Hoppa till innehåll

Underligheter då och nu: the Edwardian era

Jag har frossat i kläder från ”the Edwardian era” i Storbritannien; alltså ungefär 1890–1910. Bland annat listades sådant som att kvinnor hade oerhört många lager kläder, nämligen

 • linne och stora underbyxor
 • korsett
 • små kuddar som gjorde att det buktade in och ut på rätt ställen eftersom silikon inte fanns än
 • underskjorta
 • långa knickersliknande underbyxor
 • silkesstrumpor
 • underkjol.

Och så själva klänningen eller kjolen och blusen ovanpå.

1890
De ser förvisso ganska tillknäppta ut, kvinnorna från 1890.
edwardiandress
Fast så himla jobbigt ser det ju inte ut att vara? (London 1906.)

Har inte männen sedan (nästan) Hedenhös  gått omkring i liksom samma brallor, kavajer och nåt pynt runt halsen?

60-tal
Kolla: brallor och skjorta samt tröja. Gäsp.
jagger_faithful
Jagger och Faithful: brallor och kavaj, skjorta och rock. Dubbelgäsp, även om mönstret på Mick Jaggers kostym är … annorlunda.
60-tal2
Just 1960-talet får ju sägas vara lite nyskapande, ändå. Men det är ändå brallor och (stor) överdel: mönstret går igen.
peruktok
Åh, ljuva 1700-tal! Då klädde sig männen som galningar! (Med mitt nutida sätt att se på klädsel alltså.)

Men vad hade männen på sig runt förra sekelskiftet? Nu ska vi utreda männens klädsel när kvinnorna kämpade med allt det där i punktlistan ovan. Vad hittar jag vid en ytlig googling?

”At the start of the Edwardian era in the early 1900s, jacket and suit styles were updated with the incorporation of elements still seen in modern menswear, including straighter cuts, especially for jackets and coats. Men’s clothing was also designed to fit closer to the body.”

Det var ju inte mycket. Tajtare brallor får vi ju uppleva då och då.  Kom igen nu då, the Edwardian man! Om kläderna ska vara tajtare kanske även underkläderna måste förändras för att få plats?

mens-union-suit
The union suit – en overall med glipa fram (syns inte på bilden) och lucka bak. Det här hade alla karlar på sig under kläderna till ungefär 1911!

Noooo.

1910
Gatumode 1910 – här anar man inte alls mannens underklädespyjamas. Det sägs att den där stärkta kragen på mannen var rysligt obekväm – men männen slapp ju i alla fall att ha en hel jädra blombukett på bröstet.

Hatt, kravatt, skjorta väst, rock, brallor och skor. Same old, same old. När kom man senast på ett nytt klädmode? Är det rentav så att alla kläder redan har uppfunnits och att vi måste reprisera allt i en evig cirkel tills tiden tar slut, solen slocknar, regnet evighetsregnar och Antarktis glider iväg mot Arktis?

saggingjeans
Fast det här var ju ett nytt påhitt för kanske tio år sedan. Men det är inte inne längre, va?
Share
Publicerat iBloggen

69 kommentarer

 1. Ninja I Klockrike

  De där kragarna kallades väl fadermördare, om jag inte missminner mig, och det gör jag inte.

  Halva röven ute, lär ska bero på att man i fängelset inte fick ha något avlångt man kunde göra utav sig med, så det var svårt att hålla brallerna på plats. Alltså var man en riktigt stygg pojke om kalsingarna syntes. Tur att det i alla fall inte var lucka bak på dem.
  Ett mode som det gärna får dröja länge, länge innan vi får se nån renässans av. Liksom bakåtvända kepsar, som är så pinsamma att jag får både malaria och håriga handflator.

 2. Aha. Nu ska ni få höra om etymologin till ”fadermördare”, som man ju skulle kunna tro handlar om att karln med kragen dör för att han är så obekväm, även om han inte är en fader. (Jag läser i Hellqvists etymologiska ordbok.)

  På franska hette den där obekväma kragen parasite, som kan ha förvrängts till parricide, som betyder ”som dödat nära släktingar”

  På engelska heter kragen nästan tvärtom, ”lady-killer”, pga. de spetsiga snibbarna som kan sticka ut ögonen på the ladies om de kommer för nära.

 3. Ninja I Klockrike

  Määän, har ni hört atdet har förskingrats miljonbelopp från Sundborn?
  Man blir ledsen, det blir man.

 4. Det enda roliga med kalsonguthängningsmodet är att detta är ett av få tillfällen som mode för killar har varit lika förbenat jähätteopraktiskt ur förflyttningssynpunkt, som tjejmode bara alltför ofta är. Oj vad killarna inte har kunnat gå ordentligt, hahahaaaa!

 5. Min kompis som är ingift i huset Larsson säger att det är ”fullständig katastrof” men att den som har förskingrat pengarna förmodligen har gjort det pga. en ”privatekonomisk tragedi”.

  Jag konstaterar att det ännu en gång bevisas: en person ska inte ensam ha monetärt ansvar för vad det nu än må vara. En annan kompis hade ett företag med sin barndomsvän. Fjupp, stal barndomsvännen hela kassan (flera miljoner) och rymde till världens ände och sågs aldrig mer. När jag spelade basket i Lugi, hade tennissektionens ekonomiansvarige försnillat alla pengar, vilket inte upptäcktes förrän han dog. (Basketsektionen i Lugi lades ner. Tennisen fick vara kvar.)

  Ack, måtte Carl & Karin vara jättedöda så att de lipper rotera i sina gravar.

 6. ”Privatekonomisk tragedi”

  Och vad blir nästa? Att man börjar sälja av inventarierna? Ursäkta, jag har väldigt svårt att acceptera att någon väljer den enkla vägen bara för att den råkar finnas till hands. Och därefter förmildrar genom att kalla det ”privatekonomisk tragedi”. Spränga Palmyra finns med på samma skala. Även om grunderna där var av annat slag.

  Syltburkar ska inte anförtros enskilda individer. Och om det sker så ska man se till att kolla sylten med regelbundna mellanrum.

 7. Jag tror inte att någon försökte förmildra, jag tror att någon försökte att hålla sig i skinnet och inte fara ut i okvädinsord och mordhot medelst tandagnisslan.

  För övrigt kan jag berätta att jag nog vill köpa en vuxenpyjamas, alltså en sån där union suit. Orange som en basketboll. Eller som en pumpa, för då kan jag ha den på halloween också.

 8. Men oh vilken müsig! Vad synd att jag sover i mässing, bara.

  Men som underplagg en mångminusdag måtte den …

  Oh vilken müsig!

 9. Niklas, jag letade igenom Blandaren 100 år (från 1963) för att hitta just det citatet (Du har väl inte ätit olovandes av sylten, Olov-Anders? Gud har räknat sylten!) men var kanske inte noggrann nog.

 10. Precis den, SG!

  När det gäller onesies föreslår jag den här. En utmärkt affär där man till exempel kan köpa svans till sin fru i födelsedagspresent.

  Svans

 11. Bilden på jockeys underställ fick mig att minnas min mysiga bruna plyschoverall som jag hade på 70-talet. Änden på dragkedjan pekade sig in mot kroppen. Se på modellen på bilden, Lotten. Änden hamnar i naveln! *hemska tanke!*

  Så helt mysig vet jag inte …

 12. Magnus A.: Tack! Vad sägs om den här slagdängan?

  She regards you with affection yes yes yes,
  She regards you with affection yes yes yes
  She regards you with affection yes yes yes yes.

 13. Jo, ibland skulle man ju vilja stå som en Magdalena Ribbing och uppfostra tågresenärer.

  Fast de som befinner sig i spårområdet är sällan genvägsmänniskor; det handlar nästan alltid om kopparstölder eller förvirrade/drogpåverkade samt självmordsbenägna.

 14. PK

  Dom som befinner sig olovandes i spårområdet är påfallande ofta genvägsmänniskor. Men dom brukar inte stanna kvar så länge. på gogglemaps kan man på många ställen se stigar som korsar spåren. Ofta ligger samhället på ena sidan om spåren och ett grönområde/skog på den andra och dom 200m till plankorsningen är alldeles på tok för långt att gå när man ska ut och springa eller promenera med hunden. Men genvägsmänniskorna orsakar oftast inte trafikavstängning och förseningar. Om dom inte blir påkörda.

 15. LupusLupus99

  PK, det här med ”för långt” till korsningen (=bron i det här fallet)
  gäller även i Eskilstuna där politikerna slösar pengar på
  att bygga onödiga nya broar.

 16. LupusLupus99

  Det finns massor av broar i Eskilstuna redan, använd dem istället
  för att bygga nya. Folk är alldeles för lata här i stan.

  Jag tror att gena-över-spåren-männsikorna är samma sorts
  människor som snurrar runt med bilen på stormarknadens
  parkering i syfte att försöka hitta en p-ruta som är några meter
  närmare än den lediga rutan de just körde förbi.

  Såhär går det till på fopboll, ser det likadant ut på basket Lotten?
  https://twitter.com/Footy_Tipster/status/790148044406784002

 17. Örjan

  LL99. Var det inte en hands i sammanhanget?
  Antager likartat fumlande förekommer i basket vid strid om bollen under korgen vid missat poängskott.

 18. LupusLupus99

  Bollen far ju som flipperkula och det är möjligt att bollen
  snuddar en hand någonstans. Såvitt jag kan se förekommer
  ingen medveten hands förutom hos målvakten som ju
  får ta bollen med händerna i straffområdet
  (förutom vid bakåtpassningar).

 19. LupusLupus99

  Jag vet inte om jag stavat rätt (svårt att se på bilden) och
  om google stavat rätt men vi gör ett försök.

  ”Je parle avec le yeux
  je goute avec le aeur
  je comprends avec le temps”

  ”Jag talar med ögonen
  Jag smakar med hjärtat
  Jag förstår med tiden”

  https://www.instagram.com/p/BLyY-zIBE_m/

 20. Christer tLDPT

  SG, jag minns låten med Billy Idol (”Eyes without a face”), men det var kanske inte den du menade?

 21. Ibland, LL99, far även basketbollen som en flipperkula utan att nån får kontroll över den. Dock är det såpass vanligt att vi mest tänker ”intressant” eller ”puh” samt i vissa fall ”där skulle de inte ha satt på 24-sekundersklockan”.

 22. Där var du ju!

  En annan har varit och spelat basket med den där knylan man har på handleden såpass brutalt att jag nog måste visa upp den här på bild.

  knyla

 23. Ha, jösses, alltså … näää. Hu så de ser ut, onsiersarna. Om jag ska ha en sparkbyxa på mig som 52-åring måste den se ut som en basketboll. Så att alla förstår att jag bara är ironisk. (Fast jag i verkligheten känner mig jättemysig och varm och Churchillig.)

 24. Nä, hörni, gonatt Annika och Mikaels! (Jag måste nu kväva snarkaren bredvid mig, och det är ju så besvärligt och tidsödande. Samt bökigt när man ska göra sig av med kroppen å så.)

 25. Fast när man läser som jag blir ”se ut som en basketboll” ohjälpligen alldeles runt. Den trindaste Lotten som skådas kan!

  **studs studs studs**

 26. Jag trodde ju rentav att jag hade stängt av för länge sen. Uj.

  God natt!

  (Du får ringa om du behöver hjälp med transporten.)

 27. Härom dagen var attackerna mot Dyn och dess DNS-tjänst uppe till diskussion här. Diverse IT-experter som citerades i pressen angav direkt Internet of Things som redskap, men jag tvivlade på att så värst många sådana mackapärer ännu var on line. De som vet, är folket på Dyn ansåg jag. Nu har de uttalat sig och jag får göra en pudel:
  http://gizmodo.com/everything-we-know-about-the-cyber-attack-that-crippled-1788147865
  Det finns tiotals miljoner uppkopplade grejor redan i dag. Kanske inte så många kylskåp men väl och framförallt webbkameror. Det räcker med att den som sätter upp en sådan låter bli att byta lösenord, så är det risk att den deltar i något dumt förr eller senare.

 28. Apropå att LarsW gör en pudel:

  År 2002 bad politikern Jan O Karlsson om ursäkt för att han hade gjort något fel (minns inte vad). Kommunikationsexperten Pål Jebsen blev intervjuad när alla ville analysera ursäktandet och då sade han:

  – Ja, Jan O Karlsson gjorde en hel pudel – lade sig på rygg och sprattlade med benen.

  Och det var första gången ”göra en pudel” användes. Coolt att det fick ett sånt totalt genomslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.