Hoppa till innehåll

Tomma toapappersrullar

Jag har tidigare skrutit om våra toapappershållare The Älghorn & The Kastrull.

Älghornet ackompanjeras av en simpel och helt ordinär hållare med en enkel pinne (utanför bild).
Kastrullen har sällskap av en ickefungerande larmanordning (1982) som skymtar i höger bildkant.

Men nu under julen när vi har varit truttifjuttron personer i huset, varav de flesta är uppfostrade av sina i huset fortfarande boende föräldrar, har någonting hänt med nyss nämnda uppfostran.

Den funkar inte. 

Jodå, barnen håller fortfarande i besticken (några av dem dock med fel hand trots att de är högerhänta), de håller tal, hjälper varandra att gråta och torka över spilld mjölk och tar främmande människor i hand.

Men … de tomma toalettrullarna ligger kvar och skräpar.

Nu kan man förvisso i sammanhanget dra upp det faktum att det är en farlig massa rullar som har gått åt eftersom

 1. vi var många
 2. vi åt mycket
 3. topappret var av den kortfibriga, inte hårdrullade varianten.

Exhibit 1–5:

”Alla andra lämnar ju …”
”Wtf, det är ju fullt.”
”Praktiskt med hållare och papperskorg i ett.”
”Nu vet jag var den här lilla hyllan är till för.”
”Det där kastrullhandtaget har jag aldrig begripit mig på.”

Jag har ingen aning om hur man löser detta enorma problem, men jag tror att det är bra att blogga om det, att hänga ut sina barn, att skicka tillbaka dem till sina vuxenhem – och att visa den här gamla godingen:

Share
Publicerat iBloggen

60 kommentarer

 1. Den Djefla Mannen

  Här skulle jag kunna skoja om gammelmorbror Rulle men han var en ordningsam person så låt oss hålla honom utanför det hela.

 2. Men jag klafsade ju in i din kommentar och fixade den jättesnabbt, Niklas! (Inte tillräckligt snabbt dock.)

  Den gamla förgranskningsrutan var inte kompatibel med de andra tilläggen – jag blev tvungen att ta bort den.

 3. Har skrivit om vise män i förra båset, som nån sorts svar till Ökenråttan.

  Kom ihåg att tomma toarullar sorteras som pappersförpackning!

 4. Örjan

  Även med i odlingdsgrupp.
  Verkar som många medlemmar gärna använder gamla toa-toarullar(/delade i två el tre på längden under förgroddningsäsongen (ex.vis tomater).

 5. Nytt försökt med det övernitiska spam-filtret …

  Precis som Brid tänkte jag på det ädr med att de ska slängas i pappersåtervinningen.
  Precis som Örjan så tänkte jag på och rekommenderar att använda dem att så i, perfekt för t ex luktärt med sina känsliga rötter: bara att plantera ned hela rulen utan att röra!
  Och så tänkte jag på att man kan samla dem och ge till dagis för de är jättekul att pyssla med!
  Eller så behåller man dem själv och pysslar med! De är perfekta att göra små paket av till t ex adventskalendern (den intresserade gå till min blogg och kolla på ”24 små paket”).

 6. Ninja i Klockrike

  Man kan också lägga in tejp, sax och klister inne på toa, så har folk nåt att göra medan de ändå bara sitter där med sin bara ända. Kanske lite färgpennor också.
  Dagis vill säkert ha nu på våren eftersom Bolibompa kör minimello med toapappersrulleartister som knodsen skickar in.

 7. Ninja i Klockrike

  Här blir det inga hushållspappersrullar eftersom vi har sån där draginifrånmodell. Men principipen förstår vi ju.

 8. Båthuspernilla

  Ninja, är minimello tillbaka? Trodde att det lades ner för ett par år sen. Maj-Lis är väldigt noga med att toalettpappersbobinerna ska sparas för framtida pyssel och minimello hade passat henne finfint. Nu när vi har en och en halv ica-påse i lager har jag börjat smyga ner nya tomrullar i återvinningen när hon inte märker det. Allt i andan av ”välj dina krig”.

 9. Nån gång i forntiden gick barnen på förskola och skola. Då nämndes nån gång att de gärna tog emot tomrullar.
  Sen dess har de fått det. Inte nu sen jag flyttat, men fram till dess.
  Dessvärre kan jag inte sluta bunkra tomrullar!
  Kanske att jag funnit alternativa mottagare.

 10. Ninja i Klockrike

  Båthuspernilla, jag bara antog att minimello har fortsatt i all evighet, eftersom maximello gör det.
  Mina battingar är 23 och 25 så att jag har inte stenkoll på Bollibompa längre.
  Maj-Lis får väl ha eget minimello med kompisarna?

 11. Magganini

  Ibland står en tom rulle oslängd och synlig på en kant i badrummet i mitt hem. Det är då inte slarv, utan en signal om att det mindre rullförrådet i badrummet ska fyllas på från det större förrådet någon annanstans eftersom det är tomt. (Det lokala förrådet är dolt i en låda.) Först efter att påfyllning skett ska tomrullen förflyttas till förpackningsinsamlingen.
  Understundom kommer det dock någon som ser rullen och bedömer den som kvarglömd och helt sonika slänger den. I pedalhinken. Denne någon gör fel och fel. Det kan ta en ände med förskräckelse.

 12. Magganini

  Ninja är i närheten av svaret som ges av den forskning jag känner till: Ingen vet, för det har aldrig hänt.

  Intressant då att Niklas! tydligen har funnit andra, för mig okända, forskningsresultat. Ämne för ett debattprogram i teve?

 13. Magganini

  Örjans länk ser ytterst matnyttig ut, men jag behöver nog ta semester för att få tid att gå igenom alltihop.

 14. Christer, the Long Distance PT

  Konstigt, jag har kommit fram till samma empiriska resultat som Niklas!
  Om ett debattprogram anordnas kan man kanske också diskutera åt vilket håll som den nya rullen ska monteras. Det är tydligen inte självklart för alla.

 15. Magganini, satsa på länken till TPH-amatörernas eget medlemsblad (som du hittar när du klickar på Örjans länk). Den är en inspirerad skapelse av Skogsgurra och man hinner med den på en kafferast.

 16. När jag ännu var anställd på arbetsplats hade någon/några för vana att ta det sista i rullen, ta fram en ny rulle från den lilla hyllan inne på toan och ställa den på toalocket. Vi som inte hade den vanan förstod den inte riktigt.

  Åt vilket håll den ska monteras? Det beror ju på hur rivanordningen sitter, om det finns någon. Hos oss: upptill, hos mor och far: nedtill, på många håll finns det ingen alls och det är framför allt då man kan få de där kilometerlånga slingorna över hela badrummet. Särskilt om det finns katt.

 17. Magganini

  Tack, Karin, jag har den nedladdad och ska ta itu med den när lämplig kafferast uppenbarar sig.

  Christer tLDPT, när det gäller monteringsriktning för toarullen är jag för min del i princip enig med hållningen i instruktionsfilmen ovan. Det är dock avhängigt hållarens typ. Ett fåtal konstruktioner förekommer där motsatt montering krävs för nöjaktig funktion.

 18. I Spanien finns en toarulle som löses upp i dess beståndsdelar när den ligger i vatten en stund, den blir åter pappersmassa. Jag vet för jag provade att lägga den i en bunke med vatten. Sen silade jag vattnet ned i toaletten och massan ned i sophinken (hade inte börjat med återvinning då, det var precis när vi flyttat ned). Har liksom lärt mig att man inte ska slänga annat än toapapper i toaletten. Visst toapapper bör inte heller hamna där för det är så segt och ”bra” att det fastnar i ledningar, särskilt i gamla gjutjärnsdito. (Tänk vad mycket man lär sig – som man egentligen inte vill lära sig – när man bor i gamla hus!)

  Men jag undrar mest, varför gör man en rulle som löses upp i vatten? Slänger folk pappersrullarna i toan?

 19. Peztis, du anar inte vad folk slänger i toan om de inte övervakas. De på reningsverket tycker sämst om nylonstrumpor och bäst om komprometterande foton (de kommer i regel dit i fullt igenkännligt skick och hamnar på anslagstavlan).

 20. Ökenråttan

  När vårt hus byggdes i slutet av 1880-talet var det dasslänga på gården. (Den poetiske stavaren vill ha dasslängan till dagslända.) Sen blev det dass i källaren. Toalett i bostaden kom så småningom. Ragnar Östberg, han med Stockholms stadshus, var helt emot den idén när den kom. Så otrevligt med dass inomhus, tyckte han.
  Pappershållare har vi, inomhus, den genialt enkla och billiga ’Nyströms Lyx’. – Jaså, den finns i flera modeller. Ja, våran är den enklaste i alla fall.

 21. Brid, jo jag har förstått att folk slänger det mesta men jag har fortfarande så svårt att fatta varför. Har folk inga soppåsar? En fd arbetskamrat berättade att hon alltid slängde tampongerna i toan och jag bara gapade, hade inte ens kommit på tanken att man kunde göra det. 😀

 22. godiva

  Fniss! Gillar verkligen kastrullvarianten! Annars är väl knepet att det ska vara så tråkigt som möjligt att det blir enkelt. Men man undrar, på jobbet ställer folk tomrullarna på golvet bredvid toan istället för 2 meter bort i sopkorgen. Får väl vara glad att de inte spolar ner dem iallafall! Vad man vet… 😉

 23. Ökenråttan

  Nu ska vi ta itu med Skogsgurras lilla formulär. Intressant. Men vart tog själva SG vägen, det undrar vi nu, yo?

 24. Barnbarnet Turbo-Greta har tillbringat sina första fyra levnadsår i Brasilien, där man inte ens spolar ner toapapper. Någon insåg (när det var dags att införa WC i alla miljoner bostäder) att det inte skulle funka att rena mojs efter så många toabesökare, så man använde smalare avloppsrör och införde förbud mot att slänga papper i toan. Man har en hink med lock intill toan där allt papper hamnar, för att sedan brännas, komposteras eller nåt. Så de första veckorna i Sverige utförde Turbo-Greta en förtjusande liten dans på jakt efter toapappershinken, med toapapper i nypan, innan hon kom på att hon kunde spola ner det.

 25. På tidigare nämnda stadshusdass glömmer besökarna att det går bra att spola ner papper i toaletten så de kastar’t i papperskorgen av bara farten. Den blir snabbt skitfull och stackars städpersonalen måste sanera. Det sitter skyltar i båsen som på flera språk påminner om att pappret ska ned i porslinet.

 26. Magganini

  Nej, inte alla verkar känna till principen för monteringsriktning. Samma problem finns i vår *C*-butik, där någon på frukt- och gröntavdelningen har för vana att montera prasselplastpåsrullarna uppåner så de inte går att riva av mot därför avsedd … ja, mojäng. Sen kommer Magganini och går runt och rättar till.

 27. Ökenråttan

  På vår *C*-butik är di små påsarne helt frigående. Dom ligger oftast bekvämt tillbakalutade i sin rulle bland gurkor och potäter och det krävs många händer för att frigöra en av dom.

 28. Kråkan

  Jag har skaffat små flergångspåsar som följer med mej till butiken och tar hand om lösa grönsaker etc. och jag känner mej SÅÅÅ duktig. Påsarna är gjorda av tunt finmaskigt nättyg med knytsnöre och har tom. en flärp för prislappen.

 29. Haha, skulle jag komma med egna nätkassar i Spanien så skulle de skrika högt! De vill ju helst att man ska använda plasthandskar när man tar grönsakerna för hygienens skull. Jag struntade i det när jag tog taverktyget/tången och skulle stoppa ned frqallor i en påse, tyckte att jag rörde ju endast vid tamojen/tången.
  – ¡Señora! ropade en butiksanställd och pekade surt på skylten jag ignorerat.

  En butik förslkte förresten att ta betalt för de små påsarna vid frukt & grönt men de fick de sluta med.

  Vad skulle man kunna göra egna påsar av, tro? Det ska ju vara finmaskigt och tvättbart. De där som tomaterna packas i är svåra att göra något av, försökte göra en påse att samla snäckor i men det gick inget vidare. Myggnät? Nätstrumpor?

  Allt detta appropå toarullar! Ja, skit in skit ut, antar jag.

 30. Kråkan

  Så här ser den minsta påsen ut. I den låg 4-5 olikstora påsar när jag köpte dem. Finns i många butiker, oftast vid grönsaksdisken. carrinet.se kan man väl g**gla annars.

 31. Ökenråttan

  Spraket igen: En utförsåkare har gränslat med åkt vidare, vilket man inte får. Men ”det blir inga repisalier” för det, som tur var.

 32. Helt korrekt, Peztis: Skit in, skit ut! Och från toarullsignorerande till tomatnätpåsar är steget pyttekort!

  (Jag ser just nu att vi i Sörmland har en sagolikt vacker solnedgång. Spring ut, ni som bor på mina breddgrader!)

 33. Ninja i Klockrike

  Jag har stickat en påse i ekobomullsgarn (väger mindre än om man virkar).
  Den lämnar aldrig nånsin några plastrester, går att tvätta, får rum i jackfickan, går även att lägga ett par biblioteksböcker i och kommer till slut hamna i komposten.
  Etikett en vid ev. självscanning sätter jag på bärkassen. Funkar fint som stjärten.

 34. Betong-Bess

  Tröja har kommit! Rackarns fin!
  Jag har också stickat grönsakspåse – i lin. Den blev ganska grovmaskig, så körsbärstomater göre sig icke besvär, men normala tomater, och äpplen, och lök, och paprika funkar fint.
  Sen undrar jag över varför man inte får kräkas i toalettstolen (andra bilden)? Jag begriper att fiskelyckan kan vara dålig, och att det är olämpligt att stå på kanten – men varför får man inte kräkas?

 35. Man få visst sannerligen absolut och definitivt kräkas, så nu måste jag nog byta ut bilden! Eller … man kanske inte får göra armhävningar mot toastolen …?

  Imorrn ska jag vara finklädd i kalendertröjan på ett mycket seriöst och viktigt möte. Och ni som vill ha en: jag har många i M och S kvar!

 36. Ninja i Klockrike

  Man får inte heller lyfta på benet och kissa mot toalettstolen som en hund, nja jag vet inte jag, men det är väl ganska vettiga regler?
  Inte fiska, inte styrketräna, inte stå och bara glo ner i toan?

 37. Ökenråttan

  ’Seriöst och viktigt möte’ – lycka till. Och du ser väl till att få fett betalt, vad det nu gäller, påminner den grymma manaaaschern.

 38. Min manaaaascher och alla andra i båset: jag undrar HUR jag kan ta betalt för små språkråd.

  Varje dag får jag 10–20 mejlfrågor om allt från stavning till etymologier. I alla år har jag glatt bara svarat även om det ibland kräver flera dagars utredning (t.ex. ”vad ska man på svenska kalla ’the staples’ som man inom sjukvården använder istället för att sy eller limma stora sår?”) – men kan jag utveckla detta till en betaltjänst?

 39. Jag kom hit för att meddela att min fina tisha har kommit (husbandet sa ”hihihi metrospråkpolis”). Hurra!

  Och så kan jag föreslå nåt slags swishdonationstjofräs, be folk skicka en valfri slant med sin fråga eller sätt ett lämpligt pris. Säg åt dem att skriva sin mejladress som meddelande i swishen så att du vet vilken betalning som hör till vilken fråga.

 40. Ninja i Klockrike

  Jag håller med manaaaschern. Klart du ska ta betalt för sådant arbete. Swish is da shit, eller paypal.

 41. Ökenråttan

  Du kunde inleda med att diskret fråga i vilket sammanhang ordet ska användas – en helt naturlig fråga, eller hur? Och är det nåt kommeschiellt säjer du raskt att detta kostar – men frågarens utgift kan dras av i affärsverksamheten.
  Och är det bara ’nåra som sitter här i fikarummet och undrar’, då säjer du bara att du tyvärr är så upptagen att du inte har tid.
  Och om du nu fortsätter din vänlighetsdrajv så får väl Sigge börja dela ut tidningar för att täcka familjens inkomstbortfall för tid som ägnas välgörenhet.
  Vår yngste, advokaten, jobbar en halv dag i veckan pro bono i en verksamhet som Stadsmissionen driver. Han hjälper nyanlända utländska ungdomar som gått vilse i den svenska paragrafdjungeln. Men det är en annan situation. Han har ingen att försörja mer än sej själv och dom han hjälper är verkligen hjälplösa.

 42. Ökenråttan: Pro bono är, har jag förstått, my middle name.

  – Sigge! Sluta nu att gå i gymnasiet hela tiden och ta ett välbetalt tidningsutdelarjobb, äru snäll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.