Hoppa till innehåll

Bokstävlarna och orden denna midsommar

Igår läste jag upp inledningen till dikten om bokstävlarna i radio. Lite ilsket och konstnärligt på en gång.

Jag påstod att det för många är en perfekt beskrivning av känslan dagen efter. Och tydligen var det enligt mina många fans *host* såpass med sanningen överensstämmande att jag finner det lämpligt att berätta detta även här.

Läs nu långsamt Gunnar Ekelöfs sonatformdenaturerad prosa:

Eller hur?

Själv vaknade jag denna dag pigg och glad som en liten lärka. Jag har redan hunnit

 1. konstatera tennisarmbåge i vänstran
 2. ätit två portioner spansk potatistortilla
 3. tränat de sladdriga lårmusklerna.

Och så har jag – apropå bokstävlar – tittat på Samantha Bee, som är en av de där pratshåvv-hostarna som gillar att häckla Trumpen. Men nu handlade det mer om språket än något annat, så kanske även ni är lite intresserade?

För övrigt – för att återvända till gårdagens festligheter på verandan i sommarkylan – var det här en succé som jag gärna delar med mig av:

Det vita vinet serverades nämligen så här.
Share
Publicerat iBloggen

56 kommentarer

 1. Å så bra film.

  Orden på midsommarafton där jag var, var konst och konsthantverk. Ämnet var gränsdragning.

  Det gick ju’nte.

 2. Ett annat samtalsämne, föranlett av den yngsta festdeltagaren, var viktuppgång. Den yngsta festdeltagaren var nämligen en månad gammal, och hade ökat i vikt med 20 % på den månaden. Hennes ömme fader hölls och räknade på vad han skulle väga om han hade gått upp 20 % i månaden i hela sitt liv.

  Enmånadspersonens strumpor var bäst på hela midsommar. Jösses!

 3. Ninja i Klockrike

  Det brukar bli rätt många stadiga ton, så det är ju tur att man slutar i ettårsåldern med den däringa rekorderliga viktuppgången.
  Min midsommar är ett bokstavssammelsurium.
  O-stlöshet
  T-vätt
  V-ildsvinskorv
  S-tarke Mannen
  S-tickning

 4. Här i pörtet, där vi inte är så sofistikerade som ni andra, blev vi lite trötta på alla fånerier kring champagne och sabrering – det finns till och med ’kurser’ för sådant.

  Så vi sablade pilsnerpavor*. Med framgång.

  Man tager en pilsnerpava och en förskärare eller annan stadig kniv och slår med baksidan mot kapsylens taggiga kant. Det gäller att inte träffa vulsten ca 10 mm längre ner eftersom det gör att flaskan inte kan återvinnas (tänk för sjutton på miljön) och detta visade sig vara det enda egentliga problemet.

  I bilden syns lätta skrapmärken från knivryggens framfart. Det tyder på att sablarn ännu inte tränat in den rätta knycken och riskerar att skada pavan.

  * I mitt fall givetvis sådana sorter som är utan alkohol

 5. Midsommarafton var en dag i toksabbatens tecken. Inte göra något alls!
  Men hågen sträckte sig efter kardorna så småningom, för att den ville. Premiär sedan vurpan. Lite träningsvärk dagarna efter, men det är ju inte så konstigt.

  Midsommardagen blev mer gemytlig med friluftsgudstjänst inknölad i en stuga.

 6. Ökenråttan

  Yngste sonen, som är en man som kan många konster, har visat oss att man kan sabrera champagneflaskor med bara en tesked. Om man har den rätta knycken.

 7. Ökenråttan

  Niklas: Verkar som om detta vore en bok att översätta till turkiska. Erdogan tycker ju att det där med evolutionen är för krångligt för turkiska skolbarn, så det ska strykas ur skolundervisningen. Här är kanske lösningen; en bok som riktar sej till barnen.

  Snåla SvD släpper inte in oss att läsa artikeln på nätet.

 8. Nu bryter jag mot alla upptänkliga regler och förordningar, men jag – som satsar på prenumerationer och numera har SvD, DN, N.Y. Times samt Washington Post – kan stå till tjänst.

  Jag lovar dyrt och heligt att inte vara kriminell på detta vis någonsin igen.

  Del 1 kommer här!

 9. Vi fick tag på öl med skruvkapsyl. D v s den såg ut som vanlig kronkapsyl, men var märkt VRID – och det fungerade!

  (Vet icke hur man ev. får till riktiga tankstreck på Bipaddan.)

 10. Artikeln är inte märkt ”Premium”, så den borde gå att läsa även för icke inloggade. Jag kan läsa den utan att vara inloggad. Om SvD har en antalsspärr likt DN kan det ha varit den man stött på. Öppna i så fall Niklas länk i incognitoläge med ett högerklick (Chrome). Då borde det funka.

 11. Ninja i Klockrike

  Ostbristen löst. Hittade ett paket riven ost i kylskåpsdörren.
  Slipper ge mig ut i regnet.
  Ölkapsylerna lyser med sin frånvaro, ölflaskorna likaså.

  Midsommarsöndag, över och ut.

 12. Om ostbristen blir löst med hjälp av riven ost så var den från början lite annorlunda beskaffad än jag trodde. Talar vi i själva verket gratinering? (Dessutom vill jag anmärka på att ostbrist är ett så roligt ord att jag blir alldeles till mig, eller möjligen ifrån mig.)

  Vilken härlig Harriethistoria!

  Men jag märker hur litteraturskadad jag faktiskt är, när den där kapten Wickham omedelbart och varaktigt får mig att tänka på George Wickham. (Bifigur i Stolthet och fördom av Jane Austen, meddelas den som inte ids klicka.) Vilket är synd för mina tankar om kapten Wickham, emedan George Wickham var ett riktigt praktarsel och detta praktarselskap tycks liksom följa med namnet.

 13. Ninja i Klockrike

  Nä, det ä’r smörgåsost som är bristvara.
  Men om man smörar brödet och trycker till riveosten, så kan munnen inte känna skillnad.
  Pirrade lagom i gommen, så nu är jag mätt och nöjd.
  Dessutom ringde Starke Mannen och hade missat tåget så han gick och handlade åt mig under tiden.

  HAR JAG SAGT ATT JAG HAR VÄRLDENS SNÄLLASTE BROR?
  Kan inte nog poängteras.
  Midsommardagen var han här och röjde skräp i min trädgård. Han är otrolig.

 14. Åhå. Ja, om det texempelt rör sig om riven osterbottensväst så kan jag tänka mig att den funkar som pålägg också.

  Bra syskon är bra!

 15. HK

  Klengås, är här på trakten en bit brödkaka med smör som trycks i en hög med riven ost så den (osten) kletar fast i smöret; gott till tex. kaffe.

 16. Ninja i Klockrike

  Åhå, det låter ju jättegott, HK, och ungefär vad jag förtärt. Fast med te då.

 17. Näää, men gott var det! (Jag klantade mig lite, så det blev mer än lovligt kladdigt. Champagnen som dracks till – ja, till pizza – slapp sabrering. Ville inte riskera en enda dyr droppe.)

  Brid: jag tror att det funkar finfint med två korta bindestreck efter varndra. De brukar förvandlas till tankstreck.

 18. Lotten: Sabrerar man blir det inget spill.
  Nu är det tid för fläderpannkaka. Gör en god pannkakssmet (med ett extra ägg i, som Sara Daniuses pappa brukade). Smält smör i en pannkakslagg, doppa fläderblomsklasar i pannkaksmet och grädda klasarna i pannkakslaggen tills dom blir lite knapriga.

 19. Ingela, alldeles på riktigt och bara för att tanken föll mig in — det kanske går med älggräs, som kan saftas enligt samma recept som flädersaft (jag har aldrig provat, men någon gång ska det ske). Växer ju ihela landet. Och älggräspannkakor torde funka bra mot huvudvärk på köpet, eftersom växten innehåller salicylsyra och är ursprunget till och namnupphovet för aspirin (helt sant — läs wikipediaartikeln ända ner!).

 20. Annika: Älggräsblomman borde funka. Fast det kommer inte att se lika lustigt ut. Fläderblomklasen står ju liksom på huvet med skaftet uppåt. Älggräsblommorna måste ligga ned lite makligt.
  Älggräsets blad har lite samma disajn som Lille Skottes … Är vi nåt på spåret här?

 21. Vilket kommer mig att tänka på ett kulinariskt lågvattenmärke från tidigt åttiotal. Mjärdevi.

  Det drog en våg av friterad persilja genom landet. Det är möjligt att Tore Wretman låg bakom.

  I Mjärdevi ansågs det att fritera var detsamma som dränka i pannkakssmet och sedan slänga i fritösen. Så där fick jag grönspräckliga degklumpar med tycke av små flottyrmunkar, men med ett tämligen flytande innehåll under det spröda skalet.

  Tores ’dra ett andetag och lyft upp persiljan’ verkade inte ha gått fram. Där var ju till och med Horace Engdals pappa bättre som kock. Gissar jag. Blinkning.

 22. Här ska blandas pannkakssmet och nallas massa fläder hos grannarna!

  Jag gör ALDRIG pannkakor, så barnen kommer att trilla omkull och rentav börja prata om senildemens och inspärrning. Kanelbullar gör jag heller inte.

  MEN JAG LÄR DEM ATT STAVA TILL LIFVET!

 23. Örjan

  Annika + ÖR. Ang friterade blomklasar
  Kanske ävens skulle gå med bondsyren-klasar. Om det fortfarande finns blommande sådana i vårt avlånga land.
  Lotten – minns du något från din tid i Luleå?
  Finns ju recept på syrenblomssaftsaft (typ fläderblomssaft).
  (Bondsyren påstås ha mer smak än förädlade varianter av busken)

  ÖR: Smeten till dina fläderblomspannkakor. Tror du det skulle höja smaken att utbyta lite av mjölken med koncentrerad fläderblomssaft? Om inte skulle det höja sötman i pannkakan, så att ev sylt kan undvaras
  Nästa steg för provning. Isf fläderblomssaft. Fläderblomskryddad snaps?

 24. Örjan

  ”Om inte skulle det höja sötman i pannkakan, så att ev sylt kan undvaras”.
  Borde vara
  ”Förutom ev smakmässig förhöjning, bör det kunna höja sötman i …”

 25. Örjan: Tanken att byta ut lite mjölk mot fläderblomssaft har slagit mej. Skulle säkert bli bra.
  Men sylt på fläderblomspannkakan! Quelle horreur!

 26. Ingela

  Jo, älggräs kunde vara nåt. Finns i överflöd. Älggräsdricka är nästan ännu godare än flädersaft, har gjort båda sorterna den tiden när jag var en ambitiös husmor. En som orkade påbörja saftningen i trakterna av Söderbärke och frakta hem blommor, citroner och socker i en försluten 12-litershink bak i skuffen.

 27. I Söderbärke har ju jag bott! Från ca 6 månaders till exakt 4 års ålder, alltså. Jag skulle nog inte minnas nåt alls om det inte funnes foton.

 28. Ingela

  Syster Yster bor i en liten by med några hus utströdda mellan mellan landsvägen och järnvägen i närheten av S-bärke, därav fläderimporten.

 29. Söderbärke! Nästgårds. Där finns specialbacon (Tolvsbo) och det praktfulla Älgrummet (sleeps two) står till förfogande. Spiselrummet och Högsalen erbjuder tillsammans med Kökssoffan och Boden ytterligare möjligheter.
  Fyll på fläderförrådet!
  Universums största bokhytteloppis öppnar i helgen.
  Välkomna till Det Sanna Bergslagen – Sveriges Provence.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.