Hoppa till innehåll

Radioprat, nykörkort, steampunk-stad och Språktidningen samt Göteborg i ett enda inlägg

I morse vaknade jag extra tidigt för att sparka igång en gammal skrivare som skulle vikariera för den vanliga som tvärdör som av brusten halspulsåder så fort det blir lite ebb i tonern. Jag är inte jättebra på att vakna tidigt – min talang ligger mer åt nattsuddarhållet. Och inte fick jag ordning på skrivaren heller.

Sedan flög jag på lätta fötter trots knärelaterad hälta in i studio 1 i Radiohuset i Eskilstuna, som ser ut ungefär så här:

"… och när borstbindarna inte svor eller drack borsten, sprang de fem trappor ner och ut på Luntmakargatan och snabbdrog så många halsbloss som möjligt innan de sprang fem trappor upp igen …"
”… och när borstbindarna inte svor eller drack borsten, sprang de fem trappor ner och ut på Luntmakargatan och snabbdrog så många halsbloss som möjligt innan de sprang fem trappor upp igen …”

Därifrån hastade jag in i gamla fabriken som numera går under namnet Munktell Science Park för att hinna lyssna på Julian Stubbs. På ett intressant sätt berättade han om sina erfarenheter t.ex. från London, som har förvandlats från en otrevlig industri-betongig stadsmiljö till det som OS-invigningen lyckades förmedla. Och så sa han att ”Rome wasn’t built in a day”, vilket fick mig att hugga publikmicken och med glittrande ögon och ett leende som gick upp ovanför öronen tjoa på den brittiskaste engelska jag någonsin kunde:

– I know a shortcut when it comes to building Rome in one day: we in Eskilstuna can use our industrial environment and make this into ”The Steampunk City of Sweden”! Isn’t that a fantastic idea?

Man kan säga att jag gick lite med håven, ja.

– Well … it’s a beginning … sa Julian. Have you been to Newcastle?
– Yes I have (sa jag fastän jag inte är riktigt säker på att det är med sanningen överensstämmande).
– Well, there you go. It’s a start.
– Please tell everybody about steampunk! sa jag och tänkte att jag då skulle få njuta av hans flytande engelska.
– You do it! sa han.
Oh dear, hörde jag mig själv säga till publiken medan jag fortfarande log, he doesn’t know what it is.

Och där förlorade jag nog Julian. Min definition av steampunk var lam och ganska mesig (varför berättade jag inte på svenska istället?) och vips, togs micken ifrån mig, varpå jag insåg att jag var tvungen att rusa vidare.

Jättemycket steampunk.
Jättemycket steampunk.

Jag hamnade då på Trafikverket. Mitt körkort har sedan jag bytte namn till Lotten fortfarande skrikit CHARLOTTE med stora bokstäver, och det har jag nu (efter påpekande av en polis) blivit tvungen att byta ut. Processen var så effektiv att jag nästan inte hann le mot kameran innan det var dags att parkera bilen vid stationen – för 61 kronor. Iiiih. Men nu till det mest fantastiska: jag lämnade in bilnycklarna på Pressbyrån och bad dem ta hand om dem tills den djefla mannen kommer och hämtar dem ikväll. Och de protesterade inte!

Nu ska jag strax kliva in på Språktidningens redaktion för att där föreläsa om det svenska språkets utveckling och sia om framtiden samt lära alla att stava till KASJUNÖT så att de kan vinna stort i Wordfeud. I samma sekund som klockan slår 16, ska jag snabbhalta till Centralen för att hinna åka till Göteborg innan snöovädret landar på rälsen –  som ju också är väldigt steampunkig om man tänker efter.

Steampunkräls!
Steampunkräls! (Ingen lövhalka.)
Share
Publicerat iBloggen

77 kommentarer

 1. AndersGM

  Tråkigt att det var en opersonlig namngenerator, jag hade hoppats att de skulle utgå ifrån ens eget namn på något vis.

 2. Whilken modig quinna du är! Pressbyråns protester kanske kommer när din djefla man vill ha bilnycklarna tillbaka ikväll. Sheffield är också en bra steampunk stad, våra Svenska bruksorter har siktat fel – oljan och ångan ska ju vara kvar!

 3. Lotten, jag visste det! Vi har alltså en gemensam egenhet – och nu vet jag vilken den är: Att aldrig missa en möjlighet till ett offentligt framträdande. Och att då, ganska ofta, råka säga saker som kanske kunde få förblivit osagda.

 4. Japp, så är det, Skogsgurra. Fot i mun och klaver och jag vet inte allt!

  Nu sitter jag för övrigt på tåget mot Göteborg, som är
  1) fullt av folk
  2) i tid
  3) varmt och skönt.

  Hur ska detta sluta?

 5. Framme i Göteborg!

  Jag har checkat in (snart säger man nog ”loggat in”) på Scandic Opalen och inte hittat en enda mögelflisa. Men ett gym! Och tre berusade män – dock inte i mitt rum.

 6. Är det Opalen som ligger på Avenyn? Med rum mot avenyn eller mot … ingenting? Jag vill minnas ett fönster med diffuserande film för att dölja ”utsikten”.
  Mitt udda tåg var först 14 minuter försenat, men tog sig sedan i kragen och kom nästan i tid! Jag har checkat loggat in på världens bästa ställe, kocken är outstanding och servicen perfekt. Lite lomhört kanske, men nostalgiskt.

 7. Är det inte Rubinen som ligger vid Avenyn?
  Där har jag blivit malträterad i baren. En torped trodde att jag jag var hans mål. Bartendern tipsade mig att ta hissen upp till rummet asap. Han berättade sedan att den där killen (som faktiskt hade sammetskrage på rocken) gjorde jobbet först och (ibland) frågade sen.

 8. Opalen når man genom att gå från stationen och passera Nya Ullevi (eller om det är gamla, man kan inte så noga veta) och sedan svänga vänster innan man ser Mässan.

  Jag har det så skönt! Tekokare på rummet! Och nu är det fem berusade män i korridoren utanför. (Jag öppnade dörren och kikade lite. De talar ryska.)

 9. Pysse, var finns världens bästa ställe? Kunde vara skoj att prova på vid tillfälle.
  Om det är i närheten av Sandviken så kan jag testa torsdag kväll. Menar du lomhört eller lyhört? Lomhört har jag inget emot.

 10. Har idag/ikväll varit i Gurras trakter. 😉
  Har varit i Karlskoga på ishockey och jag kan därmed
  konstatera följande:

  1. Matchen slutade med att rätt lag, dvs Leksand, vann med 4-3.
  2. Nobelhallen i Karlskoga är inte av samma standard som den
  hall där Nobelfesten kommer hållas om två veckor.

  3. Snögränsen går någonstans mitt i Örebro.
  4. Väster om den gränsen så är det snö i luften och på marken.
  5. Öster om samma gräns så är det regn i luften och barmark.

 11. Rubinen har jag bott på men då var inga torpeder där … såvitt jag märkte, alltså. Och så läste jag först Lottens parentes som att hon tittade ut och såg att männen talade ryska vilket gjorde mig förvirrad (syns kyrilliska bokstäver i luften? hann jag tänka) men sedan blev jag normal och fattade att hon såg att de var fem.

  Detta småtrams skriver jag bara för att jag prövade inställningen female enforcer och därför så länge aftonen varar vill tilltalas som Inspector Gwladys Steel Harford. Särskilt Gwladys är jag nöjd med.

 12. Kanske ungefär som LupusLupus99 säger — visserligen är vi aningen väster om Örebro (och en fem mil söder om) och vi har snö som inte bara blaskar ner utan ligger kvar nu, i obrutet täcke, men vi ligger också högre över havet och det där hundratalet meter (eller hur mycket det är, jag har glömt) brukar göra stor skillnad. Vi bor liksom en klimatzon högre än Närkesslätten.

 13. Kumla?

  SG, det eminenta stället är mitt föräldrahem lite utanför Linköping!
  I Sandviken bor man väl på Princess, eller ännu hellre på Högbo!

 14. Eller, SG, Tvåbo. Visserligen 40 minuters bilresa, men alltid öppet och med fullständiga rättigheter. Sandviken torsdag var annars ingen vidare tajming. Då far din niece vidare från Sandviken, mot okända mål.

 15. Högbo! Det var länge sedan. Försöker med det.
  Tvåbo hade annars funkat bra. Men bättre med fullservice när man ska jobba på dagen.
  Kommer till 026 på torsdag kväll. Knappast läge att uppsöka yngre damer?

 16. Nästa torsdag skulle vi kunna erbjuda hur mycket fullservice som helst. Men denna vecka är det självbetjäning som gäller. Och den unga damen lämnar nog Sandviken på torsdag eftermiddag, dessvärre, för något nytt gruvhål, eller vad det är hon har för sig.

 17. Helena E

  Men, Lotten, vad gör du i Götet? Jag blir ju så nyfiken! Är det något publikt så att man kan se dig IRL? Skulle vara så trevligt!

 18. (prövar en liten grej) — nä, Kumla bor jag inte i men min andra hälft är barnfödd där*. Jo se, jag hittade en sån fin liten karta där smalspåret upp i skogen är med. Så jag tänkte att jag kunde visa den.

  Förresten tog jag kanske i lite. Inte 150 m.ö.h., men väl ca 130.

  * och det bygdemål de talar därikring är så specifikt att en gång när vi av olika orsaker träffade på Håkan Nesser räckte det att min hälft sa en mening till honom för att han — Nesser, alltså — skulle utbrista ”Är du från Kumla?!”

 19. Barkborren

  Här vare lomhört! Och du är välkommen SG ! När det passar med dina uppdrag . Tryckarmannen blir nog glad att få någon att pokalerna med.

 20. Helena E: Jag föreläser för ett kursföretag som heter Confex, som bara släpper in betalande gäster. Jag ska göra samma resa nästa vecka, men då passa på att föreläsa även i Borås.

  Men anlita mig, vetja! Jag gör vad som helst för pengar!

  (Usch. Sitter på tåg utan uppkoppling och utan el och ska så göra i drygt tre timmar. Då kliver jag av – stelbent – i Arboga. Dessutom är jag nog smittad av dödens pest då eftersom damen bredvid gör sitt yttersta för att sprida sina nys- och hostdroppar på mig.)

 21. BB
  Skulle vara trivsamt. Mitt kringflackande, nästan alltid per bil, leverne har gjort att jag har erfarenheter från en hel del kontakter med det här båsets besättning och det har genomgående varit mycket givande. Rätt sorts pipel, helt enkelt.
  Nu blev det inte Högbo den här gången utan tråkiga Scandic väst i Gävle. Jag ska ju egentligen inte bo på Scandic eftersom dom har sån tråkig centralstyrd meny. Men så blev det Scandic ändå. Det är väl den där bonusen som påverkar. Och så har dom ju alltid, nästan, bra parkering. Sånt räknas.
  Borr BB med make nära Sandviken?

 22. Örjan

  BB: Möjlighet att möta SG?
  Jag (och gamla föräldrarna) har fått spontant eftermiddagsbesök.
  Trevlig eftermiddag, han vore välkommen för återbesök.
  Inte svårt att hitta samtalsämnen i hans sällskap.

 23. Örjan

  Exempel på samtalsämne med SG.

  Han berättade att exakta längden på amerikansk inch (tum) föreslogs och fastställdes av Eskilstunas ”Mått-Johansson” I början av förra seklet. Behovet grundades av nyutvecklande bilindustrin och krav på standard för gängning av skruvar/muttrar.

  Hoppas han vill repetera berättelsen i skrift till andra här hos Lotten.

 24. PGW

  Men är det ingen mer än jag som undrade över borstbindarna på Luntmakargatan? Bodde alla där? Var det borstbindarområdet i Stockholm vid någon tidpunkt? Numera är det Stockholms Little Asia. Otroligt mycket asiatiska restauranger på liten yta där.

 25. Örjan

  OK Wikipedia återupprepar uppgifterna om borstbindare.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Borstbindare
  Och att det var ett vanligt yrke bland synskadade/blinda.
  Nu kan jag inse behovet av utbildning/skola med seende lärare/ mästare.
  Men var det verkligen ett 4-våningshus för utbildning? När det fanns möjlighet att bygga låga hus i närheten?
  Var det någon som donerat huset för att användas till yrkesutbildning?

 26. Egentligen borde jag rusa in och förklara alla otydligheter som sker i båset — men oftast begriper ju inte heller jag vad allt kommer ifrån. Och då är det bara att rycka på axlarna och tänka på drottningen av England eller nåt. (Nej, rätta mig nu inte vad gäller fakta i förra meningen.)

  Vad PGW och Örjan pratar om här ovan, vet jag däremot. De har förmodligen lyssnat på radiopratet som jag nämner ovan. (Numera vågar jag ju inte lägga ut radiospelaren i bloggen eftersom den sedan klänger sig fast som ärtplantor runt smalbenen och inte kommer loss med annat än spett och svett.)

  Länka kan jag däremot. Spola fram till 08:40 så får ni mig berätta skrönan om Luntmakargatan. (Fast det tar ett tag innan vi kommer till skott.)

 27. Jesper

  Och jag skall börja skriva upp en massa tänkbara svar, så det går fort att tjoffa in från lördag och framåt.
  Jag ska också locka in några bekanta, så att vi också kan sitta och skriva en massa obegripligheter till varandra. Över huvuden.
  Högaktningsfullt,
  Bishop S. Telford Handy

 28. Jag kan förklara lite: Pysseliten är inhyst i sitt föräldrahem, som råkar vara samma som Barkborrens hem. Dom borr inte nära Sandviken, utan nära Linköping, men Pysse jobbar med borrar. Faktiskt går Pysse i dagarna en kurs i skärteknik och lär sig om spånor och matning och annat intressant. Lotten har andra kurser som man kan gå om man betalar för sig, men bloggen och allt kul här är gratis, även om det finns en feelgoodknapp som är speciellt bra i december.

 29. Hej Doctor Judith Nichols Wybrant III, kul att du är här! Ny? Glöm att du kommer kallas för det långa vänliga namnet, snart är det ordentligt decimerat till max fem tecken.

 30. Jesper

  Tack, Pysseliten! Nu känns det bättre. Jag har en bror som bodde nära Linköping, tills han flyttade till nära Motala istället. Jag har även köpt lite böcker av Lotten, och betalat med skattemedel. I tjänsten.

 31. Örjan

  Pysseliten: Skärteknik och spånor. Orden låter som det kunde vara textil.
  Men jag tror på metall. Korrekt?

 32. Mysteriet är alltså inget mysterium längre. Jag bodde själv ”nära Linköping” för ett par veckor sedan, Ryd/Medevi, men nu bor jag nära Karlskoga igen.

  Örjan: Du menar tillskärning och spånad?

  Börjar få lite ångest inför Julkalendern. Hur ska vi orka? Räcker internet till för den utökade trafiken? Hur stor inverkan har Julkalendern på BNP?

 33. Borren
  Nu börjar jag associera. Tryckarman – tänker ofelbart på Corren. Tog deras König&Bauer i drift på sextiotalet. Är det sådant tryck vi talar om?

 34. Örjan

  Inför Adventskalendern:
  Hittat gammal bok i fars bokhylla med text av ordvrängare och bilder av pennkonstnär.
  Arrenderar några namn (á la Lindgren)
  Anita Barmstark (utom tävlan)

  Väl- och mångtaliga medlemmar i ”De Ysteres Församling”, och ledare av var sin flock aka följe.
  Tage Slingerskank
  Gunnar Milde
  Bertil Pendelkråka
  Jarl Väderskutt
  Hilding Röde
  Slingerskrank kunde bestämma via sk folkönskan, men det skulle alltid diskuteras ochh lämnas till sakkännarkrets innan slutbeslut

  Slingerskrank var mäktigast, men vart 4: år krävdes hetssköldar där han berättade om sitt grundkväde. Fick alltid full uppskattning för sina sköldar.

  Till rådet med Tage hörde
  Gunnar Hakfast

  Andra begrepp i boken
  -allemanlur
  -ilvagn
  -snabbvagn
  -spruttbåge

  ###

  SG bör associera direkt.
  Men yngre- hur lång tid tog det
  ……
  Författaren, riksdagsmannen, Gunnar Ericsson (Gunnar på Lid-Arrende) och Astrid Lindren var syskon. EWK ritade.

 35. Christer

  Försöker förgäves föreställa mig ett gäng synskadade unga borstbindargesäller rusa uppåt och nedåt (upp och ner blir ännu konstigare) i trapporna på Luntmakargatan. Jag är mycket skeptisk.

 36. Örjan
  På något sätt känns det bättre att övriga definieras som yngre än att själv definieras som äldre. Barna Hedenhös lever än. Dock är medvetandet om Tage Slingerskank och hans kolleger i avtagande. Vi har hugfäst dem genom att sätta upp hugsköldar över de tre ledande personerna: http://www.gke.org/pub/files/Partiledare%20lertavlor%20sjuttiotal.jpg

  Kompletta namn är som nedan:
  Tage Slingerskank-Erlander
  Gunnar Hakfast-Sträng
  Gunnar Milde-Helén
  Bertil Pendelkråka-Ohlin
  Jarl Väderskutt-Hjalmarson
  Hilding Röde-Hagberg

 37. PGW

  Örjan, hoppsan, Luntmakargatan har förändrats något! Örjan och Skogsgurra, trots min ringa ålder minns jag böckerna, min far Torsten Bleke var med i något sammanhang. Jo vi var släkt, den bleke och jag som är ljusgrön i huden i stort sett.

  Men Luntmakargatan är fortfarande spännande, där jobbar sophämtarna fortfarande på 1800-talsvis i vissa hus. Totalt oergonomiskt och jag lider med dem på vintern.

 38. Min resursperson, aka Hyttfogden, ilade genast upp i de övre boklagren och nedkom med fem böcker om Svitjod. I 1956 års redovisning, ”Stora tvetalans år” kan man läsa: ”Där sutto också Lars Framfuse, som var Gunnar Mildes öronviskare samt Torsten Blek, vilken var känd över hela Svitjod för sitt moderliga leende och båda voro dugande särkäftare och deras ord voro vassa, när de drabbade samman med väderskuttar landet över”.

  Torsten Blek förmodas representera Västra Smålanden.

 39. (iiih … jag kan legitimt kalla mig yngre! Då måste jag ju säga nåt.)

  Det fanns några Svitjod-böcker i hemmet när jag var barn (så svårt det där är att uttrycka elegant — de finns ju än, i det hem mamman bebor) så jag begrep i stort sett genast vad det rörde sig om. Fast mest s.a.s. i allmänhet, det specifika är jag inte så bra på för jag har knappast läst dem. Men det var ju ritade! bilder! som såg kul ut! Så man bläddrade i dem och — ja — kände igen Tage Erlander så späd man var för han var på teve ibland.

 40. Örjan

  PGW: Torsten Blek? Första kammarens gruppledare för Bf?
  I så fall snällt vikinganamn med tanke på hans engagemang i nykterhetsrörelsen.
  I sig var väl kvädesskalden Gunnar på Lid-Arrende snäll mot alla i Bf- flocken.
  Tänker på flockledaren Gunnars vikinganamn ”Milde”. Annan hävdatecknare kanske hade döpt honom till Gunnar Mjölkhandlaren alt Kohandlaren.

 41. Örjan

  Undrar, sa flundran…
  Om han på Lid-Arrendet fortfarande hade skrivit om Svitjods historia.
  Vilka vikinganamn hade dagens politiker tilldelats?

 42. Lotten har rymt, vilket innebär att jag tänkte passa
  på och ”kapa” bloggen lite.

  På lördag är första december 2013 och första Lucköppnardagen.
  För att inte drabbas av allehanda fysiska/psykiska problem så
  måste vi ju köra en uppvärmning i bästa Vinterstudiostil.

  Uppvärmningen finns här.
  Det är en vanlig pdf som innehåller två bilder och
  en tre länkar till youtube.

  Det är samma idé som i På Spåret där bilder/videoklipp
  som leder fram till en känd person.

  Ni kan alltid maila svaret till desdichado66(-A-)gmx.com
  ersätt (-A-) med @ skriv ”vem där” (utan ””) i
  ämnesraden så att det hamnar i rätt mapp i inkorgen.

  De 10 första rätta svaren på mailen belönas med ett julkort
  eller vykort (vinnarna får välja).

 43. Jesper

  Hmm… Jag ser en välfriserad, men uppkammad snedlugg. Och jag ser stjärnor, men jag är väldigt trött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.