Hoppa till innehåll

Julkalendern den 4 december 2012

Efter att jag hade förstört för alla mobiltelefonssurfare under gårdagen, spårade kommenatorsbåset med gissningarna totalt ur och allt handlade i slutet om svamprecept och underliga dödar – inte nödvändigtvis i kombination. (Synnerligen läsvärt.)  Vann gjorde Luslina, som stolt gissade på Salman Rushdie.


Lucka 4

Guss och Keff hade svårt att stava, men drog sig inte för att skriva en roman i replikform eftersom de hade så tråkigt. Så här:

– Fan åxå! hördes husets hjälpmadame ryta i linnekammaren.
– Svär måttlit, å betänk att det var hon själv som ställde te detta kolorume!

Det hela handlade om hårda prövningar, oäkta barn och oönskade graviditeter, vilket, om man försjunker i tysta, vemodiga betraktelser, kan sägas bero blott på fruntimrens oförmåga att hålla på sina lustar. De två fortsatte med dialogarbetet, men inte förrän de hade kommit överens om att ta bort vissa obetonade stavelser i orden – för att få en än mer talspråklig stil:

– På den tidn som kommerseråde inte hade dubbelhaka å brillor å podager och portvinstå var han en grann karl. Det begrip väl varenda horunge att …
– Vet hut och tystna, satans käring! svarade madamen med en röst som var allt annat än blid.

Men Guss och Keff var ändå inte nöjda med sitt försök till vardagsflykt.


Såja. Facit kommer nog vid midnatt om jag känner mig själv som jag tror att jag gör. Lucka 5 kommer sedan.

Nu kommer vi till ett par krångliga dagar när jag står på mitt onda knä och föreläser när jag och mitt onda knä inte åker tåg i snöstorm eller inspekterar mögliga hotellduschar. Men vi ska klara av det!

Share
Publicerat iBloggen

177 kommentarer

 1. aequinoxia

  Jag tror inte att det är dragontypen och hans kompis, även om det är det första som dyker upp. Jag får vänta lite till.

 2. aequinoxia

  Battlestar Galactica? Hm. Jag uppskattar en fellow nörd, men…jag ser inte kopplingen. 🙁

 3. Nu är det dag fyra,
  hittills har jag varit tyst som en myra.
  De tre första luckorna har jag hunnit med
  men att smida med varmt järn, nej jag är inte en smed.
  Nu ligger jag i hatten,
  men vem det är det vette katten.

 4. PK

  Men min gissning försvann, vill int ehatten veta av mej. Jag gör ett nytt försök. Jag gissar på vitfläckig tjurhuvudhaj.

 5. Jag är egentligen inte här. Jobbar för fullt.
  Men nu har jag sett att både Lotten och föredettingen använder uttrycket ”vette katten”. Är det en ledtråd? Och vad betyder uttrycket?
  Jag är mera van vid ”vete katten” där vete inte är ett sädesslag utan en åldrig och sällan använd verbform. Kanske ska detta vänta tills Julkalendern är avslutad?

 6. Ja! DRT är ju ”surdegshuligan”!
  Jag är inte heller här, men långsamma vacuumpumpar ger lite tid att surfa med telefonen. Vacuum ja, det kanske är något …

 7. Kerstin utan blogg

  Idag är det hata-SL-dagen, kan jag berätta! Men jag fick ju iaf tid att googla omkring och lära mig en massa nytt om både det ena och det andra. De första osammanhängande tankarna tyder på nåt olagligt.

 8. Guss och Keff, det kan ju bara vara Dogge Dogelito. Passande nog apropå portvinstår, så ser jag en trasig (dock ej just portvins-) tå i högra hörnet. Som synes har jag inte en susning och inte är jag ledig idag heller. Måste släppa detta, om jag inte ska missa bussen. Hopp i hatten!

 9. Jesper

  Då gör jag som tidigare: Jag inväntar kunniga båsisters kvicka och tydliga ledtrådar.
  Hopp i hatten! kan det vara Dante och Tvärsan, månne?

 10. jossilurens

  Onördigt var det här tyvärr – använde serien bara för ett ord. Och för att förvirra.

 11. Nåt lurt.Jag trodde det var först på senare år som två författare kämpar med samma verk.Det här låter ju gammalt,vem har en linnekammare i huset i dag,och hjälpreda ? Vilken dröm.

 12. Liten bokmal

  Jag fastnar mest för de härliga bågarna, med dem på näsan hade jag känt mig smart nog att lista ut detta!

 13. Ökenråttan

  Har två författare i tankarna, de skriver inte tillsammans och den ene har inspirerats/knyckt av den andre – eller av den förste, då förstås. Kan de va nåt?

 14. Eftersom Den Röda Tråden hittils varit författare jag läst men ändå inte fattar att det är, drar jag en ur min bokhylla. Hemlisbloggare idag är … Per Anders Fogelström! Grattis!

 15. Herr R

  Jag tänkte mig Fogelström jag också. Men lätt är det inte framför mina ögon fladdrar både pirater och blå torn.

 16. Kerstin

  Önskar å hoppas verkligen att Guss och Keffs bok blir något stort! Verkar ohyggligt spännande! Nu ska här drickas te och googlas vidare, för rösten är tappad.

 17. Vädersträck o riktningar brukar ni ju alla prata om ibland
  Trakterna kring lärdomsstad säger jag. Föddes nog många oäkta barn i
  buskarna !

 18. Sanna

  Sitter och funderar lite. Alla verkar så smarta utom jag. Otaliga idéer har jag men ingen verkar passa perfekt. Läser en hel del böcker men tydligen fel sort.

 19. Smultronblomman

  Är inte podager och portvinstå samma sak, det vill säga gikt……
  Väldigt enkelt i går. I dag är hjärnan totalt tom på idéer. Men i hatten ligger jag nu.

 20. Hattifnatt!
  Idag är jag inget på spåret. Skyller på den av dottern ärvda förkylningen och inväntar kluriga ledtrådar bland kommentarerna.

 21. Se där, dagens första dopp — nej hopp heter det visst — och inte ett skvatt fattas. Det finns en ö som heter Guss, och där kanske de är jättelyckliga av sig så jag ogissar på Atterbom så länge.

 22. ”LOO-HOOTTEN!” blev min mor ringd och tjuten
  i Richertsk mor-dotter-tradition.
  ”Jag hinner inte!” sa hon andtruten,
  så jag blev ensam med min frustration.

  Just som traditionen stipulerar
  kastar jag mig in i dagens hatt!
  Men den veka kroppen konspirerar:
  av förkylning tvangs jag skria matt.

  Av febern slagen inser jag förskräckt
  att ingen tanke når sitt givna mål.
  allt är dolt och gömt, förborgat, förtäckt!
  Där förr fanns vett finns nu ett intigt hål.

  Snor är denna hjärna rikligt given
  men tankar? Ack, jag är efterbliven.

  Jag ber om ursäkt att jamberna inte sitter som de ska, men även en bruten sonett är en slags sonett och bättre än så här lyckas jag inte idag. Gittos mamma hälsar att hon är i anden närvarande, om än inte i kommentarsfältet.

 23. PK

  Det får vara en film. Eller vad som helst, nästan. Undrar om det får vara en stjärnbild som Stora björn eller Orions snorre?

 24. (OT först) Nu har jag pratat i radio om ukulele och hastat till Storstan för att i Alvik föreläsa inför 45 glittriga damer. Jomenvisst, numera ikläder man sig gärna glitter när man ska gå på skrivregelskurs. Synnerligen passande.

  Nu måste vi trösta Sanna. (Eller vänta. Har hon skrivit i kod? Aha, hon vet vem hemlisbloggarn är och har förställt sig lite. Ja, så är det.)

  För att ni inte ska gå alldeles vilse: det är inte två personer som eftersöks, utan en upphovsperson. Och det är INTE särskilt lätt att se ledtrådarna. Stilen stämmer delvis med stilen på riktigt.

 25. ”Niklas december 4, 2012 kl. 10:15
  Eller vänta nu … Det är ju kallt ute. Jag tror jag fryser.”

  Niklas, Ja vi fryser ihjäl det är så kallt, stackars barn
  men snart blir det varmt…

  Det innebär ju att det sannolikt är Alla visa män
  som hemlisbloggar idag.

 26. Nu kliver jag snart in i föreläsnings-mode och kommer inte ut igen förrän bortåt 17-tiden.

  (Fan vet, men jag kan inte säga att en enda har hittat rätt än. Jo en. Kanske två. Osäkert. Men Gitto har rimmat, så jag är redan nöjd!)

 27. Jesper

  fd. Misswar: Jag håller med. Men tröstar mig med att det är 20 luckor kvar att inte kunna.

 28. jag fattar ju ALDRIG. Så jag rimmar i stället. Bara så jag verkar smart fast jag egentligen är dum som ett spån. Det är t-shirten jag vill åt. Och den eviga äran.

 29. Agneta

  Heter det på skrivregelkurser skrivregelskurser? Eller är det en i glitter förklädd ledtråd? Eller är min hjärna inte på alerten än.

  Ett slag gick tankarna till ”– – – Riksbekante X-X’s besynnerliga öden”. Sina dubbla gestalter till trots rör detta sig ju om endast en figur.

 30. Wickmanskan

  Jag undrar om det är någon som bär omkring på färskt vetebröd, i sin väska eller annorstädes? Kan det vara himlabröd eller drömmar? Jag villar vidare på jakt efter nya spår.

 31. Guss och Keff pekar mot Stockholms förorter, eventuellt med utländsk härkomst.
  Men somliga googlingar menar att det är så sünd att stanna där utan rekommenderar en liten tripp utomlands, söderut.
  Fast jag vet inte om google heller har rätt.
  Första citatet drar till västkusten och det andra norrut.

 32. Niklas i Göteborg

  Idag har jag köpt en dito lampa, och säger därför ’Indeed sir’, och hoppar i stopet. Men jag känner mig klok som Wooster och har inget alls klokt att skriva.

 33. Sanna

  Vet ni att i år så går för första gången (än så länge) antalet kommentarer per dag nedåt. Har vi blivit färre? Har fler fått jobb? Vad händer?

 34. ”hårda prövningar, oäkta barn och oönskade graviditeter, […] tysta, vemodiga betraktelser” och ”fruntimrens oförmåga att hålla på sina lustar” — allt syftar alldeles tydligtvis både på bibeln och koranen, hälsar religionsstud crrly. Sålunda är svaret Gud den allsmäktige.

 35. Wickmanskan har nåt att komma med. Jag är också ute och irrar runt. Är det månne tjocka släkten som avhandlas i fem tjocka
  böcker här i min hylla . F d fröken Cronquist var mycket produktiv.

 36. Agneta

  Sanna, kanske var det extra många inlägg i fjol. Årets första tre dagar ligger sammantaget dock på en andra plats jämfört med tidigare år. Kanske spelar den tidiga vintern med snö och kyla sin roll på något sätt.

 37. Jag flaggade en flygplansvideo för en tid sen. Nu är det dags igen: En helt fantastisk mash-up på alla landningar på San Diego International under sex timmar fredagen före Allhelgona, den berömda Black Friday.

  OT, jag veet, men sevärt så det förslår. Dessutom har jag inget att komma med.

 38. Eftersom HB verkar vara en utanförstående, kanske utan förståelse, observatör av Guss och Keff
  och eftersom Guss och Keff skriver om hemskheter
  och eftersom HB inte verkar helt tillfredsställd med Guss och Keffs prestation
  och eftersom jag just fascinerat och roat läst Skogsgurras kritik av kritikern (bland kommentarerna i facit till gårdagens lucka)
  drar jag slutsatsen att HB = SVD:s Magnus Eriksson som hemlisbloggar.

  Enda abret är väl att HB skriver lite för bra. Så jag gissar på en framtida, mer kompetent Magnus Eriksson. Håll utkik på dina kurser, Lotten! En dag sitter han där. Mitt i glittret.

 39. Jag har också halkat in på barnspåret,tidigt.Det är halt i dag och snön yr runt knutarna,och det är klart det är fel,det är det alltid.

 40. Agneta

  Den hemliga bloggaren tycks vara just hemlig och gömmer sig väl. Eller ligger det verkligen något i förslaget ovan att HB = M. Eriksson?

 41. leda

  Guss och Keff. Guss och Keff. Om man dunkar huvudet riktigt hårt i skrivbordet, lossnar det någon användbar tanke då?
  Nä.

 42. Gittos mamma

  Lyckan står mig bi. Både Guss och kolorum (utan e förstås) har jag hittat i denna något förljugna saga. Kom att tänka på min gamla pianofröken och den unkna lukten. Kanske det Lotten menar med keff!

 43. Ja, det är mycket man måste, när man är med i Lottens kalender,
  något av hazard över det hela. Och ibland är det änna som om slumpen avgör om man ska lyckas.

 44. Haha, LL99. Min var iaf rörlig och IRL. Nånstans i bakhuvudet ruskar annars ordet ’barn’ på sig. Säg inte att jag –med en medelfixpocent (Ja, pocent) på två– sätter den här också.

 45. Gittos mamma

  Förresten vill jag tacka alla för alla ledtrådar som ledde mig rätt och speciellt vill jag ge Gitto en liten blomma, för jag har verkligen längtat efter hennes sonetter, låt vara att hon inte behärskar sina jamber och pentametrar – men vem gör det?

 46. Kerstin utan blogg

  Att mina tankar i morse gick åt det olagliga hållet berodde på att jag googlat fram att kolorum är Pinoyslang för just olagligt. Nu tror jag inte att det har det minsta med saken att göra så därför vågar jag skriva det (hoppas jag inte har fel!). Har inte hunnit googla nåt mer och nu ska jag iväg på andra saker. Fattar inget än så länge men får lusläsa kommentarerna sent ikväll.

 47. Ingen lär kunna neka till att sådana bloggar som framställer kunskap på ett angenämt och lustigt sätt är till stor nytta.

 48. Örjan

  Snart måste de glittriga damerna säga farväl till Lotten. Undrar om någon av dem klädde i luckans glasögon.

 49. Jesper

  galenskap i sinne stimmar
  jag rader liksom skinka rimmar
  trots svamp, Skriabin och en gåta
  jag inget svar till den kan låta
  ge, men hej på hatt, en gissning här
  det måste vara Bach, jag svär.

 50. Griper efter halmstrån och googlar författaren jag gissar på + kolorum och hamnar hos Översättarhelena. Det måste ju betyda att det min gissning stämmer. I så fall har jag träffat författaren, eller åtminstone hans bil.

 51. ica

  Jag gör ett skämshopp ner i hatten med genansen över att jag för första gången sen julkalendern startade inte gissat varje dag utan missat hela TRE stycken! Så jag säger att gissningen är Bengt Brunte Bondeblad.

 52. (OT) Fäääärdig! Jag har nu åkt tunnelbana och pendeltåg och är installerad i ett svindyrt pytterum på Scandic Järva Krog. Ingen tekokare på rummet.

  Vet ni att jag tänkte att en av tre vana kommentatorskor skulle ta svaret ganska snabbt idag. Och nu ser jag att jag hade rätt.

  Svaret finns alltså ovan nånstans … med en riktigt tydlig ledtråd.

 53. Agneta

  Undrar just vad skribenten avser med såväl podager som portvinstå. Gikt som gikt, tänker jag.

 54. Eva-L. Testade att googla kolorum och översättarhelena och upptäckte att kolorum var ett bloggnamn. Hm.

  Fast nu börjar jag tro att nåt i DRT pekar på början på augusti.

 55. Men snälla Lotten! Vad får dig att välja en avkrok som Järva Krog (Järva krog?)? Det måste vara den tråkigaste avkroken utanför stan som någon byggt en motorväg bredvid! Och dessutom betala hutlöst mycket pengar för ett pluttrum … Den enda rimliga anledningen är förstås att det är en ledtråd till dagens (eller morgondagens) lucka. Hmmm … alltså är HB Carl Micael Bellman.

 56. Nu får jag vara med och leka på riktigt igen! Men nu har Hyttis berättat vad det handlar om och sagt att jag inte får säja’t. Så det är bara att göra som en är tillsagd och knipa käft.
  Järva krog hade en gång för länge sedan en bra pytt. Men nu lyder dom under centralkommitténs styre och har numera bara ångad påspytt. Observera att det finns två uttal av påspytt. Det ena leder tankarna till åksjuka. Och det är det som gäller.

 57. Tittar in, läser kommentarerna och konstaterar att jag fortfarande famlar i mörker. Inte ens att gissa vilka som är på rätt spår och som säger något relevant, hjälper det minsta. Då är det väl något som jag bara känner till i teorin, dvs. har hört talas om men aldrig bekantat mig med, eller inte ens det. Jag är redan i hatten, och det enda jag just nu tänker på är Gussie Fink-Nottle och de där glasögonen, så att jag fantiserar om P. G. Wodehouses och Agatha Chrisities hemliga kärleksbarn men hen skrev väl aldrig nåt.

  Jag får kolla senare om jag fattar någonting då.

 58. Kan det vara så att min första tanke från i morse är rätt? Slag i huvudet, som återkommer bland ledtrådarna, ger ju hål i huvudet. Det är ju mer långsökt än att böckerna är erbarmerligt dåliga. Dock inte av den lugubre.

  SG (09:05), ja – skit i kammaren absolut! Skulle aldrig lägga min macka där inne …

 59. Liten bokmal

  Tror jag gått vilse i dagens lucka, hittar inte rätt eller ens en liten ledtråd. Får allt se till att sluka fler böcker då inte ens google är på min sida idag.

 60. Gittos mamma

  I morse googlade jag på författare med dyslexi. Eftersom jag redan gjort det behöver inte ni.

 61. (OT) Niklas: Jag ska föreläsa på Järva Krog halv nio imorrn och vågade inte chansa på att tågen skulle sköta sig. Men det är en sån annorlunda upplevelse att det nog blir en rapport vad det lider.

  Ni som famlar: lyssna nu på Skogsgurra. (Men strunta i pytten.)

 62. Tomt. Var det mellan öronen efter gårdagens mediatationskurs. Håller i sig kan jag säga, fortfarande jättetomt. Ho-hooooooo……? Lägger mig rätt å slätt i hatten och kollar på tv. Med en glögg. Ses imorrn!

 63. Imorse trodde jag att det handlade om en låttext och rap. Sen dess har jag nog övervägt allt mellan himmel och jord och nu återstår bara polis, förkylning, katt, talspråk, illamående och någon form av krydda kvar och jag fattar nada. Orlando Bloom känns lite förbrukad.

 64. Om ni visste så många och vitt skilda författare jag googlat! Men inte hjälpte det. Och ledtrådarna, som Lotten berömmer, är fördolda för mig.

 65. OT: Iiiih, Lotten, Hjälp! Kollade min mejlbox, WordPress har fått spunk och skickar alla kommentarer som mejl. Snacka om överfull låda! Jag får inte bort kommentarsprenumeration med inställningen här under rutan. Kan du få bort mig?

 66. Béatrice Karjalainen

  Blä vad min tid går åt till annat. Får grubbla lite till på vem som försöker kvalificera sig till VM i talspråk.

 67. Karlbergs kök: Jag har försökt förut – att ta bort en kommentarsprenumeration – men det går inte. (Korrigering: hur jag än letar, kan jag inte se var man gör det. Man MÅSTE ju kunna ändra!)

  • Har du klickat i att du vill ha ett mejl när nya kommentarer dundrar in, eller har de kommit spontant?
  • Kommer det bara mejl med dagens kommentarer?
  • Kan du stå ut i några timmar till och deleta dem eller håller du och inboxen på att explodera av bloggfyllnad?

  Jag har ju en bloggtomte som kan svara på sånt här – men han har inte kvällsjour!

 68. Jesper

  Jag är strax i Uppsala. Alltså måste det vara C von L. Stämmer med linnekammaren i texten. Stilen härrör sig från svårigheten i att använda fjäderpenna. VSV.

 69. Karlbegs kök, i de mejl du får så bör det finnas en länk
  som du kan klicka på för att avsluta prenumerationen.

  leta efter
  ”Unsubscribe or change your email settings
  at Manage Subscriptions.”

 70. Örjan

  karlbergs kök: Sällan jag använt funktionen, men har för mig att man brukar få ett bekräftelsemail att prenumeration skett.
  Om man ej kan avboka vid varje mail enl LL99, kanske det går med detta ursprungsmail.

 71. Nu har jag googlat mig alldeles blå, men nu är ju inte pärlan blå utan svart. Japp, jag pratar naturligtvis om Svarta pärlans förbannelse. Tydligen blev många ur filmteamet sjösjuka (eh, åksjuka – SGs kommentar) under inspelningen. Sjösjuk blir man däremot inte i Boden. Kanske varm däremot, ni minns kanske Xerxes och ”Boden boden helvetet på jorden”? Tv-serien där de samlade troslappar. Påtal om tro och pärlor så kanske Benny Haag tycker just att hans skådespelartalanger är att kasta pärlor för svin, för jag har i hela mitt liv inte trott att han har gjort något annat än just Xerxes. Nåväl, vi var i Boden, där det var varmt som i helvetet och varmt är det ju även i Karibien kan man gissa. Så kontentan av det hela måste helt enkelt vara att dagens HB är Orlando Bloom
  Och bara på kul måste jag nämna att Robert De Niro blev erbjuden rollen som Jack Sparrow. Så kan det gå.

 72. Agneta

  Det är mycket man måste tänka på, så att man inte avger falskt vittnesbörd och hamnar på villostig.

  Nu är jag i alla fall i hamn – det är dit vi alla längtar.

 73. OT: Nej Lotten jag har inte klickat i – passar mig noga för det… Det har blitt av sig själv. Som tur var bara den här dagens kommentarer så jag överlever. Får se hur det blir i morgon!! Försöker rodda i WordPress från mitt håll men hittar inget, aldrig hänt förut. Äh en Treo till o sova så blir det bog bra med allt. Allt helt OT, jag är off idag. Kefft!

 74. Lady Vab-a-lot

  Nä, jag försöker och försöker men fattar inget. Hazard? Änna? Säger man så på västkusten, eller är det bara som jag fördomar mig? Äh, jag får dränka min besvikelse i glögg i stället. Skål!

 75. Kerstin utan blogg

  Jag fattar inte alls vad ni säger. Pytt? Hazard?
  Mitt undermedvetna har istället fastnat för en känd person som jag aldrig läst men däremot sett. Kanske var det Åmej, slåmej som fick mig att tänka i de banorna? Hens liv verkar iaf ha varit lite som i luckan.

 76. Antingen blir man jäkligt allmänbildad här eller totalt bortkollrad. Jag gjorde en observation under ett föredrag på jobbet, föredragshållaren presenterade sina kollegor ute i europa, alla män med för och efternamn, medan kvinnorna uteslutande bara hade förnamn.
  Dagens HB har för mig ett helt obekant både för- och efternamn, men nu vet jag att det är en intressant person.

 77. Citronen

  Börjar misstänka att det är ett smakprov ur Svennis kommande memoarer. Tord Grip skulle kunna vara Keff. Eller tvärtom. Det kan man kasta tärning om. Stefan Lövgren känns otippat men skjuta kan han.

 78. Det här med kommentarer som kommer i er mejl utan att ni har bett om det, verkar vara en bugg. Nu tar vi bort hela funktionen till imorrn och ser vad som händer!

 79. C:
  Då känner du säkert igen den här situationen.
  Det är inte sant att det är mycket man måste. Men ibland –kommer inte hem till middagen och då gäller det att tag lyckan fatt. Annars får man jag nöja sig med himlabröd – om man sejer.

  Jag fick för Hyttis. Det är jag som ska ha bannorna och inte guld och goda ord.

 80. Bara för att jag nu i alla fall trots huvudvärk hålls här och hänger för att bli av med er (för dagen) så kan jag inte låta bli att fundera lite i alla fall och kanske så är jag inte helt ute på villostig ändockl. Det blir ju nästan tvångsmässigt detta, att googla och greja. Försökte förklara det för en kollega idag, att det blir en sorts flykt från vardagen, trots att man inte har tid. Tvångsmässigt, som så mycket annat så är det mycket man måste. Inbillar jag mig. *hick* kanske inte så bra med glögg och Treo. Nu säger jag godnatt i alla fall och rensar låda imorgon.

 81. Bess

  Irrar jag runt bland kobbar och skär. Vet inte vart jag ska ta vägen. Tror jag lägger ner och återkommer när aprilsolen tittar fram.

 82. Béatrice Karjalainen

  Krävdes Google-fu, lite ledtrådar från andra och en allvetande vän (skriver du här eller smyglöser du bara luckorna) för att idag ta mig bort från de villostigar jag var ute på.

  Men nu är det slut på vardagsflykten, det är mycket man måste hinna med så här innan jul.

 83. Béatrice Karjalainen

  Hahaha medan ma själv skriver så tjatar alla andra oxå om måsten oc är ute på fel stigar i skogen. Hur skall det här gå? Men det är väl dit vi längtar, att alla i båset är samstämmiga?

 84. Halt och Lytt

  Det som först såg ut som ett öga rött (tack Fundis) går nu mer i violett eller kanske rent av i blått? (i vart fall en liten strimma). Får nog tyvärr även lägga färgblindhet till mina lyten.

 85. Hej allihop! Förb… akademi! Jo, för jag studerar igen och har häcken full med kursredovisningar. Men, äntligt är jag här så spit-spott i näven och …hhhgnnnnnh…klämma fram nåt… Batman?

 86. Kerstin utan blogg

  Skönt, jag fattar! Oläst för egen del men när jag jobbade på bibliotek för många år sen var det en av de mest lånade författarna.

 87. SG, tack. Ibland (ofta) är jag visst alltför subtil. Och jag ber ju aldrig om lov. Så det gäller att hålla fingret i styr.

 88. Barfotamartha

  Nja…nu är det välan min tur att säga hopp i hatten…man ska ju inte va en dålig flicka, bara för att man är nybörjare. Men jag måste säga att det inte är lätt att finna sin väg i detta snår av ord och bilder – mobilsurfare som jag är blev orden igår helt förvanskade. Krohn såg ut som Kroku och blev väldigt svårt att googla. Men men, kalendern är min lilla flykt från vardagen, och för varje ny lucka tänds en ny stjärna – och därmed ett hopp om att jag ska kunna klura ut i alla fall en HB innan jul!!

 89. Se där, Barfotamatha, nykomling, väl? Välkommen!

  Liten rapport till nytillkomna tittare: idag är vi nästan överens i båset och facit kommer faktiskt att publiceras redan några minuter efter midnatt. Nyluckan kommer när jag kliver ur bingen imorrn bitti.

  Och imorrn vankas det även tågresa västerut. Hur ska det gå, huuuur ska det gå?

 90. Jahaja — när ledtrådarna blir så tydliga att jag känner igen boktitlar jag sett så kommer även jag fram till tanten (via Libris). Hade hon såna glasögon?

  Nej, jag har aldrig läst ett enda ord och vet inte ett smack om vare sig innehåll eller stil, eller henne. Mer än att hon fanns, och skrev böcker som hette sådana saker.

  Så nu undrar jag bara vem som var snuvig, och vem som bankade huvudet i bordet, eller hur det var. Hjälpmadame var i princip hela båset!

 91. Åh, om jag kommit rätt var hen en av mina favoriter under unga år och dessutom bekant till ”familjen” även om jag aldrig träffade hen. Den tv-serie jag såg baserad på hens verk var inte heller så pjåkig.

 92. Patrik (Griskindspatrik alltså)

  Jag försöker verkligen slumpa fram ett svar här. Men jag kan inte. Och klockan är natt. Guss & Keff. Bra & Dålig. Eller baklänges. Nu är jag i alla fall hattfärdig.

 93. Nu kommer ett mycket oväntat genusperspektiv. Det verkar som om damerna har mycket lättare att ta det här. Själv var jag så gott som ovetande. Hade i stort sett bara hört namnet och visste att författaren var framgångsrik. Men aldrig läst något av hene.
  KRIJ kräver mera jämlikhet!

 94. Nu börjar ni tala klarspråk. Och en ac alla mina författargooglingar var tydligen i rätt riktning. Men inte var det Hjalmar Söderberg, det kan jag lova.

 95. Luslina

  Jag vet jag vet, men oläst henne jag har.
  Tack till Lotten som stänger prenumerationstjänsten en stund. Jag tok-klickade på ’manage subscriptions’-länken så barnen trodde jag satt och smygspelade ’angry birds’ med stumljud.

 96. Luslina

  Vill förresten passa på att jubla över Rosmans påfund att utnämna en annan mycket bättre HB i facit-eftersnacket igår. Kan man hoppas på en ny tradition?

 97. Örjan

  Glasögontypen vet jag en svensk käring som burit.
  Men skulle hon ha skrivit detta?
  Svårt att tänka mig att hon skulle ruffat till texten så till den milda grad.

 98. Agneta

  Jag har aldrig läst henne, men det finns faktiskt en av hennes 51 böcker i mina hyllor »Omaka blir makar« förmodligen på åttiotalet kommen med något bokklubbspaket jag hade glömt att avbeställa. En snabb titt på några sidor – den kommer att förbli oläst.

 99. Stopp! Jag hinner inte med! 172 kommentarer, vad var klockan sist jag läste? Hur många har jag läst, var ska jag börja. Äh. Det här är ju förödande för dagens todo-list.

 100. […] Lucka 4 skapade oreda i båset eftersom tingen inte är som de verkar. Två personer som talar är ju inte alls två hemlisbloggare utan en. Namnen Guss och Keff har inte alls med SAOL från 2006 att göra utan med en undertitel – ”Längtans blåa blomma: Guss eget mästerverk.” För att inte tala om det underliga språket … som inte alls har med moderniteter att göra utan är taget direkt ur boken; precis sådär står det! Men precis som med Jonas Hassen Khemiris språk, så vänjer man sig. […]

 101. […] 3 Karin Fossum
– Norwegian Queen of Crime – Drottning (boken Svarta sekunder – Svart) 4 Alice Lyttkens
 – Tollmansvit (skrev 54 böcker – som antalet spelkort i en kortlek med två jokrar) 5 Bob […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.