Hoppa till innehåll

Väldigt enkel mat!

Jag har ju förut berättat hur jag inte kan laga mat till färre än 15 personer. Enligt mig borde man få köpa

 • femliterspaket med krossade tomater
 • tiokilosförpackningar med pasta
 • 25-litersdunkar med fil och mjölk
 • tekannor som rymmer 20 jättepottor till muggar.

Jag har till och med skrivit till Tetra Pak och frågat om det finns något tillverkningstekniskt hinder för det där med stora förpackningar. Jag skrev:

Glasklart, tycker jag. Men svaret jag fick från generalen tydde på förvirring:

Överste Lotten skrev igen och förtydligade att jag inte var kund på annat sätt än att jag köper mjölk och fil i mataffären. Då fick jag detta svar:

Så då gav jag upp.

Jag hackar slarvigt, skär mig på konservburkar och bränner mig på allt som man kan bränna sig på. Varje matlagning är dessutom en ojämn kamp mot plåster och slöa knivar, för knivslipen rymde hemifrån 2018.

Nu har jag förstått att vi ska investera i en sån här, så att vi slipper få klagomål av alla gäster som inte kan få hål på tomaterna.

Men nu till ett fiffigt recept som är så enkelt att man trillar omkull. Pasta puttanesca brukar ju se ut såhär när man steker och hackar och har sig:

Den vackra delen av puttanescan: chili, vitlök och olivolja.
Den kanske lite mindre vackra delen: sardellpasta, oliver och kapris.

Men nu ska ni få höra vad man kan göra istället för detta – trots att det inte alls är särskilt jobbigt eftersom man nästan inte ens behöver ha slipade knivar till oliverna.

 1. Man tager sig en burk med krossade tomater.
 2. Man tager sig en burk med tapenade.
 3. Man blandar. Och häller rubbet i nykokt pasta.

Visserligen krävs kanske lite extra salt och en hög med persilja och parmesan – men det är ju petitesser.

Nu när jag tittar på vad jag har skrivit, inser jag att minst fyra varumärken borde sponsra mig. Okej, kanske inte Tetra Pak. Nä, hörni, nu måste jag leta efter fler plåster!

Har ni några såna här riktigt jädra effektiva recept på maträtter som blir så goda att man inte anar hur enkla de är?

 

Share
Publicerat iBloggen

39 kommentarer

 1. crrly

  Varför inte sponsra Tetra Paks krossade tomater? 😉 Inga konservöppnare behövs.

  Mjölk- eller, som i vår familjs fall, havredrycksförpackningar borde kunna göras som bag in box, håller med! Har sett rödbetsjuice i såna, känns inte lika logiskt.

 2. crrly

  Förresten säljer väl Willys (reklam, reklam) riktiga storpack av bl a pasta och hackade, frysta grönsaker?

 3. Ninja i Klockrike

  Pröva att skaffa kundkort på en cash, där brukar det säljas storpack av allt möjligt.

  Det skulle ju vara roligt att fortsätta konversationen med TP, gärna med gammaldags snigelmej. På den tid som alla skrev pappersbrev, hade jag en anarkisitiskt lagd vän som alltid använde folioformat, eller kanske A7 eller så, bara för hens brev inte skulle passa in i A4 pärmarna utan riktigt störa och stöka till hos krånglande myndigheter och trilskande företag.
  Det var roligt då och det kanske kunde vara lika roligt nu.
  Särskilt om man använder samma nonsensformuleringar som TP.
  Det här måste man grubbla på ett tag.

  Refeft har jag inte, varken på god, enkel eller snabb mat. Inte heller tvärtutimot.

 4. Dieva

  MjölkBib tycker jag låter som en självklarhet. Förresten så är väl de stora förpackningarna av mjölk som brukar finnas i storkök något åt det hållet.
  På receptfronten har vi ett superenkelt som är oväntat gott.

  1. Sätt på ugnen på 175 °
  2. Tag 2 brk fiskbullar i hummersås, häll i ugnsfast form.
  3. Koka potatismos (2 påsar pulver) och bred sedan över fiskbullarna.
  4. Strö gratängost över och gratinera i ugnen tills den fått fin färg.
  5. Servera med majonnäs och bostongurka.

 5. Ökenråttan

  Manetsoppa
  1 burk concommé
  3 dl gräddfil
  Consommén ska stå i kylskåp så den blir kall och stelnar. Vispas snabbt ihop med gräddfilen. Häll i en massa klippt gräslök eller vanlig gurka i smala stavar eller hackad smörgåskrasse. Äts kall en varm sommardag tillsammans med små hårda smörgåsar med tapenade på.

 6. Ökenråttan

  Lottens sardellpasta ser ut som ’Sjöguden’ av Milles. Den (Sjöguden, dårå, inte sardellpastan) placerades på Skeppsbron år 1930, vid Räntmästartrappans kaj.

 7. Gitta

  tänkte just på förpackningar för restauranger och skolor – klart det finns, men inte i vanliga affärer… När jag var liten fanns 2-litersförpackningar för mjölk, gissar att de försvann för att de var så tunga, samt att föräldrar tröttnade på att torka upp 2 l mjölk när man envisades med att hälla själv… 😉
  Pasta aglio e olio – enklare kan det knappast bli, men löjligt gott!
  koka god pasta, på med god olivolja och vitlök, klart!

 8. Ninja i Klockrike

  Ja, det kan man!

  Lotten, eftersom det sköts älg i Mesta igår, blir det älgfile på grillen idag?

  Är inte grillning det mest komplicerade sättet att laga mat. Det ska tändas i lagom tid, det ryker och osar, det bränner fast och sen ska grillgallret göras rent?
  Sist vi hade grill byggde getingarna bo under locket.

 9. Ökenråttan

  Lille Maken som är en rå typ säjer att grillning är för dom som inte kan laga mat. Nåt gott grillat har vi aldrig fått. Vår rolige svåger gillar att grilla. En kvart innan middagsdags sätter han på grillen. Medan vi väntar serveras vi hans starka drinkar. Innan maten är färdig är vi nästan inte nyktra längre. Det är nästan lika bra det, för det grillade är inte alls särskilt gott.

 10. Ninja i Klockrike

  Salig maken kunde grilla så det blev inte bara gott, utan utsökt. Problemet var mest att han jobbade för mycket för att liksom ha tid med den där långsamma, aromatiska grillningen. Men när det hände, mmm mums.
  Han kunde få Bullens pilsnerkorv att smaka gott.
  Han är saknad.

  Min ovanstående kommentar avsåg grillning när jag själv var tvungen att utföra den.

 11. Ber om ursäkt för att jag är så frånvarande, men serni att när man jobbar som hantverkare, far timmarna iväg, sömnen blir ljuvlig och lång och händerna fulla av spink.

  Idag har jag dock bara spacklat igen de frästa spåren i ytterdörren. Den ska nämligen bli med funkis, är det tänkt. Allmänheten tvivlar.

  Grillat? Jomenvisst, man hinner bli riktigt på lyran innan det är klart!

 12. HallonE

  Under slutet av 90-talet var jag ihop med en kille från Västerås, vars mamma lagade supergod mat. Jag fick ett recept av henne som var så enkelt och gott att vi lagat det flera gånger i månaden sedan dess:
  – stek upp fläskytterfilé i skivor och krydda rikligt med ”pepparmix” (viktigt att det är just pepparmix)
  – häll i lagom mängd grädde, en sked fransk senap, ett sprut sockerkulörsoja, en tärning mörk oxbuljong, pressad vitlök.
  – njut med potatisprodukt dag ett, och med pasta om det blir rester.

 13. Christer, tLDPT

  Stuvad spenat som man smälter färskost med vitlökssmak i blir en helt ok pastasås.

 14. Det här blir ju en alldeles lysande receptsamling!

  (Den där älgen som Ninja nämner var jag. Jag var en nyskjuten älg igår. Som sov. Jodå, it all made sense!)

 15. Agneta uti Lund

  Lite omvänt:
  På fyrtiotalet, då jag växte upp införskaffades vårt fritidsboende ”Landet”. Huset som var stort hade stått färdigt 1918. Det hade vackra spegeldörrar i alla rum och då sattes masonit för speglarna och dörrarna blev funkisliknande. Andra halvan av sextiotalet flyttade mina föräldrar ut till Landet för gott och då återställde de alla dörrarna till ursprungsskicket.

 16. Brid

  Vårt bästa snabba recept på god mat är pasta med grön sås. Koka upp spenat (fryst hackad), red av lite grann, rör i en massa riven ost, helst rätt stark, och servera till pasta. Det går bra att tillsätta örtkryddor efter behag också, eller vitlök eller nåt. Ganska likt Christers recept alltså.

 17. Magganini

  Älg sa ni. Det har ju Torgny Lindgren ett enkelt recept på:
  ”Dräp en älg. Flå, stycka och koka den.”

 18. Magganini

  Annars är mitt enklaste recept att alltid låta Herr M stå för matlagningen. Jag bara sätter mej och äter. Jättelätt.

 19. Ninja i Klockrike

  Jag är helt inne på Magganinis linje. Låt någon annan laga maten.

 20. Agneta uti Lund

  Rasmus-Nalle-pannkakor ihoprullade med grädde och sylt fick min barn minst en gång varje sommar. Men spelet hade vi inte. (Klicka på bilden)

 21. Nä asså jag bara målar och spacklar så att det sprätter ända uppi ögonbrynen! Och inte blev det särskilt bra heller!

  Imorrn ska vi iväg på ett konstigt äventyr; vi ska åka till en annan stad! Helt crazy!

 22. Brid

  Nu är nästan alla sidor på huset målade! Utom de besvärligaste bitarna. Och en del fönster. Imorgon far vi hem igen ett tag.
  (Avskyr maskeringstejp.)

 23. Ökenråttan

  Yngste sonen är ute på vift. Närmare bestämt i Porto. Jag tittar in på hans hotell. Milda makter. Bröllopssviten, mina damer! I sovrummet, framför den öppna spisen, står ett stort, runt kopparkar. I badvattnet flyter rosenblad i mängder. Så romantiskt!

 24. Ninja i Klockrike

  Kära Råttan, ska sonen gratuleras, eller surfade du bara runt?

  Jag är en sån där greesligt praktisk människa som vid åsynen av kopparbadkar framför öppna spisar bara tänker på hur man får i och ur vattnet, och om trossbotten håller och om det finns en bra golvbrunn och översvämningsskydd. Finns det fläkt så man slipper ångorna efteråt?
  Jag är totalt immun för den sortens romantik.

  Första gången Salig Maken kom hem till mig stod jag och snickrade kompostramar med en viss möda. Typ en kompostram per halvtimme. Han fnissade lite och erbjöd sin hjälp. Innan jag ens fått igång kaffebryggarn var femton ramar klara, och de var dessutom i både våg och lod. Det är min sorts romantik.
  Han fick nypärer och matjes innan kaffet.

 25. Ökenråttan

  Å Ninja, du är för söt! Kompostramar.
  I Porto har allt anknytning till framställningen av portvin, tydligen. Såna där kopparkar trampade man druvor i. En annan svit i sonens hotell har sängen inbyggd i en stor vintunna. Och så vidare. Sonen var ute i business och vistades sannolikt inte längre på sitt rum (utan kopparkar och vintunna) än när han sov. Eller …

 26. Spm jag antydde igår, har vi idag ett litet gäng på sju besökt en annan stad: Oxelösund! Vilka förlustelser! Medhavd picknick, gympakläder, vatten direkt ur kranarna och massa regn. Det var nästan som före corona!

  Men trossbottnar och kopparbadkar samt rosenblad i mängder saknades.

 27. Ninja i Klockrike

  Nej du, att det saknades trossbottnar går jag inte med på. Hur i hela fridens dar skulle då våningsplanen vara kvar där de bör, är och skall befinna sig?
  Det påminner mig om det förtjusande UR-programmet om städning som avslutades med orden:
  -Sist städar man golvet. Om man har nåt.

 28. Ninja i Klockrike

  En sån mening kan ju göra en människa salig;
  ’Skit, lättja och fattigdom har ofta hört till de främsta kulturbevararna.’

 29. Matte

  Tetra pak gör endast maskiner till mejerier. Då slutkund(vi konsumer) inte är deras kunder så borde din fråga gå till t.ex Skånemejerierna.
  Lite som att fråga Smurfitkappa varför de inte gör större pizzalådor 😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.