Hoppa till innehåll

Sann, men osannolik historia

På riktigt, riktigt, RIKTIGT hände detta en dag för kanske tio år sedan. För att ni ska komma i rätt stämning, börjar vi med att titta på en bild.

ljung
Hasse Alfredson och Martin Ljung.

Jag var på konferens på Rival på Mariatorget och vi hade precis lyssnat på en uppskattad talare som jag fann oerhört kass och irriterande. Pris hade han fått och dumma åsikter hade han och alla i publiken bara hurrade, applåderade och skrattade. (Förmodligen var jag avundsjuk.)

Under pausen stod jag i foajén och surade, vilket en gammal NE-kollega såg, så hon kom fram till mig för att prata lite och pigga upp mig. Vi fnittrade efter en liten stund och jag blev på väldigt mycket bättre humör. Plötsligt såg jag en f.d. NE-skribent inom ämnet kemi! Där! På Rival! Jag pekade på honom och sa högt:

– MEN! Är det inte Ragnar Ohlson som står där borta?
– Nämen han är ju död, sa min kollega.
– Men han rör ju på s…

Och där bröt vi ihop. Och har vi inte slutat skratta, så gör vi det fortfarande.


(Fingal Olsson kommer efter 2 min.)

Share
Publicerat iBloggen

91 kommentarer

 1. Ninja I Klockrike

  Starke Mannen och jag kan nog de flesta av Hasseåtages sketcher utantill och kan bolla emellan oss.
  Men jag blir så feruketansvärt nyfiken på den överskattade talarens identitet?

 2. Dito! (Ninjas andra mening, menar jag.)

  Allmän tisdagsreflektion: Jag är inte ett dugg intresserad av kändisskvaller i allmänhet. Jag läser inte ens skvallertidningar i väntrum (inte heller hos frissan eftersom jag inte går till någon utan klipper mig själv), och jag bläddrar bara förbi kändisskvallersidorna i Aftonbladdret. Ändå reagerar jag med ett ”åååh fan?!” när jag läser rubriken hos BBC som avslöjar att Brangelina (Pitt & Jolie) ska skilja sig (jag har inte klickat på artiklarna däremot). Är inte det konstigt? Eller är det inte konstigt alls?

 3. Ninja: Jag minns inte hans namn. (Förträngning?) Jag trooor att förnamnet är kort. Och att han har en bror. (Men mina associationer kan vara helt fel!)

  Om du ska gissa på nån, skriv då med * här och där så att vi inte gör nån talare ledsen!

 4. Kan det ha varit *d*lf H*tl*r? Han var ju en uppskattad talare. Och ärdöd. Men han börjar röra sig igen.

  Får inte klart för mig om det är diskretion eller indiskretion det uppmuntras till. Så jag väljer den lägre misstankegraden. Som det tydligen måste heta i alla sammanhang sedan några år.

 5. Ninja I Klockrike

  Njaäe, jag tror inte på din teori, fast fin var den för det.
  För Lotten trodde sig avundsjuk, och DET tror jag inte Lotten om. Alls.

  Vilket pris fick *d*lf förexten?

  Jag är sorgligt obekant med svenska talare, som man ska hurra åt, så jag måste få fler ledtrådar.

 6. Okej, nu kom jag på vem det var. Eller om det kanske var hans bror.

  T** H****

  (Men jag vill verkligen inte svartmåla honom eller hans insats. Han lever ju fortfarande. Jag var kanske bara ogin!)

  Extra nyfikna kan mejla mig. (Snacka om diskretion …)

 7. Ninja I Klockrike

  Det gick att googla, lallehulja,
  Skriva kan nån i alla fall inte, inte den som skrivit presentationen på talare.se.
  Massor av vift runt vissa ord gör texten svårläst. Fåntrattar.
  Dessutom verkar det mer än lovligt slött att använda samma bild till tvillingar.

 8. På tal om ogin, som Lotten tror sig vara, så skördar min nya drink Wet Martini triumfer över hela världen. Med premiär på WA NYC och successartad uppföljare på Bad Bubendorf (där Bubbarna bor).

  Receptet är präxist samma för en Dry Martini. Men utan den alkohol som gör Dry Martini dry. Bäst blir den med klar enbärsdricka istället för gin (därav ogin) men det är svårt att hitta, man får tydligen börja en egen tillverkning. Som ersättare fungerar Indian Tonic Water av Schweppes tillverkning bra. Men den har förargliga småbubblor som stör illusionen av Dry Martini en aning.

  Och kom ihåg: Tre oliver!

  Övrigt: Vilar i Evreux (där Hyttis köpt freux) och har nästan bytt favvokatedral. Den i Rouen är mycket häftig och om vi ska ta oss igenom alla katedralerna i området så blir vi nog kvar till jul.
  Men det går inte för sig. På freda blir det Breda (jobb) och sedan måste vi hinna in på gränshandeln i Flensburg för komplettering med skär magnumflaska och körsbärskompott. Det är ett jäkla slit.

 9. 1) Jag ska till Rival snart. Tack för att du påminde mig.
  2) Den första prisade talare med kort namn som jag kom att tänka på var T* H*.
  Konstigt sammanträffande! Jag tror att jag har skrivit om ett av talen som jag lyssnat på i min blogg (detta är inte reklam för den, då den är sorgligt vanvårdad.) Jag har varit på två ”föreställningar” och gillar honom (och hans bror).

 10. LupusLupus99

  Jag hittade precis en artikel som Lotten kommer att få stor nytta av.
  ”How to procrastinate creatively ” eller om man villa vara ordentligt och ta det på svenska ”kreativt prokastinerande”.

 11. Ninja I Klockrike

  Jag har kollat upp henom på dutuben, och det var rätt tätt med plattityder, om vi så säger, många mycket enkla sanningar, och ett raljerande som inte var särdeles humoristiskt, utan bara plumpt och dumt.

 12. … och sedan så blev jag nyfiken i alla fall, letade rätt på ett ställe som förmedlar såna som pratar, och fann en person med rätt initialer och rätt namnlängd. Men det namnet har jag aldrig hört förut, så inte konstigt att jag inte kunde gissa …

 13. Den artikel (från 2011) som Zkop länkar till är oerhört intressant. (Och nu är jag nästan säker: det var brodern jag lyssnade på och tillfället nämns i artikeln i samband med en röd t-shirt.)

 14. Talande(!) är att Therese raderar hela vjun efter att ha berättat om hur cynisk branschen är. Dock kan man fråga sig hur hon kunde spara sexton snuttar där Therese pustar frustrerat utan att intervjuaren märkte att redigering pågick medan de pratade vidare. Lite petigt är det nog allt att göra så, även på digitala plattformar.

  Rullband fanns kanske på sina håll kvar i bruk 2011, men på detta medium hade det varit stört omöjligt.

 15. Jovisst, men att sitta där och meka med bandaren medan man pratar med vjuaren är iofs inte ogenomförbart, men väl oerhört meckigt.

  Man får lyssna på det nyss inspelade, klippa bort (bokstavligen, med en speciell sax) decimetrarna med oönskade repliker och kasta dessa halvmetrar i taget ljudband i papperskorgen utan att det märks.

  Simultan- och andra liknande kapaciteter kan jag bara inte tillskriva någon jag ens vet om.

 16. Ninja I Klockrike

  Artikeln är mycket bra, men mest av allt skrämmande.
  Det är som den här tekniken som används av vissa skolor- har totalt glömt vad den kallas- som sågas av allt vad pedagogiskt skolad personal heter, men som tydligen presenteras på det här entusiasmerande sättet och går hem i stugorna som salig SOS gjorde en gång i tiden.

 17. Ninja I Klockrike

  Zkop, det var den jag var ute efter.

  Första gången jag råkade ut för en sån här 25-öres psykolog var när en av bussinstruktörerna hade varit och hört Lars-Erik Uneståhl, samt glatt gav sig på att köra några övningar i gruppen av blivande bussförare.

  Det vurte inte bra, om jag så säger.
  Sen dess har jag tvivlat på dem. Unisont.

 18. LupusLupus99

  Ninja, av det lilla jag läst om detta ”fenomen” så verkar det
  vara rena rama bondfångeriet. Det är snudd på samma upplägg
  som i vilket pyramidspel som helst.

 19. Jag hörde radioprogrammen om kommunikologi (ja kära nån, vem mardrömde egentligen fram det namnet?) när de gick. Jopp, rena ljugluret. Blä.

  Jag vill förresten också tacka zkop för den intressanta (och lite rysansvärda) artikeln. Jösses amalia, alltså.

  Och som sagt, de där bröderna H* hade jag verkligen aldrig hört talas om före denna dag — var kommer alla sådana där ”föreläsare” ifrån, egentligen? Och varför envisas folk med att fortsätta tro att det finns ett trick, ett knep, en grundbult, ett ”svar” på livet och att man kan få det ”svaret” om man går på rätt föreläsning? (Hoppet, Annika, hoppet … jo, förvisso, men ändå.)

  Bah, humbug!

 20. (Det där var ett test, för jag råkade räkna tecken i en kommentar från PK högre upp. Jag är så intresserad av teckenantal, för det är roligt att kunna skriva kort ibland. Jo, det var jag som skrev att jag vill kunna skriva kort. Också. Heh. Kortkortikortkort.)

  Vad? Nej, här finns ingenting att se.

 21. Förbaskat! Den ska funka så att när man har klickat på ”Submit”, så har man nån minut på sig att göra ändringar. Men om bara Pysseliten ser den, så är det ju inte någe kul för er andra.

  (Jag ser på hockey nuuu, och Tre kronor tog sig nyss till semifinal i en jättespännande match.)

 22. Nu tycker jag att det börjar bli lite spännande. Här finns alltså saker som inte syns!

  **tunn plinkeplonmusik i fjärran**

  Syns jag? Finns jag?

  **plonkeplink**

  Hallååååååå

  **plinkeplink**

 23. Ninja I Klockrike

  Annika, jag tycker att jag skymtar dig nånstans i fjärran. Lite vagt, lite svagt, lite ekoplasmatiska drag.

  Hallå?
  Syns jag, finns jag, är jag av denna världen?
  Här är inte präst eller chaufför,
  här är inte pensionär eller entreprenör.

  Musiken tonar i bakgrunden som en symfoni
  av den vansinniges blå längtan,
  en ton, en strof, en tonart från galenskapens
  mjöldryga illusioner.

  Irrande, svirrande, knirrande
  knäar vi runt i gåsmarsch
  efter båsmors pipa och blipp.
  Intet veta vi, intet hitta vi
  alls intet sker när vi så vill.

  Skrivet i sten, hugget i graniten
  som spricker i ofotvänliga, skarpa kanter
  som en rutten, röd sten, som legat djupt
  förborgad, men av vinden och vattnet
  tvingats upp till ytan.
  Gråvacka, granat, gnejs och
  urtidens tomma hav syns vid den obefintliga
  ebben lågvatten.

  Men nån jävla ändraminkommentarsknapp
  syns dock ej, du lilla hop
  som trängs i båset, frustande, pustande
  förtrustande på något som komma skall.

 24. Vi har ju en Ändringskommitté så nån knapp behövs rakt inte. Det får bli som det blir.

  Gillar din ordkonst, Ninja. Oborstat brutal – ibland genial.

 25. Ökenråttan

  Tja, alla vi som har för mycket esprit d’escalier får väl, som vanligt, komma in med en ändrings- eller tilläggskommentar. Eller flera …

 26. Nattens båsdröm: jag var hemma hos Lotten och tillagade enorma mängder köttfärssås, med benäget biträde från diverse personer, och försökte se till att det blev kryddad tomatsås utan köttfärs kvar någonstans eftersom jag visste att det skulle komma vegetarianer. Någon annan kokade en syltgryta spaghetti.

 27. Ninja I Klockrike

  Hä bläv som vaccuummmmmm och ekar illvilligt inuti huve.
  Int’ kommer jag på nå te å fråga om.

 28. Hmmm, förresten.

  Hör det till saken att jag ser en liten knapp där det står WP Puzzle under bildfilväljarknappen? Denna puzzleknapp blir röd och grann vid överrullning men leder bara hem till WordPress om jag klickar på den, så jag har inget att ha den till. Men är det där en funktion borde och skulle ha kunnat finnas?

  /hon som rotar i allting och snokar i hörnen och är nyfiken

 29. Ökenråttan

  Första tecknet …? Lille M och jag var ute på stan och irrade. På hemvägen ville han vika av från raka vägen. ’Vart ska du?’ frågade jag. ’Jag ska köpa vinterdäck’, sa han. ’HJÄLP’, tänkte jag. ’Börjar han bli gaggig? Vi har ju ingen bil!!’ Men vad han sa var inte ’vinterdäck’ utan ’printerbläck’. Så det kanske är jag som börjar degenerera, i varje fall i öronen.

 30. LupusLupus99

  WP-Puzzle går inte alls till wordpress utan till wp-puzzle.com,
  som verkar vara en ryska sida.

 31. OBS: Jag emottager varmt alla erbjudanden från hemliga sponsorer. Det är sällan skådat ebb i kistan. Särskilt champagne behöver jag sponsras med. Och då menar jag inte korkarna.

 32. Smultronblomman

  Det krävdes lite letande, men jag tror jag hittat rätt talare. har aldrig hört honom ge något föredrag, så jag uttalar mig inte.

  Dock kände jag att jag ville veta vem han är. Jag är ”nyfiken som en gammal hummer”. Ett epitet Gunvald Larsson, spelad av Rolf Lassgård, tillskrev sin syster, spelad av Lena T Hansson i en Beck-film. Gunvald Larsson besöker sin syster, som bor granne med någon som är intressant i pågående utredning. Gunvald tycker att systern blivit lite ”fin i kanten” eftersom hon är klädd i jumperset och pärlhalsband och bor på Lidingö. Systern påstår först att hon inte vet ett dugg om grannen och att man är noga med diskretionen. Något Gunvald finner löjligt och säger att systern nog vet eftersom hon är just ”nyfiken som en gammal hummer”. Sedan berättar systern allt hon sett, när hon smugit bakom gardinerna.

  I denna film levererar Lassgård den bästa utskällningen någonsin!

 33. Ninja I Klockrike

  Tack Smultronblomman, den utskällningen visste var den tog.
  Mycket njutbart.
  Men vad hette Kling och Klang egentligen?
  Karaktärerna, inte skådisarn. Jo förresten, skådisarna också.

 34. Jag redigerade som så att jag kopierade texten och satte i nya rutan, där jag lätt kunde redigera texten.
  Vill ni se en medioker talare som bara säger intressanta saker? Kolla här!

  PS. Länken är förskvara och kommer inte överleva efter 26:e oktober (eller nåt.)

 35. Smultronblomman

  Helt riktigt LupusLupus99. Jag såg att den ökända autokorrekt ändrat till Hyllan och jag inte kollat innan jag postade. Därför gick det lite snabbt när jag försökte korrigera.

 36. Nu har jag läst den kilometerlånga artikeln som zkop delade. Intressant och irriterande på samma gång. Främst är jag trött och irriterad på att gränsen mellan kunskap och ”kunskap” tycks flyta och att kvällstidningsretoriken funkar. Spaningar och egna erfarenheter behöver inte vara ointressanta bara för att dom inte baserar sig på tung forskning, men det är grymt viktigt att åhörarna vet vad dom lyssnar på!

 37. Ökenråttan

  Ninja, vilka sagolikt bra dikter du skriver. Jag läste den senaste högt för Lille Skotte och hans kompisar.

  Nu måste jag tipsa om att när House of Cards tagit slut (och även är på väg att överträffas av verkligheten) så har vi har hittat Serien med stort S på Netflix. Vi började titta för att den är spansk, för att borsta upp vår spanska som legat i träda en längre tid. Serien heter Gran Hotel på spanska och Grand Hotel på svenska. Alla talar en tydlig och vacker kastilianska, men handlingen, mina damer. Den är helt otrolig, en blandning av Ture Sventon, Min Melodi och Greven av Monte Christo. Vi bara gapar och sitter uppe hela nätterna och glor. Hur ska det gå?

 38. Ja, Ninja, du är en riktig poet!

  (Film- och serietips välkomnas varmt. Jag har inte hittat något som överträffar West Wing eftersom jag vill ha dialoger, dialoger och dialoger samt smartness. Gran Hotel blir nästa projekt under mina motionscykelturer.)

 39. Ninja I Klockrike

  Jag kanske skulle satsa på en bana som pöt?

  Kan inte båsmor rätta stavflelen och se till att det står ’legat djupt’?

  Granat skadet dock stå efter gråvacka, för jag tänkte på halvädelstenen där. Finns gott om den på Utö.

 40. Jag åker buss!! Inte tåg, inte bil, men buss! Extra breda säten, eget eluttag och 300 snabba MB att slösa bort. Tror tågresan till Linköping skulle gå på ungefär samma tid, men kosta 4 ggr så mycket.

 41. Och tack till LL99 för den stressande julkalendernedräkningsknappen – den var en spark i röven. Jag sätter säkert igång att planera flera dagar tidigare än jag brukar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.