Jag sitter på tåget mot Malmö – en stad som jag som f.d. lundabo på den gamla goda tiden inte besökte oftare än, säg, Korpilombolo. Jag sitter för första gången på platsen alldeles bredvid toan, och det säger jag eder: folk är i största allmänhet väldigt nödiga. Genomsnittssittningen är på 4,20 minuter.
Men varken Malmö, Korpilombolo eller toan har med detta att göra. För nu ska vi tala om öde städer. (En ståuppkomiker från en storstadsregion hade här gärna gjort en busig association till Korpilombolo.)
Jag har som mål att besöka några av de mest spännande platserna som ligger öde sedan andra världskriget, men kommer nog inte att komma iväg på ett par, tio år. Då ska jag även försöka ta mig till till staden Centralia i Pennsylvania i USA, som till 1962 var en på det hela taget ganska vanlig, amerikansk stad med ungefär 2 000 invånare, järnvägsstation, kyrkor, hotell, skolor, postkontor och affärer samt ohyggligt många pubar.
Många arbetade i kolgruvan – och det är kolgruvan som är huvudpersonen i resten av stadens historia. Så här ser det nämligen ut på vägarna i Centralia idag:
Det som hände 1962, var att det började brinna i gruvan. Och sedan den dagen har det brunnit. Det brinner och brinner och inte ens alla traktens brandmän har kunnat släcka elden. Under de första 15 brandåren flyttade halva befolkningen medan resten nog hoppades att någon en vacker dag skulle kunna släcka. Men nej. Och när en mackägare 1979 tyckte att det var lite varmt i närheten av en av hans enorma, underjordiska behållare med bensin, kollade han läget genom att hissa ner en termometer. Som visade 80 °C.
Det finns många olika teorier till varför det började brinna, men till syvende och sist handlar det förmodligen om slarv – och de som får skulden är … brandmän som inte släckte relativt liten eld tillräckligt väl … Idag är ytan som brinner under vägarna, kyrkorna och husen 1,6 km2. De åtta personer som envist bor kvar, säger att det går så bra så att bo på en eld. Och nu längtar alla till 2016, när de utflyttade kommer att samlas för att öppna en tidskapsel som grävdes ned 1966.
Och i Wikipedias artikel om Centralia står det:
”The borough is served by the still-active Centralia Fire Company.”
Att skriva blogginlägg är nog också lite svårt, i alla fall sittandes i bilkö. Fast det gäller ju inte vår värdinna, så klart.
Idag blir det nog svårt ty hon åker ju tåg idag.
Japp, PK. Tror det är därför dagens inlägg under resa inte var så kort och hetsigt som kommentarerna under resa i förrgår. Lever jag i något förgånget? Kanske. Heja SJ.
Vet ni vaaaa? Det är mello i Malmö.
Vad spännande! Var drar du upp alla spännande saker? Nu måste jag tänka så det knakar … *knak, knak* … Jag har aldrig hört talas om något liknande!
Möjligen att Neapelbor är lite konstiga som bygger hus på Vesuvio fast den fortfarande räknas som aktiv, medan folk på Sicilien inte bygger hus på ”sin” vulkan, Etna! Samma land, olika sorters folk!
Men VAD är det som brinner där nere? Helt obegripligt …
Ska du gå, Lotten?
Nejnej, jag är här och föreläser (om fem minuter) och ska sedan kasta mig på ett sekrutt-tåg mot Göteborg, där jag ska sova och sedan jobba hela dagen imorrn. Sedan ska jag heeeeem och titta på spektaklet på tv!
Visste ni att det tar lika lång tid att åka tåg mellan Malmö och Göteborg som mellan Stockholm och Göteborg?
Kan man inte åtminstone försöka konvertera Centralia till ett kolkraftverk och installera skorstenar med avgasrening?
Ett annat hett ställe jag känner till heter Darvaz och ligger i Turkmenistan. (Rulla neråt, det finns massor med bilder) Det bara brinner och brinner …
Förresten borde det väl gå över någon gång, men jag tänker fortfarande för en bråkdels sekund på mellanmål och mellanöl innan det blir melodifestival, när jag ser ordet ”mello”. För mig ser det tydligen ut som en variant på ”mellis”.
Kan man inte använda all den energi som skapas under marken i Centralia? Eller är det för farligt?
Här är fler spökstäder.
En av dessa spökstäder är Gamla Grängesberg.
Nu sitter jag i en bastu som kallas Öresundståg. Det är fel på termostaten så jag och andra sitter i linne och svettas. Och så misstänker jag att mannen bredvid mig sitter och smygfiser ägg.
Jag leker nu att jag är Bruce Willis.
Efter att i Oslo i måndags fått frågan: ”Ska du ta Stockholmståget hem?” (vilket jag helt missförstod först, trodde det var en norgehistoria fast tvärt om, äsch, you had to be there) fick jag plötsligen lust att åk just tåg mellan Stockholm och Oslo. Ett direkttåg tar bara fem timmar, vilket bara är nån timme mer än krånglet tar när man flyger. Men ett nattåg, ännu bättre!
Jodå, SL föreslår snällt:
20:40 Stockholm C
SJ, Regional, Tåg 965
22:32 Örebro CByte 1
22:50 Örebro C
Länstrafiken, Länstrafik, Buss 500
23:35 Karlskoga bstnByte 2
23:35 Karlskoga bstn
Värmlandstrafik, Länstrafik, Buss 500
00:05 Kristinehmn stnByte 3
04:05 Kristinehmn stn
Värmlandstrafik, Länstrafik, Buss 500
04:50 Karlstad bstnByte 4
05:32 Karlstad C
Tågkompaniet, Övriga, Tåg 8901
07:17 KongsvingerByte 5
07:36 Kongsvinger
Tågkompaniet, Övriga, Tåg 1008
08:56 Oslo S
Men liksom… Vem godkänner sådana här resförslag?
Fantastisk service av SL, tycker jag!
*fniss*
Det går liksom inte att undgå att det är mello på gång när man besöker Malmö dessa dagar. Till och med jag som inte riktigt drar jämt med hela mellospektaklet i vanliga fall har frivilligt gått den malmöitiska gågatan fram och tillbaka två eftermiddagar i rad bara för att det är roligt med allt folk och allt ståhej. Och som grädde på moset deltog jag i en sjungande flashmob för att hylla Robin. Det roliga (eller sorgliga) är att jag nog inte ens har hört hela Robins låt (den spelas sällan på P1) utan jag lärde mig bara refrängen som vi skulle sjunga.
trevligt att ses i måndags! du kom med på ett hörn här: http://vickys.se/?p=9872
Orangeluvan, det låter som en sorts flashmob fast tvärtom, liksom. Så många olika allmänna kommunikationer som möjligt. Fast det hade varit ännu bättre om de hade fått in en taxi, en rikshaw och kanske en lånecykel någonstans också.
Än Kvarntorpshögen då?
hyttfogden: den ryker lite, stinker en del, och besöks ofta åtminstone på sommaren. Såvitt jag vet har den inte slocknat, men hårda vintrar åker de skidor på den också.
(Ful, intressant, giftig, intressant, äcklig, intressant … )
Hej Vicky och välkommen hit! Och tänka sig — jag ser ju riktigt timid och lugn ut på bilden där jag syns på ett hörn.
Brus Villis har inte nudelsoppa på huvudet. (Låter det inte som titeln på en bok av Håkan Nesser?)
Nedsläpp.
Tolv pellisar utsattta och två i reserv. What can possibly go wrong?
… nudelsoppa, nu blev jag bortslirad …
Vad jag egentligen tänkte säga var att om man blir lite fööör nervös över tillståndet i noir-deckaren till fiskgjusebo, så kan man trösta sig med förhållandet i det estniska havsörnsboet här. För där finns en unge som växer något alldeles otroligt. Samt ser ut som en badrumsmatta emellanåt. Just nu sitter mamman och sover och ungen ligger och liknar mest en lammfäll. Men den är fet och frisk!
Chippa plex ut!
Jag har äntligen fått potatisen i backen. Det är jättesent. Pelargonerna har inte kommit ut i verkligheten än, men det beror mest på att allt, alllllllt är så vanvettigt sent i år.
Å andra sidan verkar skatorna idka sportdykning i dammen, så ivriga är de att bada. Och vi har salamandrar. Uj. UJ, vi har salamandrar!
Orangeluvan, så kan det gå när det är många som vill
vara med och leka med tåg och buss. 😉
Jaaa, jag hittade två pelargoner från förra sommaren i källaren! Den ena verkar leva!
Nu glömde du att rapportera att Canada gjorde mål, PK.
Javisstja. Neeeeej.
Det här med att (om vi nu ska återvända till blogginlägget) man inte kan
1) släcka
2) ta vara på energin.
Det är ju jättekonstigt. Verkligen.
Snart rekl…..power break. Som reklamavbrotten tydligen heter.
Fast det är väl Kanada som dom spelar mot?
Annika: Även jag fick ned potatis idag. 8 st förgroddade och rotslagna (legat på bädd av jord, plus täckta med tunnt jordlager)
Rätt beteckning är antagligen att jag planterade förgroddade potatisar
Bara 8? Ja bara 8 kvar efter att jag redan satt 20 knölar i olika plastbackar för separatodling.
4 knölar per gammaldags blå mjölkback och 6 i en fiskahandlares gamla frigolitlåda (Leroy lax).
Hoppas och tror att de blir klara till midsommarsillen.
Första gången jag provar med lådodling av potatis
Man kan ju borra efter olja på havets botten, ta upp klibbig oljesand och vända ut och in på sig och miljön för att göra den användbar! Det kan väl inte vara så svårt att leda upp gasen på ett kontrollerat sätt så den kan användas/förbrännas till nytta?
Nope, Canada. Men kanadensare.
(Man får förstås skriva Kanada om man vill, men jag minns de hetsiga diskussionerna vi hade kring detta på Nationalencyklopediredaktionen 1989. Canadafalangen vann, och då fann jag mig i det. I samma veva bytte Burma/Myanmar namn, vilket fick oss att gråta blod av förvirring.)
Lotten: Förlåt mig, men jag fick två associationer till din redogörelse om Centralia.
http://www.youtube.com/watch?v=Sx58z5V6FsY (Spik i foten)
därefter
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15436691.ab
Jag håller helt med, Py
MÅL! Vi gjorde mål! 1–1!
…sseliten! Man kan göra så mycket mer 2013 än 1962, men tydligen inte släcka en eld eller i alla fall ta hand om energin.
Kvarntorpshögen nästa! Tack för tipset Hyttis och Annika! Det där stora hållet i Turkmenistan som Annika och Örjan länkat till verkar ju vansinnigt energirikt!
Pssst. Vi leder.
Oj. Nu leder vi visst inte längre.
Annika: förlåt kollade aldrig din länk till ”helvetesporten”.
Fan, glömde. Jaaaa, jaaaaa, neeeej. Kanada! Inte Canada på svenska. Aldrig! Sen skiter jag blankt i vad någon falang på någon cyklopedi påstod på stenåldern. Kanada!
Lika vid full tid.
Igång igen.
Så här nedrigt är minsann språkrådet mot NE:
”NE duger ofta som källa. Man ska dock komma ihåg att NE för främmande namn ofta använder originalspråkets (latinska) namnform, och man infogar ibland speciella diakriter och andra uttalsangivande element (t.ex. för arabiska namn) som knappast används i svensk sakprosa i övrigt. Det innebär t.ex. att NE rekommenderar Canada och Athen, medan Språkrådet, TT och den svenska språkvården i övrigt förespråkar hävdvunna svenska former som Kanada och Aten.
NE duger alltså inte riktigt alltid. Tur då att det finns andra källor att rådfråga. Det kan innebära lite detektivarbete, men till slut hittar man nästan alltid fram till ett bra svar.”
Straffar.
Helt korrekt, Magnus Andersson. Nedrigt!
(Men visst – NE h
”DET BLIR FÖR MYCKET BASKET!” sa Niklas Wikegård om Tre Kronors usla spel.
Nä nu!
Oj. Jag blev alldeles till mig igen.
NE har verkligen inte rätt i alla lägen. Många av besluten som vi i oförstånd fattade är dumma. Men jag hejar troget på NE som vore det mitt favoritlag.
Nu blir det jobbigt. Jaaaa, jaaaa, neeeeej, neeeeej, jaaaa, neeeeej, jaaaaaaa, jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
Det ska ju inte vara is under basketspelare.
Tre kronor vann mot Kanada och gick till semifinal efter en av de kallaste, hårdaste straffarna jag någonsin har sett.
(Ser nu hur jag håller mig väldigt lugn?)
Puh!
Jag har tagit del av det mesta av ishockeymatchen från ett angränsande rum, för jag blir alldeles för nervös annars. Redaktörn, som satt framför TVn och kollade sa att det var ju rätt kraftfulla kvinnor. Inte alls så spinkiga som de brukar vara. Va? E’re tjejhockey?! ropade jag tillbaka. Men det visade sig att han hade slagit över till Melodifestivalen en stund. För att snart återgå till ordningen igen och jädrar vilket straffskott!
Men nu skrev du ju Kanada!?
Bra! Klart det ska skrivas Kanada. Annars måste man ju skriva canadensare eller rent av Canadians. Inte fasen försöker de skriva Sverige?
Alldeles off topic: Ska man köpa ny badkostym före eller efter man inte lyckats banta?
@och: Ja.
Om man ska köpa en ny badkostym tycker jag att den ska vara med ben och polkagrisrandig.
Karin: Jag antar det var ”Ja” på båda kommentarerna?
Var hittar man med ben och polkagrisrandig? Tvivlar på att sådana förmår dölja ens embonpoint, dock.
Men det är något visst med femtiotalsbaddräkter som gör att man kan strunta i bikinilinjen.
Slapshot! Slagskott! (Felåt, nu kommer jag in här, fortfarande med sockerdricka i kroppen efter DET straffskyttet — alla andra ville göra olika Foppa-foppingar och det blev ju bara fjomp, och sedan kom en annan och SMACK!)
(Men har Pär Mårts någon haka alls?)
Örjan: om jag orkade/hade miljö/hade tillfälle skulle jag också extraodla potatis i baljor och lådor för att få fram dem till midsommar. Men det liksom blir inte … men jag önskar, önskar!
Man här är ju riktiga Badecostumer!
Med reklamtext som tycks vara körd genom någon uråldrig motsvarighet till Googe traslator! Lägg märke till att man kan köpa en (ett?) ”hue” också!
n
Men det blev ju mer realistiskt utan n.
och, jag tycker verkligen att den tredje från vänster är jättesnygg! Mycket, mycket snyggare än de flesta nutida baddräkter man kan tänka sig.
Åsså menade jag ju — kanske inte så självklart — ochs första bild på badkostymer, inte den andra, charming som den var!
Håller med. Snygga, välpolerade ben har de också.
Jag skulle vilja ha och:s baddräktsbild uppsatt på väggen. Inramad. Den var ju fullständigt ljuvlig.
Vilken av dem, Lotten?
Nu ska jag se om Piret har lagt ägg.
Pysse – Det finns konstutställning på Kvarntorpshögen också och fik på sommaren. Googla på ”konst på hög”.
Ännu bättre, precis min typ av utflykt!
På tal om potatisodling, så besökte vi i påskas en av sönerna och hans fru i Bryssel. I bagaget medförde vi sättpotatis som de skulle odla på sin balkong inför midsommarsillen. Midsommarpotatis har de odlat i flera år nu, men eftersom vi ändå skulle ned ville de ha en bestämd sort från Sverige som vi beställde här.
Om jag sätter en snabbpotatis IMORRN, hinner den då växa till sig till midsommar eller måste jag åka hem till Agnetas son i Bryssel?
Jag har aldrig själv satt potatis, enbart skördat. Här finns en artikel: Skörda egen potatis till midsommar
Vissa potatissorter är tidiga av sig, andra är nog tänkta som vinterpotatis.
Oooops: ”Den som vill skörda egen odlad nypotatis i midsommar bör lägga sättpotatisar till groning senast i slutet på mars.”