Hoppa till innehåll

Och här begår jag helgerån

Jomensåatt. En annan åker ju till Lilla Hyttnäs i Sundborn och sover i Carl Larssons säng då och då.

Där! Precis där!
Där! Precis där!

Fast Karins är skönare.

Det är den gröna sängen till höger som är Karins. Svår att bädda, dock.
Det är den gröna sängen till höger som är Karins. Svår att bädda, dock.

Och nu när turisterna dräller in i ottan måste man ju gå upp för att bädda och städa undan efter sig, så då är det mycket bättre att ligga i Gökrummet. Nej, förlåt, Duvslaget heter det – ett av alla rum som turisterna inte får komma in i.

Just nuuuu ligger jag i den högra sängen.
Just nuuuu ligger jag i den högra sängen.

Det är en fantastiskt underbar känsla att gå omkring i de vackra rummen och klämma och känna på dåtiden. Jag följde idag med fingrarna i de inkarvade namnen i skåpsängen, där både Selma Lagerlöf och prins Eugen har sovit. (Om än inte samtidigt.) Jag åt mat vid samma bord som en gång Carl och Karin åt mat och klämde och kände på alla detaljer som även de klämde och kände på. Det är verkligen som att äntligen få resa i tiden och uppleva 1913 … på låtsas. Jag njuter som aldrig förr och tänker att jag ska åka hem och måla allt grönt och orange hemma.

Carl Larssons barnbarnsbarn Pontus, som är den som låter oss bo här ibland, berättade att hans mammas kusiner en gång stod och fäktade med några sablar inne i Carls ateljé – och då råkade skära en tavla rätt itu. Swooosch, bara – för även om det här är ett museum, får man gå omkring och pilla och greja och sitta och ligga och sova.

Och begå ett litet helgerån.
Och begå ett litet helgerån.
Share
Publicerat iBloggen

84 kommentarer

 1. Njaee, inte grönt och orange. Sååå vacker på akvarellerna men i verkliga livet … jag är lite, lite skeptisk.

  (Sedan är jag inte ett dugg, inte ett dugg avundsjuk över nattlogiet. Nehej då.)

 2. Om någonting bara blir, så blir det inte sällan bra.

  Sant. Det som inte alls var meningen utan råkade ske för att det bara … för att … i möblering, i trädgård, i klädkombinationer, slutar ofta jättebra, medan det som nogsamt räknas ut på förhand lätt blir platt eller stelt eller rentav fult.

  Man ska ha det man vill ha.

 3. Varmed jag alltså menar att när jag gnall ”inte grönt och orange” så gnall jag bara. Inget att bry sig om.

 4. Jag blir också sugen på att måla, men i vårt hem blir grejorna röda och bruna av någon anledning. Ska det bli fler färger får det bli lila, blått och grönt.

 5. Den var din hittills bästa, PK, för den rymmer så mycket i sina två rader. Men jag ska klåfingra mig lite:

  VM-guld jag förnimms!
  Schweiz de vinns.
  VM-guld jag försvinns.

 6. PK

  Tack Lotten. Jag funderade på att ha en liknande rad med men tyckte att det blev lite övertydligt. (Vilket betyder att jag inte kom på nått bra rim alls så jag gav tusan i det och bestämde mej för att påstå att jag inte ville vara för övertydlig.)

 7. den blyga

  resa i tiden och uppleva 1913 …
  Jag har ju mina egna associationer:
  Jag är ju sedan ett antal år fascinerad av perioden 1890-1913
  Vad som sedan hände blev ju inte så bra…

 8. Språkfråga

  En tilltänkt styrelsemedlem i LightLab AB sägs jobba med detta:

  ”Vad vi tror – TOTALT VARUMÄRKESBYGGANDE
  Göra varumärken roll och nå önskade destinationer är vad som gör företag växa lönsamt. Det bör inte vara rocket science – men det är en av de svåraste sakerna att uppnå. LynxEye hjälper företag att uppnå lönsam tillväxt genom att förse dem med 3 perspektiv för att uppnå sina affärsmål:
  Ett.
  Varifrån ska bolaget få sin tillväxt?

  2.
  Vilka specifika konsumentinsikter ska utlösas för att förverkliga tillväxtmöjlighet?

  Tre.
  Hur kan det varumärke vara bron som utnyttjar insikten målgruppen och vänder det till tillväxt?

  Inte bara är det nödvändigt att förstå konsumenten ”hemligheter” – huvudmålgrupp Insights – som verkligen driver mänskligt beteende och konsumenters relationer med enskilda märken, det är också nödvändigt att förstå de potentiella ekonomiska vinsterna av att utnyttja dessa ”hemligheter” och att veta hur du kan utnyttja dessa belöningar genom varumärket.

  Enkelt uttryckt, är Total Brand Management om att räkna ut exakt hur man ska föra Insight huvudmålgrupp till liv i varje kritisk aspekt av konsumenternas erfarenheter och låt som vägleder dina investeringar och prioriteringar företaget – från kommunikation till produktutveckling, distribution, prissättning och organisation . Och detta är vad som driver organisk tillväxt snabbare, effektivare och mer lönsamt.”

  Kan det bli sämre?

 9. och

  Helgerån? Vad har stackars Helge gjort för ont för att du ska råna honom?

  (Förlåt! Lördagsyra!)

 10. PK

  Helge bjöd in Lotten till halv åtta hos sig, men hon kom inte förrens åtta. Sålunda rånade hon Helge på en halvtimma.

 11. Och vädret om det åskar, haglar, stormar eller översvämmar. Inte annars.
  Samt, säg åt mej att städa lite nu. ”Åt mej att städa!”

 12. Korrekt svar, Pysseliten!

  Jag tycker att ”May the Fourth” är vansinnigt roligt! Är det nytt för i år eller är jag bara sen på bollen?

 13. Det förekom redan 1979 enligt Wikipedia. 2005 gjorde en simultantolk en vansinnigt rolig groda i tysk TV och 2011 kom det första firandet, i Toronto.

 14. Vädret kan väl inte vara mycket att blogga om, ifall det liknar vad vi har här: i princip inget alls. Ingen sol, ingen blåst, inget regn, en obestämd temp runt fjorton grader. Himlen har ingen färg ens.

  En gång hörde jag en reporter i radio säga ”Och i morgon blir det fortsatt väder. *paus* Bättre.”

 15. och

  Man får inte slå helgetån i sin helgefån. Då får man stå i helgevrån.

 16. och

  Bilder! Särskilt Calle Larssons säng IRL. Och ateljén. Tänk att du trampat samma tiljor som Larssonfamiljen! Har du fått fatt i någon av Calles drömmar när du sussade i hans paulun? Och sussade DDM i Karins?

 17. Oooo, vad bra med önskemål!

  Carls säng är rätt obekväm, faktiskt. Den är liksom lite hård och knölig. Äh, bilder kommer senare, nu ska vi hugga ner ett kommunalt träd!

 18. den blyga

  @annikaEn gång hörde jag en reporter i radio säga ”Och i morgon blir det fortsatt väder. *paus* Bättre.”
  Jag lärde mig av en äldre kollega att inleda en kontakt:
  Vilket väder vi har!
  TY
  Ett väder förefinnes alltid.
  UTOM
  hos er tydligen (Var,var?)

 19. Själv höll jag på med PL/1, Cobol och –faktiskt– Luxor BASIC. Lyckeligen bortglömda kunskaper.

 20. Lotten, jag passerade din hemkommun för några timmar sedan. Vad menar Eskilstuna med att man är ”en stolt fair trade city”?

 21. och

  Stor och allvarlig dramatik i Estland. Unga Doris/Oxana har flyktat (hon måste väl lägga ägg #2 någonstans?) medan Katherine/Piret återvänder gång på gång och nu blir så häftigt attackerad av sin f d make att hon knuffas ur boet! Maken ruvar lite då och då och ser villrådig ut, men ägget är för det mesta alldeles ensamt.

  Hur ska detta sluta? Ingen vill ge sig! Katherine försöker ruva på efterträderskans ägg, men hon blir ju utkastad efter tre sekunder.

 22. och

  Aj, aj. Man blir rädd att det ska sluta med att någon bryter vingen eller benet. Just nu ser det inte ut som om det blir några ungar i det här boet i år.

 23. Om man inte har förmånen att få sova i Carl-Larssons hårda, knöliga säng, kan jag rekommendera andra hårda sängar på Sveriges äldsta vandrarhem. Där sängarna stoppades lyxigt hårt med halm på den gamla goda tiden. Idag är sängarna vanligt vandrarhemshårda, men miljön är fin och huset gammalt och pittoreskt.
  ”Madrasserna var hårt stoppade halmmadrasser, som hoppats ”plana” av familjens yngsta dotter (hon fick 1 öre för varje madrass).”

 24. och

  Örjan: Jättefint forum, folk bevakar allting och publicerar bilder och videosnuttar. Ägget är nog dött nu, men om Katherine mot förmodan skulle återta boet (knappast troligt eftersom Ernie tycks ha överflyttat alla känslor till Doris) skulle hon ruva det också. Hon är väldigt noga med att inte förstöra det i alla strider.

 25. Alldeles för mycket dramatik i fiskgjuseboet. Det finns en filmsnutt från när Katharine attackeras av okänd fågel. Fiskgjuseförståsigpåarna påstår att hannar och honor aldrig slåss och förmodar att det är Doris. Andra att det trots allt är Ernie. Men han verkar mest orolig och ledsen och gör halvhjärtade ruvningsinsatser då och då. Fast just nu är Katharine där igen.

 26. och

  Svårt att titta på. Ernie har knuffat Katherine förr så att hon nästan föll ur boet, utan luftattack, så helt ovåldsam är han väl inte. Om båda honorna behöver lägga ägg när som helst kan det förklara envisheten, antar jag.

  Ernie och Doris har parat sig hundratals gånger efter att han väl accepterade henne, men ägget kom attans fort – hon kanske blev med ägg med någon annan?

 27. Ökenråttan

  »I min enkla säng, på min halmfessing, sover jag gott och
  djupt, som en kung på lit de parade», skrev Carl Larsson. Och det fattar ju var och en att halmen packar ihop ej och det blir knöligt, inte nån Hästen-säng inte, snarare i stil med fiskgjusarnas torftiga bädd, kanske.

 28. Örjan

  CL.s gamla halm fortfarande kvar i Sundborn-sängen?
  Då förstår jag att det kan vara knöligt.

 29. Men … det börjar kännas som en film noir. Maken överger sin trogna hustru för en femme fatale. Som efter en tid tröttnar på den medelålders, lite trötte, när hon väl en gång har vunnit. Därför drar hon sin kos och då … (nej nu vill jag visst inte fortsätta fantisera, för det blir antingen så att maken dödar sin gamla hustru i desperation, eller så blir det Carmen och Ernie är Don José, eller, slutligen, kommer älskarinnan tillbaka och då blir det Fatal Attraction. Huuuu.)

  Den blyga: vi, här i södra Närke, har fått åtminstone lite väder senare på dagen: solen bröt igenom en stund, och nu blåser det. En smula. Ibland.

  Halmmadrass? Det måste nästan vara ännu värre än att sova på höskulle (vilket jag har gjort under stallflicketiden men inte sedan dess, nehej tack).

 30. Åh, just NU sitter Katharine i boet och ropar, ropar, ropar … kom hiiiiit!

  (Jag önskar nästan att jag kunde krama henne, eller åtminstone krafsa henne i nacken.)

 31. AndersGM

  @SG: det var ingen som nappade på din kommentar om RPN, jag har ingen erfarenhet av FORTH men är en stor anhängare av RPN sedan drygt trettio år. Tack och lov kan man hitta bra RPN-kalkylatorer som appar till sin smartfån numera.

 32. RPN=Rakt På Nöten? Rätt På Näsan? Riktig Parmesan Nötaktig? Rita På Notpappret? Rikta Pilen Någonstansovanförpannan (W. Tell)?

  Förkortningar jag fantasins

 33. Magnus Andersson

  Jag tror att nystoppade halmmadrasser är bättre än sitt rykte, om de har något.

 34. Örjan

  SG. 20.57. Tydligen något som fastnat i ditt minne.
  Eftersom du skrivit i denna blogg 13.05.01.15.35 OK -annat inlägg
  ”vi har ju inga katter längre! Inte haft på tretton månader.”

 35. Örjan
  Den pinkades sönder för tio eller femton år sedan.
  Ja, sitter mycket fast i minnet. Men kattfan dog likväl en naturlig död. Hon hade då också pinkat sönder en borrmaskin, en CEJ mikrometerskruv och en emulator för Mostek 6502.

 36. Nuu fattar jag vad PK höll på med!
  Men det måste ha varit en trist match som inte utverkade mer text.
  Eller en kolossalt spännande kanske så att det inte gick att klämma ut mer ur den koncentrerade kommentatören.

  (Nä, men vad heter det?! Jag är nog för trött …)

 37. Jag (som har varit ute på dåligheter) fattade också långsamt, Cecilia N. Men nu ser jag att vi vann med ett mål.

  När det gäller den obekväma madrassen, så är den av äldre modell, men inte fylld med halm eftersom nutidens människor ju är så allergiska. (Inte jag! I alla fall inte så länge det inte finns katter i madrasserna!)

  När det gäller fiskgjusarna är jag innerligt tacksam för era smårapporter — jag hinner bara följa dem här, via er.

 38. Nu först, ser jag att jag stavade fel och lade ut ett datorspråk i st.f den fjärde. Alla verkar finkänsliga gentemot en nybliven pensionär som den första dagen skulle till ett ställe och körde till ett annat. Tack för det.

 39. Nu undrar jag bara en sak: Har Lotten bloggat 100 nu, eller måste det komma något nytt före midnatt?

  (spänningen stiger … nej, jag har inget särskilt för mig, varför undrar ni?)

 40. Jag bloggade det hundrade redan i torsdags, Annika, så fredagsbloggen var en bonus. Nu är internet här i Sundborn så segt att alla bilder har fastnat i pipeline … någon lördagsblogg blir det inte.

  Men söndagsdito! Jag ska bara …

 41. Aha! Jag misstänkte nästan det.

  Så med andra ord, ingen press och stress. Ligg på halmmadrassen (som vi fortfarande låtsas att det är) du, och tänk på ingenting.

 42. Två andra bloggar jag följer gav sig liksom du på det här med hundra. De klev av  tidigt, men jag tror att en tredje mycket flitig skribent –Dick Harrison med sin historieblogg— också har varit med i rejset, dock utan att skylta om saken.

 43. (Nu är väl snart ingen vaken så jag kan ta det dåliga skämtet — helgerån, det måste ju vara oblater.)

  Litet mitt-i-natten-bisarreri, kanske? Konsten att verkligen, verkligen ha ögonen på skaft. Man blåser upp dem!

 44. Annika
  I min värld (och Göteborgarens) är den värsta vitsen den bästa. Din har verkligen höjd!

  Gå och lägg dig nu så att du orkar till Nora i kväll klockan 18.00! Niklas med polare i Nora kyrka.

 45. Lennart

  Hej, och tack för att du hjälper till att hålla liv i Carl Larsons minne, om det nu behövs någon hjälp förstås 🙂
  En fråga också, vad heter Carls döttrar på målningen ”Mammas och flickornas rum”? Du borde vara rätt person att fråga…

 46. Ami

  Hej Lennart!
  Målningen gjordes 1897 och då stämmer åldrarna med Brita till vänster, Kersti i mitten sittandes på golvet och Lisbeth till höger.

 47. Lennart

  Tack för informationen!!!
  Det är ju helt fantastiskt att ha så här ”levande” bilder från 1800-talet. Mina släktingar från den tiden kan jag bara betrakta på svartvita/gulbruna fotografier, vanligtvis stramt uppställda framför fotografen.

 48. Ja, det är i sanning fantastiskt! (Man undrar vad våra framtida släktingar kommer att säga om de digitala bilderna som vi gödslar världen med just nu.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.