Hoppa till innehåll

Att förstå dåtiden genom dels fakta, dels manipulation

Ibland får jag höra att jag borde tänka mer på framtiden än på dådito.

– Okej, nu tänker jag på framtiden allt vad jag kan. *gnissel*
– Och vad finner du?
– Kläder av folie och gasmasker på alla.
– Jamen, nämen nu skojar du allt, Lotten.
– Ja.

Carl Larssons memoarer i modern språkdräkt, om ni minns!
Carl Larssons memoarer i modern språkdräkt, om ni minnsKÖP DEN!

För jag blir så vansinnigt mycket mer tillfredsställd av att älta vårhattar, fältslag, pestsmitta och statysnoppar. Idag var jag med kommentatöserna Ami och Ökenråttan och kollade på Nationalmuseets Carl Larsson-utställning i Konstakademiens lokaler eftersom vi ju numera är Carl Larsson-experter och stolt kan peka finger åt experters faktafel och andras tabbar.

(Om det är lika kul när andra hittar våra korrfel och tangensnubblingar? Nääähääe, inte ett dugg roligt. Men än så länge har vi bara hittat ett enda: två ord utan mellanslag. Särskrivning in reverse.)

Ingenstans står det att finna i källorna att barnet var en flicka eller dödsorsaken. Verkligen ingenstans. Men här står det plötsligt!
Ingenstans står det att finna i källorna att barnet var en flicka eller dödsorsaken. Verkligen ingenstans. Men här står det plötsligt! Och ingen kan ange källa!

Apropå källa, så finns det på Lilla Hyttnäs en redskapsbod som ser ut som ett runt lusthus. (Lilla Hyttnäs är alltså Carl och Karin Larssons ägor. Sundborn är tätorten.)

Till vänster Carl Larssons tavla "Trädgårds-Erik" från 1912. Till höger Ami och Pontus Bergöö i maj 2013.
Till vänster Carl Larssons tavla ”Trädgårds-Erik” från 1912. Till höger Ami och Pontus Bergöö i maj 2013.

Om detta runda, lustiga hus, står det så här på utställningen som vi besökte:

Men här står det att redskapsboden var en brunn!
Men här står det att redskapsboden var en brunn!

Jag går direkt till sanningssägare Pontus Bergöö, för att kolla fakta. Hallå! Var det en brunn?

”Det var meningen att det skulle bli en brunn, men vattnet var otjänligt eftersom det låg en gödselstack i närheten. Så det fick bli en redskapsbod istället.”

Där ser man. Det var ingen brunn!

Förutom Carl Larssons tavlor, fanns det på utställningen Zorns och flertalet andras verk med kvinnor i sekelskiftesklänning och män i pincené samt massa nakna statyer. Min utsikt under lunchen var för övrigt denna:

Pitt!
Pitt!

Och detta för oss nu till dagens bästa länktips (tack, Niklas!) – fotografen Léo Caillard som samarbetade med photoshopparn AlexisPersani och som klädde på gamla statyer!

– Tjena, grabbar. Den här nya styrketräningen med en pinne är tuff.
– Tjena, grabbar. Den här nya styrketräningen med en pinne är tuff.
– Men förbaskat vad det är svårt att klippa tånaglarna när man inte når ända ner.
– Men förbaskat vad det är svårt att klippa tånaglarna när man inte når ända ner.
– Jag har köpt en antik handspegel på auktion, älskling!
– Jag har köpt en antik handspegel på auktion, älskling!
– Simultanförmåga is a bitch. Sitt still, nu tappade jag ju allt som låg i fruktskålen!
– Simultanförmåga is a bitch. Sitt still, nu tappade jag ju allt som låg i fruktskålen!
Share
Publicerat iBloggen

39 kommentarer

 1. och

  Det är ju en tamburin!

  Lustigt organ det där. Kan man liksom någonsin glömma bort det när det sitter så där centralt placerat?
  Eller blir det ”Nu läser jag en bok och byter ställning – hoppsan, p*tt!”
  ”Tänk att det blir regn imorgon igen. säger de på TV, jag sträcker på mig lite – pi*tt!”
  ”Tror jag ska gå ut i köket och koka kaffe – p*tt – undrar om det finns någon sockerkaka kvar?”

 2. Åh så snyggt.

  ** men vad i … Förlåt, jag blev alldeles distraherad. Det är en ungkatt här utanför fönstret som mobbas av en skata så att den just var på vippen att trilla i dammen; den doppade halva sig! Oj vad den ruskar på sig. **

 3. PK

  Ska man inte ha stor bokstav efter punkt? Eller är det någon slags specialpunkt som bara språknördar känner till som det inte behövs stor bokstav efter.

 4. Varför bär hon frukt i tamburinen?

  Han med pinnen, om man bortser från att han hade rätt bra med muskler, så tyckte jag att han är lik min son. Coolt.

 5. Pontus

  En förmildrande omständighet, för brunnsmisstaget alltså, är att byggnaden heter vishetens brunn. Fantastiska photoshopbilder! Tack okusin Niklas.

 6. Nu vill jag se ALLA statyer med kläder!
  Och alla 1600-tals målningar av män med puffbyxor och högklackat, nakna. Männen alltså. Och kvinnorna med getingmidja och inga halsar. Hur såg dom ut egentligen?

 7. Pysseliten, inte från 1600-talet men från 1500-talet kan man se en karl (vänta lite, vänta lite … leta leta … ja, hittade) som var klädtokig och lät sig avbildas i sina kläder, och dessutom för jämförelsens skull lät sig avbildas naken: här! Jättelång artikel (och jätteintressant) men om du inte orkar läsa hittar du ändå nakenbilden högt upp på sidan. Den är så intressant för att den inte alls är smickrande!

 8. Även jag läste hela alltet: dräkthistoria tilltalar mig verkligen.

  Men varför var skjortan så vid gjord på så mycket tyg? För att den skulle fylla ut klädesplagget som skulle ovanpå? Intressant.

 9. Ökenråttan

  Lille Maken var också me’.
  ”mitt lilla landtbruk”, om man skriver ”Spadarfvet”, påpekar jag som varit ute och rumlat ända till nu! Petig in i det sista. Gonatt!

 10. Har just kollat igenom BBCs dokumentärserie ”Africa”.
  Rekommenderas varmt. Jag hittade två delar på YT.
  Se bara till så att det är versionen med David Attenborugh.
  Forest Whitakers version är inte alls lika bra.

  Finns även att köpa direkt ifrån BBC.

  Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=L-6foP3zA-Y
  Del 2:
  Del 3:
  Del 4: 7arbbLSHZN8
  Del 5:
  Del 6:

  För del 4, kopiera texten och ersätt det som står
  efter ”=” på del 1.

 11. Ökenråttan

  Klassisk kontrapost + jeans och tischa – klockrent! (Hur var det nu; fick man säja så – klockrent?)

 12. Jag läser i Lüger, Allmänt Tekniskt Lexikon från 1884. Bearbetat och översatt i privat regi och ännu ej utgett:

  ”Klockrent [Glockenrein] används för att beteckna ljud med viss, men begränsad, andel harmoniska övertoner och därmed synnerligen njutbart för det mänskliga örat. Huruvida djuriska öron uppfattar ett K~ ljud på samma sätt är ännu inte fullständigt utrett, men mycket tyder på att så är fallet.

  K~ har i likhet med många andra begrepp undergått en betydelseförskjutning som gör ordets användning problematisk. K~ kan numera likaväl ha betydelsen ”småskitig”, rentav smutsig och härleds från det faktum att armbandsur sällan är rena i hygienisk bemärkelse. Restriktiv användning av K~är därför att rekommendera och utfallet av den inom Sv. Akademien pågående utredningen, som väntas vara slutförd år 2023, kommer att vara helt avgörande för fortsatt användning av K~.

  Tillsvidare anbefalles viss försiktighet.”

 13. LL99, även Lördagsbloggarna avhandlade temat betong med lite olika infallsvinklar för inte så längesedan (börja hos mej eller Karin och klicka vidare till dom andra lördagstemabloggarna.)

 14. Jaha, här var det så tyst så jag tror jag får slänga (ha! slänga!) in lite om hur man har kul med kål. Av detta blev jag så inspirerad att jag har lust att bygga en blida. Fast allra störst nyfikenhet tycker jag nog ändå väcks av den enda meningen som talar om bowling!

 15. Ja, pumpor verkar vanligare i sammanhanget. Särskilt i USA, har jag fått för mig.

  Förresten var det roligt med hunden som uppenbarligen vill apportera pumpan! (Eller möjligen valla den — det är svårt att avgöra ras men det skulle kunna vara en border collie, och sådana tål ju inte när något som finns nära beger sig längre bort, oavsett vad detta något är!)

 16. Ja, här i Eskilstuna är vädret verkligen imponerande. Särskilt med tanke på att regnrisken var 0 % enligt prognoserna.

  Nu ska jag skriva ett nytt blogginlägg; det här börjar ju bli lite slitet.

 17. och

  INGEN har svarat på min modesta undran i början hur det är att vara karl så där i vardagen, inspirerad av Lottens närbild på naturens underverk! Kära nån, nu har jag gjort bort mig, med skammens rodnad på mina kinder förstår jag att jag är snuskigast i hela båset…

  (Eller också slog jag bara spiken på huvet? Inget mer att tillägga, liksom?)

 18. Inget mer att tillägga, tror jag, och!

  (Visste ni förresten att ”huvudet” i talesättet inte är hammarhuvudet utan spikens huvud? Jag trodde liksom tvärt om: att man träffade med hammarhuvudet på spiken.)

 19. Underbara bilder som Niklas hittade!

  *undrar varför jag inte läst bloggen på flera dagar*

  Ert fopollsreferat var helt underbart, trots att jag är måttligt intresserad av fopoll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.