Hoppa till innehåll

Transportstyrelsen i Sverige och transgender i USA

Politiker, alltså.

Fast lite kul är det.

Jag ska försöka sammanfatta det som händer i det politiska Sverige och försöka se vad den kanske annalkande regeringskrisen beror på – utan att vinkla storyn. (Ni kanske redan har fattat galoppen, men jag har det inte, så det här skrivs kanske mest för min egen skull.) Detta har hänt:

 1. IT-avdelningen på Transportstyrelsen gjorde en dålig upphandling om dataservrar, som hade gått åt pepparn om inte chefen Maria Ågren fullt medvetet hade brutit mot tre (?) lagar så att nästan alla i hela världen plötsligt hade tillgång till information om Sveriges alla fordon, alla körkortsinnehavare och alla järnvägsdriftscentraler i Sverige. Hon fick böter på 70 000 kronor och en okänd fallskärm på X miljoner och tydligen ingen ågren att tala om.
 2. Kompismyndigheten Trafikverket hade kanske kunnat fortsätta att sköta dataservertrasslet tills upphandlingen var i hamn, men tydligen är myndigheterna trots allt inte kompisar. 
 3. Säpo kontaktades efter en (lång) stund, men talade inte med regeringen om Maria Ågrens medvetna lagbrott på drygt ett halvår. När de väl gjorde det, pajade komunikationen igen och de ansvariga statssekreterarna och ministrarna lät bli att berätta om debaclet för statsministern Stefan Löfven, mannen utan fnutt på e.
 4. Det blev ett jädra liv, alla bråkar, folk sparkas, alla skyller på varandra och sandlådan är ett faktum.

Denna sammanfattning tog ett bra tag att få till – mest eftersom jag totalt fastnade på de olika myndigheterna som vi har. Jag har hittills bara irriterat mig på ansvarsuppdelningen mellan SJ och Trafikverket.

Rätta mig nu om jag har fel:

 • Transportstyrelsen har hand om sånt som har att göra med vägar, sjöar och luften.
 • Trafikverket har också hand om sånt som har att göra med vägar, sjöar och luften, fast annorlunda.
 • Luftfartsverket har hand om sånt som har att göra med luften och kommunikationerna däri, fast inte som Transportstyrelsen och Trafikverket.
 • Sjöfartsverket har hand om sånt som har att göra med sjöar och annat vatten, fast inte somTransportstyrelsen och Trafikverket.
 • Vägverket har hand om sånt som har att göra med vägar, fast inte som Transportstyrelsen och finns inte längre, för det och Banverket bidde Trafikverket.

Puh …?

Medan Sverige i sin ankdamm försöker få ordning på politikernas (eller vems det nu är) slarv, myndighetsmissbruk och svågerpolitik in absurdum, vänder jag blicken mot USA igen.

För det är så galet, tokigt, roligt och helknäppt. Den lille Sean Spicer kickades och ersattes av en maffiaboss (det är han nog inte egentligen) som kallas ”The Mooch”, och som faktiskt kan vara bland det slemmigaste jag har sett.

Men The Daily Show har en teori: Trump vill egentligen vara The Mooch, och därför har han lagt sig till med dennes gestikulerande. Eller om det kanske är tvärtom.

Uppdatering!
Den 31 juli, sparkades The Mooch. Jösses. Han hann ”jobba” i en dryg vecka …
Slut på uppdatering.

Trumpen verkar vara helt från vettet. Han berättade i tisdags för USA:s samlade scouter av hankön(runt 26 000 på en gång, även om Trumpen sa att de var 45 000) att William Levitt hade haft väldigt kul på sin yacht, ”ni vet vad jag menar”.  Så här:

– And he went out and bought a big yacht, and he had a very interesting life. I won’t go any more than that, because you’re Boy Scouts so I’m not going to tell you what he did.

(Alla scouter skriker och hurrar, vilket är obegripligt.)

– Should I tell you? Should I tell you?

(Alla scouterna applåderar våldsamt, vilket är lika obegripligt det.)

– You’re Boy Scouts, but you know life. You know life …

Förutom att man i USA numera applåderar och skriker av älskansvärd förtjusning åt en despot, har man på scenen bakom talaren som vanligt placerat folk som utstrålar mild och blid eller helt galen kärlek. (Fullständigt obegripligt!)

Fast Buzz Aldrin visade med all önskvärd tydlighet vad han tyckte när Trump pratade i nattmössan inför massa vetenskapmän.

Men tillbaka till historien om den där mannen (William Levitt) med yachten, som Trump har dragit massa, massa gånger. Varje gång är det en till synes ny historia med nya vinklingar. (Detta är jag van vid, alla mina släktingar gör så. Men vi är inte statsmän.)

I sin bok ”How to Get Rich” är Trump 47 år när han träffar Levitt, i talet häromdagen är han ”a very young man”. I talet sa han att han träffade Levitt på en fest när denne bara hade två veckor kvar att leva – trots att Levitt bevislingen låg på sin väldigt utdragna dödsbädd i ettåthalvt år innan han verkligen dog.

Och (jag knyter ihop säcken) nu detta med att Obamas regering lyckades genomföra konststycket att ge transpersoner i dem amerikanska armén lika stor rätt att jobba som andra. Det tar Trump bort i ett par, tre twitterinlägg.

Fast Pentagon hälsar nu lugnt att militären tills vidare kan strunta i Trumps dumheter och att man fortsättningsvis släpper in transpersonerna i det militära

Såja. Många politiker i både Sverige och USA verkar enligt min vetenskapliga undersökning vara både maktgalna och inkompetenta. QED.

Share
Publicerat iBloggen

63 kommentarer

 1. Banverket och Vägverket slogs (typ) ihop till Trafikverket, så du kan åtminstone plocka bort Vägverket ur förvirringen. Inte för att det hjälper så mycket förstås.

 2. Trump tror förmodligen vare sig bu eller bä om transpersoner. Men desto mer om Muren och ett lagförslag. (Den som fastnar i NYT’s betalvägg kan alltid öppna länken incognito).

 3. Agneta uti Lund

  Det finns en hel massa myndigheter i vårt land:

  Statliga förvaltningsmyndigheter (243 stycken)
  Myndigheter under riksdagen (4 stycken)
  Statliga affärsverk (3 stycken)
  AP-fonder (6 stycken)
  Sveriges domstolar samt Domstolsverket (85 stycken)

  Här är en lista – tror inte att alla finns med där:
  http://www.internetstart.se/myndigheter.asp

 4. Ja, att skilja på Trafikverket och Transportstyrelsen är ju inte det lättaste. Ändå har jag en hel del med en av myndigheterna att göra i jobbet. Trafikverket i Borlänge håller reda på våra stora vägar och järnvägar och numera kan man också hämta hem en mängd öppna data om alla Sveriges vägar och bygga appar som kan vara till nytta för dem som reser med t.ex. tåg.

  Och tänk, idag fick jag ett brev från Transportstyrelsen i Örebro. Dags att förnya körkortet.

 5. Det är ju tacknämligt för främmande makt att veta om en väg eller bro kan ta en hel fordonskolonn utan att rasera bygget, eller om man gör bäst i att skicka över fordonen ett i taget och därmed förlora tid och utsätta dem för risk.

  Transportstyrelsens GD kände inte till detta, och styrelsens ordförande brydde sig inte.

  Man tar sig för pannan.

 6. Korr. Tredje och fjördestycket från slutet repeterar sig. Karbonpapper i tangentbordet kanske.
  Hur som så har dagens debacel i politiken varit minst sagt underhållande och mycket oroväckande! 1) Samordning mellan departement (exakt 1 år sedan tillsattes Baylan för detta jobb) – FAIL, 2) Mysiga kafferaster – FAIL, 3) Förtroende för sina experter (IT-säkerhet) – FAIL, 4) Gemensamt ansvar för rikets säkerhet – FAIL.
  Politik kan vara snustorrt och trist, men idag var det riktigt jädra geggigt och kletigt.

 7. Tack Pysse – det är en bugg som gör att text dubbleras om jag bara flyttar på en bild i inlägget. (Grrr.)

  Välkommen tillbaka, sällankommentatösen Susanne Hultman!

  Håll med om att alla dessa kringelikrokar och regeringsomblandningar samt läckor och tokerier skapar grunden för ett ypperligt filmmanus, based on a true story!

  GD, skriver LarsW. Det tog ett tag, men … det betyder alltså grand … nej, generaldirektör. Tjifen!

 8. Jag hör havets brus och är trött som en liten … en liten … en liten Annika-pannika-lingonfis.

  (En sådan här dag hörs så mycket politik på bilradion när man åker, så man vill inte ens tänka på’t efteråt.)

  God natt, hav.
  God natt, bås.
  God natt, jord.
  God natt.

 9. God natt Transportstyrelsen.
  God natt Trafikverket.
  God natt Luftfartsverket.
  God natt Sjöfartsverket.
  God natt båset!

  [Beppes Bach-Air hörs i fjärran …]

 10. På Televerkets stora, stora gård
  i Farsta sö’r om Stockholm.
  Fanns en ruta för en bil.

  Lite större än de andra
  men ändå inte stor.
  Bekvämt och nära receptionen.

  Den passa bra för oss som mätte på den el
  som sedan blev till ljud i telefonen.
  En stor och tydlig skylt – GD stod det på den

  Gäste aus Deutschland – det är så tydligt så.
  Och vi som jobba på den tyska firman
  fick alltid plats för bil och våra grejer.

  Utom den där gången när en stor och myndig man
  ställt sig på vår plats och blockerade den helt
  så vi fick stå på annat ställe.

  Jag klev fram till göbben i hans blanka bil
  sa att det var vi som skulle stå där
  Han tittade förvånat och jag började förklara

  Då kom kilen som satt i receptionen
  Han verkade nervös och han bugade djupt
  för killen som snott platsen våran

  ”Jag ska ringa polisen, det går ju inte an
  att ingenjörer stör Herr Generaldirektören”

  Så lärde jag mig vad GD betyder. Den hårda vägen. Mitten av sextiotalet – alla minns väl Tony Hagström?

 11. Vilken fin liten tysk historia, Skogsgurra!

  Själv sitter jag och gapar över den senaste skandalen – fler skandaler får snart inte plats i huvudet – där den där slemmige maffiatypen låter så här i en artikel. (Han svär och domderar och hotar med mord och jag vet inte allt.)

 12. Dom kan inte tvinga media att lämna ut sina källor i USA heller, men att snoka i det menageri som Vita Huset numera är, är inte förbjudet.

 13. Som på beställning dök den är bilden upp i mitt flöde. Spicer är den pressekreterare som sade upp sig när ”den slemmige maffiatypen” fick sitt jobb. Spicer turnerar annars nu bland diverse kommentarserbjudanden och antas kunna ro hem ett sjusiffrigt bokkontrakt i dollar om han skingrar de dimmor han lade ut som pressekreterare.

 14. Min italienska är inte så lysande. Men betyder inte det där namnet ungefär ”flugskrämma”? Fågelskrämma hade varit aningen bättre men inte så värst imponerande det heller.

 15. Oooooh, jag har inte sett någon översätta hans namn någonstans, Skogsgurra! Det är ju jätteroligt. En flugskrämma!

  Nu heter han förvisso Scaramucci, men scaramucce betyder, säger Google, ungefär skärmytslingar. Det är också lite kul i sammanhanget.

 16. Christer, the Long Distance PT

  Scaramouche/Scaramuccia är en figur inom commedia dell’arte som vad jag minns är rätt hetlevrad och som gillar intriger. Uppträder klädd i svart, med basker.

 17. Ninja i Klockrike

  Min association med, fast Queen är ju bra mycket bättre än dagens sörja.

 18. Apropå outsourcing, transportfrågor och någonannanism tycker jag den här bilden är värd att köra i repris.

 19. Och så USA, då. Eftersom det är Alexis de Tocquevilles födelsedag idag passar jag på att citera vad han tyckte om den Amerikanska demokratin. Han var lika förvånad som imponerad att den faktiskt fungerade, i alla fall under okomplicerade politiska förhållanden: ”There is one thing which America demonstrates invincibly, and of which I had been in doubt up till now: it is that the middle classes can govern a state. I do not know if they would come out with credit from thoroughly difficult political situations. But they are adequate for the ordinary run of society. In spite of their petty passions, their incomplete education and their vulgar manners, they clearly can provide practical intelligence, and that is found to be enough.” (Democracy in America, 1835)

 20. Oh, vilket supercitat, Karin! Särskilt:
  ”… In spite of their petty passions, their incomplete education and their vulgar manners …”

  Sorgligt i sammanhanget är att den amerikanska faktiskt bedrövliga skolan numera anses helt okej. Ni minns väl hur de svenska hockeyspelarproffsen i USA åkte hem igen när det var dags för barnen att börja skolan?

  Det gör de inte längre.

 21. Ja, vilket underbart citat Karin! Den medelålders men icke helt medellösa medelklassen skickade trots allt inte tillbaka det unga USA till medeltiden. Eller tog det kanske bara sisådär 180 år till innan effekten blev märkbar?

 22. HK

  Åter en kväll på en norsk fjällplatå (knappt 1000möh). Svensk regeringskris? Trumps twitter? Medelklassens politiska förmåga? Ja tom. Sverige ute ur EM? Jokkens porlande, det är det enda som bertyder något. God kväll!

 23. HK, är det inga mygg och knott? Eller är det så högt och öppet att de blåser bort?

  Nä, alltså, den här sommaren är nog den myggfattigaste i kvinnaminne (jag minns då verkligen ingen tidigare sommar så tom på bitingar). Det finns en och annan mygga, men de är så få att vi pekar ut dem för varandra med häpnad och intresse när de någon gång visar sig, och har svårt att komma oss för med att döda dem.

 24. HK

  För en vecka sedan blev jag svårt biten av diverse blodsugande insekter i Vålådalen (lider lite av det än faktiskt), men här finns mycket få. Kanske höjd, kanske vind, kanske temperatur; skönt att slippa.

 25. Båthuspernilla

  Jag kan tala om att myggorna befinner sig på något slags sommarkongress på ön där Båthuset finns. Både Maj-Lis och undertecknad har många myggbett att visa upp som stöd för den tesen.

 26. Och här började det regna så kraftigt att myggen drunknade. Men det hade vi ingen glädja av eftersom vi blev minst lika blöta som flygfäna och drog oss inomhus. HK verkar ha hittat rätt ställe – om du kommer den här vägen vid returen så finns parkeringsplatsen kvar.

 27. HK

  Tack SG, men nu reser jag söderut över fjäll och fjordar i västra Norge. Hoppas att jag kan få nyttja parkeringen hos Hyttis och dig en annan gång.

 28. Vi har några mygg och knott vid stugan, men inte alls många. Igår satt vi ute till kvart över nio utan att vare sig frysa eller bli uppätna.

 29. Ninja i Klockrike

  På kulturresa i södra Hälsingland före midsommar fick jag några myggbett av kraftig, god kvalitet, men sen dess har det varit lugnt.
  Inte särskilt mycket nattflyn heller, så här års brukar man få sitta med antingen släckta lampor eller stängda fönster.

 30. Åter till ämnet om det går för sig. The Mooch, Lottens favorit, är snart nyskild. Hustrun hans lade i nionde månaden av sitt havandeskap in om skilsmässa. När gossen väl anlände, reagerade han så här.

  Sådan herre, sådan hund.

 31. Ninja i Klockrike

  Örjan har också tittat på ’En fästman i taget’ med Sickan för där säger Stig Järrell ’desouer’
  Den var rysligt vågad, undrar hur den togs emot 1952?

  Eftersom alla berättat hur onty om myggor det är, så har här inat myggor hela eftermiddagen..

 32. Ökenråttan

  Nice hörde till Italien, då hette det Nizza. Nu hör det till Frankrike, då heter det Nice.

 33. Bombay/Mumbai

  Flatcoated retriever/flattie. Närå. Fast jo, visserligen. Fast det är förstås inget ortnamn. Men jag träffade en nio veckor gammal (jähätteung) valp av den rasen i dag. Ooooooooh, nioveckorsvalp! Tur att man varken får eller vill stjäla från sin egen kusin, annars hade jag väl tagit med honom hem. Oooooooh!

 34. Ninja i Klockrike

  SG är den enda i båset som varit i min källarvåning och därför kan se vilket storverk Starke Mannen håller på att uträtta.

 35. Ninja i Klockrike

  För att jag bara MÅSTE få skryta om min bror som hjälper och hjälper och hjälper mig. Dagarna i ända.

 36. Rosor till Starke Mannen, det säger jag nu. (Var det lite Augias stall-stuk på källaren innan storverket inleddes? Nå, oavsett graden av nedkluttring kan jag ana ingreppets omfattning, för källargolv brukar liksom inte synas på det där viset. Alls. Än mindre se så rena ut.)

 37. Jag ska genast kontra med en bild av vårt pannrum. Det var tio gånger värre belamrat än din källare var. Vad hände med lindningsmaskinerna?

  Nu vågar man sig i alla fall in – och de tvåhundrafemtio felköpta gaffelpärmarna blockerar inte längre reservutgången.

  Nån som behöver halvryggspärmar? Kom och plocka!

 38. Ninja i Klockrike

  Lindningsmaskinerna står kvar. Än så länge.

  Ja, Annika, fast värre. Ett augiasstall hade varit rent som en operationssal i jämförelse med vår källare.
  Salig Maken hade mycket litet behov av ordning. Men desto mer storstilade planer. Liksom.
  Starke Mannen, röjer och bär, bär och röjer. Sen kommer snälla kusin Lasse med sin bil med dragkrok och släp och kör allt till återvinningen. Det som inte är av metall för det säljer vi så går det runt med bensinpengarna ungefär.

 39. Norrköping heter numera Norrko-Ping. I alla fall enligt en kines som skickade brev till min svärfar därstädes.

  Är inte Ninjas källare nästan Mittipricksk?

 40. Oh, så bra att ni sköter källar- och myggrapporterna här utan min hjälp. Jag och knät har varit ute på äventyr och fått sömnbrist.

  Rapport kommer!

 41. HK

  Å nu påminns jag om att jag inte är hemma och röjer i källaren.
  Jag tror jag reser runt lite till,
  (PS inga myggor vid Sognefjordens avlånga strand)

 42. Gogglade ”halvryggspärm” och fann att det betyder vanlig pärm fast ganska tunn. Ska fråga groomen.

  Övergår nu till nästa bås.

 43. Agneta uti Lund

  I hyllorna här där jag sitter står såväl helryggs- som halvryggspärmar. De senare är några centimeter smalare – rymmer lite mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.