Hoppa till innehåll

Till sängs med Carl Larsson

Buh!
Buh!

CarlLarsson JAG omslag press

I den där boken som jag korrläste kommer bilden här ovan att finnas med i bättre skick. Det handlar alltså om Carl Larssons memoarer i modern språkdräkt och den måste ni köpa – allihop. Den kommer att se ut så här (se till vänster), men det orangefärgade kan man ta av om man vill se bilden bättre.

Men nog om Carl Larsson. Nu ska vi tala om mig. För det är ju jag som sedan igår vandrar runt på de knarrande golven, pillar på finurliga hyllor och känner på mystiska handtag. Jag vet att det är ett museum som jag går omkring i, så jag är försiktig.

Men var lugna. Tioåringen och jag poserade som vore sängen av äggskal och var så stillsamma vi kunde. Inga museiföremål kom till skada vid fotograferingen.
Men var lugna. Tioåringen och jag poserade som vore sängen av äggskal och var så stillsamma vi kunde. Inga museiföremål kom till skada vid fotograferingen.

När det är visningar mellan 10 och 17, måste vi hålla till i köksregionerna, som är stängda för allmänheten. Turisterna vandrar förbi och barnen kunde igår inte låta bli att leka djur i bur.

Vad man inte ser på bilden är turisternas stora förvåning och barnens kvävda gapskratt.
Vad man inte ser på bilden är turisternas stora förvåning och barnens kvävda gapskratt.
Carls och Karins barnbarnsbarn tillagade den traditionella lunchmaten som har ätits i huset sedan snart 150 år: skinka (fast vi tog bacon) på risbädd under stekta ägg.
Carls och Karins barnbarnsbarn tillagade den traditionella lunchmaten som har ätits i huset sedan snart 150 år: skinka (fast vi tog bacon) på risbädd under stekta ägg.
I ateljén hänger denna tavla, som även målades i ateljén.
I ateljén hänger denna tavla, som även målades i ateljén.
Tio- och Trettonåringen kunde inte låta bli …
Tio- och Trettonåringen kunde inte låta bli …

Plötsligt ropades det på hjälp från trädgården. Ett träd lutade farligt nära en gångbro och knakade så att det lät som om när träd håller på att falla i skräckfilmer. Vi beordrades ut för trädfällning och jag var först på plats med hörselskydd och motorsåg.

Tyvärr blev det inte mer än så här eftersom trädet visade sig stå på kommunens mark och var av segt virke och förmodligen inte skulle falla förrän på kontorstid på måndag.
Tyvärr blev det inte mer än så här eftersom trädet visade sig stå på kommunens mark och var av segt virke och förmodligen inte skulle falla förrän på kontorstid på måndag.

Såja. Vistelsen närmar sig sitt slut och lifvet återgår till normala gängor med korrläsning, fiskgjuseri, tågfärder och radioprat. Men det säger jag er; i mitt nästa liv ska jag äga ett sådant hus som Carl och Karin Larsson skapade.

(Åksjukekänsliga tittare varnas. Det är nästan Trier-klass på detta.)

Share
Publicerat iBloggen

64 kommentarer

 1. Det roligaste med rundvandringsfilmen är väl att man ser Ett hem, Ett hem, Ett hem-miljöer och helt plötsligt mitt i allting en vaken datorskärm, den ser ofantligt malplacerad ut!

 2. Och så ser Calle på den första bilden ut som ett spöke. Jag menar, bilden ser ut som ett spiritistfotografi. Ektoplasmiskt som bara den.

 3. I’m too sexy for my … Vänta nu, hur var det? Jo, Right Said Fred hette de.

  (Nej den är inte särskilt bra, och nu börjar tydligen mina synapser avfyras så fullkomligt osorterat att jag kanske ska stänga av den hära maskinen. Batteriet är ändå snart slut.)

 4. och

  Fina bilder, jättekul!
  Tänkte: Oj, Calle har glömt sin laptop i stugan. Och Lotten har längre barn än han hade. Filmen: Man KAAAAN stanna till och stå till här och där 1,5 sek innan man går vidare… Du gjorde det nästan i matsalen!

  Trier, pah. En gubbsjuk knepdoja. Föredrar dig. Om du står still ibland, alltså. Dåra. Rå.

 5. och

  Men hur många rum finns det egentligen där? Calles rum och Karins & flickornas rum, och DDM:s rum och något annat sovrum och vardagsrum och matrum och… Kan du inte svänga ihop en planlösningsteckning, så man kan få se?

 6. Brobilden. Fin syntes av Munch och motorsågsmassakern.
  Den gamla bågsågen som står lutad mot räcket är ju också ett musealt föremål.

 7. Jag är helt övertygad att DDM insåg att Skriet, omplanterat till den idylliska Larsonska miljön, och kompletterad med modern splatter kommer att bli en klassiker. Valet av byggnader i bakgrunden kan vara en slump, men jag tror mera på att Zorn inspirerat. Om DDM dessutom hade förmått båsvärdinnan att uppträda mindre påklädd hade Gopsmor varit omöjligt att tänka bort.

  Men det var kanske lite för kyligt.

 8. Örjan

  Katharine/Piret har återtagit sitt bo. Har även parat sig med Ernie/Madis.

 9. och

  Ja, det har varit stor dramatik hos fiskgjusarna. Ernie/Madis var först kylslagen inför nykomlingen Oksana och verkade vänta på sin gamla maka Piret/Katherine, men sedan föll han till föga och de parade sig hej vilt och fick ett ägg. Katherine höll sig undan ett tag, men så försökte hon med förtvivlans mod återta boet och blev bortjagad av en vildsint Oksana. Madis lade sig inte i. Då.

  Frid och fröjd ett tag med nya familjen, men sedan kom Piret tillbaka, with a vengeance! Oksana blev vettskrämd och började hålla sig undan. Madis, som nu betraktade Piret som en inkräktare, strörtdök ett stort antal gånger och kastade ut henne. Hon gav sig inte. Vilda slagsmål!

  Men Madis’ fiskgjusehanneinstinkter är inställda på att hona i boet = mata och para sig. Det blev ett mellansläge där, där han först gav henne fisk och sedan klippte till henne. Sedan försökte han para sig med henne, och då var hon fortfarande arg och skakade honom av sig. Hon gömde Oksanas (numera troligen döda) ägg under pinnar, Madis tog fram det igen.

  Till sist kunde han inte stå emot. Ett tag stod de bara och såg på varandra, sedan började han både ge henne fisk OCH para sig, utan smockor! Så nu är ordningen återställd, och trägen tycks ha vunnit.

  Och stackars Oksana? Ingen vet. Hon kanske håller sig i närheten. Det här är väl enda gången man önskat att en karl hade byggt TVÅ hem så hon haft någonstans att lägga de ägg som otvivelaktigt är på väg, efter alla de sexorgierna.

 10. och

  Urschäkta pratsamheten. Har just jobbat och käkat god lunch och känner mig lite kommunikativ.

 11. och
  Som du vet är det här båset en självgående kommunikationscentral. Det förutsätts att vi ska vara pratsamma och se till att klickarna blir många. Det gynnar båsvärdinnan och eftersom det i likhet med Pat’s Pub är ” A forum for long term, highly active, responsible and valuable members to discuss less serious topics and conduct off topic or even frivolous conversations” så ska det bara pratas på. Inga ursäkta, inga förlåt, inga ingenting.

 12. och

  Fint! Då måste jag uttrycka min fascination av den intergalaktiska antennen som motorsågsmassakrösen har på huvudet på brobilden.

 13. Jag estimerar ordet ”motorsågsmassakrösen” men tänker samtidigt ”många många lingon”. Kan någon skicka hjälp?

 14. Massakrerererererskan (svårt att sluta skriva ett sånt ord)

  Njaee, mentala lingon åsido gillar jag verkligen massakrös!

  (Personlig variant som orsakar lingontankar: idiosynkrösi)

  Jag är hungrig, märks det?

 15. Ökenråttan

  Filmen påminner mej om när Lille Maken filmade ridande högvakten då (när) den beridne yngste sonen ingick i gänget. Lille M. slog inte av filmkameran när vi gick hit och dit för att filma skeendena från bästa utgångspunkt och han höll kameran riktad nedåt, så det finns mååånga och låååååånga filmsekvenser där man i detalj kan studera stenläggningen runt slottet.

 16. och

  Eftersom Annika är hungrig, ska vi berätta vad vi åt till lunch, precis som Lotten?

  Moi: Förrätt smörgås med gräddfil, klippt dill och svart kaviar. Huvudrätt färsk lax kokt med smala morotsstrimlor, serverad med smör, salt och råhackad lök. Till sist grapefrukt. Nu sitter jag och grunnar på vad den senkomna dessert #2 ska bli! Det är ju modernt med flera desserter, n’est pas?

  (Äsch nej, här brukas vanligen inte förrätt. Men jag var så vansinnigt hungrig så jag kunde inte vänta på laxen.)

 17. Beridna Högvakten behöver er hjälp!

  Bli medlemmar! Hyttis och jag är det sedan en tid. Hyttis för att hon tycker om unga pojkar. Jag för att jag är lite, lite förtjust i tanken på att den ska vara kvar.

  Gå in på http://www.beridnahogvakten.se och bli medlemmar!

 18. och

  Men men men… beridna högvakten behöver medlemmar och SPONSORER???

  Hur kan det komma sig att den bara bekostas till hälften av försvarsmakten? När blev det så, det kan väl aldrig ha funnits planer på att lägga ner den?

 19. Ökenråttan

  Beridna högvakten är onödigt glamorös; det räcker med killar till fots i gråbylsig uniform, plastdamasker och vit potthjälm. Ska de va hästar och dessutom himmelsblå uniformer, blankputsade ridstövlar och glänsande pickelhuvor, då får ni tamesjutton va me och pröjsa själva, tänker de styrande, n’est-ce pas?

 20. Ökenråttan

  Tack SG för länken till Ber. Högv. Jag gick in där och såg bl.a. att sonens häst är avliden. Den hette Farao och var ”jättemysig”.

 21. och

  Merci för rättelsen, Ökenråttan! Man skall icke hasta och glömma ”det”.

 22. Bron är en bro över vatten. Värre var det med Hötorgets T-banehall. Det är den som är en intergalaktisk portal.

 23. Jag har bara hunnit konstatera – och chockas över – att Ernie först gav Katharine fisk och sedan klippte till henne! Det är så en jädra tur att jag inte var där och tittade då, för jag hade nog inte klarat av sådan kalabalik.

 24. Lotten, för att du inte ska ligga sömnlös och grunna på om du borde haft på dig vita bomullsvantar (oftare?) hemma hos Larssons har jag gjort en liten sammanställning om vetenskapens senaste rön i den frågan.

  Och Katherine, ja, vilken trooper! Måste beundra hennes tåga och trofasthet. Nu verkar det ju vara hon och Earnie igen. Men å andra sidan trodde jag ju häromdagen att det var Ernie och Doris forever.

 25. Just hemkommen från verkligt häftigt evenemang (det hette så innan det blev event) i Nora kyrka.

  Niklas gjorde mycket bra ifrån sig tillsammans med Bergslagens kammarsymfoniker. Nora oratoriekör och Ramsbergs kyrkokör, Johannes Brost och ett gäng bra solister gjorde det till en riktigt OK upplevelse.

  Mozarts Kröningsmässa slog nästan ut oss med Kyrie och Gloria. Fortsättningen kändes inte fullt så häftig – troligen för att vi vant oss vid den höga kvaliteten – men var fortfarande enastående bra.

  Äntligen stod Brosten i predikstolen. Han var inte lika fuktskadad som Selmas präst och han gjorde också ett bra jobb som recitatör. Kanske han var insatt som publikmagnet, men det finns lokala förmågor som hade klarat det lika bra. Han läste Förklädd Gud och kör och orkester gjorde ett fortsatt bra jobb.

  Vi är verkligt glada att det händer så bra saker även utanför tullarna. Niklas: Tacka polarna. Det var i klass med söndagseftermiddagarna i Nôtre Dame i Paris. Faktiskt.

 26. Tror att jag hörde henne på Metropol vid Odengatan/Sveavägen (Hard Rock Café numera). Troligen på Skansen också. Känt namn på den tiden.

 27. Nu är jag där igen. Kvällen rinner iväg, imorgon ska jag resa och jag packar inte. Tre dagar till Milano med omnejd och det ska regna och vara 24 grader. Jag vet för fasen inte vad man har på sig när det är 24 grader! Nora verkar bättre.

 28. Jag har redan rest så min packning får duga.

  Tack och för fiskgjuseredogörelsen. Vilket såpamanus!

  Det hade varit trevligt att vara i Nora, men man kan ju inte vara överallt. Och definitivt inte samtidigt.

 29. Långärmat och jacka! Och solglasögon.
  Idag har jag haft t-shirt, shorts och gummistövlar, men så har dörrarna sått öppna och släppt ut värmen i trädgården också.

 30. Örjan

  Senaste fiskgjuserapporten.
  Katharine/Piret verkar ha återtagit positionen som ”Drottning på Täppan (aka boet).
  Av Doris/Oxana lagt ägg. Fortfarande kvar men nu antagligen med dött embryo pga brist på ruvning.
  Vi må hoppas att Katarine/Piret lägger nya befruktade ägg , som kan ruvas fram till årets kull av kycklingar.

  Intressant triangeldrama, kombinerat med påstående om att fiskgjusar parar ihop sig för livet.
  Frågan uppstår- parar sig med partner eller parar sig med boet?
  Nåväl.

  Akt 1.
  Ernie/Madis återvänder först. Väntar på Katharine? Uppvaktas av ny ung hona. Doris/Oxana. Han avvaktande men börjar uppvakta(?) med nyfångad fisk . Vissa parningsförsök.
  Akt 2
  Katharin /Piret återvänder. Slagsmål med Doris?. Fågelkameran förstörs (men repareras under natten). Piret i boet på morgonen, men attackeras av Oxana. Piret skadas (?) och lämnar boet.
  Akt 4
  Oxana drottning i boet. Parar sig ofta med Ernie/Madis. Oxana kläcker första ägget. Viss ruvning påbörjas
  Akt 5
  Piret åervänder. Skrämmer bort Oxana. Intar drottningssätet/boet trots vissa påstådda initiala protester från Ernie/Madis
  Akt 6
  Ernie/Madis verkar acceptera nygamla drottningen. Parningsförsök har förekommit, trots kraftig storm i Estland.

  Intressanta iakttagelser.
  Madis försökt ruva befintligt ägg under dagen
  Gälller inte Piret. Ruvar inte rivalers ägg. Hon har bara stått i boet . Bevakande sin tron(?)
  Vissa kommentatorer på specialforum antyder att hon tom försökt gömma befintligt ägg under andra grenar i boet.

 31. Bra sammanfattning av dramat Örjan. Påminner lite om Anders Gernandt när han sammanfattade handlingen i TV-såpan Lödder, inför det nya avsnittet! Det är fortfarande lite oklart (tror jag) om Ernie/Madis verkligen attackerade Katharine/Piret. Eller om det eventuellt var Doris/Oxana som var arg.

  Kan vi inte driva en liten kampanj på fiskgjusesajten att man borde plocka bort den där sändaren på Pirets rygg. Den slutade ju fungera i Egypten.

 32. och

  Morning! Jodå, Madis attackerade Piret med våldsamhet, det finns filmsnuttar på Youtube. Han kom flygande gång på gång som en missil, fort som fasen – tänk er en flera kilo tung fågel som kommer farande i 80 km/tim – och hon hukade snabbt. Ett par gånger träffade han henne, WHAM, och hon flög ur boet!

  Piret har faktiskt ruvat ägget något lite i början (honor är inte direkt aggressiva mot rivalers ägg, vilket hannar lär vara – de puttar dem helt sonika över kanten, påstås det), men nu bryr sig ingen om det. De har haft lyckade parningar också.

  Instämmer helt i att sändaren borde bort snarast, den måste vara gravt irriterande. Och ännu mer så nu när den både är trasig och tycks ha hamnat på sniskan.

 33. PK

  Det var visst en del olyckor i morse. Åkte hemmifrån vid 7.30 och kom till jobbet 10.50. En gynnsam trafikdag tar det 45 minuter.

 34. Örjan

  Tror inte ornitologerna vill fiffla med ringmärkning/byte ryggsäck förräns ruvningssäsongen är över och ev ungar flygfärdiga.
  Försäker tänka mig skräcken hos fåglar vid infångande,med efterföljande reaktion typ PTS. Även om jag i övrigt inte vill lägga in ”mänskliga” känslor hos fåglarna. Det mesta är nog baserat på nedärvt, instiktivt beteende.

  Intressant att Katharine/Piret väntar med sin hämnd tills rivalen har lagt sitt första ägg, och då troligtvis är utmattad, omtumlad, förvirrad (You name it!)
  Klipskt eller instinktivt?

 35. Tsss. PK du fick väl lite hjälp av mej och min fördömda plånbok att komma sent också? Å andra sidan var det ju tur för mej att det var kö, för du hade ju inte hunnit så långt när jag kom på att plånkan låg kvar hemma.
  Tag lärdom, packa när du är pigg och nykter! (Nykter var jag förstås.)

 36. PK

  Det var femfilig parkeringsplats och en km till avfarten Kista när du ringde första gången. Det tog drygt tio minuter att byta från vänsterfil till den högraste och köra av på avfarten. När du ringde andra gången, drygt 10 minuter efter första samtalet så hade jag just kommit upp på E4 igen. Åt andra hållet. Tur att E4 var bitvis tom och vädret bra, annars hade jag inte hunnit.

 37. Örjan

  Olika familjedramor.
  Fiskgjusboet >< PK/Pysseliten och kvarglömd plånbok.

 38. Dieva

  Pysseliten, vilken mardröm att upptäcka att plånboken inte är med. Tur att det löste sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.