Hoppa till innehåll

Dag: 7 augusti 2012

Övningskörning

Skkrrrrriiiiiitschh!

– Oj, hrm, du måste trycka ner kopplingen när du växlar.
– Varje gång?

Där någonstans insåg jag att det här med att lära ut bilkörning nog inte är min grej, även om jag kör bil som en kung. Förra året styrde jag ner Tjugoåringen i ett dike. Han har fortfarande inte körkort.

Än slank den hit, än slank den dit …
Än slank den hit, än slank den dit …

Nyss tog jag och Artonåringen tag i saken på allvar – och ringde till en körskola så att det här görs på riktigt. (Min djefla man är inte inblandad över huvud taget eftersom han kör bil som Miss Daisy; han har inte ens gått handledarutbildningen.)

Till och med detta faktum att man inte ska titta på växelspaken och aldrig någonsin placera vänsterfoten på bromsen hade jag glömt att tala om för Artonåringen. Min egen övningskörning måste ha varit liknande, för jag körde med min pappa i en bil vars motor dog om man inte gasade hela tiden. En gång övningskörde jag  med mamma, men eftersom garagedörren på något mysko sätt förvandlades till kaffeved just då, lades körningsambitionen i malpåse under fem år. (Händelsen [som det finns foto på, återkommer om jag hittar det] finns beskriven i ett kåseri från 1999. Slutet på kåseriet är dock taget från kompis’ uppkörning och inte min, som var mycket lugnare eftersom jag nästan bara körde på en motorväg.)

När jag 2008 jobbade på P4, fick jag agera lärare för trafikinstruktören Johan Krekola i ett experimentellt radioreportage. Då sa jag ”vrid på startknappen” och påstod att kopplingen var ”som en säkerhetsknapp som man har intryckt nästan hela tiden” och glömde att man skulle lägga in en växel när man ska köra.

Det första jag gjorde var att placera min hand på rätt ställe.
Det första jag gjorde var att placera min hand på rätt ställe.

Med mig hade jag reportern Katarina Larsson, och så här lät det(Skämskudde rekommenderas, fast som öronmuffar.) 

Share
97 kommentarer