Hoppa till innehåll

Vad händer 2022?

För prick ett år sedan skrev jag en rapport om hur det var att insjukna i covid-19. Detta var alltså före vaccinationer och släppta restriktioner samt mitt i pudelns kontaminationer.

Men nu stundar nya tider! Vi får tredje och kanske även fjärde sprutan och rekommendationer om än det ena, än det andra. Det enda rätta är väl då att se på 2022 som (tadaaaa) 1922?

(Eventuell logik i detta mitt resonemang saknas förmodligen.)

Året är … 1922!

januari
BBC börjar sända radio, och kan då berätta att Storbritannien regerar i hela 25 % av världens landyta. (Idag är landet på 78:e plats i en lista över länder med stora arealer.)

Första insulininjektionen görs på en människa. (Antiinsulindemonstranter lyser med sin frånvaro.)

februari
Anders Pers på Vestmanlands Läns Tidning föreslår ett skidlopp till minne av Gustav Vasa. (Alla ropar hurra och börjar koka blåbärssoppa och steka pannkakor.)

mars
Skogsarbetaren Ernst Alm vinner det första Vasaloppet. (Ingen häpnar över hur oerhört snabbt och lätt det var att anordna tävlingen trots att hela 119 män deltog.)

april
Josef Stalin blir generalsekreterare i det sovjetiska kommunistpartiet. (Volgogradborna anar inte att deras postadress kommer att ändras.)

Den svenska riksdagen inför bilskatt, lufttrafikförordningen och luftfartsmyndigheten. (En sådan effektivitet idag hade inneburit Twitterförordning [2016], sparkcykelfartsmyndighet [2018] och hostskatt [mars 2020].)

juni
Man föreslår strikta regler för hur shimmy och andra moderna danser ska dansas moraliskt och konstnärligt. (Idag skulle jag vilja föreslå moraliska och konstnärliga regler för nybyggda, offentliga byggnader.)

juli
Greta Gustafsson säger upp sig från PUB för att försöka bli skådespelerska.

Greta till höger i ”Luffar-Petter”.

augusti
Första ordinarie Damolympiaden hålls i Paris trots att männen samtidigt är bekymrade över

 • hyperinflationen i Tyskland
 • Marockos revolt mot spanjorerna
 • turkar som attackerar greker
 • att Japan drar trupper från Sibirien
 • greker som attackerar turkar
 • den svenska folkomröstningen om spritförbud.

(”Damidrott, sprit och krigiska män” låter väl som en kioskvältare?)

september
USA, som tidigare under året skickade soldater till Kina för att skydda amerikaner där, skickar nu soldater till Osmanska riket för att skydda amerikansk egendom där. (What else is new, liksom.)

oktober
Stockholms polismästare förbjuder dans på kaféer och restauranger om man inte har ett särskilt tillstånd. För dansen ”har ju urartat” vid flera tillfällen. (Den som ändå fick uppleva en urartande dans idag.)

november
Mussolini får diktatoriska maktbefogenheter.

Georges Clemenceau varnar i ett tal i New York för en tysk uppstickare vid namn Hitler.

N.Y. Times 21 nov 1922: Hitler till vänster och Mussolini till höger. I mitten en stackare som fick en planka kastad på sig när visslan ljöd för ”arbetsdagens slut”.

(November är för övrigt en jäva skitmånad 1922. Grekland avrättar massa f.d. premiärministrar och allt verkar gå fullständigt åt pepparn överallt i hela världen. December är inte mycket bättre.)

december
Sovjetunionen bildas – världens första regelrätta kommuniststat.

Nääää. Det var ju ett bedrövligt år. Jag ändrar mig … 2022 ska inte alls bli som 1922. Jag testar 1822 istället!  I kronologisk ordning finner jag detta:

 • Storbrand i Simrishamn.
 • En tredjedel av Norrköping brinner upp.
 • Brand på Blasieholmen.
 • Enorm brand i Kungsör.
 • Borås brinner ner till grunden.
 • Det svenska kaffeförbudet upphävs.

Jamen det var ju bra med kaffet i alla fall? Nej, nu vet jag. Vi tar klädmodet från 1922 och struntar i resten!

Share
Publicerat iBloggen

35 kommentarer

 1. Ingela

  Skidåkarna från Norsjö var nog bra grundtränade. Min farfar, några år yngre än Alm, kom också därifrån och var även han en duktig skidåkare i ungdomen. Han berättade om hur de kunde åka många mil på skidorna till en plats där en tävling anordnades för att åka själva loppet och därefter skida hem igen på aftonen. Farfar hade dock aldrig råd med annat än hemgjorda skidor med tjärad undersida. Tjäran var förstås också bränd i tjärdal hemmavid. För glidet användes en stearinstump. Karriären förblev på det lokala planet och kanhända var utrustningen en delorsak till det. Kärleken till skidåkning har jag ärvt men utan dagens förträffliga utrustning hade det antagligen svalnat. Allt var inte bättre förr, precis som postningen beskriver.

  Här är en annan som funderat på detta: https://fb.watch/ahAI6cWVIR/

 2. Ett rödgråtet barn

  Det skulle vara väldigt roligt att se dansen urarta, är det när männen drar av sig i sina randiga underböxer kanske!?

 3. Ninja i Klockrike

  Underböxerna är i själva verket de nya minimala badbyxor som herrmodet föreskrev när hängslena inte längre ansågs behövas.
  Däri hade man fel, enär böxerna fortfarande var stickade av ylle och således töjer sig rejält i vått tillstånd.

 4. Magganini

  Om man hade annonserat om sina borttappade muffar i dag och uttryckt sig på samma sätt som de gör i klippet i själva huvudöverskriftsbilden (vad heter det?) hade nog upphittarna aktat sig noga för att lämna in dem på anvisade ställen. Det verkar farligt för en nutida läsare.

 5. Betong-Bess

  Här i huset inleder vi året med att på egen hand boosta covidantikropparna i väntan på tredje sprutan. Tre av fyra positiva. Men ingen är särdeles sjuk. Hon som varit värst däran avverkade ett par förpackningar näsdukar en dag och hade en febertoppnotering på 37,4. Är det allt, liksom? Vi får nog tacka de två sprutor vi fått.

 6. Brid

  Idag firar vi pappas födelsedag. Han höll nyss på att redogöra för vad en kusin hade berättat i telefon när nästa gratulant ringde. Vi får se om han hinner redogöra färdigt i pausen innan ändå nästa hör av sig.

  I morgon är det vanlig vardag igen.

 7. Muffen! Muffen? Var är min fina kaninpälsmuff? Inte slänger man väl en sån? På bilderna finns en av kaninerna, en päls och en pälsmössa, SG och jag. Men var är muffen?

  När det gäller 2022 kan det bara bli bättre än 2021, som jag avslutade med att ägna nyårsafton åt ett läckande element. Det tog tre timmar. Tur att rörmokaren är så trevlig.

 8. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Jag är osäker på hur pass bra idé det är att återinföra banjo som accessoar.
  Och midjesnörningen på de där badbrallorna skulle jag nog inte lita så mycket på, inte tillräckligt för att dyka från trean med i alla fall.

 9. Det gläder mig mycket att nu ägnar tankemöda åt muffarna! (Jag kollade lite och skunkmuffar förekommer flitigt i tidningsannonserna ända in på sent 1960-tal.)

 10. Karin: Umgicks ni först med kaninerna innan de blev muffar och mössor?

  Undra sa flundra om halkolyckorna var värre på muffarnas tid eftersom man ju inte kunde ta emot sig med annat än tänderna när händerna var instoppade i muffen.

 11. Jajamen, vi gosade och lekte med kaninerna. Men de ville bo någonstans med bättre utsikt så de skuttade enligt min mor iväg upp på det närbelägna berget Klinten, vid något obevakat ögonblick. Sedan fick jag en fin päls, pälsmössa och muff i present av min faster några månader senare. Förmodligen åt jag under tiden också en och annan kaninstuvning, men det visste jag ju inte då.

 12. Jättecoolt, Karin! (Ja, jag tycker att det är jättebra att äta upp barnens gosiga djur. Moahahaha. Mina egna barn? Nja, de fick mest gosa med skalbaggar, tvestjärtar och myror.)

 13. Ninja i Klockrike

  Muff i kombination med bottiner eller lädersulade pjäxor torde ha orsakat tämligen många halkolyckor, men det borde vara underbart varmt med muff.

 14. Efterlysning! Tröjsuktare!

  Enligt min ringa mening har några av er inte skickat in adress och storlek och därför inte fått nån julkalendertröja. Till yttermera visso har några av er skickat in namn och storlek men ÄNDÅ inte fått nån tröja eftersom de stora storlekarna tog slut hux flux. Nu var det faktiskt inte så att ni alla hade vuxit och svällt över alla bräddar, utan tröjtryckeriets fel; de hade tryckt upp för få stora och för många små.

  Några andra som saknar tröjor? (Det finns alla varianter. Förra året snodde PostNord FEM kuvert med tröjor. Grrrr.)

 15. Magganini

  Jag är en tröjsuktare eftersom jag inte vann nån. Men om man betalar för sig kanske man kan försöka få en genom PostNordfiltret ändå om det finns nån kvar? Det har ju gått förr. Jag mejlar och kollar!

 16. Jag funderar över om det möjligen blev några tröjor över förra året. Men det blev det nog inte. Det var en ovanligt stilig årgång.

 17. Ökenråttan

  Muff hade jag. Liten vit kaninmuff som hängde i ett band om halsen. Jag var inte närmare bekant med kaninen i fråga. Jag hade även en päls av killingskinn. Inte så maffig och go som kanin, men ändå. Grön knäppslå fram med gröna knappar.
  Min lilla mormor dränktes i pälsverk och juveler av sin avgudande make. I varje fall hade hon bland annat en magnifik blårävsmuff. Muffar är inte bara värmande, dom har även en ficka där man kan förvara sånt som man annars skulle behöva kånka runt i en handväska.

 18. Ökenråttan

  Fickor på damkläder. Jajamen! Just i dag, av en ren slump, är jag iförd en klänning med TVÅ fickor, stora som dom där som sitter på utsidan av fula herrbyxor. Jag hänger gärna i dessa fickor. Klänningen var ny när vi för något år sedan tillbringade julen på pensionat i Värmland tillsammans med gossarna och en vidhängande fästmö. Jag ville te mej lite städad och proper och hade med den här klänningen att använda till middag och så där. Yngste sonen tittade på mej med vämjelse och sa:”Va har du på dej?” Luften gick ur mej lite, det måste jag säja.

 19. Ökenråttan

  Jo, det var ju också det här med t*l*banmössan där uppe, ovanför badbyxorna, om vi kan lyfta blicken en aning. Hon damen till höger i gult och grönt är ju en tidig t*al*ban, såvitt man kan se. Om det är på mössan det hänger på, vill säja.

 20. Perfekt fokus på detaljerna, Ökenråttan! Det är ju precis en sån! (Vi kanske kan kalla dem t-mössor?)

  Vi har precis ställt in den fest som Nittonåringen skulle ha haft här i huset imorrn: hans 25 närmaste vänner skulle ha örlat omkring som tokar på nedervåningen, men nu är hälften sjuka, alla testar sig med topspinnar ner i hals och upp i näsa. Man kan lugnt säga att ”inställd fest” inte är något som de kommer att minnas med glädje …

 21. Ökenråttan

  En sak som jag skulle vilja att det togs itu med under 2022, det är det här med gurkorna. Lite knaprig gurka är ett omtyckt komplement till diverse smörgåsar här i råttboet. Men hur ser gurkorna ut nuförtiden? Ämliga och ankomna, finniga på skalet och småruttniga (’smårutiga’ ville stavningskommendanten ha, men riktigt så illa är det i alla fall inte) inuti. Vad är det MED dom? Kan ingen göra nåt?!

 22. Magganini – även jag har något liknande att se fram emot nästa vecka: en inställd litteraturcirkel. Särskilt den inställda soppan ser jag fram emot!

 23. Vi har en inställd knutlekstuga att se fram mot. Ingen dans, inga smörgåsar, inga jullekar, inget krossande av pepparkakshuset. Månne det kommer att sparas till ett annat år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.