Hoppa till innehåll

Liten, långsam tumme upp för knäna

Om det finns en enda läsare som inte vet att jag sedan hösten 2012 har skrivit ändlösa, tröstlösa rapporter om hur jag har krassliga knän som heter knävlar, ska jag äta upp Monopolspelshatten.

Zlatans knä är faktiskt intressantare än mina.

Nu har jag haltat så länge att benen liksom inte vet hur man går ordentligt längre. Och den gammaltrasiga vänstran har saboterat lifvet för den nytrasiga högran. Båda knäna ser ut som blomkålsöron och svullnar upp som påssjuka barn om jag bara funderar på att vifta på tårna.

Men nuuu händere grejer!

Jag har hamnat hos den mest tålmodiga sjukgymnast världen har skådat.

– Din vänstra knäskål sitter ju fast. Nu går du hem och mojsar med knäskålen så ses vi om en vecka.

Så här ska knäskålen kunna flytta på sig. Well, det kunde inte min. Den satt fast som en vårta på en häxnäsa.

Efter en vecka kom jag tillbaka med en lösmojsad knäskål, som nyss alltså inte gick att rubba. På kuppen fick jag dock ont i tummarna, som blev trötta av allt mojsande.

– Så, nu gör du lite tåhävningar. Ses om en vecka.

Jag gjorde lite tåhävningar i en vecka.

– Så, nu gör du lite knäböj. Ses om en vecka.

Jag gjorde lite knäböj i en vecka.

– Så, nu hoppar du lite. Ses om en vecka.

Jag hoppade lite i en vecka.

– Så, nu hoppar du försiktigt upp och sedan ner för det här trappsteget. Ses om en vecka.

Jag hoppade försiktigt lite i alla trappor som mötte mig i en vecka.

Och det går bra! Diagnosen lyder ”musklerna vet inte längre hur de ska samarbeta”. Tror fan det; jag har lidit, haltat och kompenserat och trippat omkring i sex år. Inte ens när jag cyklar, använder jag rätt muskler!

Så. Operationer och ortoser och pottsorkar – far åt pipsvängen! Här har ni en som ska hoppa höjdhopp och dansa jenka om ett halvår!

Typisk jenka.

Fotnot
Tummarna gör fortfarande ont efter allt mojsande, så det här med att göra tumme upp eller bara hålla dem, är liksom lite terapeutiskt.

Share
Publicerat iBloggen

35 kommentarer

 1. Agneta uti Lund

  Vad glad jag blev, Lotten! Det låter verkligen som du träffat världens bästa sjukgymnast.

 2. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Ja, vad härligt! Här hålls det alla tummar i vädret för att det ska fortsätta gå framåt.
  Är den nya fysion väldigt ung, förresten? Den sista tiden har jag hört flera som har gått och harvat hos trötta läkare/terapeuter av olika slag, men som bytt till nya, unga som plötsligt säger ”jamen så här kan vi inte ha det” och fixar och grejsar och når resultat!
  Själv har jag efter trettio års ryggproblem hittat en naprapat som är fantastiskt genomtänkt, insiktsfull och klok, och som har hjälpt mig bli otroligt mycket bättre. Och flickebarnet är bara 27! Det är tydligen till den yngre generationen vi får sätta vårt hopp och vår tilltro.

 3. Ökenråttan

  Detta låter ju strålande, Lotten!
  CtLDPT: Vad är skillnaden på naprapat och fysioterapeut, månne?
  När jag fick kläm på att knäskålarna sitter löst tyckte jag att det lät väldigt ängsligt. Och när nån gosse ville ta mej på knät, lite amoröst så där, då skrek jag ”Nej, nej, akta, den sitter löst!”
  Det om detta. Nu kan jag berätta om en som har skadat ett knä och där det verkligen ställer till det. Häromkvällen var vi hemma hos min kusin på liten ost- och vinsupé. Han berättade om sitt nyskadade knä som verkligen är honom till förfång. Han är nämligen katolsk präst och där handlar det ju om att falla på knä ideligen, ideligen. Hoppas Gud ser till honom nu och annars får han väl hitta en ung sjukgymnast, han också. (Nej, vi fick inte nattvardsvin.)

 4. Jag har faktiskt å tjänstens vägnar försökt att utreda de exakta skillnaderna mellan en fysioterapeut, osteopat, naprapat, sjukgymnast och kiropraktor.

  Vissa använder apparater, andra bara sina händer. Vissa har en utbildning, andra har en annan. Vissa är kloka, andra är helt enkelt inte kloka.

  Men alla är väldigt noggranna med sin exakta titel.

 5. Christer, the Long Distance Personal Trainer: Japp, hon är heeeelt klart 27-ish!

  En intressant sak med denna nya träning (som inte är det minsta lilla svår eller annorlunda egentligen) är att jag MÅSTE vara uppvärmd. Om knäna inte är igångsatta och varnade för att ”nu ska här tränas!”, kan jag inte hoppa det minsta lilla.

 6. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Fysioterapeut är den nya skyddade yrkestiteln för sjukgymnaster.
  Osteopater har tydligen ingen legitimering.
  Enligt min erfarenhet är kiropraktiker väldigt inne på ”kotknäckning”, medan naprapater använder lite olika tekniker, bl.a. manipulering av leder.
  Min naprapat utsätter mig mest för s.k. ”dry needling”, vilket är ungefär så skönt som det låter medan det håller på, men bra efteråt. Och så får jag mycket effektiva övningar att göra, bl.a. har jag lärt mig ett nytt sätt att andas.

 7. Dina

  Goda nyheter!
  (Det är ungefär det enda jag hinner skriva just nu. Men håller tummar och annat så gott jag kan…)

 8. HK

  Den postoperativa ordern från sköterskorna idag var högläge med benet framför TVn och praliner. Men jag köpte med mej sushi hem. Det går lika bra tycker jag.

 9. Åh, kram på dina knän och grattis till klok fysioterapeut!

  Och så har jag en akut språkfråga: Vad för slags grammatisk term ska man använda för en verb som uppträder ungefär som ett adjektiv, alltså som skrattande i ”Den skrattande språkpolisen”?

 10. Ninja i Klockrike

  Jag har provmojsat mina knäskålar.De sitter fast som berg, om de nu ens finns kvar. Kan man få adressen till fysioterapufften din?

 11. 1. Tack, CtLDPT, för att du hoppade in och svarade så snyggt medan jag föreläste om nudging, fick knäna undersökta av en i(n)läggsspecialist, körde en trasig cykel till en cykeldoktor och lärde fyra små slöjklädda flcikor att spela basket!

  2. Ninja! Först mojsar du loss knäskålarna så att de (om kanske två veckor?) kan röras både upp och ner och sidledes. Innan du kliver upp ur sängen eller reser dig upp från sittande (varje dag), gör du massa tåhävningar. (De kan inte räknas som tåhävningar eftersom man ligger eller sitter, men ni fattar vilken rörelse jag beskriver.)

 12. Jag tackar också CtLDPT för inhopp. Men jag undrar även följande: Är det presens particip även om det handlar om förr i tiden? Som i: I måndags kom språkpolisen skrattande till basketmatchen.

 13. Christer, tTLDPT

  Jo, det borde faktiskt bli presens particip ändå. Perfekt particip skulle vara en skrattad språkpolis. Tror jag. Vad säger Båsmor?

 14. Ökenråttan

  Åh, den där jämförelsefunktionen påminner mej om en av Billy Connollys allra mest stolliga stand ups. Han får en fråga av nån fullständigt spattig ädling på ett helt hysteriskt party om hur långt ner Norge skulle nå om man reste upp landet i dess sydligaste ände och lät det falla rakt framåt. Svaret är ”Marocko”. Ninja, finns detta på Youtube och i så fall, vad heter det?

 15. PK: Cykeln lagades för en MASSA olika fel för två veckor sedan, och bl.a. byttes både slang och däck. (Jag hade fått ägna mer än en arbetsdag åt den om jag hade gjort det.) Och nu lämnade jag in den igen för att den nyinsatta slangen bara – POFF – sprack utan att jälva däcket påverkades. (Fabrikationsfel, som jag fick åtgärdat gratis.)

  Ninja: Du ska ju inte ha en fysioterapufftis i Etuna, du ska ha en i dina krokar!

  Participen måste jag kontrollera med rynkad panna lite senare – nu dör datorn den sorgliga batteridöden ungefär samtidigt som jag dör svältdöden.

 16. Agneta uti Lund

  Jag kollade nu även bakåt i tiden (till femtiotalet) och sammanskrivet är vanligast såväl nu som då. Båda formerna finns.

 17. PK

  Då gissar jag att en klantig/stressad cykelmek har klämt slangen mellan däck och fälg. Lätt hänt. Då punkteras slangen utan att det uppstår skada på däcket. Att skylla på fabrikationsfel känns lite så där. Har nyligen lagat punka på bekants cykel som nyligen blivit lagad av verkstad. Syns tydliga spår på slangen att den varit klämd.

 18. Ja just det, PK är ju cykelspecialist numera! Jag återkommer med fler frågor! (Jag har en plan att köpa en dyr cykel och sätta på dubbdäck och cykla hela vintern.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.