Hoppa till innehåll

Facit till Julkalendern 1 december 2012

Innan jag avslöjar namnet på gårdagens hemlisbloggare, ska jag för en gångs skull gå igenom några av ledtrådarna med er – särskilt för nykomlingarnas skull. Jag tänker mig att ni tänker så här:

Åh hu, vilken dålig limerick. Den haltar ju.
Rimmen är inte heller ok.
Första raden nämner versmått och en okänd stad? Nejdå, ”akrostikon” är ju en namndikt där man läser ett ord uppifrån och ner genom att titta på första bokstaven i varje rad. Titta, det blir ju S-U-S-H-I!

Slingrande versmått i Akrostikon
utan kvinnlig support i trikån
ser Sullivans gåtor och nycklar.
Herrarnas gurkväxter hycklar:
idoliserar meloners silikon.

Hm. Konstigt med versaler och gemener, kan det ha någon betydelse? Nej.
Underlig användning av skiljetecken. Strunt samma.
Sullivan, kan det månne vara Gilbert O’? Nej.
Vad heter nycklar på engelska? Keys!
Gurkväxter är bara med för att de är fallosar och sådana ska alltid ingå i en limerick – särskilt tillsammans med meloner. Vänta nu, meloner är ju gurkväxter. Vem är född i Limerick på Irland?

Aha! Hon Marian Keyes! Som har skrivit bl.a.  ”Vattenmelonen” och ”När Lucy Sullivan skulle gifta sig” samt ”Sushi för nybörjare”!

Visst är det så det går till?

Det var roligt att läsa kommentarerna om ”rätt” som i sushi. Mycket fyndigt! Sedan nämnde Örjan ”vatten” på ett intressant sätt, men jag kunde inte utläsa om han var melonerna på spåret. Nykomlingen ”Det är jag” (som vi ju måste hitta på ett nytt namn till för undvikande av förvirring) kommenterade precis exakt på pricken så lurigt som man ska:

”Detta förstod jag Ages ago. Allow me to explain. Det gäller att vara Engaged och ha Patience. Så blir det lätt A Sensation Novel.”

Tyvärr var det alls inte rätt.

Kronfrun var först med att fastna på ”nyckelordet” och Flygbengan & Aku hängde på. Poeterna Bengt O. Karlsson, Hyttfogden och hakke satte sedan igång att akrostikonera sig, Pysseliten föreslog att Flygbengan (”kycklinglitteratur”, haha), Linisen, Zkop, Babs och Kronfrun skulle slå sig ihop i en vivetvemdetärklubb, och då talade hakke ur skägget:

Kurviga versmått på lodrätt fem
Enklast om du lägger på en rem
Ylar något om nycklar
Ej är ute och cyklar
Så plötsligt du fattar att detta är … vem?

Ser ni? K-E-Y-E-S!

Jag förstår att ni var fler som hittade rätt svar, men måste stoppa här. (Ni får hemskt gärna skryta i kommentarerna här nedan; det är bara roligt!) Det enda jag själv inte är säker på är förstås hur Översättarhelenas ”Ha!” kunde leda så många till rätt svar.

Marian Keyes (f. 1963) är alltså en irländsk författarinna som i sin ungdom (enligt sig själv) var en medelmåtta vad gäller allt (precis som Johan Rheborg). Hon läste juridik och ekonomi (precis som Johan Rheborg), tills hon plötsligt och utan förvarning en vacker dag upptäckte att hon kunde skriva (precis som Johan Rheborg). Och då satsade hon på den karriären, bara så där.

Dock hade hon innan dess drabbats av grava alkoholproblem och djupa depressioner (och här slutar förresten likheterna med Johan Rheborg) och började skriva små noveller som terapi. ”Romaner är för långa”, sa hon, när en förläggare bad henne skriva en sådan. Hon lydde dock – motvilligt – och har nu gett ut tio eller tretton stycken. (Tydligen varierar uppgifterna för att vissa ibland räknas som noveller, ibland som romaner.)

Marian Keyes sägs vara en av de första inom genren chic lit och böckerna beskrivs som jätteroliga beskrivningar av självupplevd

 • depression
 • alkoholism
 • skilsmässa
 • hustrumisshandel
 • psykisk störning.

Jättekul.

När hon senast drabbades av en depression, bakade hon tårtor tills hon kände sig bättre … och fick förstås ge ut en bok om det. Och ser man på – hon är kakformsgalen!

Det allra senaste nyheterna om henne är att hon lider av svår skrivkramp och tandvärk och har blivit så beroende av Twitter att hennes man (på uppmaning) har stängt av Marians konto. Hon följer enligt ett strikt schema ett par tv-serier (Strictly Come Dancing, It Takes Two, Homeland, I’m a Celebrity … Get Me out of Here, True Blood, Friday Night Dinner, Michael Palin’s Brazil, Irish Masterchef och Richard E Grant’s Hotel Secrets) och läser böcker precis hela tiden. Jaja, men basket har hon minsann inte tid att träna, nähedå.

NU PRISUTDELNING!

Plommonstopet har jag haft med mig hela dagen (till Saltsjö-Boo, Stora Essingen, Vallentuna, Bandhagen, Strängnäs och Eskilstuna) utifallatt dragningen skulle måsta ske på bortaplan. Men nu sitter vi här tillsammans. Jag rör om och draaaar en … lilla Dammråttan! (När man vinner ska man mejla adress och storlek till mig så får man en t-shirt i postlådan.)

När ni har läst ända hit, ligger en ny lucka ute: nummer 2!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

25 kommentarer

 1. Eftersom jag, som i de flesta fall, varit lite otydlig så –
  Ingefära- och soyayrande: Sushi för nybörjare,
  LSD och Lucy – Lucy Sullivan gifter sig,
  att Orlando var den där förtjusande mannen – En förtjusande man
  som Å andra sidan gjorde ditten och datten i Morden i Midsomer – Å andra sidan,
  att jag höll med Ö-helena – det där versmåttet som Keyes kom ifrån.
  Ja, det var väl det.
  Jajust ja, jag sa också att jag hoppades att Dammråttan hade rätt (!) och så går nämnda dammråtta och vinner! Jag bara säger…!

 2. Den här gången ska jag inte klicka dundra-in-rutan. Det blev mycket rensande igår.

 3. Dammråttan

  Men Å jag VANN!!!! Nästan i stort sett helt frånvarande, eftersom jag inte ens han titta in på min korta lunch, då jag skulle hinna stryka festblåsan, samtidigt som jag tuggade i mig lunchlådan. Kvällen ägnades åt julbord på East, vilket faktiskt till stor del bestod av just sushi och längre än så kom jag inte i mitt klurande. I dag är det söndag och jag är LEDIG! Mot lucka två!!!!!!!

 4. PK

  Aj voss komplitli losst.

 5. PK

  Grattis Dammråttan.

 6. Patrik (Griskindspatrik alltså)

  Konstigt.

 7. Jossilurens — ja just det — du hoppades att Dammråttan hade rätt och det betyder ju att du hade rättast av alla: du kunde inte bara lösningen utan även vem som skulle bli vinnare och plockas upp ur hatten!

  Karlbergs kök — sooooom jag undersökte 16/11 … men inte kom jag på tanken att kolla din egen blogg!

 8. Men Å, Dammråttan VANN! Det var synnerligen välförtjänt. Själv tyckte jag luckan var ovanligt lätt, när jag äntligen dundrade in i sista timmen. Det ska inte upprepas, jag lovar.

 9. flygbengan

  Båset behöver lära sig skillnaden på sushi och sashimi.

 10. Men åjarå ba kollade Karlbergs Kök’s blogg och tänkte att här behöver kanske hintas att det var författaren som Lotten sökte. Så jag utelämnade ju alla sushikunniga utanför “klubben” bara därför.
  Grattis till Dammråttan!

 11. Bess

  Men, men, läste och funderade och klurade, och googlade fram akrostikon, läste sus – hi, och vad är det? Bakade pepparkakor istället.

 12. *slår mig hårt i huvudet*

  När det var en författare som jag känner till OCH HAR LÄST!

  *slår en gång till*

  Men Lotten, det heter “chick lit”, litterature for chicks.

 13. Jag tröstar mig med att jag inte kunde och inte hade kunnat kunna.

 14. Malinka har rätt, jag gjorde en anglosaxisk sammansättningstankevurpa med bindestrecket i chick-ordet. Nu fixar jag!

 15. Örjan

  Sushi- wasabi (äkta) kräver rinnande vatten för odling.
  Enköping = pepparrotsstaden= Bacho= Hjort.
  Men ingen författare för mig förräns hakke berättade,

 16. Jag är överlycklig över alla avslöjanden om att det minsann inte bara är jag som läser sådan där lättviktslitteratur. Kostar på mig en 🙂

 17. Babs
  Jag läser Detektivmagasinet från fyrtio- och femtiotalet. Hittade en bunt på ett loppis. De kostade cirka 50 öre/häfte och även om intrigen är i märkligaste och ibland enklaste laget så är språkbehandlingen god. Jag väljer att komma ut med detta avslöjande lite avskilt och på ett ställe som ingen läser.
  Puh! Skönt att ha talat om det i alla fall.

 18. Tack, SG! Det känns stort att du berättade för just mig. Och så skönt att inte vara den enda som avviker från den smala, men ack så finkulturella stigen.

 19. Heders Skogsgurra! Själv hinner jag i december bara läsa jobbmejl, barnböcker, luckor och båset. Fast i omvänd prioritetsordning, förstås!

 20. Va!? Trodde jag var säker här.
  OK, egentligen känns det inte så farligt att det kom ut. Jag tror nog att många misstänkt hur det ligger till sedan rätt länge.
  Andas friare nu…

 21. Hurra, jag hade rätt! Marian Keyes förresten, folk säger att jag borde läsa för att en av familjerna hon skriver om är lika konstig som min. Så det ska jag, nån dag. I morgon: lucka 2!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.