Vi har alltid haft fasta rutiner med barnen på kvällarna:
- mat
- förberedelser inför morgondagen
- bad
- tandborstning
- läsning
- släckning kl 20.
Det är inte med militärisk precision, men det här mönstret följde vi i tio år. Fem barn i badkaret samtidigt? Jahadå, det gick alldeles utmärkt. (Numera är det bara två barn i badkaret – endast Tioåringen och Sjuåringen är ok med att visa sig nakna för varandra.) Vad jag vill säga är att nattningen faktiskt har varit en dans på rosor och mysiga sagor i olika sängar samt ett avslutande skratt precis innan lampan släcks.
Men morgonrutinerna …
Så här tycker jag att det ska gå till:
- väckning
- gäspning
- stånk och stön
- frukost
- påklädning
- tandborstning
- kontroll av vad som behöver tas med till skolan/jobbet
- hejdå!
Men så här ser det sällan ut. Det är alltid för sen uppstigning, det är halvpåklädning, det är frukost i garderoben och tjafs om tandborstar och försvunna nyckelband samt bortglömda läxor medan min djefla man sitter djupt försjunken i morgontidningen eller försöker hålla 15 halvfärdiga bollar i luften samtidigt som han sjungande går på lina mellan två deadlinear. Istället för att berömma honom för hans koncentrationsförmåga och idérikedom samt glada humör, blir jag frustrerad och gömmer tidningen samtidigt som jag pekar med hela handen och ger order som inte alls påminner om militärisk precision utan bara om den elaka häxan i Trollkarlen från Oz.
Därför har jag idag gjort ett morgonschema (medvetet utan klockslag). Det ska jag sätta upp i köket och så ska Sjuåringen och andra slarvrar få pricka av allt eftersom morgonen framskrider. Man kan laminera den och kladda med whiteboardpenna eller kanske ta en klistrig notislapp och flytta runt allt eftersom.
1. Väckning inklusive gäspning, stånk och stön.
2. Massa frukost!
3. Påklädning – men vänta ett tag med ytterkläderna.
4. Tandborstning.
5. Tänk efter vad som behövs just denna dag.
6. Ta på ytterkläderna och vråla hejdå!
Själv är jag förstås ett under av ordning och reda och behöver varken tillsägelser, påminnelser eller kom-ihåg-lappar.