Hoppa till innehåll

Liten knärapport

Ni som nu tror att ni ska få veta allt om när en av Sveriges största skådespelare under början av 1980-talet lät sin son sitta i mitt knä och hur det känns för mig nu när den lille parveln själv är en Hollywoodhunk, kommer att bli besvikna. För jag ska bara rapportera om den ständiga följetongen: mina knän.

Detta har hänt (den korta versionen):

 1. Jag föddes.
 2. Jag fick som 18-åring ont i knäna.
 3. Jag hade ont i knäna tills jag som 27-åring artroskoperades.
 4. Sedan fortsatte jag att ha ont i knäna eftersom det inte var något fel på dem och dessa obefintliga fel inte åtgärdades.
 5. Kortison insprutades utan att särskilt mycket hände.
 6. Jag föll i höstas omkull på en scen i Folkets Hus i Umeå eftersom golvet var galet.
 7. Jag fick allt ondare – särskilt i vänster knä som vreds illa i scenfallet.
 8. Jag opererades i detta vänsterknä i januari: lite trasig menisk och vilsna broskbitar togs bort.
 9. Sedan fortsatte jag att ha ont trots att de trasiga bitarna hade tagits bort: basketspel var out of the question.
 10. Min ytterst tålmodiga sjukgymnast sa i början av maj att nänu får du ta och kontakta din operationsläkare för du gör ju inga som helst framsteg trots att du är fantastiskt duktig vad gäller sjukgymnastiken.
 11. Min operationsäkare sa efter påstötning att ja, nu är det nog dags för magnetröntgen.

Detta har inte hänt (sedan i början av maj):

 1. Smärtan har inte försvunnit.
 2. De svullna knäna har inte som genom ett mirakel blivit osvullna.
 3. Det opererade knät funkar inte bättre.
 4. Läkaren har inte skickat en remiss för magnetröntgen.
 5. Jag har inte slutat med sjukgymnastiken.
 6. Jag har inte spelat basket.
 7. Jag har inte tjatat på läkaren.

Det där sista – insåg jag så sent som igår – är alldeles för mesigt. Men det kan bero på att jag inte förrän igår visste att läkaren inte hade fixat remissen. Så här lät det när jag ringde för att försiktigt säga ”harrrkl, ’schäkta, men när händer det något?”, och då fick tag på en tidsbeställningssköterska eftersom läkarna har semester.

– Men … vad konstigt. Hm. Knatter, knatter. Jag förstår inte. Läkaren har … näe. Den sjuttonde … nej. Men här har remissen funnits, men raderats. Och här har röntgenläkaren bett om mer information om operationen av operationsläkaren men inte fått någon och … och här har … nej. Knatter, knatter. Jag förstår inte, verkligen inte. Men kanske … nej.

Faktum är att jag nu har så vansinnigt ont i det opererade vänsterknät att jag bara kan sova fyra timmar i stöten. Och att jag misstänker att det ständiga tablettknaprandet på sikt inte är särskilt nyttigt. För att inte tala om hur onyttigt det är att gå omkring och gnälla, halta, stånka och på det hela taget vara en surkärring som står vid sidan av basketplanen och muttrar.

Den där brovinkeln symboliserar mitt knä och hur väl det funkar.
Den där brovinkeln symboliserar mitt knä och hur väl det funkar.

– Men Lotten, sa en av läkarna som jag under åren har besökt. Vad synd att du är så ung. Om du hade varit över 60, hade vi bytt ut knäna bara! Tjåpp, schwåpp!

Men jag hade nog gjort som Captain Baines då. Vägrat. Och så hade jag lutat mig mot James Onedin. Och sedan finge jag väl gå på som Zeb Macahan resten av livet.

Share
Publicerat iBloggen

153 kommentarer

 1. PK

  Jo jag förstår symboliken i bilden på bron, du tror att du har vatten i knäna. Men ryker det om dom?

 2. Nämen, här är ju full rapport! Och utförligt svar på min fråga i förra tråden. Man MÅSTE ALLTID skrolla ner till underkant. När som helst kan det dyka upp nya grejer.

  Nu blev det plötsligt mycket ledsamt att läsa Lottens blogg. Jag har bara lite ont i höger knä. Har haft det sedan tidernas begynnelse och det har gjort mig ganska försiktig med extremsport, det vill säga allt som sker mer eller mindre hastigt. Till extremsporterna räknar jag alla hopp och springsporter och där inkluderas allt som har med bollar att göra.

  Lottens tysta lidande gör mig lite ledsen.

 3. Jag blir också ledsen och lider med Lotten! Liiiiider! Åh, jag blir matt bara jag tänker på det.
  Så, nu har jag sms’at lillebror för att undersöka vilka försänkninar han har inom ortopedivärlden. Hur nu det kan hjälpa, men det känns bättre. Själv känner jag bara sådana som byter ut till metallknän och det är du verkligen för ung för …

 4. Mia

  Huga! Knän är ett elände. Har en egen följetong på detta område som jag inte ska trötta någon med, men fick nytt knä när jag var 38 år. Så knän kan bytas innan man är 60. Kanske inte vanligt, men. Bra att veta. Lycka till!

 5. Fast det här kan jag inte kalla ett tyst lidande — jag fullkomligen SKRIKER ut min smärta … via ett blogginlägg … men ändå …

  Och nu ska inte ni också lida! Nu är det ju meningen att ni ska börja yra om gräddkonsistens eller betongpelare eller kanske kadens?

  Till alla med försänkningar i ortopedvärlden: jag ställer hjärtans gärna upp som försökskanin och är inte alls allergisk mot bedövningsmedel, snarare lite förtjust i dem.

 6. AndersG

  Den första typ av kadens som dyker upp i mitt huvud handlar om cykling. Det kanske skulle kunna fungera. Lär ju vara rätt knäskonsamt. Finns det cykelbasket? Rullstolsbasket är väl väl överdrivet.

  Den andra minns jag inte riktigt vad den var. Det var något begrepp vi använde på den tiden jag musiserade en del. Kanske en bättre off knee chore.

 7. och

  Byt doktor. Nu. Så här kan du inte ha det. Uppsök dyr specialist. Hota med medieexponering. Fan, magnetröntgen skulle du väl haft för en eon sedan? Och är du säker på att du inte vill byta ut knäna? Jag vet inte hur bra liknelsen är, men 70+ Jane Fonda har bytt ut åtminstone ena höften och har ett fantastiskt sexliv, sägs det. Vilket väl i alla fall måste betyda att hon sover gott?

  – Annan tablettknaprare. (Din doktor kanske har aktier i den branschen…?)

 8. Barbro A

  När jag stapplar fram som värst med mina dysfunktionella knän så undrar jag varför inte silikon och botox kunde användas? Tänk att bara spruta in lite, det låter så lent och mjukt. Men det går inte säger dom.

 9. Ökenråttan

  Men Lotten, när man ser dej IRL studsar du fram med ett leende på läpparna ungefär och sprider intressanta iakttagelser och fniss omkring dej. Behärskat och väluppfostrat. Samt roligt.

 10. Oh, tack. Och eftersom jag är både väluppfostrad och behärskad och studsig, ställer jag mig nu på en stol i köket och vrålar så att det hörs hela vägen hem till dig, Ökenråttan:

  – TACK FÖR DEN ÜBERCOOLA TISHAN SOM KOM I BREVLÅDAN NUUUUU! WHOOOOPIE!!!

 11. Ninja-Malin

  och, höfter är mycket, mycket enklare att byta ut än knän!
  Tyvärr.
  Är också med i knäklubben, artros i mitt fall, och det FETSUGER.

  Lotten, vet du varför vaccinering heter just vaccinering?
  Annars kan jag berätta det för dig så du glömmer värken en liten, liten stund.
  Eller nåt….

 12. och

  NM: Aj då. Bokstavligen.

  I tillägg till alla mina goda råd där uppe – har knän tendens att självläka, om man ger dem chansen? Hjälper det om man ligger med knäna högt (liksom uppåt en vägg) i fyra veckor och körs i rullstol till toa och inte belastar dem ALLS?

  Låter ohyggligt trist, men om det funkar?

 13. Ursäkta att jag blev lite för, tja, otrevlig på nåt sätt.
  Vad jag menade var att man inte ska ge bagarbarn bröd(er). Dom har redan så dom klarar sig.

 14. Aj, fy, och bedrövelse det är ju för märkvärdigt att till råga på allt bli alldeles borttappad inom vården*.

  Om det vore reumatiskt kunde du gå och stoppa in knäna i en bikupa, för bisting lär hos åtminstone en del lidande ha en nästan magisk verkan på vissa ledbesvär.

  * Det blev jag en gång när jag råkade vara jättesjuk, men det redde upp sig när en syrra jag fick fatt i på telefon personligen och medan jag väntade i luren s.a.s. handgick till en helt annan del av sjukhuset och letade rätt på min åsidolagda journal. Detta var 1989, så före datoriseringen, så ingen kunde sitta vid terminal och leta.

 15. Ninja-Malin

  sg, du har naturligtvis rätt!! (Säg efter mig:du har rätt….)

  och, det som är besvärligt med knän är att det oftast är brosket som krånglar och det tar evigheter på sig att läka, eftersom det inte är blodförsörjt på samma sätt som mucklerna. Så det är ledvätskan som kommer med näring och annat tocke, så därför är total vila sällan jättebäst, utan lagoma doser rörelse. Knän är ingen sån där totalhit när det gäller konstruktionen, från första början.

 16. Knäklubben!

  Det ÄR ju faktiskt fantastiskt att knäna överhuvud taget finns och att de sitter just där de ska. Och alla pryttlar och mojänger i lederna (och öronen) kan ju inte vara hundraprocentiga.

  Om någon sa att det hjälpte med vila, skulle jag vila. Satan vad jag skulle vila; jag skulle inte ens gå upp och kissa. Men det råd som jag har fått säger tvärtom: att röra på sig är bra för då rör man om i blodet. Eller nåt.

  En sak som funkar jättebra är faktiskt cykling. Promenader funkade till ungefär 1 juni, då gick det inte (hehe) längre. Nu får jag gå långsamt om det ska gås. Man kan lugnt säga att rollatordalens folk sprintar förbi mig.

  Nä, nu ska jag ta ett knarkpiller! Och ikväll ska jag coacha lite basket så att jag inte döden dör av abstinens.

  Ja, förresten – berätta om vaccin!

 17. AndersG

  Niklas.
  Kanske. Det verkar bero av en massa saker, som exempelvis vilket som betraktas som tonika. Måste hem och prova.

 18. och

  Ja, nu har även jag lärt mig via doktor (tyvärr inte ortoped) att lagom vila är bäst. Lagom vila tar ner inflammationen (svullnaden) och därmed smärtan en bit, men gör ju inget åt grundproblemet. Att en artonåring med tokiga knän fortsasatte att spela basket i 20 år tror han inte var så där helt lyckat just för knäna.

  ”Hon får väl sluta”, sa han. ”I den åldern.”
  ”Men det går inte!” sa jag. ”Och hon är inte i den åldern, bara knäna!”
  ”Ja, hur som helst, röntgen först”, sa han. ”Innan dess kan man inte göra nånting. Finns det bara en vårdcentral där hon bor?”

  Och han bekräftade att knäbyte är väldigt mycket mer komplicerat än höftled. Och basketspelande efteråt är nog inte så himla bra.

  Lotten, kan ni inte börja spela basket på väldigt mjukt underlag, typ studsmatta?

 19. Dramat med ismaskinen fortsätter.
  Efter förra sommarens fiasko kände jag att nu måste det satsas på ismaskin igen. Den nya ismaskinen ser lite sliten ut – har vi fått ett sönderdemat exemplar igen?
  Maskinen har nu stått stilla och hämtat sig efter transporten de stipulerade två timmarna. Studerar just nu en bruksanvisning på norska. Om inte föleren er ödelagt så ska det nog gå bra.
  Stand by for latest developments!

 20. Breaking News!
  Vi har fått våra första isbitar!
  Visserligen är det bara tre stycken. Och små är dom. Och inte alls så där glasklara som jag lovades av säljaren. Det lite komplicerat att ta isbitarna i fickan och åka drygt en mil för att demonstrera oklarheten för säljaren, så vi väntar ett tag. Det finns ett par knappar som man kan ställa storleken med. Ska prova med dem. Isen kanske blir så där jätteklar om man väntar lite?
  Återkommer med löpande rapporter.

 21. Nämen stackars alla semestrande vänner och kolleger i ortopedbranschen som nu attackeras av kommentatorsbåset i knäfrågan! (Men tack, så rart.) Förklaringen ”Och hon är inte i den åldern, bara knäna!” värmde som en klar isbit på ett ont knä.

 22. och

  Hehe, väl bekomme!

  Sitter nu och grunnar på inläggsrubriken. Knär vet man ju vad det är, men apport…?

 23. Ninja-Malin

  Isen blir klar om man låter vattnet som ska bli isen stå, till gaserna i sagda vatten bubblat ut ur vådiset. I ledningarna är trycket så högt att t ex syrgasen går i lösning. När man tappar upp vattnet sjunker trycket och det blir återigen gasformigt syre. Som syns som små luftbubblor i glaset efter ett halv dygn eller så.
  Sade akvaristen som inte tycker om löst gas i vattnet för då kan bubblorna sätta sig på de små rara fiskarna gälar och det är inte bra.
  F’låt om jag är övertydlig….

 24. När det gäller mig och ismaskiner kan man aldrig, upprepar: ALDRIG, vara övertydlig.

  Om man hämtar vatten i en närbelägen sjö? Där är ju trycket inte så högt. Och om man passar på innan fiskarna vaknar och börjar sprattla? För det piskar väl in gaser i vattnet?

 25. AndersG

  Annars, SG, kan du ju fylla en bra termos med endast isbitar. Så torrt som möjligt. Då håller de till nästan oavsett var i landet du har din säljare.

  Långt innan marina fritidskylskåp var uppfunna överraskade vi våra glada seglarvänner med is till punchen. Efter två veckors sommarseglats.

 26. Örjan

  Klara isbitar?
  (Alternativ till Ninja-Malins tidigare tips om att låta vattnet stå innan infrysning).
  Vill minnas tips om att först koka upp vattnet, sedan låta det svalna innan istillverkningen påbörjas. Extra intressant om man vill frysa in ätbar blomma i iskuben. Gurkmeja, viol, gräslök, ringblomma, krasse t.ex. Men absolut aldrig liljekonvalj, hur doftrik och vacker den än kan vara.
  Video som bekräftar min tes. Endast att den anger 2 ggr uppkokning. Antager tekniken används av isskulptörer som vill arbeta med glasklart isblock som råmaterial. Om de nu inte använder naturis som i Jukkasjärvi. Där sågar de ju fram glasklara isblock direkt ur närliggande älv. http://www.metacafe.com/watch/809620/make_crystal_clear_ice/

 27. Ökenråttan

  Nämen nu! Mitt ”Hehe” kom ju efter ditt och då kunde det uppfattas av dej som nåt ovänligt eller spydigt! Vare detta mej fjärran. Mitt ”Hehe” var bara relaterat till din reaktion på dagens postförsändelse; ett belåtet skrockande, ungefär.

 28. Ökenråttan

  Örjan: Ska vi tala om ätbara blommor så vill jag rapportera om dagens middag hos oss: Poulet à la fleur de tilleul. På förmiddan drog vi runt och plockade lindblommor. Ett hekto, väääldigt många blommor. Sen tillagade vi lite kyckling med dessa blommor. The smell, ladies!! Hela köket doftade rent paradisiskt. En del vitt vin behövdes också. Och därmed kapsejsade än en gång vår plan att inte dricka alkohol.

 29. och

  Här har just utegrillarna kört i gång på alla gårdar och balkonger, de luktar INTE lindblommor…

 30. Örjan

  ÖR: Inga lindar i närheten, så kan inte prova själv, trots att färsk kyckling finns tillgängligt, (och än så länge vitt vin) Skål!
  Trodde i min okunskap att linden redan blommat över.

  Lind -lindblommor – te – madeleinekakor. Associerar jag rätt?

 31. och

  Örjan: Tror du associerar rätt. Lindblomste.

  Örjan: Varpå alla klickar på din länk. Fina blommor, men har aldrig hört om den förr! En sorts orkidé?

 32. Örjan

  Såg blomman ffg i program där Gordon Ramsey möter tuff malaysisk kvinnlig kock. (slutet av programmet)

  För kompletteringsinfo ang programmet.
  ”aga-aga” skrivs agak-agak på malaysiska enl min Singaporeboende broder. (med hustru från Melacka). Betyder tydligen ”to estimate” på svenska ”enligt bedömning/omdöme”?
  Tur att våra receptförfattare inte använder likartad terminologi.

 33. Tusen-Boel

  Sympativibbar från en annan meniskopererad (februari). Knäont är INTE kul!

 34. Tack Örjan! Måste nog lära mej lite franska också. Åtminstone bordsfranska tänkte jag skriva, men kom inte på exakt vad det betyder, så jag googlade och blev inte ett dugg klokare! Den enda träff jag fick var hit!
  Så nu undrar jag såklart när man säger bordsfranska?
  Är det gott uppförande vid matbordet, eller säger man ”Ursäkta min bordsfranska”, när man rapar. Och varför kan jag inte goggla uttrycket?

 35. Källarfranska?
  Annars brukar man ju prata om köksfranska. Den är i allmänhet hyfsat korrekt men kanske lite begränsad i vardagslag.

 36. Örjan

  Och som vanligt har kommentatorsbåset tagit sig egna spår.
  SG började! Med sin ismaskin och sina missfärgade kuber.
  Men efter det är jag nog mest ansvarig, biträdd av Ökenråttans lindblommor. (Har kollat med grannbonde var han har ev lindar för senare provmatlagning))
  Avslutande tips: Är din bil normalt parkerad under ett lindträd? Flytta den nu! Dvs- under trädets blomningstid. Minskar behovet av lackrengöring.

 37. Jag gjorde det med klar blick och ljus panna sedan båsvärdinnan tillhållit oss att: ”ni ska börja yra om gräddkonsistens eller betongpelare eller kanske kadens?”

  Ett kort ögonblick kände jag min otillräcklighet. Gräddkonsistens? Där har jag inte mycket att komma med. Betongpelare? Lika litet. Kadens? På tyskt automationsspråk används det ibland att beskriva ett kortare självstyrt förlopp. Men det var svårt att tro att det har ett allmänt intresse.

  Ismaskiner, tänkte jag då, ismaskiner måste ju vara av stort intresse under de få dagar vi har det lite varmt i Sverige.

  Jag parkerade en gång en röd Mazda under några lindar. Det medförde att jag uppsökte en proffstvättare. Han rekommenderade avfettning av värsta sorten. Efter det såg bilen ut som den var klädd med rosa sandpapper. Inte alls roligt.

 38. Ökenråttan

  Pysse: Recept. Man plockar alltså 1 hg lindblommor, hela blomställningen inkl. det långsmala (lindbloms)gröna bladet. (Ta inte blommor från träd som är angripna av skadeinsekter.) Bryn 3-4 kycklingbröst i 2 msk olivolja, salta och peppra. Lägg i knappt hälften av lindblommorna och låt kyckling och blommor puttra under lock cirka 10 minuter. Skaka pannan lite då och då.
  Koka upp 2 1/2 dl torrt vitt vin med resten av lindblommorna och låt stå och dra i 10 minuter. Sila av blommorna och häll lite av blomvinet över kycklingen. Öka värmen och koka ihop en liten stund.
  Koka upp resten av blomvinet. Vispa ihop 2 äggulor och 1 dl crème fraîche och red blomvinet med blandningen. Salt och peppar. Vispa i en stor klick smör.
  Häll såsen över kycklingen eller servera den för sej. Råskalad kokt potatis till. Plus vinet som blev över i flaskan.

 39. Not: Det halp föga att koka vattnet. Lite kompaktare is. Men fortfarande ganska porös.

  Porös is är inte vackert i on-the-rocksdrinkar men fungerar bra i en Frozen Marguerita. Vi har även testat med hälften jordgubbar och hälften is kraftfullt mixat med stav på högsta varv. Med lite förstärkande jordgubbssylt blev det mycket bra. Ett päron rönte samma öde. Men där slog vi också i en bra slurk Birnengeist. Rekommenderas!

 40. Örjan

  SG: Tack för erkännande att du började avvika från inlägget.
  Sen kom dominoeffekten. Men du kunde ju inte veta vad kommande brickor hade för texter att visa upp. Idag från ätbara blommor till lackskadade bilar.
  Skönt att känna- Lotten har aldrig misstyckt om avvikelser.

 41. Ninja-Malin

  Hur länge kokade ni vattnet? Det ger i princip samma effekt som att låta vattnet stå.
  Att syret försvinner när vattnet stormkokar är också orsaken till att te bryggt på vatten som fått koka en stund inte smakar så värst vidare, smakämnena ska oxidera i vattnet för att blomma ut.

  Man kan förstås ta sjövatten, men då ska det var kav lugnt eftersom det är vinden som syrsätter vattnet bäst. 😉

  Kadens är väl också en musik- och dans-term?

 42. Örjan

  ÖR: Vad annat än ett recept från franska köket, med sådana ingredienser och tillagningmetoder.
  Tack för det.

 43. Du ska kanske gå akut till vårdcentral med smärtan? Att inte kunna sova av smärtan är ju sådär för humöret.

 44. Men nu måste jag avvika från avvikelserna och fråga: Tusen-Boel! Är du återställd? Har du gjort dina bensparkar som du ska? Kan du springa nu? Hoppa? Trippa på tå? Sitta på huk?

  Ökenråtttan: drick på. Jag är nykter i ditt ställe.

 45. Jessica: Jag har verkligen uppsökt varenda sjukvårdsinstans i stan och tror att de på läkarträffarna pratar om ”den där Bergman”. Men nu har jag fått veta av min vårdcentral att det inte är någon som helst idé att be om läkartid för något ickeakut förrän den 14 augusti eftersom ”nästan alla ju har semester vettu”.

  Vilket fick mig att bli lite arg. (Men inte på personen i telefonen.) Borde det inte finnas vårdpersonal och patienter tillräckligt för att köra på i full fart hela sommaren? Det känns som som vi borde … demonstrera? (För att det ju är så effektivt. Eh.)

 46. Örjan

  ”Borde det inte finnas vårdpersonal och patienter tillräckligt för att köra på i full fart hela sommaren?”
  Svensk semesterlagstiftning (såvitt jag vill minnas)
  Alla fast anställda har rätt att ta ut minst 3(?) veckors semester under sommarperioden (mitten maj till mitten augusti(?)).

 47. Nämen det förstår jag ju — självklart läkarn ska ha semester. Jag bara menar att vikarier ju brukar funka bra.

  Men nu är jag synnerligen trögtänkt. Nattpillret (som ändå bara räcker fyra timmar) har precis börjat verka. Såhärr vll jagstava zzzzzzz …

 48. och

  Vårdcentral? Du ska väl ändå remitteras till RÖNTGEN och ortopeder?

  OK – sov gott och svara i morgon!

 49. Örjan: ”Erkänna”?

  Jag framhöll stolt att jag avvikit. Här handlar det inte om att erkänna.

  Det är ju de ständiga utflykterna och ibland rätt så tramsiga diskussionerna som gör att just Lottens blogg spruttlar av liv. Helt olik allt annat jag sett i bloggväg. Och en ära att vara inblandad i.

  Ninja-Malin: Jag körde i en kettle med öppet lock så att den inte slog ifrån för tidigt. Jag tror att fryseffekten är lite för hög. Det borde vara bra men jag tror att det är en nackdel. Får köpa en enklare apparat. Det får bli nästa sommar.

 50. Nä, jag har inget hjälpsamt att säga om knäna (jag bara ryser år hur dålig hantering Lotten har råkat ut för i vårdsvängen). Och inget bra blom- eller isrecept, men någon gång ska jag komma ihåg att frysa in blommor i iskuber!

  Däremot lärde jag mig nyss något som jag faktiskt aldrig har känt till förut: Döva personer säger inte ”attjo” när de nyser — eller vad som motsvarar attjo på deras språk, och det i sin tur varierar en hel del. Nysningsvokaliseringen är alltså delvis socialt formad.

  (Jo, självklart har jag träffat personer med grava hörselnedsättningar, men den enda jag känner nära utvecklade nedsättningen i vuxen ålder och är alltså helt och fullt attjo-socialiserad.)

 51. SG, om du tar lite gladpack och knölar ihop den och sen lägger den i drinken blir det en klar och fin is som aldrig smälter. Tyvärr blir inte drickan kall men klart och fint blir det och det var väl huvudsaken?
  Ett litet tips från filmens glada värld.

 52. Ninja-Malin

  Man kan utsätta isen för ett enormt tryck också, då pressas gasen ut. Glaciäris är helt klar inuti glaciärens kärna och dessutom plastisk.

  Semesterlagen ger alla rätt till 4 veckors sommarsemester.
  Det märkliga är att de flesta samhällsfunktioner verka följa ett ordinärt skolår. Vilket jag inte förstår.
  Socialtjänst, PBU, vården, alla lägger av i början på maj och återupptar verksamheten vid skolstart.
  När folk är sjuka, barn behöver mer stöd än vanligt eftersom skola och fritids inte finns i vanlig utsträckning, etc, etc.
  Men detta är självfallet inget naturfenomen av oavvisligt inträffande, det är bara en organisationsfråga.

  Jag kan bara gå till min egen bransch, lokaltrafiken i Stockholm. Förut gick sommartidtabellen igång vid skolavslutningen osv. Numera har vi i stort sett ingen sån neddragning på sommaren, mest förändringar för att folk åker mer och badar.
  Dessutom finns det gott om folk som vill jobba sommartid, jul etc.
  Många invandrade vill spara semester för att ta långsemester under vintern, studenter vill fylla på kassan inför hösten, många ålderspensionärer jobbar extra som behovsanställda.

  Så visst går det att hålla samhället igång.

 53. Ninja-Malin

  P.S
  Man kan utnyttja vårdgarantin för att få vård någon annanstans, surfa runt och kolla!
  God vän blev fetmaopererad i Ystad och bytte höften i Halmstad. Samt bor i Götlaborg.

 54. För sent, Niklas!
  Nu har jag ju den där gråismaskinen. Vi får leva med gråis. Och, som sagt, till slush och Frozen Margueritas och annt liknande är den ju bra.

  När jag tänker på det så är det nog bara till GT med klar tonic jag vill ha klar is. Och Grape Tonic (konstigt namn – är ju inte gjord på druvor) är oklar, så där funkar gråisen. Whisky tar jag lite vatten till istället.

  Men bra tips. Ska genast (nåja, väntar till efter 12.00) fixa en varm WOTR som ser kall ut.

 55. Sömnrapport:
  Jag sov sex timmar i sträck! Prisa gudarna! Idag kan jag börja bekymra mig om annat än att jag lider av sömnbrist, för just idag lider jag inte av sömnbrist!

  Tusan hakar. Där hänger tvätten på tork ute i ösregnet.

 56. Ninja-Malin

  Äh, bara en extra sköljning, och den torkar igen. Mañana, mañana….

  Nån som kommer ihåg Löjliga Familjerna av Gunnel Linde?
  Familjen Påstubben, Familjen Nannandag och allt vad de hette. Det var barnprogram det…..ack ja. Och godiset köptes i tobaksaffären och kostade tjugefem öre för en stor påse.

 57. och

  Kokosbollar och mintkakor kostade tjugofem öre… inte undra på att man saknar tjugofemöringen, den förde med sig så många goda minnen.

  (Har sovit fyra timmar, kanske, och känner mig inte så nyter. Wow, nu har jag använt bara det andra ordet ur sammansättningen pigg och nyter!)

 58. Det är skönt för skalder och många andra att få sova!

  och, så länge som du kan skriva nära utan att haka på kära så är det bra.

 59. Därför att jag är ganska trött på att höra standardformuleringen ”nära och kära” i (observera, ännu en klyscha) ”tid och otid”.

  Idag blir det Vänern runt i jakt på dåliga älgtavlor. Elis Barkstedt!

 60. Jag har isstenarna till min whisky. Då kan man lugnt sippa utan att få virren spädd med smältvatten. Sen har jag också sett tipset att om man vill ha klar is ur frysen, så gäller det att först koka upp vattnet och låta det svalna. Minst fem gånger. Jag har inte testat detta.

 61. och

  Vatten som har kokat fem gånger är väl praktiskt taget mördat? Kan man inte vispa bort luftbubblorna med en champagnevisp istället?

  Detta bildade bås vet förstås att Hjalmar Gullberg gav sitt hjärtas dam en champagnevisp, eftersom han tyckte sig förstå att det var det enda som saknades i hennes hushåll.

 62. Champagnevisp hör väl ändå till de mer mystiska uppfinningarna här i världen — varför vispa ur bubblorna när bubblorna är en stor del av poängen med drycken (det heter ju till och med så i folkmun, ”bubbel”)? Då kan man inte ens citera vad Dom Perignon (inte) sa, ”Jag dricker stjärnor!”

  Fast om man däremot vispar vatten vispar man väl i bubblor, inte ur?

 63. och

  Nä, jag tror det blir ur. Och champagne är nog inte avsett för folkmun.

  (Fast visst håller jag med om bubblornas wow-faktor.)

 64. och

  Örjan: Men till slut kom de ju på att det var bättre att snöra upp kvinnorna. Tur det.

 65. Jag vet egentligen inte, och. Jag ser framför mig (i mitt inre, menar jag — i den yttre världen ser jag den här datorn samt, genom fönstret, en trädgård där det regnar och därför blir små bubblor på dammens yta) hur vispen piskar i en massa luft i vattnet. Men jag har förstås aldrig vispat enbart vatten (det låter som någon zen-ritual; vispa vatten tills det tjocknar …).

 66. AndersGM

  @SG: Grape tonic heter så för att den görs (?) av grapefrukt. Grapefrukt heter så för att den växer i klasar som (mycket stora) druvor! Men till GT duger bara riktig tonic enligt min mening! (Schw…s Indian Tonic Water – för att nu inte göra reklam)
  ”Meningen med livet är inte balansen mellan Yin och Yang utan balansen mellan Gin och Tonic!”

 67. och

  Annika – jag har nu vispat vatten och, i brist på isbitsmojänger (de ligger någostans innerst i alltmöjligtskåpet), hällt det i en bakform och ställt i frysen. Det blev först massor av bubblor när jag vispade, och sedan bara försvann de. Jag tror man samlar ihop syret i bubblor medelst vispandet och sedan brister bubblorna och syret uppslukas av omgivande luft.

  Eller också blir det specialdesignad is smockfull av bubblor, dåra. Rå.

  Väntar med spänning på resultatet.

 68. AndersGM

  @LarsW: varför är du rädd att späda ur whiskyn? Är det bra whisky är det dessutom rekommendabelt, däremot inte att kyla den! Whiskyöversättaren Lotten kan säkert instämma.
  Jack D kan däremot nå bra av några rejäla isbitar (helst klara)

 69. och

  Det har just slagit mig att Lottens kommentarsvänliga bås är en enda lång bloggträff. For bloggers and non-bloggers.

 70. Jag emotser med stor iver resultatet av ochs experiment!

  Nä, jag tycker inte whisky ska vara kall om den inte är otäck (ju kallare den är desto mindre känner man ju smaken, ju. Ju.).

 71. Och en till.
  Tornseglarmatning kan man (förhoppningsvis) se här. (Förhoppningsvis eftersom det är en Fejsbokssida och jag inte vet om alla kan se den.)

 72. AndersG

  Även öl smakar ju mindre om den är kyld. Så vari vurmen att kyla ölet består i begriper jag inte. Om det inte är en otäck en då förstås. Eller gäller det endast om öldrickandet är för att släcka törsten? Eller, tycker de flesta öldrickare inte om ölsmak?

 73. och

  Tackar, Örjan! (Och LB, då.)

  Israpport 1: Det här var ju märkligt. Isen var inte helt frusen överallt, men i ena änden av den avlånga bakformen finns det massor med små luftbubblor vilket tyder på att Annika har rätt. (Jag använde visserligen vanlig bondhandvisp, men champagnevisp jhade nog inte gjort någon skillnad.) I andra änden hände något annat: Där finns nu på ytan ett sällsamt futuristiskt mönster. ????

  Nu kokar vattnet för experiment 2.

 74. Örjan

  Niklas: Hur har du kodat tornseglarna? Allmän /begränsad tillgänglighet?
  Kunde inte se inlägget.
  (Har FB-men tillhör inte dina registrerade vänner)

 75. Jo jag vet det där med semester. Jag väntar på en röntgenundersökning och har upplysts om att det tidigast kan bli i september eftersom det är ju…
  Och där fyllde jag i så att sköterskan inte behövde fortsätta ”… semestrar…”
  det verkar som om du behöver en ortoped och en mr-röntgen.

 76. Jack D gör något riktigt gott som heter Apple Jack, serveras varm (70 grader C.) (Jag dricker inte whisky alls i normalfall.)

 77. och

  Israpport 2: (Ja, ni har gått över till intressantare saker som sprit och tornsvalor, men jag tänker envist avsluta mitt forskingsåtagande.) Denna bakforms is med kokt vatten som bas, sönderföll i en frusen glasklar botten och en bucklig frusen ovansida som såg ut som sådana där fönster man hade till badrum förr. Däremellan vatten. Frågan om huruvida kokt vatten ger glasklar is är därmed med goddag yxskaft besvarad.

  Niklas, kan du posta din tornsvalelänk igen, jag kan inte hitta den?

 78. AndersG

  70 grader? Är inte alkoholens kokpunkt vid 78,4 sisådär? Betänk också att det kan vara lågtryck.

 79. AGM: Jack Daniels är för stark för mig. Jag håller mig till den Skotska Moripan, (Nytt fönster!) och då är rumstempererad virre perfekt med de minus 18-gradiga stenarna i. Smältande is blaskar ut.

  AG: Det här med ölen håller jag med om. Det är obegripligt att folk kyler den. Själv har jag inte tagit en kall öl på kanske tjugo år.

 80. och

  Inga bakformar skadades under dessa experiment!

  Niklas, din länk funkar inte, är jag rädd..

 81. Agneta uti Lund

  Vilket elände du har med knäna, Lotten. Förhoppningsvis finns såväl bot som bättring framöver. Här kämpar vi med höftleder och korsryggar. Men vi börjar ju bli gamla.

  Hur är det är det någon av er som följer fiskljuseparet i det andra boet? Deras tre ungar börjar bli rätt stora nu:
  http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas2.html

 82. AndersG

  (Hmm. Skulle nog inte lagt mig i).
  Har ni förresten hört att det numera finns ungefär lika många internetlänkar som nervkopplingar i en hjärna.

 83. och

  Tack, Niklas och AndersG! Men åh, så fin! Lilla trasan. Måste du låta som en mamma också, Niklas? och gå upp på natten och mata?

 84. Tack AndersG!
  Den klarar sig över natten enligt expertisen. Och förra gången gick det ju bra så jag hoppas det ska göra det den här gången också.

 85. För intresseklubben kan jag notera att fallera (uttryck för livslust) och fallera (slå fel) stavas likadant! Mycket frustrerande.

 86. Ökenråttan

  När jag var liten och gnodde på skridskor halva dagar i sträck och sen kom upp till min morfar, urtörstig och svettig, då gav han mej iskall pilsner, ”Det bästa mot törst”. SÅ GOTT! And refreshing. Har alltid älskat kallt ljust öl sen dess.

 87. Dieva

  Whisky ska avnjutas utan vare sig is eller vatten i. Däremot kan man gärna ha lite vatten vid sidan om.

 88. Dieva, inte single maltarna, särskilt inte om de håller cask strength (för det kan man inte dricka utan att råka flå både tunga och gom — tro mig, jag har prövat, och då var det ändå bara en liten liten smutt för att testa). I goda, goda whiskyar ska man ha några droppar upp till en relativ (relativ alkostyrka och allmän kraft) skvätt (rumstempererat) vatten för att få aromerna att blomma (och, i förekommande fall, sålunda få ner den alkoholiska styrkan så att inte smaklökarna bedövas eller dödas — the horror, the horror).

 89. Törstsläckare: Ljus lager som är jättekall.

  Annars: munköl, pale ale, bitter, stout åsså vidare, inte särskilt kall men gärna lätt källarsval.

  I min ungdom har jag druckit öl som under till exempel midsommarcamping har levt sitt korta liv i bilbackluckor eller tält i sommarsol, och det är ju icke gott med öl som är ljummen.

 90. Samt och slutligen: ochs is är ett stort och fascinerande mysterium. Jag tror vi får nöja oss med att vi ingenting vet.

 91. Jag fågelskådar alltså enbart Scotch Blended Light. Det här med vatten bredvid har jag iofs all förståelse för, men rökiga smaker är inte min melodi. Då står jag hellre över.

 92. Oj. Och OJ!

  Nu vet jag hur Lotten känner sig när hon kommer hem till ett bås fullt med kommentarer. Imponerad och lite matt.

  Först måste jag meddela att turen runt Vänern var ungefär lika lyckosam som den där ismaskinen. Det vill säga knappast alls. Inga Barkstedt. I Vänersborg hittade vi en antikare som mycket väl kände till honom. Men som aldrig sett någon av hans verk. Och Knutsson hade stängt för semester.

  En rolig grej är att vi råkade passera Skeby Energi. Nyfiket tittade jag in för att se vad de pysslade med. Rapsolja, visade det sig. Inte bara för drivmedel utan också för matlagning. Jag har använt solrosolja hittills. Men nu ska jag testa med rapsolja till majonnäs.

  Ser att isundersökningar pågår. Det är jag tacksam för. Mitt enkelkokta vatten fungerade dåligt. Kanske man ska rotera det? 🙂

 93. AGM
  Tack för insikten att grapefrukt växer i klasar, ungefär som druvor. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Måste ju väga 50 – 100 kg.

 94. Vänta nu, hallå. Öl, whisky, sprit och tornsvalor. Och här sitter jag och klurar över en tiramisu över spanskt vin.

  Jag tror på riktigt att vi måste ha en båsträff här. Hemma hos mig. Men bloggmössor och tut i luren. Jag vet bara inte hur jag ska få ihop det. Några av er är ju långväga. Augusti? Fint väder? Tältövernattning? Hm, jag vill verkligen öppna min famn och stå i blommig klänning och vråla NÄMEN HEEEEEJ! medan ni ramlar in med isbitsmaskiner i bilen och idéer i hjärnvindlingarna.

 95. Storrökare är jag. Det handlar om bortåt 2 pkt/dag. Jag har misslyckats med att sluta så många gånger att jag har gett upp och har nu tolkat om rökningen till att bli en bit av min livskvalitet. För det är det.

  Röda Prince jag minns.
  Här jag Finns.

 96. Örjan

  SG: Bildgooglat på grapefruit ang klasar.
  (Undrade även hur ”klasarna” kunde se ut, eftersom det är en citrusfrukt).
  Med tanke på bilderna skulle jag hellre jämföra/beskriva med hur körsbär hänger på rikgivande träd.

 97. LW
  Jag slutade röka 1986. Den 13 november. Klockan 8 på morgonen.

  Jag tror inte att det var bra. Jag blev ca 20 kg tyngre. Nu har jag gått ner rätt så bra och nu funderar jag på att börja röka igen.

  Det kändes som en bra idé ända tills jag fick klart för mig vad cigaretter kostar nuförtiden. Och att man inte kan sitta i baren längre (utom på terminal 5 i sportbaren där dom har ett rökrum) utan körs ut i klimatet. Så jag tvekade lite.

  Sedan pratade jag med en läkare. Då fick jag veta att jag nog inte kunde räkna med någon hög prioritet i sjukvården. Och då tvekar jag ännu mer.

  Hur ska jag göra?
  En som frågat om mycket många gånger förr

 98. Det dummaste jag har gjort i hela mitt liv är tveklöst att jag började röka, för mer än 45 år sedan. Någonstans har jag sett att 15 procent av rökarna helt enkelt inte kan sluta. Jag är helt klart en av dem.

  Mitt råd är att inte betrakta rökning som en bantningskur. Se i stället till att lägga om ditt liv. Ät bättre, och framförallt mindre. Jag vägde 17 kg mer än i dag för några år sen. Sedan dess är allt vad godis, chips och framförallt socker fasat ut ur min tillvaro. Hur god maten än är, så tar jag inte två gånger. Sådant.

  I den akuta fasen, elva kilo 2009, var det bantarpulversoppa var och varannan dag som gällde. Med egen kryddning (Vitlök med mera) var det inte helt fel.

 99. LW
  Mm… börjar fatta att du har rätt. Många säger samma saker. Det som tog bäst var beskedet att jag skulle räkna med att läkarna inte skulle bry sig om mina krämpor. Oavsett av vad slag de månde vara.

  Lottens knän (åter On Topic!) kan ju inte ha något med rökning att göra. Men ändå har hon inte den höga prioritet man kunde vänta sig. Jag tror att många har det likadant. Vart har resurserna tagit vägen? Är det alla administratörer som förbrukar dem? Eller all administration? Alla försiktighetsprinciper? All feghet och önskan att ha ryggen fri till varje pris?

 100. I slutet av augusti kommer man att ta ett sista(?) födelsemärke som en följd av det som visade sig vara Malignt melanom ett år tidigare. Den expertfotografering av misstänkta fläckar som gjordes i vintras följdes inte upp: Besparingar hade slagit, så hudläkaren satt där med sitt förstoringsglas igen.

  Provsvaret kommer att ta minst fem veckor. Besparingar har slagit.

  Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i Stockholms läns landsting tror jag skulle förstå mig om hon fick veta att hon inte längre har min röst.

 101. SG och LarsW, hur länge ska någon tro på att vi både kan få några tusenlappar mer i plånboken OCH en välfungerande vård/omsorg/skola/dagis/försvar/järnväg. Men visst, ett jobbskatteavdrag (förskräckligt fult ord!) till så kan vi väl dra lott om vad som ska läggas ner den här gången.

 102. och

  Sverige har blivit någon sorts banan- (eller äpple-, men det är ju synd på äpplena) monarki. Tågen går inte, vården funkar inte, det är mögel i skolorna, och detta säkert pga att alla bara nämen ska jag och jag orkar inte och huvesaken är väl att man försöker och allt blir bra om det bara skärs ner mer och man ska bara bry sig om sig själv och ha svart granitdiskbänk och långt platt hår. (Skrev först granitfiskbänk.) Granitfiskbänkarna (fasen, jag gjorde det igen!) – sorry, counter tops – har mycket på sitt samvete, sanna mina ord! (Vispar med pekfingret i luften.)

 103. Dieva

  Annika, jag dricker i stort sett bara single malts, gärna av den rökiga varianten. Du har rätt i att det går att ha lite halvljummet vatten i, men det blir en annan dryck och jag har inte lyckats vänja mig.

  Lotten, vilken strålande idé! Om det blir augusti får jag för min del hoppas att det inte krockar med allt annat som redan är inbokat.

 104. Tusen-Boel

  Ursäkta, semester, långt mellan uppkopplingarna…
  Hade värk som tusan i knät hela våren, tills jag började ana att det handlade om en överambitiös sjukgymnast. Taggade ner på de värsta övningarna och blev genast bättre. En lunginflammation med några veckors total orkeslöshet gjorde till sist knät hyfsat funktionsdugligt. Alltså är det lagoma gymnastiska rörelser, idogt cyklande och ett par veckors vila som gjort susen (lunginflammationen kan man hoppa över)! Hoppar – hyfsat, springer – sådär, trippar på tå – absolut, huka – går bra, värre att komma upp… Men mina knäbesvär verkar ytterst diminutiva jämfört med dina. God bättring!

 105. Tusen-Boel

  PS/ Har bara mött fantastisk respons på mina knäproblem. De ställde sig på rad och gjorde nästan honnör – husläkaren fixade såväl sjukgymnast som röntgen både av vanlig sort och magnetkameravariant, remissade mig sedan till ortoped (som visade sig vara tidigare huvudläkare för alpina landslaget = rätt bra på knän), vilken sedan opererade galant. Kan det bero på min lokalisering i huvudstaden..?

 106. PRISA GUDARNA! Magnetröntgenremissen är funnen och framme på sjukhuset och det är bara två månaders kö!

  Nu slipper jag skaffa mig en lunginflammation och flytta till huvudstaden!

 107. Är det alldeles, alldeles lämpligt att kalla detta upphittande för ett steg i rätt riktning? Lite bra i alla fall.

 108. Ninja-Malin

  Jag har semester i augusti så jag kommer gärna på båsträff. Tältar inte, men sover gott bak i bilen. Schussar gärna andra från andra platser i Mälardalen.

 109. N: Jag är besviken på Alliansen. Att de skulle sätta besparingar före behov fanns inte på min karta. Enveckasförsvaret och en uppenbarligen av den Politiskt Lydiga  försvarsministern teflonpiskad ÖB gör inte heller saken bättre.

 110. Örjan

  Ett komma eller en punkt gör skillnad eller hur?
  ”Fascinerande lätt blomsmak på såsen.” (enligt ovan)
  jämfört med
  Fascinerande, lätt blomsmak på såsen.
  och
  Fascinerande. Lätt blomsmak på såsen.

  Jag ville berätta. ”Jag var fascinerad av den lätta blomsmaken i såsen”.
  Tror nu att alt 2 vore bäst.
  Språkpolisens kommentar?

 111. Örjan

  och: Notera Bakeriet Dinkelpepparkakor.
  Bageriet ligger i Eskilstunas utkant. Hoppas du hört talas om staden tidigare.

 112. […] när jag ska föreläsa måste jag för att stå ut ha ett stort, värmande knäskydd på det ondaste av knän och det innebär i sin tur att jag klädd i jeans ser ut som en orm som har svalt en ko. Klädd i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.