Hoppa till innehåll

Klantig arkitektur

Det finns ju fula hus.

malmoe
Och så finns det fullständigt hiskliga tillbyggnader på befintliga hus i Malmö.

Jag tänker på hur jag för att få bygglov för att sätta in ett fönster i huset – på samma plats där det för 40 år sedan faktiskt satt ett fönster – fick ansöka och betala massa pengar och vika mig dubbel för att få ett ja. Men den där tillbyggnaden i Malmö … det ser ju ut som om en jätte har gått förbi med en hög kartonger och ställt dem lutade mot det röda tegelhuset.

– Jag ställer dem här så länge ba, sa jätten och gick och slängde glasinsamlingen först.

Nu är jag ju inte arkitekt. Men precis som handbollsspelare kan ha åsikter om basket och historiker inte måste vara nazister för att beskriva nazismen, kan jag tycka till.

umea
Det moderna huset i bakgrunden har smällts upp i Umeå.

– Men Lotten. Man måste ”bryta av” med moderna byggnader. Kontraster livar upp. Det är som att en platt vägg är fulare än en lite skrovlig.
– Men Arkitekten. Varför bryter man aldrig av med ett gammalt, vackert hus mitt i hypermoderna höghusområden?

Men det finns även modern arkitektur som slår alla möjliga olika rekord i dumhet. Som t.ex. på Fenchurch Street i London – The Walkie Talkie Building.

Walkie-Talkie - Sept 2015
Den ser faktiskt lite cool ut, byggnaden.

Beskrivningen av huset är perfekt, engelsk mumbo jumbo:

”The building was designed to meet the requirements for a BREEAM “Excellent” rating incorporating low-carbon technologies including a natural gas fuel cell and photo-voltaic cells on the façade. The building’s exterior features double- and triple-glazed glass and aluminum cladding, allowing the building a greater opportunity to blend into its surroundings by reflecting the sky and seasonal light changes within its glazing.”

Men … surprise! Huset skjuter dödsstrålar och bränner sönder cyklar, mattor, bilar och annat nere på gatan!

mattanburn
Kolla i högra hörnet!
walkihuset
Och här är förklaringen.

Faktum är att 2015 vann huset priset som det allra sämsta exemplet på modern arkitektur. Neeej, jag är inte bakåtsträvare och en stelbent, gammal get – jag bara trivs bättre i mysiga miljöer.

kristianstad
Kolla, Kristianstad kan konstruera kalasfina hus!

Med modern byggtenik borde det ju till och med vara ganska enkelt att trolla fram krusiduller, prång och torn?

Share
Publicerat iBloggen

56 kommentarer

 1. Ninja I Klockrike

  Jag har sagt det förut och jag säger det igen;
  Det skjuts för lite arkitekter.

  Ritar man ett hus som koncentrerar solljuset till brännande strålar ett par veckor om året, så vete sjutton om man har så mycket existensberättigande kvar.
  I alla fall i egenskap av arkitekt.
  Definitivt i egenskap av arkitekt, förresten.

  Sen skulle ju jag tänka att om höga vederbörande inte klarar av att förutse en sån sak, vad har hen annars missat? Hållfasthetberäkningen?

  Däremot tycker jag att jättekartongerna var ganska läckra. Men inte just DÄR. Nån annanstans.

 2. HK

  Skulle man inte placera en pool där i fokus för solstrålarna? Då hade arkitekten geniförklarats!

 3. Vi bor i en stadsdel som när den anlades, på 30- och 40-talen, kallades ”Den vita staden”. Detta för att gator och bostäder i Hammarbyhöjden optimerades för största möjliga ljusinsläpp och även skulle vara ljusa.

  Inte en konkav fasad så långt ögat når, men ljust är det likväl.

 4. Arkitekter som ritar riktigt misslyckade hus borde kunna tvingas bo i den sämsta och sämst fungerande lägenheten. Arkitekten till den stiliserade p*ngen borde tvingas befinna sig i strålpunkten under de kritiska veckorna.

 5. Det var väl inte så himla länge sedan jag länkade till Smack the Ponys odödliga arkitektsketch? Nå, i det här sammanhanget är den ju obligatorisk tittning så vi tar väl om’en igen:
  https://www.youtube.com/watch?v=1GSV2kVkO1w
  Just precis sådana tror jag att åtminstone en del moderna arkitekter är. (Jag känner en modern arkitekt. Hon är yngre än jag och helt normal, så jag vill inte säga alla …)

 6. Och så vill jag instämma i att jähättemoderna tillbyggnader på gamla hus, som i första bilden, är extra supersärskilt motbjudande.

 7. LupusLupus99

  Der verkar som om hela båset leker still natt och kurragömma
  på en och samma gång. 😉 😛

 8. Många av de här projekten har nog många sett, men den här samlingen är ganska bra ändå. Tian är en insats från US Air Force på 60-talet, och numera ombyggd. 22 är annars min favorit och 24 anfördes på sin tid falskeligen mot arrangörerna av OS i Sochi.

 9. Ökenråttan

  LL99, ja tystnaden från råttboet beror då på att Lille maken aka Den galne arkitekten fullkomligt bröt ihop när han fick se den kriminella tillbyggnaden i Malmö, de andra horrörerna inte att nämna. Nu ska vi gå på konsert och bada våra själar i ett hav av musikalisk skönhet, få se om han repar sej.

 10. Ninja I Klockrike

  Å vi har haft en mikrobåsträff på kondis på Söders Hujder. Lättelättelättetrevligt hade vi!
  Knaffe och knaka eller smacka, det var smumsigt.

  En grön kasse med gottisgottis i inhandlade vi också.

 11. Å Pysse hittade både T-banan och tillbaka hem. Måste bli en till minibåsträff före jul, eller hur Ninja?! Ska vi sikta på en kalenderknäckarkväll någon gång i december? Dvs. vi luras och dricker glögg på en läktare någonstans.
  Hm… jag hade tänkt skriva något arkitekturrelaterat, men nu minns jag inte riktigt vad. Nu måste jag jobba också. Typiskt.

 12. DEN godisbutiken gick vi också in i på vår mikrobåsträff. Långt in!
  Och så fikade vi och prisade detta bås som ger trevliga möten och kontakter kors och tvärs.

  IMG_6153

 13. Ninja I Klockrike

  Kalenderknäckarkväll ska det bli.
  Med peppisar och glögg. Vi kan baka peppisarna på eftermiddagen, jag 200 olika formar.

  DEN godisbutiken äår den bästa godisbutik som finns.

 14. Själv vill jag gärna dra ihop båsrubriken till ”Klarkitektur”. Hmmm. skulle funka ganska bra, om det inte samtidigt förde tankarna till Stålmannen.

  (Får man skriva Stålmannen nuförtiden, i det här landet, eller vet inte de där unga sakerna vem man menar då?)

 15. Ninja I Klockrike

  Klart man ska säga Stålmannen. Hur skan anars battingarna förstå det gamla skämtet hur man känner igen honom?

 16. Ökenråttan

  Ja, när det nu är fråga om disajn så kan jag meddela att den rosenfingrade Eos är i farten för fullt här och målar himlen så en kan bli änna rillisjös.

 17. Så illa tycker jag inte att det är. Vattenfronten i Stockholm ger ett spretigt och skitigt intryck medan Hilton i Budapest är en harmonisk byggnad som jag tycker smälter in bra i omgivningen. Jag har jobbat lite i Budaörs och bodde då på Pestsidan. Promenerade ganska mycket i stan och kände att ungrarna har försökt göra det bästa av de fysiska och mentala ruinhögar som uppstod vid flera tillfällen under nittonhundratalet.

  Vi gör en ”julmarknadsresa” genom Odense, Berlin, Prag, Wien, Budapest om några veckor och kommer att bo på Gellert en knapp vecka.

  Varför det blir Budapest? Tycker om staden, men framför allt handlar det om att det verkar vara det enda stället där det serveras valnötspudding. Felstavad glasögonsökning ger besked.

 18. Himlen var röd och grann här också imorse. Nu är den mer normalgrå.

  Stilblandningar kan vara en stil i sig. Besökare i Uppsala domkyrka kan indelas i a) de som tycker att barockpredikstolen får det modernistiska korset att se löjligt ut, b) de som tycker att korset får predikstolen att se barock ut, c) de som tycker att det fungerar bra ihop och d) de som inte funderar över saken. Grupperna a) och b) är högljuddast, men jag tror nog att grupperna c) (dit jag hör) och d) är störst.

 19. Lille maken aka Den galne arkitekten

  Här vill jag citera arkitekten Gunnar Asplund som menade att det är bättre att lyssna på platsens sång än på tidens. Och instämma i citatet.

 20. Sanna

  Hittar bild på den barocka predikstolen, men korset var svårare. Synd för jag ville skaffa mig en uppfattning.

 21. Lille maken aka Den galne arkitekten

  Får jag berätta en elak historia à propos arkitekten Asplund, han med Stockholms stadsbibliotek, ni vet? Asplunds son var också arkitekt. Den infame arkitekten Alvar Aalto var gäst hos familjen Asplund. Aalto vände sig till den lille sonsonen Asplund och frågade ”Ska du också bli arkitekt? Som farfar.”

 22. Jag har två städer i min närhet: Härnösand och Örnsköldsvik.
  De är helt olika i arkitektur och inställning till detsamma.
  I Härnösand får man inte göra nånting alls. (Just nu ett höghushotell bredvid simhallen som nu är stolt och då kommer att sjunka ihop bredvid grannen.) I Övik blandar man hej vilt bredvid vartannat.

  Men det känns som att jag skrivit om det ganska nyss, så nu slutar jag.

  SÅN godisaffär gillar jag också!, Karin och Ninja.

 23. Hörrni, jag var inte klar med det här båset än! Lotten, kul med jobb, men byggnader är viktigt också. Och nu har ju Vilks strandbygge brunnit och ur ett byggnadsverksperspektiv är ju Nemis intressant, eftersom det byggdes utan bygglov. Nu har det brunnit utan tillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.