Hoppa till innehåll

Handbollsfinal och basketfinal samtidigt

Nyss skrev kommentanten Pysseliten i förra båset:

”Radiospeakern som refererar handbollsfinalen sa nyss: ’Av någon outgrundlig anledning heter den basketarenan fast det är en handbollsarena.’

Anar vi en komplott av basketmaffian?”

Helt korrekt. Nu jädrar ska vi lära handbollsspelarna att spela försvar med böjda knän och mycket, mycket högre upp på planen. Vi ska gömma deras klister och öva mer på dribbling med mjuk handled.

Det är hemskt svårt att hålla fokus: handboll på tv:n och basket på datorn.

Nu är det ju faktiskt så att jag inte får titta eftersom allt som jag följer går åt pepparn. När jag kom in i handbollen stod det 6–6, och nu ligger vi under med 7–10 och Jonas Källman ligger och vrider sig i smärtor.

Larholms hand är som vore den fastklistrad vid bollen. Fast vänta, den är ju fastklistrad.
Larholms hand är som vore den fastklistrad vid bollen. Fast vänta, den är ju fastklistrad.
LeBron James helt utan klister.
LeBron James helt utan klister.

Och igår på kusinkalaset lirade vi basket så att kusinerna fick ont i armarna, stukade fingrarna och slog upp gamla krigsskador:

Närmast kameran: Lillasyster Orangeluvan och Broder Jakob.
Närmast kameran: Lillasyster Orangeluvan och Broder Jakob.

Hm. Handbollen och basketen började samtidigt, men när det blev halvtidsvila i basketen, hade andra halvlek pågått i sju minuter i hambollen. När andra halvlek börjar i basketen, är det blott 10 minuter kvar av handbollen. Om man har ont om tid ska man alltså inte gå på basketmatch. (Nu lyssnar jag bara på radio, för då går det bättre för Sverige.)

Fast nu måste jag stänga av tv:n för Sveriges handbollskillar ligger under med 16–19 när det är åtta minuter kvar. USAs basketmonster verkar dock klara sig ganska bra även när jag tittar.

Oh no, nu har jag sabbat för USA också; de ligger under med tre poäng. Nu drar jag nåt gammalt över mig.

När det blir time out i handbollen, galopperar två stora filmteam in för att sända närbilder från spelarnas näsborrar. Då får man ju höra vad coacherna ger för direktiv. (KÄMPA NU! SPRING! NU TAR VI DEM GUBBAR!) Men våra kommentatorer kan inte franska – och det talar de om för oss efter varje time out.

– Lutte maintenant! Le printemps! Maintenant, nous prenons les gars!
– Ja asså jag kan ju inte franska, men det lät upprört det där.

Ack, uddamålsförlust. Vi vann bara silver i hambollen – men faktum är att svenskarna inte är jätteledsna eftersom ingen hade förväntat sig att de skulle klara sig så långt i turneringen. Fransmännen far däremot som sig bör omkring som tokglada norrmän.

Coloquinte à la graisse de hérisson! Concentré de moule à gaufres! Graine de vaurien!
Coloquinte à la graisse de hérisson! Concentré de moule à gaufres! Graine de vaurien!

Basketen fortsätter i en grinig match med en miljard fouls där USA spelar bättre än Spanien, men ändå bara leder med 99–93.

Kommentatorn:
– Men kolla, han har tappat sugen och försöker inte ens ta upp bollen från golvet, han låter den bara rulla.
Expertkommentatorn:
– Nej, alltså man gör sådär för att skottklockan inte sätts på förrän någon har nuddat bollen.

Hihi.

Jaha. Nu kom den här kommentaren efter en time out:

– Grattis, ni som förstår spanska och kan ta del av vad coachen sa.

Hej tv-producenter. Det finns underbetalda översättare som gärna skulle tjäna en slant för att översätta enbart time out-snacket.

USA vann med 107–100 och de amerikanska jättarna hoppar omkring och ropar hohoooo som Bert-Åke Varg.

Kevin Durant och LeBron James har muskler, ja.
Kevin Durant och LeBron James har muskler, ja.

Nu är det väl bara avslutningsceremonin kvar? Buhu, hoho.

Share
Publicerat iBloggen

75 kommentarer

 1. Örjan

  Pauskoll på gjusboet. Alla syskonen hemma. Estelle och Estrid ätandes på var sin fisk. Estelles sprattlar fortfarande trots att hon börjat äta från huvudet. Inser att alla fiskar ätits med start vid huvudet.

 2. Det är superduperirriterat i basketfinalen. USA leder visserligen, men Spanien hänger med (58–54). Domarna dömer foul på löpande band och många av de största spelarna har tre fouls, vilket gör att de inte kan spela så aggressivt som de vill.

 3. Och i handbollen går det trögt, säger de som får titta. Sverige ligger under med 12–15 och nyss hörde jag kommentatorerna påstå att det bara är att njuta av det franska spelet. Pfah!

 4. ”Säga vad man vill om Larholm, men när han är i den form som han är nu, är han fruktansvärt svårstoppad.”

  Eh. Eller den här:

  ”Det här är ju nästan världsklass!”

  Well, yes. Det är OS.

 5. Nu kommer min franske chef ha det där fåniga leendet imorgon igen. Tipsar om Christian Olsson (stavar säkert annorlunda) som refererat dressyren på radio. Helt unik, med egna namn på konsterna, hostatacker pga av sin belgiske cigarillrökande kollega i grannbåset och annat okoventionellt. Ingen länk dock- tröga vågor på E4:an.

 6. Orangeluvan

  Spela förvar? Pratar vi om källarrensning nu igen? Eller något nytt sällskapsspel?

  Kusinen som smyger i buskarna med en kamera och gul tröja ser väl mer än lovligt mystisk ut.

  Och dottern som poserar med benen i kors var i själva verket en hejare på att joxa med trasan, eller varenuheter på basketiska.

 7. Orangeluvan

  Spela förvar? Pratar vi om källarrensning nu igen? Eller något nytt sällskapsspel?

  Kusinen som smyger i buskarna med en kamera och gul tröja ser väl mer än lovligt mystisk ut.

  Och dottern som poserar med benen i kors var i själva verket en hejare på att joxa med trasan, eller varenuheter på baskiska.

 8. Nu vette tusan om jag ska redigera bort dig eller om du ska få fortsätta att upprepa dig, Orangeluvan. Humdidum.

  Jag ska även fundera på förvarsförsvar.

 9. Boel

  Men nu sitter hon där ensam bland fiskstjärtarna, S7, och ser svårmodig ut. Kan ingen jaga henne över kanten?

 10. OS i år blev en besvikelse. OK, jag kvällstrött, sov mig förbi för mycket. Men är det verkligen sant att velodromcykling inte längre är en olympisk gren?

 11. Nu under OS-avslutningsceremonin var allt som vanligt till alldeles nyss, när blombukettsutdelaren Lamine Diack grabbade tag i blommorna som om de var en jordkoka.

 12. Nu är det slut. Jacques Rogge är den enda jag vet som så gott som somnar av sina egna tal, men han ska visst äntligen avgå.

 13. Fransmännen äro ett bildat folk: även de små barnen tala franska.

  1. Jag tyckte svenskarna föll med stövlarna i topp. Femte gången gillt i Rio!
  2. Varför skulle man heja på amerikanerna? Det vore ju jättekul för den internationella basketen om bröderna Naturgas & Co hade vunnit.

 14. Ökenråttan

  För min del tyckte jag att den franske coachen uppmanade sina killar att klå ”les boches”, en beteckning som fransmännen normalt använder om tyskar …? Nog för att Sverige litet och avlägset beläget, men nån tysk delstat är vi väl ändå inte!

 15. Pysseliten, hr Olsson är min favorit också! Han hörs i P4 på söndagarna, i Mannheimer&Tengby, där han delar med sig av veckans sporthändelser. Så att vi som är helt ointresserade ska kunna glimra på söndagsmiddagen. Pedagogiskt och roligt!

 16. … och jag tror det var han som kände igen Daniel Barenboim på invigningen. Samt gav densamme korrekt nationalitet. Stjärna i min bok!

 17. Ny tur med mindre skåpbil. Karlskoga – Södertälje ikväll. Stockholm och åter i morgon. Södra vägen dit. Norra vägen hem. Gungstol eller annat skrymmande objekt kan medfölja. Plats för en passagerare.

 18. Jag reagerade också på blomsterutdelarens behandling av buketterna. Och det var inte bara en gång utan TRE!

  Maken som, när han kör runt i skogen, inte haft tillgång till tv-OS var mycket nöjd med Christian Ohlssons hästreferat.
  Jag hade ju tv och hade inte ens tänkt radio så jag vet inte. Men det fanns nån klipplänk på sr.se så jag har hört lite.

  Maken funderade på avslutningen varför inte Lloyd-Webbers toner fick vara med. Kanske för lite pop? Eller så var det brorsan som spelade solocello.

 19. Örjan

  Undrar hur mycket mjölksyra (träningvärk) hen nu har?
  Ser lite tröttare ut jämfört med Estellan.

 20. Jaha, nähä, så lätt går det inte att få slut på ett OS. Medaljer kan fortfarande omfördelas. Janne Schaffer, asså den vitryska kulstöterskan jag råkade lägga märke till för att hon såg ut som en gitarrlegend, visar sig nu ha varit dopad. Chock och bestörtning, dårå. Man undrar trött om det blir fler nya medaljutdelningar.

 21. Örjan

  Estrid i solitud verkar lägga sig ned för nattvila.
  Anstängande flygtur som tagit ut sin rätt?

 22. Lotten, nu ska du få en uppgift.
  Om 3 veckor så är det tut i luren igen och senast så
  hade du ställt strömbrytaren i noll läge (0=ström av).

  Därför anmodar jag dig att gå ner och se till så
  att strömbrytaren är i 1-läge (1=ström på).

 23. Hm. Tvåttskåp när man hänger in tvätten, torkskåp när den är torr och man tar ut den? Som vår lattemaskin, som egentligen gör espresso.

 24. Tvättskåp låter mer som en omskrivning för pottskåp. Alltså en liten kommod, med plats för tvättfat överst, eventuellt en kanna med vatten i mitten och så pottan längst ner. Om det är en sådan möbel det är frågan om är mitt råd till SG att se till att tömma alla kärl före frakt. Om tvättskåp betyder torkskåp är bara att fara.

  Och Cessi N, jag vet precis vad du menar. Vad ska man göra nu när fiskgjusarna verkar klara sig själva. Jag tror jag har en lösning, som kommer att presenteras inom kort på en blogg nära dig!

 25. Jag hade aldrig kunnat tro att något som låter så prosaiskt som ”tvättskåp” kunde vara så spännande. Enligt de där bilderna kan det stå för både det ena och det andra, och antagligen det tredje och fjärde också. Nu blir jag genuint nyfiken på vad det är Skogsgurra får skjutsa.

  Annars är dagens bästa ord ”kräftpoliser” vilket stod i husorganet (Nerikes Allenhanda) i morse. Jag associerar till allt möjligt intressant och färgstarkt, i stället för sjöpolis som ska se till att kräftfisket inte urartar i fylleri, slagsmål och stöld av kräftor och redskap. Sådant som seden i och för sig verkar kräva.

 26. Agneta

  Tvättskåp är tydligen någon sorts tvättunna i skåpskepnad, men IKEAS instruktioner om att man inte ska stryka, kemtvätta etc. tvättskåpet känns något märkliga.

  Men just nu oroas jag något av en av fågelungarna ligger ned och håller ena vingen på ett konstigt sätt.

 27. Ha! tre Gjusar flög in i boet. En av dem hade en fisk i klorna
  som dock en av de Gjusarna (s9) stal.

  S9 håller nu vingarna lite utåt för att skydda sitt byte.

 28. Hallå Båsbossen! Hur går det med webmastern? Jag var inne på SR och där låg körskolan kvar (om än utan att gå igång).

 29. Hallå! (Ursäkta den ideliga frånvaron, jag begriper inte hur det kan komma sig att jag har massa att göra nu när OS är slut.) Jag fick svar från webmastern och kopierade in det någonstans in något bås, men här kommer det igen:

  Det där händer i vissa kombinationer av lyssning med flera flikar öppna mm. Och är en följd av att spelaren Min radio har funktioner för att minnas var man var senast, så man snabbt ska komma igång igen när man växlar fönster och browser osv osv.

  Men om man har stängt den flik där ditt klipp ljöd. Och går in i Min radio på en Sveriges Radio-sida, förstorar fönstret, klickar på Historik och sedan Rensa. Och lyssnar på något annat. Då borde man inte få fenomenet.

  Man kan också öppna Min radio i Eget fönster (och rensa historik). Då kan man dessutom surfa runt på olika Sveriges Radio-sidor utan att få avbrott i ljudet.

  (Alldeles för krångligt, ja.)

 30. Örjan

  För mig löste det sig genom att jag raderade alla SR-länkar från historiken i fredags.
  Misslyckades i torsdags, men jag hade tydligen kvar en dag där jag inte raderat SR-historiken.
  Nu är Körskolan borta.
  Mitt förslag är därför.
  Rensa förra veckans och dagens historik från SR-länkar. Starta ev om datorn.
  Hoppas det fungerar även för er.

 31. Örjan

  Estrid verkar i ögonblicket upptagen med stretchning och/med utstreckning av vingarna.
  Resultat av mjölksyra från flygträning?

 32. Ooh, och nyss var jag inne och det var ögonblicket innan det blev (blir … jag är inte kvar längre) mörkt. Estrid ensam. Och ett par billyktor syntes preciiis nedanför horisonten, så exakt där går en bilväg. Och det där ”japanska klockspelet” lät kluck-kluck-kluck. Det var väldigt spooky, och så undrar jag om de andra ungdomarna tänker komma hem före utegångsförbud.

 33. CN avvaktar. Det kanske kan skötas inom familjen, men det är bara jag som har tänkt på logistiken så resten ska informeras.

  (Och ja, det är nån sorts kommodaktigt. Men den är inte så kvadratisk i bottenytan som de plägar vara.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.