändrats mycket sedan första dagen. Samordningen av den militära aktiviteten är godtycklig och förvirrad. Mängder av kolonner med fordon har slagits ut och står utbrända på vägarna. Det finns tydliga tecken på att mat och drivmedel tar slut – ryska soldater plundrar butiker och fordon blir stående med bensinstopp ute på vischan.

– Det låter ju också som scener ur en apokalyptisk film.
– Men. Var är Rysslands överlägsna flygvapen? Var är deras supervapen som de har skrutit om i åratal? Var är putsen, studsen och klockverks-koordinationen? Det är förbluffande att en sådan militärstat som Ryssland presterar så dåligt i skarpt läge. När den här krisen har blåst förbi (vilket den förhoppningsvis gör) kommer Ryssland kanske inte att betraktas som ett militärt hot mot väst över huvud taget … så länge det handlar om konventionella vapen.

– Tack Olle Bergman. Ska vi stretcha ljumskarna med lite kosackdans?
– Mmmm, kanske ska jag lära mig spela bandura …

Därefter följde en förvirrad diskussion om likheter och olikheter mellan bandura och Hoola Bandoola. Och har vi inte slutat, så håller vi väl på än.

Banduran med den stökiga frisyren ser ut att vara lite på lyran.
Share
Publicerat iBloggen

22 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Jag har inte Olles koll på detaljer, men jag har också tänkt och känt att vi har mycket gemensamt med grannländerna i öst som har blivit bortglömt under 1900-talets anglifiering. Baltstaterna, Polen, Ukraina och även Ryssland har förstås en historia som är tätt sammanflätad med vår egen. Så oerhört tragiskt och korkat med den ryska aggressionen mot ett syskonfolk. Jävla Putin!

 2. Kråkan

  Häromdagen intervjuades en man i en bilkö i Ukraina. Med sorg i rösten och tårar i ögonen sa han enl. översättningen: ”Fy fan för Putin! Jag hoppas han skiter på sig.”

  (Jag postar en skärmdump till dej Lotten, så får du avgöra om den kan tas in utan att nån kräver dej på royalty)

 3. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Mitt favvoband Jinjer kommer från Ukraina. Redan förra året kom de ut med ett nytt album som bland annat innehöll låten Home back (om man inte är van vid ”harsh vocals” kan det vara en idé att googla efter texten). Den blev plötsligt skrämmande aktuell. Bandets medlemmar befinner sig i Kiev (eller ska vi skriva Kyjiv?), men säger sig vara i någorlunda säkerhet.

 4. Vi nämner helst inte P*tin alls. Utom när vi löser korsord:

  – Irriterande, fem bokstäver?

  – P*tin.

  Med mera dylikt.

 5. Magganini

  Jag förstår inte, jag greppar inte, jag fattar inte.
  Jag kan inte begripa. HUR kan vuxna människor i dagens utvecklade och upplysta värld tycka att det där är ett vettigt beteende? Tro att nån kan vinna nåt på sån där hantering?
  Fattar inte.
  Jävla P*t*n. Pruttin, fjuttin, skruttin, kaputtin.

 6. hyttfogden

  Kan ingen kontakta Mutti Merkel så att hon återigen får tala förstånd med och läxa upp den där typen. Han lär ju ska ha haft stor respekt för henne.

 7. Instämmer i allt. Kanske särskilt i Magganinis Hur är detta alls möjligt?

  Och så försöker jag greppa Ukrainas historia så gott det går. Europas första författning som bygger på maktdelningsidén skrevs för Ukrainas räkning, 1710 (nästan 40 år före Montesquieu), av en ukrainare som försökte befria västra Ukraina från Moskvas förtryck. Fjorton vackert handskrivna sidor som idag finns på Riksarkivet i Sverige.

 8. Älskar videon om de 13(?) ukrainska soldaterna på ”Ormön” (Ostriv Zmiinyi) i Svarta havet. Ett ryskt krigsskepp anropar dem (i översättning): ”This is a Russian warship, surrender, otherwise you will be bombed!” och en av soldaterna svarar: ”Russian warship, go fuck yourself!”
  (allt på ryska då, förstås).
  Först trodde man att alla därefter dödades, men de verkar ha tagits tillfånga av ryssarna. Forts följer säkert. Här är videon:
  https://www.youtube.com/watch?v=_1J65DWUIns

 9. Dina

  Undrar som Magganini, hur? I Europa? Tror P på allvar att Tyskland, Frankrike, UK, och alla andra NATO-länder tänkt angripa honom? Jag. fattar. inte.

 10. Välkommen hit, Lena Lindmark!

  Det dyker upp både hemska småfilmer och oerhört roande (ja, mitt i allt som är tragiskt) filmer som visar hur ukrainarna står emot Putin och grabbarna. All min info filtreras genom DDM (eftersom jag ber honom att censurera), så jag ser bara guldkornen. Idag pratade han med en polsk vän, vars familj bor väldigt nära – ja nästan PÅ – den ukrainska gränsen. Alla går man ur huse och hjälps åt och fixar förnödenheter åt ukrainarna som väller in i Polen.

  Ja, polackerna vet ju hur det är att lida.

 11. Olle Bergman

  Bra formulering: ”Ja, polackerna vet ju hur det är att lida.”

  Just nu är jag som svensk extra ödmjuk när jag pratar med ukrainare, polacker, ester, litauer och andra som kommer från folk som har levt under stöveln och fått sitt land härjat av krig. Familjehistorierna som silar ner genom generationerna skapar en helt annan attityd till Livet och Historien än den vi har här i Sverige. Det är en av anledningarna till att jag gärna umgås med dem.

  När krisen kommer står de inte existentiellt vilsna och förvirrade. Istället är de mer som ”Jaha, nu var det dags igen för en brutal fas av historien.”

 12. Ett av barnbarnen oroade sig lite över att hans favoritlag Chelsea ägdes av en rysk oligark. Nu ser det ut att bli ändring på det. Oligarken säljer och ger vinsten till offren för kriget i Ukraina. Ser ut att vara på riktigt.

 13. ”Ser ut att vara på riktigt” säger vi också hela tiden, för vi är så misstänksamma och tänker på rökridåer och hur britterna på sin tid påstod att morötter gav bättre färgseende. Kunde de ljuga så fiffigt på den tiden, är kanske lögnerna av idag så superfiffiga att vi inte har en chans att genomskåda dem.

  Nu vet alla i alla fall ungefär var en ”oligark” är!

 14. Kan vi hoppas på att den här listan är på riktigt också? Imponerande i så fall!

  FÖRETAG SOM LÄMNAR RYSSLAND PÅ GRUND AV INVASIONEN I UKRAINA
  Apple Pay – blockerar fullständigt
  Apple – lämnar marknaden
  Adidas – vägrar samarbeta med fotbollslandslaget
  Audi – lämnar marknaden
  AMD – förbjuder leverans av mikrochips och snart ett förbud mot leverans av grafikkort
  Amazon – blockerar all detaljhandel
  Adobe – blockerar fullständigt
  British Petrolium – 20% av aktierna lämnade Rosneft
  BBC – återkallar sändningstillstånd
  BMW – stänger fabriker, blockerar leveranser
  Bolt – lämnar marknaden
  Boeing – lämnar marknaden
  Chevrolet – lämnar marknaden
  Cannes Festival – blockerar Rysk Federations delegation
  Cadillac – lämnar marknaden
  Carlsberg – exportrestriktioner
  Cex Io – kryptoplattform bannlyser ryska användare
  Cinema 4D – appen fungerar inte
  Coca Cola – lämnar marknaden
  Danone – lämnar marknaden med sitt dotterbolag Prostokvashino
  Disney – ställer in alla filmer
  Dell – lämnar marknaden
  Dropbox – slutar fungera i landet om några dagar
  DHL – lämnar marknaden
  Eurovision – diskvalificering
  Ericsson – lämnar marknaden
  Exxon Mobil -återkallar alla specialister från ryska oljebolag
  Etsy – blockering av alla saldon på ru-konton
  Facebook – förbud mot ryska mediekonton
  FedEx – fullständigt leveransförbud
  Formel 1 – ställer in turneringen i Sochi
  Ford – stänger alla butiker
  FIFA – diskvalificerar landslaget för VM och förbud mot att hålla några internationella matcher i Ryska federationen
  Google Pay – partiell blockering
  Google Maps – infoblock för Ryssland
  General Motors – stoppar exporten
  H&M klädkedja – pausar all försäljning, stoppar nybyggd klädbutik i Moskva
  HP – importförbud
  Harley Davidson – avslutar leveranser
  IKEA – Stänger varuhus och fabriker. Ger 430 milj i krisstöd till Ukraina
  Instagram – blockerar all propaganda
  Intel – leveransförbud för mikrochip
  Jaguar – lämnar marknaden
  John Deere – levererar inga skogsmaskiner till Ryssland
  Jooble – tog bort tjänsten och gjorde ett uttalande
  Komatusu – levererar inga skogsmaskiner till Ryssland
  KUNA – lämnar marknaden
  Lenovo – lämnar marknaden
  LinkedIn – förbereder sig för lämna landet helt
  MOK – avbokar av alla tävlingar
  Mastercard – stänger av kortproduktion, avstängning av flera banker
  Maersk – stoppar leveranser till/från Ryssland ( Ali express och ASOS)
  Mercedes – lämnar landet
  Megogo – alla ryska filmer tas bort
  Metro – uppsägning av 10k anställda
  Mitsubishi – uppsägning av anställda vid 141 servicecenter
  Microsoft Office – en lång lista av åtgärder diskuteras
  Mobile World Congress – vägrar att ackreditera en delegation från Ryska federationen
  NFT – blockerar fonder för användare av Ryska federationen och Republiken Vitryssland, överföring av deras pengar till Ukraina
  NHL – avbrutit affärsrelationer
  Netflix – blockerar ryska prenumerationer, stoppar produktionen av ryska tv-serier
  Nike – stänger alla butiker
  Nintendo – förbud mot köp i rubel
  Nestlé stänger alla 6 fabrikerna i Ryssland
  OnlyFans – stänger helt
  Paysera – blockering
  PayPal – fryser konton för uttag
  Paramount – filmdistributionsblock
  Parimatch – franchise indragen
  Play Station – det går inte att slutföra betalningen
  Ponsse – levererar inga skogsmaskiner till Ryssland
  Pornhub – ingen tillgång till innehållet
  Porsche – utträde från Ryssland
  Renault – lämnar marknaden
  Samsung pay – blockering av tjänster
  Snapchat – ut från appen i Ryssland och Vitryssland
  Scania- utträde från Ryska federationen
  SpaceX – levererar Starlink till Ukraina
  Shell – uppsägning av kontraktet med Gazprom
  SKF – stänger sin fabrik i Ryssland
  Spotify – omöjligt att betala för prenumeration, stänger sitt kontor
  Sony – filmdistributionsblock
  Stora Enso – stänger sina tre massabruk och två såganläggningar i Ryssland
  Tallink – tar ej ombord ryska och belarusiska långtradare
  Twitter – medborgare i Ryska federationen kan inte registrera ett konto
  Toyota – uppsägning av 2 600 anställda
  UEFA – ställer in Champions League-finalen i St. Petersburg, förbud för alla klubbar från att delta i Champions League och Champions League, uppsägning av kontraktet med huvudsponsorn Gazprom
  UPS – fullständigt leveransförbud
  Universalbilder – filmdistributionsblock
  Viking Lines – tar ej ombord ryska och belarusiska långtradare
  Visa – blockerar banker som under sanktioner
  Volvo – lämnar Ryska Federationen
  Yandex – utesluter företagsaktier från noteringen på NY-börsen
  YouTube – blockerar hundratals RF-kanaler och deras intäkter
  Warner Bros -ställer in all filmdistribution
  Webmoney – förbud mot transaktioner
  Wolkswagen – ut ur landet
  Zoom – återkallar licenser för mjukvaruutveckling
  ————————————————-
  Listan sammanställd i samarbete mellan fredsrörelseaktiva i Ryssland och Sverige, bland annat gruppen #StoppaPutinsKrig

 15. Ökenråttan

  Rörande att se alla flyktingar som kommer bärande på sina små husdjur. Hur kan Putin ge sej på såna människor, det undrar jag nu, yo.

 16. Agneta uti Lund

  Tut i min lur! Lokaltidningen gick häromdagen ut och upplyste om att det inte gäller något som har med kriget i Ukraina att göra utan är den normala testen av Hesa Fredrik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.