Hoppa till innehåll

Sverige–Georgien: VM-kval med en ny kille

Strax ska Sverige spela fopoll mot Georgien, vilket vi aldrig nånsin har gjort förut. Men det konstiga är att vi har en kort målvakt – Kristoffer Nordfeldt, 185 cm – varför vet jag inte. Kanske är långe Olsen (198 cm) fortfarande skakad efter rånet som han och hans familj utsattes för häromdagen?

Nu har vi sjungit nationalsång UTI NOOOOOORDEEEEEN och Zlatan sjöng med – sedan har han även skrattat i mittcirkeln.

Ja, det glömde jag kanske att tala om: Zlatan gör idag comeback i landslaget!
Georgien har roliga och krulliga namn! Kvekveskiri! Kvaratskhelia!

1′
Pfuitt! Dutt! VRÅÅÅÅL och SKRIIIK!

(Allt hörs väl eftersom läktarna på nationalarenan är helt tomma.)

6′
Den georgiske målisen har fått grus i handskarna och måste ta av dem och skaka lite. Han påminner om en treåring i en sandlåda. Snart kommer hans mamma ner och snyter honom.

9′
Jag har jätteont i höger hälsena. Och när man har det är det komplett obegripligt hur alla på planen kan springa på så lätta fjät som de gör.

En georgier – Kvilitaia, 193 cm – spelar med nedrullade strumpor och bara ben utan benskydd! Detta måste undersökas – är han en tidsresenär från 1950-talet?

12′
Men vad kul! Vi har hörna! Dutt dutt. Svordomar. Hojt och skrik. Dutt dutt. HJÄLP! Georgien kontrar som en ångvält! Och vår lille målis räddar! Hurra, vi är bäst.

21′
Dutt dutt dutt. Nä nu måste nåt hända. Jag tycker att Sebastian Larsson (Eskilstuna) ska skicka en långboll till Zlatan, som spelar väggspel med Alexander Isak lite så att Kulusevski kan stånga sig loss framför mål och med vänstran hästsparka in bollen i målet.

24′
Nu hade vi en hörna. Det lät som när svanar brölar i luften ovanför nu på våren.

– Bröööööl borti hörnet!
– Brööööl till vääänster!
– Brööööööl där!
– Nej, brööööööl, däääär!

Georgierna lät mer som gräsänder.

28′
Fopollsmålvakter av idag har alltså pantalonger som påminner om dem som Pippi Långstrump hade i Inger Nilssons version. De verkar dock hålla bättre än alla de 800 nylonstrumpbyxor som jag måste ha köpt genom åren.

31′
Jag är synsk, för det som jag skrev där uppe i 21′, hände nyss. Fast med andra personer. Och utan mål. Nåja.

33′
Chabradze i Georgien blöder som en kalv på vänsterhanden, så nu är vi en mer spelare på plan.

33′
Det tog i runda slängar 7 sekunder, så var Chabradze i Georgien omplåstrad med ett femton meter långt bandage.

34′
MÅL! SVERIGE LEDER MED 1-0!!! Zlatan passade bollen som en skridskoprinsessa till Claesson, som duttade den i mål!

Här får Claesson strax bollen av Zlatan, som ser ut som om han är ute på en söndagspromenad.

40′
Det är så jädra bra akustik i en tom arena som rymmer 40 000 personer. Jag hörde nyss en kamera smattra till snett bakom hörnflaggan.

43′
Att av misstag klacka bollen till motståndarna är tydligen det nya svarta. Varje gång det händer kommer de brölande svanarna igång igen.

– Bröööööl fan!
– Brööööl hääääär!
– Brööööööl jaaaaa faaan!
– Ja, brööööööl, fraaam!

45′
Pfuiiiitt! PAUS! Kissa, snusa och peta näsan!

Nu har jag sett reklam där en skönhetsopererad Peter Stormare sjunger så att man ser hans nya garnityr ända ner till tolvårständerna. Och ser man på, nu dök Mikael Persbrandt upp för elfte gången på en timme.

Strax innan andra halvlek kom igång, pratade Zlatan med massa, massa av de svenska spelarna. Han är 194 cm lång och lille Kristoffer Olsson ser ut att vara … ptja, 11 år?

49′
Nu var det lite coolt. Den georgiske målisen Loria hade bollen vid fötterna och funderade på om han kanske skulle sparka iväg den eller laga äppelpaj ikväll. Detta ofokus såg Zlatan, som tjurrusade mot honom medan hela svenska laget förljde med som en man. Georgiern blev så rädd att han sparkade upp bollen långt upp på vänstra läktaren.

52′
Flera svenska spelare är arga på den franske domaren. De tjafsar. Och så kliver Zlatan in i bilden eftersom han ju snackar franska (och fem andra språk flytande) och bla bla bla … Jahaja. Det slutar med att Zlatan får gult kort.

55′
Kristoffer Olsson får också gult kort. Han blir arg på Ricky Bruch-nivå. Nu är alla sura! Svandags!

– Bröööööl frispark!
– Brööööl armbåge!
– Brööööööl han då!
– Ja, brööööööl förihelvete syttalööör!

62′
– Det gäller att vinna närkampsspelet.
– Och öppna upp på mittfältet.

Sa kommentatorerna initierat. Jag skulle vilja tillägga att bollen är rund.

65′
Ludvig Augustinsson placerar sin vänsterdoja med kraft på en georgisk sko. Pfuiiiiittttt! Gult kort!

(Det är ju så här att inget händer när man får ETT gult kort i en match. Men om man får två, åker man huvudstupa ut från planen eftersom de två då förvandlas till ett rött.)

68′
Albin Ekdal, som nyss gick på dagis men numera är en medelålders man, byts in. Olsson går ut, och ser ut som om han hade sålt alla sina bitcoin och ätit upp pengarna.

Alla svenskar är jääähääättearga på domaren. Även i de lugnaste vatten (i backlinjen) gestikuleras det och det spottas och falls omkull. Nu kanske även Emil Forsberg ska in … Efter tre sekunder på planen sätter sig Albin på rumpan och visar att hans lårmuskel har gått tvärt av. Nu kommer fem kilometer bandage att lindas runt Albins lår.

74′
Oj, det byts till höger och vänster – jag hänger inte med! Syttalööör!

81′
STRÅLANDE RÄDDNING av vår lille målvakt! Alla 185 centimetrarna for iväg i vågrät riktning och puttade bort ett jätteskott! Det är oerhört darrigt och nervöst i det svenska laget nu.

Okej, nuförtiden får man byta fyra spelare. Så det gör vi. Zlatan och Lustig ska ut. De ungtuppar som nu kliver in på planen (syttalööör, jag hann inte se vilka det var) är sådär bångstyriga och oberäkneliga och roliga som Guidetti. (Hoppas jag.)

86′
Nu är det så fiiint, så fiiint: en georgier har kramp mitt ute på gräsmattan. Sverige måste då av sportmanshiporsaker passa ut bollen så att grabben kan få vatten och massage samt 7 mil bandage på vaden. När spelet sätter igång igen, är det ju Georgiens boll – men eftersom Sverige var så rart nyss, är Georgien det också; de sparkar ut bollen över sidlinjen.

88′
Vår coach Janne Andersson blir VAAAAAANSINNIGT arg på den där fransosen som dömer. Pfuiiiitttt, så får han inte alls nån frispark fastän han protesterade – däremot får han ett gult kort.

90′
Aha. Den georgiske coachen är tydligen fransman han också, för han skriker ALLEZ ALLEZ. Kanske till domaren?

Egentligen är matchen slut efter 90 minuter, men domaren har nu bestämt att vi ska spela i 95 minuter. Så får domaren göra i fopoll, nämligen. Å vi ba:

– Bröööööööööl!

93′
Ack. Nu har georgierna blivit runda under fötterna. De faller som italienare.

95′
PFUIIIITTTTT!!! Det är slut! Vi vann med ett duttmål! Puh! Men ingen svensk spelare kommer nånsin att åka till Frankrike och aldrig nånsin ta på sig en basket basker! Syttalööör!

Tänka sig. I Georgien bor knappt 4 miljoner människor. Det här, det gjorde de bra.
Dutt-dutt.
Bröl.

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Jag får mjäll och eksem när jag ser eller hör hans namn, så det är inte alls nödvändigt att ha honom med i referatet.
  Har någon av de svenska kusarna börjat åka skridskor än och gjort några mål,da?

 2. Ninja i Klockrike

  Femton meter bandage på sju sekunder är två meter bandage i sekunden, och det får man ju säga är snabbt hanterat.

 3. Magganini

  Ja, de var rätt kvicka, de där georgianerna. Sprang fort och stod i vägen en massa och såg många ut. Och hade verkligen roliga namn.
  Poängerna hamnade i alla fall rätt. Tycker jag,

 4. Jag blir alltmer nervklen när det gäller fopoll. Förr (när jag kunde hålla Redaktör’n i handen om det blev otäckt) kunde jag se en hel match. Sedan har jag övergått till att lyssna från ett annat rum än där TV:n finns och bara kika lite ibland. Men nu föredrar jag nog att ta del av matcherna via Lottens blogg. Puh, och tack Lotten!

 5. Skogsgurra

  Om målvakt Georg funderade på att göra äppelpaj så har jag ett tips:
  Ha INTE glasögonen på!

  Jag behövde, som i annars tar trafikpolisen dig, nya glasögon. I Luddvika (samma ord som Lovvika, men sydligare) finns en bra optikerlokal som ibland glömmer att ta betalt. Så dit åkte jag. Jag kände att optiker, dom är bara ute efter dina pengar, alldeles i onödan eftersom dom är lite glömska. Så jag avböjde erbjudandet att få antirepbehandling.

  När jag fick glasögonen på så gick det bra i ett dygn ungefär. Sedan satt det en saftig repa mitt i synfältet. Nytt besök i Luddvika och när jag vände mig till chefsoptikern sa hon förskräckt: ”Vad har du gjort?!” och så tog hon glasögonen och trollade bort repan med en liten putslustig lapp.

  Jag visste inte vad som hade hänt men ville ju gärna besvara frågan och drog till med att jag hade gjort en äppelpaj. Lögn från början till slut. Men visst lät det bra?

  ”Här ska du få så du klarar ett dussin pajer” sa chefsoptikern och så skildes vi som vänner. Men betalt tog hon inte.

  Åter till ämnet: När blir vi världsmästare? Är det fler än Georg i målet och hans polare som vi ska skjuta i sank? Eller kan vi fira nu idag?

 6. Ökenråttan

  Åh, du refererar så man får hjärtklappning när man läser det, Lotten! Hurra!

 7. Kråkan

  Men min basker är från Bilbao och inte alls fransk! Kan jag inte få använda den? Det blåser fortfarande ganska kallt här.

 8. Bilbaobaskrar äro de bästa!

  (Och kära nån, tack hörni, ni som läser. Jag kanske aldrig mer kommer att kunna titta på en fopollsmatch utan att simultanrapportera?)

 9. Skogsgurra

  Det hoppas jag!
  1. Att du fortsätter rapportera.
  2. Att baskrar från les pays Basque äro de bästa.

 10. Ökenråttan

  Inte besöka biblioteket, inte gå i bokhandlar – jag blir hungrig på nya böcker. Då smyger vi på tysta bakgator och glest befolkade ställen till Rönnells antikvariat på Birger Jarlsgatan (sista biten går genom Humlegården och sen Iversonsgatan [den visste inte att den fanns, va?]). Rönnells har två lådor med böcker ute på gatan, en blandning av vad som helst, ingen ordning, mest ganska okända författare. Där kan vi i lugn och ro leta fram nåt som verkar intressant. Betalning sker inne i butiken; disken står alldeles innanför entrén. Sist hittade jag bl.a. en bok med ett lockande omslag: En slank ung man, elegant dubbelknäppt kostym, blankputsade skor, stödd mot en stilig mantelpiece och med en cigg i nypan. Allt andades dekadent 30-tal i Londons excentriska överklass, oemotståndligt. (Och med ordet ’slank’ om en karl, markerar jag väl redan dekadent eller hur?) Nåväl, vad gällde boken? Det var en biografi över Patrick Hamilton. Och vem är det? Jo, det var han som skrev de teaterpjäser som sen Hitchcock gjorde film av, ’Repet’ och ’Gasljus’ som blev film med Ingrid Bergman, regisserad av George Cukor. Sen skrev han en massa romaner också och söp ihjäl sej. – Det får räcka så länge.

 11. Skogsgurra

  Rönnells! Finns dom kvar?

  Deras labyrinter i källaren har jag gått bort mig i. Värre än Hampton Court. Nuu måste det bli heltäckande skydd och dubbelmask!
  Vilka fynd jag gjort i den källaren!

 12. Jajamen, Rönells finns kvar och är ett av få antikvariat som till och med KÖPER böcker fortfarande. Dessutom ordnar dom (under pandemifria tider) trevliga träffar med bokpresentationer. Hoppas att dom inte blivit alltför hårt åtgångna under det senaste året!

 13. Jag uppskattar också Lottens referat även om jag inte läser i realtid eller har rörliga bilder till.
  Har man kvar gula kort till nästa match eller nollställs antalet mellan matcherna?

  Allt syttallörande fick mig att tänka på filmen Tais-toi. Inte för att jag minns att de sade syttallör men i några scener kom det fram en lite man som skrek Merde!

 14. Skogsgurra

  Och kung Ubu tog det ett steg längre och verbade till det med Merdre.

  Tråden om invektiv lever vidare! Må den och Rönnells leva länge.

  Till min sorg ser jag att labyrinten i källaren är borta. Det var där man kunde gå vilse i sin fyndjakt.

 15. […] Nu är spelarna igång med svan-brölet från i torsdags igen. Orden hörs lite bättre idag; akustiken på den tomma Kosovoarenan gör så att jag kan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.