Hoppa till innehåll

Att vara domare i Vi i femman …

… är en västanfläkt. Jag gör verkligen inte skäl för min låga ersättning. Att skriva basketprotokoll är tusen gånger svårare. Att hålla en handlingslista i huvudet är en miljon gånger svårare (men rätt onödigt).

Jag har varit domare i två kvartsfinaler nu och har sex gånger kvar, så det finns massa tid kvar att göra fel på. Så här går det till:

En timme före sändning kommer jag till Den Stora Studion i Radiohuset. Där kan man spela in symfonier om man vill – det är en komplett utrustad radiostudio som andas lite … Beatles och Abbey Road.

Nästan tom studio med Vi i femman-pynt.
Nästan tom studio med Vi i femman-pynt.

Den ensamme mannen nere i vänstra hörnet är Jonas Carnesten (han som fixade biljetten till landskampen mot England så att jag fick se Zlatan göra fyra mål).

Han sitter där i sina lila Vi i femman-skor och förbereder sig på att ställa spontana frågor till barnen.
Han sitter där i sina lilafärgade Vi i femman-skor och förbereder sig på att ställa spontana frågor till barnen.

Själv är jag klädd som vanligt utan en gnutta lila eftersom jag passar lika bra i den färgen som i högklackade skor och fisknät.

Ja, jag är både liten och diskret. (Foto: Johanna Jennische)
Ja, jag är både liten och diskret. (Foto: Johanna Jennische)

Med en halvtimme till sändning kommer de två klasserna och förvånansvärt många nervösa föräldrar indrällande.

I det här skedet är stämningen tjock som havregrynsgröt. Nervositeten kladdar i armhålan.
I det här skedet är stämningen tjock som havregrynsgröt. Nervositeten kladdar i armhålan.

Jag läser igenom frågorna (som är hemliga även för oss ända till förmiddagen den dag som tävlingen äger rum), letar efter faktafel (hittar inga) och kontrollerar sådant som kan vara svårt att uttala. Sedan poserar jag på ett synnerligen naturligt sätt framför kamerorna.

Skärmavbild 2013-01-17 kl. 22.41.17

När tävlingen väl sätter igång, är mitt uppdrag att kontrollera vilka svar som är rätt och vilka som är fel och räkna ihop dem utan att blanda ihop lagen, förväxla Norrsken med Antarktis och tala om vem som leder och med hur många poäng.

Här ser ni de fem första frågorna: 1. I vilken världsdel flyter floden Nilen? 
2. Vad heter den lilla pladdrande tv-pingvinen av lera som bor i en igloo med sin mamma, pappa och lillasyster? 3. Konflikten som pågått hela hösten mellan spelarna och klubbarna i ligan NHL är nu löst. Vilken sport spelar man i NHL?
4. Från vilket djur kommer skinka? 
5. Vad blir alltid resultatet när ett tal multipliceras med noll?
Här ser ni de fem första frågorna: 1. I vilken världsdel flyter floden Nilen? 
2. Vad heter den lilla pladdrande tv-pingvinen av lera som bor i en igloo med sin mamma, pappa och lillasyster? 3. Konflikten som pågått hela hösten mellan spelarna och klubbarna i ligan NHL är nu löst. Vilken sport spelar man i NHL?
 4. Från vilket djur kommer skinka? 
5. Vad blir alltid resultatet när ett tal multipliceras med noll?

Det är verkligen plättlätt att hålla koll på allt. Och ändå gjorde jag fel igår. Se sicken seriös människa jag framstår som:

Här tänker jag: ”Vad sa jag? Sa jag 16? Sa jag 15?” (Foto: Johanna Jennische)
Här tänker jag: ”Vad sa jag? Sa jag 16? Sa jag 15?” (Foto: Johanna Jennische)

När jag skulle räkna ihop poängen hoppade jag av oförklarlig anledning över siffran talet 14. Alltså:

– Nu ska vi se … 12, 13, 15, 16 …

Visst, jag upptäckte snabbt mitt fel och kunde rätta till det, men nu måste jag öva på att räkna till nästa tisdag. Fjorton, fjorton, fjorton …

Share
Publicerat iBloggen

61 kommentarer

 1. Om du såg Vetenskapens värld i måndags (eller annan tid, på Play), det som visade första delen i en tredelars om hur lättlurad den mänskliga hjärnan är, så kanske du blev smittad. För där visades en kvinna som blev hypnotiserad att glömma talet tre. Varpå hon fick räkna hypnotisörens fingrar på ena handen och kom fram till sex stycken, till sin egen hjälplösa häpnad. Hon visste att det var fel, men det blev sex ändå!

 2. Men visst vill ni läsa resten av frågorna?

  A- och B-frågor
  A. Vad kallas det ljusfenomen av elektriskt ursprung som ibland nattetid kan ses på himlen? Ibland kallas det här skenet polarsken, men det finns en vanligare benämning, vilken?

  B. Vad kallas den nordatlantiska havsström som genom sin transport av varmt vatten påverkar klimatet och bland annat ger Norge milda vintrar?)


  Här kommer en fråga om människans äldsta arkeologiska period. Då tillverkade man enkla redskap av bland annat flinta. Man jagade, samlade och fiskade för att få mat. 

  A. Vilken tidsålder är det?

  B. Under delar av den här perioden levde ett hårigt elefantdjur som nu är utdött. Vad heter det?


  Ja- & nej-frågor

  1. Brukar man ha ägg i maräng?
  2. Ligger Rumänien i Europa?
3 Fanns det dinosaurier som bara åt växter? 
4. Har Alfons Åberg en låtsaskompis?
  5. Är det engelska ordet oak ett sorts träd? 
6. Har Sverige en president?
  7. Ligger Nordpolen på Arktis?
  8. Är det engelska uttrycket yo ett sätt att säga tack?
  9. Kan man äta en tingsrätt?
  10. Får man tro på vilken gud man vill i Sverige?
  11. Är nio plus nio lika med åttioen?
  12. Är det saltvatten i Döda havet?
  13. Är predikan ett musikinstrument?
  14. Står förkortningen EU för Engelska Unionen?
  15. Om du säger kiss på engelska, pratar du då om urin?
  16. Är popgruppen ABBA från Sverige?
  17. Fanns det dinosaurier på medeltiden? 
18. Står det i Bibeln att Gud skapade jorden på en månad? 
19. Är pingis och bordtennis samma sport? 
20. Är Greyhound en låt med Justin Bieber?
  21. Lyser månen av sig själv?
  22. Är biologi en religion?
  23. Är valar däggdjur? 
24. Om klockan är 13.50 – är hon då tio i tre? 
25. Drar LED-lampan vanligen mindre el än glödlampan? 
26. Är disneyfiguren Nemo en bläckfisk?
27. Har Wayne Gretzky varit skidåkare? 
28. Betyder förkortningen L-O-L att man är ledsen?
  29. Spelar Lionel Messi i Manchester United?

  A- & B-frågor

  A. Vad kallas det med ett svenskt ord när ett program sänds live, och alltså inte är förinspelat?

  B. Vad kallas det särskilda rum som man spelar in ett radio- eller tv-program i?

  För två år sen inträffade en allvarlig olycka i kärnkraftverket i Fukushima [fukuçima].
  
A. I vilket land ligger Fukushima?

  B. Olyckan orsakades av en jordbävning som skapade en jättestor flodvåg i havet. Vad kallas en sån flodvåg?


  Utslagsfrågor
  1. Vems födelse firar kristna under julen?
  2. Vad kallas grisens barn?
  3. Vad kallas ordklassen med ord för saker man gör?
  4. Vad heter Sveriges högsta berg?
  5. Vilka färger har den grekiska flaggan?

 3. Fråga 7 är en slamkrypare. Den geografiska nordpolen finns i arktis
  men de magnetiska nordpolen däremot återfinns i Kanada.

  Så det är rätt med både jag och nej på den frågan tycker jag
  eftersom det inte framgår vilken nordpol som avses.

 4. Eller rättare sagt den magnetiska nordpolen
  återfinns i närheten av sydpolen läste jag just.

  ”Beteckningen ”magnetiska nordpolen” är en praktisk
  konvention: man har kommit att beteckna den pol som kompassens nordpil
  pekar mot som magnetisk nord, men i
  fysikens mening pekar kompassens nordpil mot magnetisk
  syd (motsatt polaritet attraherar – samma polaritet repellerar). Följaktligen ligger den egentliga magnetiska nordpolen nära den geografiska sydpolen och vice versa.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Magnetiska_nordpolen

 5. Det nästan mest spännande är följande: ”Jordens magnetfält har bytt riktning vid flera tillfällen under historiens gång.”

  Fantastiskt ju!

  (Om det kommer fler Nordpolsfrågor ska jag absolut tänka på exaktheten.)

 6. Hmm

  Jag kunde alla utan ja och nej frågorna 27 & 29. Justin var inga problem och Grey hound är det SHM som gjort, dvs en svensk låt 😉

 7. PK

  Flygplatsers landningsbanor är numrerade med hjälp av hur dom ligger i förhållande till den magnetiska nordpolen. Så eftersom den nordpolen flyttar på sig lite då och då så får man ibland numrera om banorna på vissa flygplatser.

 8. Sanna

  Jag trodde bestämt att frågorna i Vi i femman bara handlade om sånt jag sorterat ut ur eller aldrig sorterat in i mitt vetande men det var bara Bieber jag inte sorterat in ännu. Tjoho, det var lääääänge sedan jag lyssnade eller såg på ett avsnitt av Vi i femman.

 9. Första ja och nej frågan är en slamkrypare!

  Häromveckan fick jag veta att det finns inte ägg i köpemaränger! De är istället gjorda på mjölk!

 10. Tack Christer för Biberlänken. Jag har inte stiftat hans bekantskap tidigare och blev mycket förtjust nu i hans Sanctus från Missa Bruxellensis.

 11. Christer

  Studiofrågan (den som bara har en avslutande parentes) får mig att tänka på följande universitetshistoria.
  Reccen: Ursäkta, är det här huset som inskrivningen är i?
  Professorn: Nu ska du veta att vi befinner oss på universitetet, och här avslutar vi inte meningar med preposition!
  Reccen: Nehej, oj, förlåt. Är det här huset som inskrivningen är i – skitstövel?

 12. Hmm

  Här har ni en version av Swedish House Mafias – Greyhound som ni förmodligen sett på tv som reklam. Finns en ”fetare” version för klubb 🙂

  Swedish House Mafia är mycket kända över hela världen. Jag tycker det är sorgligt att de slutat göra musik tillsammans.

  http://www.youtube.com/watch?v=PDboaDrHGbA

 13. PK

  Eftersom vi inte fått se någon hemsk knäbild så får vi väl anta att det numera obandagerade knät ser fint ut?

 14. Jag vill fråga samma fråga som PK. Och om det ser fint ut vill jag se ändå! För jag är nyfiken. (Och aningen … vahettere … vi tar det på engelska … ghoulish)

 15. PK

  Nu får du nog ta och fäppla lite med knapparna på din telefon Lotten, så vi får se en bild på blodet, varet och ärren.

 16. Tvärtemot vad man skulle kunna tro, uppskattar jag fortfarande när ni talar om vad jag bör korrigera. Vissa saker tar längre tid (siffror/tal & cement/betong), andra går snabbt som en ödla i en stekpanna. (Även Christers upphittade, i texten skräpande parentes är borttagen.)

  Knät är så mesigt fint att det verkligen inte är värt en bild! Det är visserligen svullet fortfarande, men de två (2!) stygnen sitter på varsin sida som två ögonfransar på rymmen. (Men naturligtvis kommer det en knäbild vad det lider. Problemet är mest att jag inte kan ta av mig brallorna i miljön som jag befinner mig i just nu.)

 17. PK

  Oj, det låter spännande. Vilken miljö kan det vara, du som brukar erbjuda dej att strippa (nästan) var du än befinner dej?

 18. Ökenråttan

  Men nu … Här går jag in och mästrar att det ska heta talet 14 och att detta har vi – pratat om tidigare. Huru mycket spiritituellare hade det inte låtit om jag i stället skrivit ”Talet 14 osv. Om detta har vi talat osv.” Ööööö

 19. Örjan

  Hoppas eleverna svarade rätt på 1:an och 27:an, för jag finner frågeformuleringarna olyckliga.
  Om ägg och maräng. ”Nej” kan försvaras, eftersom bara äggvitan används.
  Om Gretzky. Han har antagligen provat slalom på fritiden, och därigenom varit skidåkare.
  Språkpolisfråga. 7:an
  ”På Arktis”? Optimal preposition? Kan tänka mig ”i” eller ”vid” som lämpligare val.
  Vilka skolor tävlade?

 20. PK

  Jag tror att det är bäst att Lotten lägger ut nästa omgångs frågor här innan tävlingen börjar så att vi får korrläsa dom.

 21. Du, PK, om vi, här, på det här stället, i realtid, får korrläsa dom så kommer hela konkarongen att försvinna i ett svart hål. Hur länge vi än fortfar kommer det ändå på sluttampen att* dyka upp någon som säger ”men vänta nu”.

  * Ja, jag veeet att jag är gammalmodig av mig som inte klarar att skippa ”att” i ”kommer att”. Hmpf.

 22. Har just kommit hem (mer än 2½ timme försenad).
  Jag har återigen varit i Stockholm på äventyr, var på Rigoletto och
  såg Tarantinos senaste film ”Django Unchained”.

  Problemet var de slynglar som inte förstått vikten av
  att respektera klockslag. Står det att filmen ska börja 17.30 så
  är det som gäller. Då får man respektera det och INTE
  komma på då att man ska handla dricka osv.

  15 min sen började filmen vilket gjorde att jag missade
  tåget som går vid 20.40 med 3-4 minuters marginal.
  Så det blev till att sitta på centralen och uggla till sista
  tåget som gick vid 23.25. Ingen höjdare direkt. è_é X(

 23. Oooooooh, Örjan 19:41 , jag måste verkligen berömma dig för hur du tänker! Perfekt! Precis så måste man förbereda sig som domare! (Och jaaaa, hur gärna hade jag inte lagt ut frågorna här i förväg.)

  LL99: Jag lider SÅ med dig och vill dra slynglarna i näsan. Å andra sidan brukar jag alltid bli intervjuad i tv när jag väntar på Centralen. Och det är ju kul.

  Någon mer än jag som är vaken efter en synnerligen lyckad fredag?

 24. Hmm

  Lotten: Låter som en bra grej. Tror jag ska hänga på det. Sömn är underskattat av vissa men oh så skönt.

  Natti!

 25. Bosse

  Frukostklubben, En glad ton, Det ska vi fira, Musik till arbetet, Skivor till kaffet m.fl. Inget av dessa program finns kvar men till min stora förvåning finns tydligen Vi i femman kvar. Nostalgiker och andra nyfikna kan ju alltid lyssna på Vi i femmans final 1963.

 26. Dina, vi kan väl räkna upp vad vi saknar? Jag börjar med Anslagstavlan och Linus på linjen. Kort och konsist, precis som mitt tålamod att sitta stilla.

 27. Bosse

  OK, de program jag nämnde var radioprogram, inte TV-program. Men om vi ska hålla oss till TV så minns jag faktiskt riktigt gamla program som Andy Pandy, Måndagsposten, Sigges cirkus, Småstad, Den lille trumslagarpojken m.fl. Till flydda tider återgår min tanke än så gärna. Och just Vi i femman var ett av mina favoritprogram tillsammans med andra frågesportprogram, t.ex. Melodirouletten och När då då?

 28. Ökenråttan

  Till flydda tider återgår … Ack Bosse. Huru många äro vi som kan falla varann i talet och fullborda dylika meningar?
  Det dagas ren … Kom igen Bosse.

 29. Bosse

  ”Det dagas ren och Fritiof kommer icke”. Ja det fick jag lära mig i skolan som exempel på ett visst versmått. Kan det ha varit hexameter?

 30. Hexameter är ju sex betoningar (hexa-) men det där är fem. Så om det inte rimmar är det blankvers. Men det kan väl inte …

  ”Ingeborg åker över sitt namn” är i alla fall knittel, om jag inte minns fel. Jag är dålig på Tegnér, lite bättre på versfötter.

  Fast mest tänkte jag säga att jag vet ett program till från teves barndom, lika gammalt som jag: Kalle Anka och hans vänner firar jul (heter det väl om man ska vara noga). Det började visas 1960 och frånsett enstaka förändringar går det ju än.

 31. Bosse

  Nja, fast det där med ”enstaka” vet jag inte riktigt om jag kan hålla med om. Kommer så väl ihåg hur det började med att Tingeling gjorde Walt Disney ”liten som en tesked” som Bengt Feldreich kommenterade det. Där fanns både Kalle Ankas krig med Piff och Puff, Bambi, Pinocchio. Myrornas krig (det var väl därifrån Hoola Bandoola tog sitt namn), Piff och Puff i hönsgården m.fl. har gjort ett gästspel där. Jag kollade årets program på dansk TV och där fanns det mesta från originalet kvar. Mange tak til TV-byen! 🙂

 32. Men sisådärja. Det var verkligen — eh — anslående. Om någon fortfarande är vaken kan den få titta på en liten video till en liten sång, och därvid tvingas undra om den i själva verket har en mardröm, eller kanske helt enkelt hallucinerar. Enhörningar, men inte sådana man tänker på.

 33. Agneta

  Herkules arla stod upp en morgon i första sin ungdom …
  Eller:
  Tänk, här är inte bestånd i världen, och allt är i loppet;
  Såsom en eld, en ström, ett glas, ett gräs och en blomma
  brinner och rinner och skin och grönskas och blomstras om afton,
  men finns släckt, stilld, bräckt och torkat och vissnat om morgon.

  Stiernhielm kunde han!

  På tal om Fritiofs saga, som ovan citeras, så målade jag på teckningstimmarna, som 15-åring, tjusiga akvareller betitlade »Ingeborg gråter i Balders hage« etc.

 34. Agneta

  Den blyga: Min inspiration på teckningstimmarna kom inte från Olrog utan från Tegnér. Tror att vi höll på med Fritiofs saga en hel eller i alla fall halv termin i svenskundervisningen.

 35. Det var inte min mening att nedvärdera din inspiration.
  ”Jag vet besked, för jag var med…”:
  Förtydligande:
  Ulf Peder Olrog hade SAMMA inspirationskälla som du!
  ”—
  När det blir vår,
  kommer han hem, men den älskade går
  ej till hans möte i salen,
  icke i dalen;

  ligger i mull,
  bleknad och kall för sin kärleks skull,
  eller hon klagar och blöder,
  offrad af bröder. –

  Falk, som han glömt!
  du skall bli min; jag vill älska dig ömt.
  Sjelf vill jag mata för egarn
  vingade jägarn. —”
  Det är skillnad nu för tösera´med iPhone…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.