Hoppa till innehåll

Krävs en Lidnersk knäpp för att jag ska bli genial?

När Paul McCartney en morgon vaknade med ”Yesterday” i huvudet, visste han inte att det var just ”Yesterday”. Han nynnade ”Scrambled eggs, trajdirajdi, scrambled eggs …” och frågade senare på dagen sina polare vad det var för låt.

– Ingen aning, sa John buttert.
– Låter väl som en annan låt …? muttrade George Harrison. Kanske nåt av Beethoven, ni är väl på ungefär samma nivå?
– Skulle kunna vara nåt av Nat King Cole? Eller Ray Charles? sa George Martin energiskt och bläddrade fram en cellist i sitt kartotek.
Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs nynnade Paul.

Ringo sa inget, för han låg och sov. And the rest is history: Paul skrev verkligen (utan Johns hjälp trots att det i alla rullor som vanligt står Lennon/McCartney) en ny låt som förmodligen alla i världen har hört någon gång.

Inte Beatles’ mest kända LP-omslag.

Nu vill jag också komma på något som ingen annan redan har uppfunnit. Som alla de andra nyskaparna eller entreprenörerna eller rent av uppfinnarna

 • Ingvar Kamprad med alla sina möbelkartonger
 • kriminologerna som insåg att psykologi bakom mord kan lösa brott
 • Ulrich Salchow som plötsligt skrinnade baklänges och sedan hoppade upp och roterade ett helt varv och landade oskadd
 • Ignaz Semmelweis (inte Florence Nightingale, som jag trodde) som kom på att om alla bara tvättar händerna, så dör färre
 • Maria Beasly som uppfann livbåten.

Hur hittar man alltså på sånt som inte redan är påhittat? I mitt fall handlar det nog inte alls om att tänka utanför ramarna, utan snarare att jag ska krypa in i ramarna och nörda till max med mina färdigheter. Kan jag uppfinna ett språkpolisbaserat, basketliknande spel, kanske? Eller

 • knäprotesen som man bara injicerar och som är kopplad till en 3D-skrivare
 • barnuppfostringsappen som gör barn glada
 • föräldrauppfostringappen som genererar glada barn
 • den självuppblåsande bilbarnstolen
 • energiinsamlaren som tar vara på basketspelarnas upphopp och värmer korv med hjälp av den.

Förbaskat! Kolla:

En uppblåsbar barnstol …

QED. Nu kryper jag in i ramarna. Kanske ska jag börja sälja malldokument som är välformulerade, korrekta och fulla av lustigheter? Ska jag bygga talskrivarmaskinen ”Skolavslutning 2.0” eller designa basketskon med inbyggd bollpump?

Eh. Jag är nog inne på fel spår trots allt; efter en Lidnersk knäpp skulle jag kanske kunna fokusera mer på ”vad behöver uppfinnas?” än ”vad kan jag hitta på för nåt kul?”

Share
Publicerat iBloggen

88 kommentarer

 1. PK

  Skarva inte för mycket om the Beatles ty då kan Maxwells silverhammare komma ner på ditt huvud.

 2. Nytt bås! Va bra – förra spretade iväg så rent förbannat.

  För att begränsa sånt har jag ett ständigt hot hängande över mig. Inte ett damoklessvärd utan en titanyxa. Och då talar vi inte titaner utan grundämne nr 22.

  Det är jag glad för. Det är lättare än stål och svårt att slipa egg på.

 3. Oj, vad fint Skogsgurra!

  (Om Annika hade varit här nu, så vet jag att hon hade skrivit något om att hon fick en plötslig bild av hur någon ”slipar ägg” och hur det hela skulle kunna gå till och sedan vad man skulle kunna ha för nytta av det slipade ägget och kanske även i förlängningen göra diamanter av det.)

 4. Tror inte att det går så bra att slipa ägg. Jo, kanske men då blir det nog mera att polera. Krokusduk rekommenderas för sådana övningar. Nu spretar vi redan rätt så duktigt.

 5. Min sambo har titan, förhoppningsvis slätpolerad, i bägge höfterna. Det blir nästan alltid extra uppmärksamhet på henne i Securityn på olika flygplatser trots att personalen där borde känna till fenomenet väl.

  SG bör nog inte ha yxhuvudet i handbagaget på nästa resa.

 6. Hur hittar man alltså på sånt som redan är påhittat? skriver Lotten. Det är väl inte så svårt. Det blir värre om det saknas ett ”inte” i meningen.

  Jag gnolade på ”Maxwell’s Silver Hammer” på jobbet nångång och blev åthutad eftersom det är en hemsk historia som bygger på en sann historia. Stämmer det? Groomen är tvivlande.

 7. Jag har fastnat lite för en historia av kirurgen Quyen Ngyen där hon berättar om hur en uppfinning kom till.
  När hon utbildade sig var nämligen alla kroppsdelar färgkodade i läroböckerna: vener – blåa, artärer-röda, nerver -vita, levern – lila osv. vilket såklart underlättade att separera allt. Väl vid operationsbordet var det ganska mycket svårare. Hon, tillsammans med ett helt lag av experter på olika områden, uppfann metoder att färga olika kroppsdelar inför operation. Supercool innovation och kul historia!

  SG’s yxa lämpar sin möjligen som dörrkläpp eller bokstöd tror jag, om böckerna inte är för tunga.

 8. Pysse: För mig är den enbart ett överhängande hot.

  Niklas: Kofés används i våra trakter för att beskriva en lite konstig omväg. Osäker på stavningen, kanske är det en kovés.

  En som lyckades med sina koféser är Luigi Fontana. Hans Concetti Spaciale har jag aldrig kunnat uppskatta. Men tydligen gör många andra det. Priserna är obegripligt höga. Hans Hartung och hans ”spontana” penselstråk ligger lite åt samma håll. Men där kan det finnas en djupare bakgrund.

  Med kännedom om Albert Wikström och med ledning av tiden kan jag mycket väl tänka mig att historien om koféserna är en loska mot Bengt Lindström.

 9. Dina

  Det var väl Semmelweis som kom på att man skulle tvätta händerna men Florence kanske tog det i bruk? (Honom var det ju ingen som lyssnade på.)

  Förbättringar kan nog vara lika viktiga som nyuppfunnet.

 10. Ninja i Klockrike

  Det var Semmelweis som kom på antiseptika.
  Kvinnorna kämpade för att bli inlagda på hans förlossningsavdelning för där var risken för barnsängsfeber mycket mindre.
  Hans snorkiga kollegor gick gärna direkt från obduktion till förlossning.
  Blodiga förkläden var en statussymbol.

 11. Jag tror (SG) att Birger Vikström klurade på skapandets villkor och mödor i största allmänhet, möjligen var han lite kritisk till originalitetsjäktet och kanske han i någon mån förundrades över vad folk föll för. Och att det finns REGLER för hur det ska vara, samtidigt som det inte får likna något som någon annan gjort.

  Albert Viksten å andra sidan gick all in, när det gäller etablerade former för författandet.

 12. Niklas kom före mig.
  Jag minns hur jag hörde om koféser på radion på morgonen när jag var i låg- eller mellanstadieålder och fascinerades så mycket att jag minns det än.
  Cirkelmening men det får vara så.

 13. Ökenråttan

  Varannan vietnames heter Nguyen plus nåt mer så det är inte lätt att hålla reda på dom.

 14. Ingela

  Jag uppfann i dag (eller åtminstone kom jag med idén) att en elev som vill göra en krinolin med 2,5 meter kjol (på bredden alltså) som slöjdprojekt skulle kunna göra en ställning av vp-rör att ha under. Trä- och metallmagistern var måttligt intresserad av att hjälpa henne att svetsa ihop en ställning av stål.

 15. Ja, det är svårt med namn. Men det är väl Dubbelkruts pappa vi pratar om? Jag har till lite kontakt med en sentida släkting, men han känner varken till Albert eller Birger. Tanken i övrigt tycker jag att det kan ligga något i.

 16. Ninja i Klockrike

  Jag tror min själ att man hade bambu- eller rottingställningar under krinolinerna. Svetsat stål låter tuuuungt.

 17. Och valskelett, nej fiskben, eller var det bara i korsetterna?

  Jag har köpt en billig krinolinunderställning på Ikea, jag. På barnavdelningen bland alla gosedjur låg den och längtade till mina utklädningsgarderober.

 18. Magganini

  Koveser har funnits i min familjs vokabulär sedan så länge jag kan minnas. Ordet betyder hos oss ungefär knorvel eller mojagrej eller så. Eller typ extra kringelikrok, som i SG:s förklaring, där kan nog ursprunget ligga.

 19. HK

  Men en yxa ska väl inte vara lätt SG?
  Det är väl som i det gamla talesättet: ”Säga vad man vill om far min, men filar hade han som gick lätt!” Filar ska ju gå tungt. så att de tar nåt. Och en yxa med dålig egg och utan tyngd gör väl inte heller jobbet!

  Angående Ignaz Semmelweis så blev han mycket riktigt hånad för sin hygieniver men nu har han ett universitet uppkallat efter sig.

 20. Magganini

  Man kan nog tänka sig att ha en ganska stor koves att bära upp krinolinen med, förresten.

 21. HK, vassa och rengjorda filar går inte så tungt. Det är när filspåren blir igensatta man måste trycka hårt så det blir tungt. När filen blir gammal och slö går det inte alls.

 22. HK. Historien bakom yxan visar hur grymma och obarmhärtiga grannar kan vara.
  Smen i Granbergsdal, känd för friformssmide för många stora företag undrade vad jag sysslade med på fritiden. Eftersom jag inte sköt djur eller drog upp dem ur vattnet. Inte sparkade fopoll eller ens samlade frimärken ansåg han att jag var ett hopplöst fall. ”Men hugger ved gör du väl i alla fall?” undrade han.
  Med bergvärme och osäker status på de tretton kakelugnarna såg jag ingen anledning till det heller.
  ”Har du inte hittat nån tillräckligt lätt yxa?” undrade han. ”Jag ska se vad jag kan göra”.

  Han dök upp efter en tid och hade min lättviktsyxa med sig. ”Jag fick ingen egg på den” sa han.

  Den var verkligen lätt. Gjord av överblivet titan som en kund hade levererat för någon specialdetalj. Lätt och utan egg – det fick bli mitt damoklessvärd. Om jag tar på mig en mössa så kan jag ta lätt på det hotet. Också.

 23. Ingela

  Valben, rotting eller stålfjädrar.

  Men nu kom jag på nåt ännu bättre, uppblåsbara kanaler i tyget! Som i såna där uppblåsbara tält.

 24. En koves är en liten extra sväng, t ex i en dans. Ungefär detsamma som en abrovink. Tycker jag.

  Krinolin skulle vara skoj att ha, men var förvarar man den? undrar hon som nyligen har städat ett garderobsgolv och hittat en tröja och tre stickade schalar som hade varit borta länge.

 25. Då kanske någon kan reda ut vad en gremalj är för slag?

  För rätt många år sedan hade en montör tagit upp ”Hyscheniska Gremaljer” på sin sammanställning över utlägg i samband med ett jobb.

  Vi accepterade det. Ett billigt pris för ett intressant och hittills outrett begrepp.

 26. SG, jag tycker gremalj låter som en variant på gamla hederliga(nåja) gsg.
  En gång för väldigt många år sedan beviljades jag skatteavdrag för ett arpeggio. Tyvärr kommer jag inte ihåg summan.

 27. ”Gremalj” ligger nära ”gremelj”, som betyder skrot eller pryl beroende på var i landet man är. ”Hyscheniska” skulle kunna vara en nonsens- eller bara omskrivning av ”Hygieniska”. Hade montören humor och var Skåning så sätter jag gårdagens upphittade enkrona på att det är så.

 28. Kan nog vara GSG.

  Och, detta är intressant: Han var skåning. Och känd för sin lite vansinniga humor. Lite ljusbågsskadad och tämligen fet. I omklädningsrummet sa han en gång ”Stilig grabb, det säger dom alla”. Det blev ett bevingat ord som kom att användas flitigt.

  Det var inte så noga på den tiden. Så vi släppte det utan kommentar. Ett sätt att hålla den så kallade ”andan” uppe.

  Behåll kronan (den upphittade) det kommer en kompis till den vid tillfälle.

 29. Vad nu GSG är. Kanske ”Giggling so gently” från Urban Dictionary som passar in, förhoppningsvis dock inte en vapentillverkare.

  Ska jag börja oroa mig för Magica de Hex nu?

 30. Ingela

  Arpeggio… det var kreativt! Och det var ingen som bad om dokumentation på den/det?

  Koves och gremejl/gremelj är bekanta begrepp. Är mer osäker på själva företeelserna, eller så är det bara väldigt mångsidigt användbara ord.

  Har dock aldrig hört att man sagt koves om en rörelse. Däremot om en liten klurig pryl, av vilken sort som helst. Även icke-existerande sådana.

 31. Sista dagen imorgon, orkar jag gå efter jobbet?
  Eller egentligen kanske jag undrar om någon sett den, som kan svara på om det är värt att göra sig besväret.
  (Länk till info om utställning på Fotografiska: ”Hygiene – a circle of life”)

 32. Ingela

  Brid: Du öppnar bara den lilla proppen och släpper ut luften ur kanalerna som håller ut krinolinen – såklart!

 33. Organgeluvan

  Lotten, du behöver inte uppfinna något, du finns ju redan! Och så ska du sälja in dig som sportjournalist i tv, så är din lycka gjord.

 34. Jo, Magganini, så kanske det är. Citat (något anpassat): ”En ful och fattig man jag är – men glad jag är ändå!”

  Uppfinna något? Det har jag sysslat med hela livet. Men det verkar inte som om mina uppfinningar är så förfärligt efterlängtade på marknaden.
  Idag uppfann jag små bordsskulpturer att smycka matbordet med. Man använder mjölkkartonger, muggpappersrullar, konservburkar och annat sådant. Hyttis var måttligt road.

 35. Javisstja, Ingela. Jag tänkte nog mer på den gammaldags modellen, men det är klart att din är bättre. När kommer den i produktion?

 36. Christer, the Long Distance PT

  Jag har spelat lite till dans för Sällskapets Gustafs Skål. Där har många tjejer en sorts små korgar på höfterna för att kjolen ska bli bredare. Mycket praktiskt, eftersom man då också kan sitta. Dessutom kan man ha små saker i korgarna, för att återknyta till båset för ett tag sen om fickor på damkläder!

 37. Dina

  Vill bara säga, innan vi försvinner in i nästa bås, Lottens (och Stellans) bok är fantastisk intressant!
  Har visserligen bara hunnit en tredjedel men tycker den är både rolig och informativ.
  Favoriten hittills: corquesquerouve

 38. Ökenråttan

  Bilden nummer två kan jag inte se. Men not to worry, Lotten. Jag ska nu skaffa en ny dator och då kommer jag att se allt perfekt, wåwom 3 n wp3gel. – Men jesses, vad är detta? Ingmar B. som talar från andra sidan? – Du ser, det är inte ditt fel att jag inte ser bilderna.

 39. Jag vill protestera mot påståendet att norrlänningar svär så att man nästan får hicka. Det synes mig vilja indikera att norrlänningar svär mer än folk från den södra tredjedelen av Sverige.

  Jag tror inte att det stämmer. Det uttalas säkert betydligt fler svordomar i södra Sverige.

  Jag hör gärna en utläggning i Ninjas ämne. Vilket får mig att tänka på ämnet jag missade i morse på p2: varför olika musikstycken skrivs i olika tonarter.

 40. Funkar bilden nu?

  Dina! Vad kul! Yahooo!

  (Har inte alls hunnit skriva någe blogginlägg än. Kanske får detta bås leva ett tag till? Oj! Nu är det basket!)

 41. OT: I morgin bittida ”lämnar vi landet”, som kvällspressen uttrycker saken när man reser bort. Det ser ut att vara ett helvetes jävla väder på Arlanda, så vi får se om vi kommer iväg i tid.

 42. Det har säkert kommit närmare en centimeter snö i Uppsala. Vi tar betäckning inomhus (till fram på förmiddagen, eller kanske tidig eftermiddag, då vi måste till apoteket).

 43. Vi gjorde en utflykt till kvarndammen i Åkersberga igår. Skåpet hade blivit oss för trångt och när vi efter ett par månaders letande hittade ett stort skåp som av besiktningsmannen karakteriserades som havande:
  1. Lackskador fram och bak.
  2. Spräckt lyktglas.
  3. Otillräcklig bromsverkan.
  4. Röklukt.
  5. Vinande ljud i motorrummet.
  6. Spricka i vindrutan. I synfältet.
  Så var det inte längre så intressant. Men vi slängde in ett bud i alla fall. Och vann!

  Den besiktningsmannen måste ha varit oerhört ambitiös eller 100% på kundens sida. När vi hämtade bilen igår eftermiddag visade den sig vara i synnerligen gott skick. Sprickan låg inte alls i synfältet och röklukten inte det minsta besvärande. Reporna måste man leta noga efter och bromsarna tog jämt och bra. Det vinande ljudet i motorrummet kunde vi inte höra (om det nu inte var motorljudet, dårå)
  och stor som en liten sommarstuga är den. Drog 0,72 l/mil i snömodden och med alldeles för låg växel. Vi har aldrig haft kontakt med Kvarndammen tidigare men efter denna positiva upplevelse kan vi rekommendera dem.

  Hemfärden blev ganska knepig. Hyttis körde lilla bilen hem och efter att ha halkat av vägen mellan Enköping och Västerås plus lite andra incidenter lämnade vi lillbilen i Surahammar och åkte sommarstugan resterande elva mil. Sju timmars hemresa i snön. Det tog två och en halv timme dit.

  Så vi kan nog säga att vi fick rejält med snöupplevelser. Hoppas att LW med entourage kom iväg OK. Men det känns som det kunde ha varit knepigt.

 44. Ökenråttan

  NU dök den upp! Gremeljen. Det är en butik som säljer grejer och prylar – gremeljer – i Gamla stan, Prästgatan 3. Gå dit och titta!

 45. Ingela

  Hos mej snöar det i dag. Föga förvånande, det har snöat i stort sett varenda dag de senaste två månaderna. Tror inte att vi haft så mycket snö sen vintern 66-67 eller nåt sånt. Och februari är normalt en månad då det snöar mycket så min ständiga önskan om snöföre till 17 april kan nog gå i uppfyllelse i år. Det kan bli skidtur till pingst om det fortsätter så här.

  Bilden av taket på grannhuset är tagen i dag.

 46. Ökenråttan

  Ingela: Varst bor du? Jag flyttar till dej, för här i stan kommer snön på blixtvisit så man inte ens hinner få upp skidorna ur källaren innan det är barmark igen.

 47. Ingela

  Ja, det är härligt – för det mesta. Bara man inte ska nånstans en viss bestämd tid.

  Ni är välkomna, allihop. Ska ni bo hos mej kan ni komma 6 i taget. Blir det fler få ni nöja er med stuga, vandrarhem eller slå på stort och ta in på hotell.

 48. Men ta inte vägen via Västernorrland idag. Här har vi för mycket väder just nu för att det ska vara riktigt fungerande.

  Nej, all snö har inte kommit det här dygnet, men väl den här vintern.

 49. Ingela

  Om någon är intresserad av snöläget i södra Lappland så får ni ta del av utsikten från mitt jobb vid halvfyratiden här.

 50. Ingela

  Hej igen, lilla språkpolisen här: Ingen får skriva ”varst” om man menar ”vars”. Alltså det lilla praktiska ordet som kan betyda både ”var” och ”vart”. Nån ordning får det väl ändå vara även på talspråksvokabuläret…

 51. Ingela

  Nä, jag tror inte att det finns. Eller det gör det väl, eftersom du har skrivit det, men jag har aldrig hört det användas.

 52. Ingela

  Coolt! Jag hade inte ens tänkt på att det existerar, inte på väldigt länge åtminstone. 😉

 53. Ninja i Klockrike

  I studio ett hörde jag uttrycket ’få en bajsmacka i knät’ om situationen för den nye rikspolischefen.
  Man förstår precis, eller hur?

 54. SG: Jorå, vi kom iväg enligt tidtabell. Den varskodda snösmockan visade sig vara regn, men när planet taxade ut och lyfte övergick nederbörden till snö. Hur det gick sen på ARN vet jag inte.

  Där vi är nu känns det lite som svensk sommar med runt 20 plus, växlande och lite blåsigt. Las Palomas i fonden.

 55. Tredje gången gillt. Lottens Webmaster påkallade ett ”400-error” och sen fick jag dubbleringsfel. Men bildjäveln gick inte över.

 56. Ökenråttan

  Lotten 16.54: Tack Lotten för denna räddning! En mamma från Sundsvall är tydligen inte tillräckligt för att man ska kunna prata norrrlenska.

 57. Örjan

  SG: Förstår jag rätt.
  Är nu ni/företaget nu 3-bilsägare.

  Vad hände egentligen-nyfiken på Hyttis ”trafik-incident”

 58. Ingela

  No hard feelings, ÖR.

  Det är ju en bit kvar av Norrland när man är i Sundsvall. Dryga 40 mil därifrån till mej. Lika långt från mej till Kiruna. Och sen är det en bit kvar till Treriksröset.

 59. Ja, Örjan. Men gamla skåpet flyttar snart till ett barnbarn där det kommer att tas väl om hand. Han behöver det mycket bättre och är dessutom specialist på diesel och bensinmotorer.

 60. Oj, jag missade den delen av dramatiken. Den med Hyttis. Så här var det:
  1. Hyttis hängde med i sin lilla Grodan – den heter så på grund av sina glosögon – för att transportera tillbaka den när jag rattade hjulhuset.
  2. Strax efter Enköping valde hon den gamla invanda vägen via Hummelsta (Bronco Bar, som det hette för länge sedan. Att det numera finns en väl fungerande motorväg ”tänkte hon inte på”.
  3. Den gamla vägen är smal och inte så värst snöröjd. Så plötsligt började väglaget bli mycket dåligt och när yrsnön lagt sig förstod hon att hon hade hamnat på jordbruksmark. Troligen nyplöjd.
  4. Själv hade jag hunnit till Västerås när hon ringde. Glad och upprymd. Jag undrade förstås varför så glad?
  5. Hon hade fått hjälp av två grabbar som såg när hon åkte av och sprang ut och lyfte ut henne ur bilen, bar upp henne på vägen och fick bilen i spår igen.
  6. Hyttis tycker om unga pojkar så de kramades ett tag och sedan satte hon sig i bilen och tyckte att jag kunde få ta del av den allmänna glädjen innan hon åkte vidare.
  7. Vi förenades i Västerås – övriga incidenter är knappt värda att nämnas i sammanhanget. Men vissa fördröjningar blev det.

  Jag tror att Hyttis är lite förtjust i snö numera. Det har hon inte varit förr.

 61. ’Schäkta en yngling, men det var banne mig det finaste jag har hört på länge!

  Stort skratt:
  ”… hon hade hamnat på jordbruksmark. Troligen nyplöjd.”

  Perfekt filmscen:
  ”… lyfte ut henne ur bilen, bar upp henne på vägen …”

  Hulkenfeeling:
  ”… fick bilen i spår igen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.