Hoppa till innehåll

Klurigheter

Ni som inte läser kommentarerna i kommentatorsbåset ska veta att det är lika stökigt där som i min källare. Ingen håller sig till ämnet, ingen verkar vara ute i solen för att bränna näsan och alla har hela tiden något nytt att berätta.

Jag är fascinerad och imponerad, men tänkte ändå se om det så trevligt spretiga båset skulle kunna hjälpas åt med att hitta några klurigheter som man kan roa sig med. Jag har nämligen en plan. När jag blir 90 år ska jag sitta och vara jätteintressant med massa spännande gåtor som jag drar till med när mina barnbarnsbarn kommer och vill att jag ska läsa en bok och jag ju inte längre hör vad de säger eftersom jag är döv eller bara såpass dement att jag faktiskt inte förstår vad de säger.

Ser ni nu framför mig hur jag år 2054 sitter i en gungstol? Håret ser ut som svinto, händerna som halloween-handskar och mina jeans har verkligen sett bättre dagar. Men jag har köpt nya tänder och kan tala riktigt bra. Jag säger till mitt lilla barnbarnsbarn (som kanske bara bad om hjälp med att knyta skorna):

– Lyssna nu noga. Johans mamma har tre barn. Det äldsta heter Helsing. Mellanbarnet heter Göte. Men vad heter det tredje? Sätt dig nu i mitt knä och fundera! Å hopp!

Sedan kommer kanske min dotter … vi kan kalla henne Sextioåringen. Hon kanske säger att hon måste ha hjälp med att hitta den fjortonde upplagan av SAOL, den som kom ut 2015, för att alla i köket grälar om stavningen av jos. Då svarar jag med plirande ög… nej. Jag kommer aldrig att kunna plira. Nej, jag svarar då med mina koögon fästa på henne:

– Tänk dig att du springer N.Y. Marathon. Det går bra, och du tar dig framåt i fältet. När du passerar den som ligger tvåa, är du nöjd. Vilken plats ligger du på?

Sextioåringen kommer förmodligen att rycka på axlarna och minnas när hon senast (på riktigt) vann ett maraton och sedan återvända till köket.

Fritt blås i båset!

Gungstol av den vige Verner Panton.

Share
Publicerat iBloggen

124 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Jag har faktiskt en liten klurighet på lager.
  Möjligen har jag nämnt den förut.

  I en avlägsen by någonstans i världen så hade de en lokal lag
  om att ingen fick raka sig själva, utan de var tvungna att gå till
  byns barberare. Saken är dock den att denna by endast hade en
  barberare så frågan är hur denna barberare löste rakningsproblemet?

  De hade heller inga möjligheter att besöka en annan by.

 2. PK

  – Bagarens son är 173cm lång och väger 86kg, gillar pepparkakor och talar bra franska. Vilken skostorlek har han?
  – Ingen aning.
  – 43
  – Hur vet du det?
  – Åh, jag känner honom.

 3. Mormorsmor Lotten hade en i kommentatorsbåset, som brukade säga, att hon hade en gång sett en person i levande livet, som bars till dopet av en kvinna, som hade varit förlovad med Napoleon. Vem var det och hur kunde Lotten ha så gamla bekanta?

 4. Christer

  Snart 10-åringens nya favorit:
  En varm dag gick två fäder och två söner för att köpa glass. Det köpte tre glassar, så att alla fick var sin. Hur gick det ihop?

 5. Ninja-Malin

  Nämn tre av de köttätande växter som vid mässan i Hannover slukade den då ditresta gosskören med hull och hår?

 6. Just nu kommer jag bara på en sidofråga: Hur definierar man en stol? Jag menar möbeln på bilden som rimligen heter gungstol, men kan en stol verkligen sakna ben?

 7. Ökenråttan

  Ser du hur trotsåldriga vi är, Lotten? När du ber oss att skriva om nåt specifikt, då blir vi VÄLDIGT tystlåtna plötsligt. Men skriver du ett inlägg om ämne A. då kommer vi loss med ämnena B.,C. och D.; ingen hejd på oss då inte.

 8. Agneta uti Lund

  Jag skrev några klurigheter som vi körde i min barndom. men uppenbart har jag missat att submitta dem. Submit motsvaras av vilket vettigt svenskt ord? Kanske inte en klurighet, men just nu står det still här.

  I barndomen roade vi oss med frågor om likheter mellan olikheter. Minns just nu dessa:

  Vad är det för likhet mellan en trädgårdsmästare och en baby?
  Vad är det för likhet mellan en husmor och en expedit?
  Vad är det för likhet mellan ett ägg och en nöt?

 9. Nä, jag ser inget — för jag är (än en gång) inte här! Fast nu ser jag Agnetas i Lund benlösa stol med ben! Ha!

  Men vänta. Nu ju. Jag. Här. I flera sekunder. Oj, nej, nu försvann jag igeeeeeen! (Hör ni ekot?)

 10. Benstol! Fantastiskt, Agneta!

  Jag skulle säga om gungstolar att de vanliga har ju ben oppanpå medarna. Och till och med den formpressade ben-stolen har ju två yttersidor fram vilka i praktiken motsvarar de två frambenen på en stol (ungefär som en stol vars underrede är en kub, där dock de fyra ytterhörnen s.a.s motsvarar benen … jag har ingen aaaning om ifall någon fattar vad jag menar).

  Lotten …-en … -en! Var är du … du … du? Är det taskig mottagning av etervågorna nu igen … -en … -en?

 11. Agneta uti Lund

  Fru Decibel: Även jag har ”träffat” eller snarare sett och vinkat till ovannämnda dopbarn. Året var 1949. Dopbarnet befann sig då på en balkong på sitt sommarnöje.

 12. Agneta uti Lund

  Barberaren skulle också ha kunnat varit en man som saknade skäggväxt. Sådant händer väl?

 13. Förresten, redan nu är det väl få barn som har någon aning om vad man kan göra med ett rakt rör av lämplig dimension, och ärtor. Det är ingen klurighet i sig, men något att sysselsätta ungarna med, och då är det bra att veta att det finns ett världsmästerskap.

  (Detta meddelande kommer er till del genom er reguljära ”detta är också en sport”-reporter.)

 14. ”De hade heller inga möjligheter att besöka en annan by”

  Men så hårt hållna att de inte kunde besöka en annan by och bli rakade var de väl ändå inte?

  Man kan undra över den lokala lagen som förbjöd dem att raka sig själva. Var det möjligen så att de var farliga för andra och sig själva om de fick ett vasst verktyg i händerna? Kanske rent av suicidala?

 15. ** Kommer ihåg att det finns gott om Who-vians här, skrattar fånigt åt ett jättelöjligt majsfält där de har gjort en dalek-formad labyrint, och reporterskämten är på nivån maize-maze … **

 16. Pea-shooting. Plaströr. Vilken lyx! Vi använde björnlokans stjälk.
  Jag har senare förstått att de utslag vi fick kring munnen inte var nötningsskador, som vi trodde, utan saften hos björnlokan som inte var så nyttig. Men va fan. Vi var utsatta för många potentiella risker och denna var nog en av de mindre.

 17. Agneta uti Lund

  I staden hade vi rör, dock inte av plast utan förmodligen bleckrör och ärtorna var av den vanliga sorten som det gjordes ärtsoppa på. Det hände att vi fick bannor då vi nallat ärtburken i skafferiet för hårt. På landet sysslade vi inte alls med ärtor. De som fanns där höll på att odlas och kanske hände det att vi fick bannor för att vi skattat ärtlandet för hårt. Dock inte för att skjuta utan för att njutningsfullt äta. När vi inte badade, metade från bryggan eller lekte kung och rike, häxan i trädet eller beordrades att luka trädgårdsland eller kratta gårdsplanen hände det att vi kastade smörgås eller tävlade i att spotta längst. En sommar lekte vi röda och vita rosen och den grej som gömdes och som striderna och listigheterna stod kring var en tom trådrulle, som vi målat i silverfärg och virat lite äkta rosa grännapolkagrispapper om midjan på. Pappret hölls på plats med en äkta silvertråd som vi fått av maskinisten på ett litet kraftverk några kilometer bort. En klenod!

 18. CN.
  Googla catenaria.

  Silvertråden var troligen en säkringstråd. Det är en gammal myt att de består av silver. Inte riktigt sant numera. Kanske var det förr. Och då snackar vi före WWII.

  Ryktet att det var silver i säkringarna ledde till omfattande stölder av säkringar. De knackades sönder och ”silvret” försökte man sedan sälja till metallvaruhandlare. Gick inte så värst eftersom alla kände till det rätta förhållandet.

 19. Agneta uti Lund

  Tråden vi fått var ganska tjock – och det är mycket möjligt att vi själva trodde det var silver. Det här tilldrog sig i slutet av fyrtio- och början av femtiotalet.

 20. Örjan

  Kan SG hjälpa till att återuppbygga kraftverket? Förutsatt att vattenflödet fortfarande finns tillgängligt.

 21. Örjan

  Min tanke-att återbygga gamla nedlagda vattenkraftverk, jämfört med att bygga vindmöllor.
  Borde inte återskapandet kunna ge bättre avkastning på investeringen?

 22. Det renoveras en hel del vattenkraftverk i landet. En kompis har satt fart på tre egna stationer och hjälpt några andra med allt från grävning/gjutning till installation av turbiner/generatorer och automation. En alldeles extra fin station visas här.

  Anders och Inger visar gärna och eftersom de båda är ivriga whiskysamlare (med generös syn på ditt och mitt) så rekommenderas ett besök.

  Jag tror att Anders hjälpte till med Whisky Opus för något år sedan.

 23. Jag skulle leta efter något helt annat, men fann en fantastisk text, fantastiskt bildsatt, som jag tycker illustrerar hur det är här på bygden i vår starka tendens till radioskugga, när vädret gör att varken radio, teve, mobiltelefon eller mobilt internet riktigt vill sig. Hans Alfredson om hur Sverige får en andra tevekanal. (Annars kan ni gå hem och titta på en tomat, det blir billigare.)

 24. Niklas fågelfosterförälder — hur går det med tornseglarungen? (Jösses vad det ordet inte ser klokt ut.)

 25. Vidare: allting går alltid ihop sig! Jag hittade just nu en hel artikel där flera bra klurigheter (av mer eller mindre nördig typ) finns*. Kolla här.

  * Till exempel: En romare kommer in på en bar, håller upp två fingrar och säger ”fem öl, tack”.

 26. och

  Tack, Annika! NU har vi äntligen förklaringen till att tågen går sämre och skogarna huggs ner och spårvagnarna är borta och folk är ute och skjuter älgar och inte får ha pengar utan måste ha kort och har svarta granitcountertopar hemma! Det är för att inte störa TV-, dator- och mobiltrafiken!

 27. Annika 19:37 — Jag är inte särskilt långt borta och mina internetvågor är relativt stabila, men jag håller på med sånt därnt vahattere … IRL-pysslerier som innebär att man inte skriver på tangentbord utan kommunicerar med vahattere … röst, gester och ögonrörelser. Mycket ovanligt. Ingen i sällskapet lever genom sina telefoner; de är liksom fokuserade på den fysiska världen.

  Mycket underligt. Mycket trevligt. Mycket spirituellt!

 28. Örjan

  Tackade tydligen SG utan att kolla länk.
  Men, ämne inom hans specialistområde. Tror/hoppas han återkommer.

 29. Suttit på skolbänken hela natten. Undrar om det här fungerar?

  Se sidan 5

  Ja, det handlar alltså om det där kraftverket. Den länken jag försökte med var försiktigtvis skyddad så att ingen utom jag kunde läsa. Inte så smart.

 30. När jag ändå är uppe och läser så var ju det där med romarn rätt så imponerande. Men inte så smart. Inte ens jag beställer fem öl – då blir de sista ölen väldigt avslagna.
  Det är därför det inte är så bra att beställa en stor Stein (fast de är av glas) på Hofbräuhaus. De rymmer en liter och blir alldeles onjutbara innan man fått i sig hälften.
  Man kunde tro att Winston Churhill var stor öldrickare, så ofta som han satte två fingrar i vädret på ett sätt som kunde tolkas som fem. Åtminstone om man är gammal romare.

 31. AndersGM

  Det finns 10 sorters människor: de som förstår binära tal och de som inte förstår binära tal.

 32. Jag undrar hur obegripligt detta är för icke binärkunniga? Alldeles? Eller bara lite? Egentligen är det ett ganska fult sätt att uttrycka sig på. Om basen utelämnas förutsätts tio.

 33. Örjan
  Det är inte omöjligt att vi gör om Vänern runt, men denna gång Mälaren runt. I så fall skulle en sakkunnig guidning i Jäders kyrka vara välkommen. Har du tid idag framåt eftermiddagen?

 34. Christer

  Har vi tagit den här tidigare?
  Varför blandar mattenördar ihop jul och Halloween?
  För att 31 okt = 25 dec.

 35. Annika, tornseglarungen äter och skiter och växer. Precis som den ska. Vingarna börjar se ut som vingar och det är små fjädrar och inte dun på kroppen. Jag ska försöka ta någon bild och lägga ut de närmaste dagarna.
  Fia är väldigt intresserad och skulle nog gärna undersöka det där lilla byltet som jag håller på med närmare men det får hon ju inte.

 36. Ja, bilder på tornseglarungen vill jag se! Har den något alias — dvs., kallar ni den för någonting eller är den bara ”fågelungen”, ”pippin” och sånt?

 37. Det blir mest att vi kallar den för lillpluttan till skillnad från våra andra pluton, Fia och Matilda (skäggagam). Idag har det varit för rörigt men det kommer bilder.

 38. och

  Niklas: Hur gör du för att inte Lillpluttan ska präglas på dig? Visar du henne bilder på tornseglare? Annars är ju risken att hon ger sig ut i världen och letar efter en Niklas att bli kär i. 🙁

 39. och, jag har inte funderat på det faktiskt. Jag matar ju med händerna så jag tror inte den blir så präglad på mig. Möjligen kommer den leta efter blandfärs när den blir stor.

 40. @SG. Fel. Det där har inget med präster att göra (eller jo, kanske kan man ana svaret där); det där har mer med min tid som misslyckad differentialekvationsstudent att göra.

  @Niklas. Jo jag hade just funderingar på vad Fia tycker om denna där.

  @Lotten. Häromdagen var det en Gustav Bergman som hade orienterat nästan världsbäst sa de på radio. Är det nån ur klanen?

 41. Örjan

  Hälsningar från SG och Hyttfogden. De har idag besökt min hemsocken Jäder,och vi fick bästa visning av den ståtliga kyrkan av kyrkvärden Charlotte Mörner (på Fiholm). Tillika på övertid!

  Intresserad av musik på, och visning av Fiholm? Axel Oxenstiernas tidigare hem.
  Evenemangstips
  http://www.fiholm.se/evenemang/index.cfm

 42. Tack för väl arrangerad visning, Örjan. Charlotte och Örjan gör den där visningen mycket bra. Rekommenderas!

  Jodå CN. Kraften från ovan kommer via catenarian, aka kedjelinjen, som pantografen kontaktar.

 43. Örjan

  CH: Charlott var experten och visningsansvarig. Fascinerad av hennes otroliga detaljkunskaper.
  Kunde dock infoga om hur jag som barn förskräcktes av alla begravningvapnen som hänger på kyrkans väggar.

  Hennes övertid- vår tur. Känner henne sedan tidigare. Fått leverera mat till hennes döttrars bröllop.

 44. hyttfogden

  Decibel !- Det måste väl ha varit fru Désirée B som bar på blivande V-Gurra? Damen var dock ganska gammal och dog två år senare.

 45. Cecilia N: Nej, tyvärr ingen ur klanen. Men eftersom DDM:s bror har samma namn, skulle det inte förvåna mig om han klippte ut en eller annan rubrik från sportsidorna.

 46. Ha! Det var nerlusat med legendarer på Öland i kväll. Flera av dem har jag dessutom haft att göra med [Skryt].

 47. Örjan

  Fru Decibel igår 11.34:
  Drottning Desideria (Napoleons gamla fjälla) dog 1860. Vem skulle hon ha kunnit bära fram till dop på 1850-talet?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Drottning_Desideria
  Antager hyttfogden har rätt med sin tidigare kommentar 20.34
  Jag och hyttfogden träffats idag. Imponerad av hennes historiska kunskaper.
  OK, Skogsgurra har bra kunskaper, men hyttfogden!!!

 48. och

  ”Gustaf V (fullständigt namn Oscar Gustaf Adolf), född 16 juni 1858 på
  Drottningholms slott i Ekerö, Stockholms län, död 29 oktober 1950 på
  Drottningholms slott” måste det ha varit.

  Jag minns när han dog – det låg granris på Slottsbacken…

 49. Agneta uti Lund

  Jag var nog först, men uttryckte mig nog väl inlindat igår.
  Se ovan: juli 13, 2013 kl. 19:41
  Dopbarnet som jag såg på Tullgarn 1949 var alltså Gustaf V – året innan han dog.

 50. Inte lite väl inlindat — perfekt inlindat! Taget ur sitt sammanhang är förresten den här meningen underbart förvirrande: ”Dopbarnet som jag såg på Tullgarn 1949 var alltså Gustaf V – året innan han dog.”

 51. och
  ”…minns när han dog – det låg granris på Slottsbacken…”

  Och då associerar den semesterlediga hjärnan vilt. Exempelvis till ”När kommer älgen?”

  Kanske granriset låg kvar från någon sådan övning?

  Jag minns också när han dog. Då fick vi en dag ledigt från skolan. Det stärkte den rojalistiska andan och är troligen anledningen till att vi numera alldeles anakronistiskt är med i Beridna högvaktens supporterskara.

 52. AndersG

  Verkar lite utebbat här, men OT (On Topic) igen.
  Min favorit förutom de tio människotyperna är;
  Vilka är det mest synd om i skogen?

 53. och

  Såvida det inte bara betyder: Det finns tio sorters människor, men det har inte ett smack med binära tal att göra?

 54. AndersG

  Yepp. Visst var det kul? Även om det var en tvist från ordleken ”myrstackarna”.

  och, ett försök. Men bara för detta forum om ni ursäktar att jag räknar på fingrarna.
  Vi brukar uttrycka tal mha det decimala talsystemet. Dvs med basen tio. Därför kan vi ha 9 (lösa) ental innan vi kommer upp i ett tio-tal. Sista siffran anger antal en-tal. 5 = ena handens fingrar. Den näst sista siffran anger antal tio-tal. Tolv, en 1:a med en 2:a efter säger alltså ett tio-tal och dessutom två ytterligare ental. Två händers alla fingrar och dessutom två tår.

  I det binara talsystemet är basen istället två. Då kan det det finnas endast ett ental innan vi kommer upp i ett två-tal. Så fort vi har två stycken myrstackare uttrycks det istället som 10. Dvs ett två-tal (som var basen) och noll ytterligare ental.

  Decimalt Binärt
  0 0
  1 1
  2 10
  3 11
  4 100
  5 101


  10 sorters människor (binärt) är alltså endast
  2 sorters människor (decimalt).

 55. OK, och

  Vi har ett talsystem med basen tio. I alla talsystem med vettig uppbyggnad anges talet med basen upphöjt till noll med siffran längst till höger. Nästa siffra anger basen upphöjt till 1, dvs basen självt.

  27 dec betyder alltså 2*10 + 7*1 = 27

  Om basen är 2, dvs binärt system så har vi bara två möjliga siffror – 0 och 1. 10 bin betyder alltså 1*2 + 0*1 = 2 bin.

  Och då är det ju jätteskojigt att säga att det finns 10 bin sorters människor eller 2 dec – de som fattar (för att de har hört det förut) och de som inte fattar (för att det är ganska taskigt att utelämna basen).

  31 okt blir, med samma resonemang, 3*8 (oktal innebär att basen är åtta) + 1*1 = 25 dec. Och då är det ju närmast genialt att komma på att 31 oct = 25 dec så att Halloween och juldagen sammanfaller.

  Hoffe damit gedient zu haben.

 56. Om basen är 2, dvs binärt system så har vi bara två möjliga siffror – 0 och 1. 10 bin betyder alltså 1*2 + 0*1 = 2 bin ska vara: Om basen är 2, dvs binärt system så har vi bara två möjliga siffror – 0 och 1. 10 bin betyder alltså 1*2 + 0*1 = 2 dec.

 57. Till latinarnas uppbyggelse kan nämnas att det där med talsystem utgör basen (sic) för en hel del skämt bland tekniker. Jag skulle vilja påstå att de är vår motsvarighet till ”pix pons ibi, conjux tibi!” Som ju är rena grekiskan (osic!) för en tekniker.

 58. AndersG

  Nu hänger i alla fall inte jag med längre. Tror det gick en propp. Får nog anlita stugvakten.

 59. Mattias

  En sista gåta kanske, som kan passa Lottens barnbarnsbarn. Lite kul om barnet inte är så stort och den läses med riktigt spöklik röst:

  – På dagen fylld av kött och blod, på natten står och gapar.

  En jättegammal gåta som går från generation till generation i vår släkt.

 60. och

  Nu hajar jag, tack snälla ni för att ni förklarade! 🙂 Det var ju kul!

  Jag fattar inte varför man ska uttrycka två myrstackar med 10, dvs att basen kan vara 2 gick in men inte varför man kan skriva 10 där – men principen för skojet fattar jag.

  Och nu grunnar jag på hur de arma romarna klarade sig med sina I,V,C osv men inga nollor? Denna fina arabiska uppfinning, om jag minns rätt? Liksom de siffror (sifr) vi använder nu.

 61. Mattias
  Jag tänkte först att ”fylld med blod och kött” kanske gäller på natten också. Och då vet jag en person som det där med ”om natten står och gapar” passar bra in på. Men sedan kom jag ihåg nånting ur Folkskolans läsebok. Osäker vilket band.

  På tal om den boken så fanns det en kusin till ”Går och går…” och den handlade om ”Lapp på lapp men ingen söm”. Det handlar inte som samiska orgier. Kan jag försäkra.

 62. och

  En sko! Inte dumt. De där klurigheterna från fordom måste vi ju bevara som skatter till kommande släkten.

  Och nu har jag förstås glömt vad lapp på lapp var. Ska jag någonsin komma härifrån idag? Säg snabbt, SG!

 63. och

  NU trillade polletten ner. (Obegripligt för människor som aldrig haft en gasmätare som skulle matas med polletter.) Nämen – sallad? Använde folk isbergssallad när det där gamla skämtet skapades ngn gång på järnåldern? Jag tänkte mer along the lines of lök. Men det är ju samma princip.

 64. Var nog egentligen kålhuvud. Lök består mera av koncentriska skal. Som forna tiders universum. Med sfärernas harmoni.

  Kålhuvuden byggs upp av lappar. Se kållapp i Wikipedia! 🙂

 65. (kållapp = en tilläggstjänst i mobilen som tillhandahåller Göteborgsvitsar. Via betydelseglidning: en mental tendens att bygga dåliga ordvitsar.)

 66. Det finns en annan tilläggstjänst som gör att man sakta vänjer sig (adapteras) vid kållappsvitsarna. I brist på bättre kallas den Adapp.

 67. *stor majlis*

  Kålla, jag är sfärisk, harmonisk och ada-pterad till verkligheten.

  *och hungrig, vilket antagligen bidrar. Bed-rar.*

 68. Ninja-Malin

  Rund som ett ägg, räcker runt en kyrkevägg?

  På morgonen fyrben, om dagen tvåben, om aftonen treben?

  Vad är det för likhet mellan en fiskare och ett spädbarn?

  Ehuru Lottens bbb troligare kommer prata anglesiska och då kan följande passa:
  Why didn’t the skeleton go to the dance?

 69. Ja, barnen här i huset pratar också anglesiska. Upprörande!

  – Jag hade bara en pizzabit igår.
  – Åt, unge man! ÅT!
  – Åkej …
  – Vänta. EN pizzabit? Hur mår du, har du feber?

 70. och

  NM: Ettan har jag glömt svaret på. Tvåan: Människans olika åldrar – kryper på alla fyra i början, går på två ben som vuxen, går med käpp på ålderdomen. Trean: Båda får napp. Trean: Icke en susning.

 71. och

  Lotten – säger verkligen ett nutida barn ”jag hade en bit pizza” i st f ”jag åt en bit pizza”??? Hjälp!

  (Och så förkortar de ord och fraser hela tiden, de skriver wtf och istf hela tiden, hemskt är vad det är!)

 72. Ninja-Malin

  Garnnystan. Förstås!
  Grapefrukt visste de nog inte var det var på den tiden de sprang runt kyrkorna och mätte, den kom inte på allvar förrän på 60-talet och då var sekulariseringen redan i full gång. Samt fanns det nylonstrumpor.

  Fyran: Because he had nobody to go with. Of course….

 73. Den där om fyra, två och tre ben är väl sfinxens gåta — eller har jag lärt mig den av Kalle Anka? (Observera att det andra inte utesluter det ena; det var Kalle Anka som först lärde mig vad Honduras var, och det är inte det enda kunskapsfrö jag inhämtat där.)

 74. (Jag har verkligen, verkligen simpel humor, jag som tycker det är roligt att Örjans länk går till ”kottguiden”. Mitt inre landskap är just nu fullt av tallar, granar, alar, lärkträd …)

 75. Örjan

  För att inte tala om lindar (lindblommor tidigare ämne).
  Nu har jag lärt mig var jag hittar detta träd i min trakt. Även sådana som inte är superhöga. (Ba.a i allén till Oxentiernas Fiholm)

 76. Agneta uti Lund

  Jag passerar dagligen en kort (åtta träd) lindallé på väg till affären. Men jag avstår från att skatta dem på blommor eftersom min totala brist på luktsinne gör att jag inte alls kan tillgodogöra mig något av lindblommor tillagat. Men jag stannar till då jag passerar och tittar upp på den rikliga blomningen, låter ögat njuta och så nynnar jag på:

  »Mig finner ingen,
  ingen jag finner.
  Alm, hägg och hassel blomstra för vind –
  Jag ler åt alla,
  alla åt mig le.
  Alm, hägg och hassel, lönn, sälg och lind
  blomstra för vind,
  buga för vind –
  ett vet jag bättre än klänga och springa,
  det är att sjunga här under lind.«

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.