Hoppa till innehåll

Att fickparkera – tips och instruktioner

Jag kan inte gympa i takt med andra människor och inte vika tungan till en ros. Inte heller kan jag dansa foxtrot utan att trampa fel och egentligen bara klappa en enda låt i takt: We will rock you.

Men jag har alltid varit en jävel på att fickparkera. Inte vet jag varför, men jag hamnar alltid på rätt plats. Kanske lärde jag mig detta i trafikskolan?

Formel för perfekt parkering. (Hittad här.)
Formel för perfekt parkering. (Hittad här.)

Nyss läste jag en noggrann instruktion på hur man ska göra, så nu kan jag berätta hur jag gör. Följ mina anvisningar:

 1. Välj en lagom stor plats att parkera på. Om du har en monstertruck får du inte plats i en tvåmeterslucka; det är bara att acceptera.
 2. Placera din bil parallellt med den främre bilen, som i just detta exempel är ungefär lika stor som din. (Jag har ingen aning, men det känns som om bilarna står 30 cm från varandra.)
 3. Lägg in backen och blinka höger så att andra bilister fattar att här är det parkeringskoncentration på gång och inte läge för tutningar och parkeringsplatsstånk. (Eventuella troglodyter som i detta läge smiter förbi och stjäl din plats steglas lämpligen på halster vid ett senare tillfälle.)
 4. Vrid ratten åt höger (medsols eller medurs) så långt det går – utan att backa. (Någon gång under min ungdom skrek någon till mig att man inte ska vrida ratten när bilen står stilla eftersom däcken då slits ojämnt. Det har jag sedan dess inte brytt mig om.)
 5. Titta nu bakåt medan du backar. Titta bakåt på riktigt – det duger inte med backspegelstittar just nu.
 6. Backa tills du ser bilen bakom dig i mitten av bakrutan. Då står du nämligen i en 45-gradig vinkel sett från trottoaren, vilket är en utmärkt position.
 7. Stanna. Japp, det är faktiskt lättare att inte göra detta i en enda rörelse.
 8. Vrid ratten tillbaka till noll … fast så säger man ju inte. Vrid ratten så att hjulen pekar framåt igen. (Säger man så?)
 9. Backa.
 10. Stanna när du ser den bakre bilens högra lykta eller stänkskärm i mitten av bakrutan.
 11. Vrid nu ratten åt vänster (motsols eller moturs) tills det tar stopp. Än en gång: gör detta medan bilen står stilla.
 12. Backa. På att magiskt sätt kommer bilen nu att ställas parallellt med trottoaren – och precis mittemellan två andra bilar.
 13. Invänta applåder.

Jag borde sätta ©Lotten Bergman på den där listan, va?

Eftersom några av er inte vågar er på ett försök utan en pedagogisk filmsnutt, kommer nu en sådan.

Filmen har brasklappar och försäkringar om att man inte bör köra in i andra bilar och krocka med bilarna som står bakom och framför samt att den som har gjort filmen inte bär ansvaret för om ni gör fel. Själv måste jag tillägga att ni alla måste tänka på att man inte bör äta sin bil för då kan man sätta i halsen eller bränna tolvfingertarmen på avgasröret.

Share
Publicerat iBloggen

49 kommentarer

 1. Uj, det där hör, för min del, till arcana. Jag förstår principen, men har aldrig lärt mig eller kunnat, och heller aldrig behövt.

  Uppriktigt sagt har jag alltid närt en misstanke om att det finns nåt ljug bakom hela konceptet. Magi och besvärjelser, ingenting som normala människor som bara kör bil på normala ställen någonsin skulle vilja eller ha anledning att göra. Vilket bevisas av att när rubriken inträder på instruktionsfilmen så står det ”tuturial”, inte ”tutorial”. Fusk och falskeri!

 2. Jag har lärt mig parkera med sidospeglarna, precis som i filmen. Funkar utmärkt och jag minns känslan av hokus pokus i början, men precis så tråkig som filmen är, lika logiskt är det att det funkar.

 3. ”Vrid ratten åt höger
  ”Stanna när du ser den bakre bilens högra lykta eller stänkskärm i mitten av bakrutan.”
  ”Vrid nu ratten åt vänster

  Är du verkligen säker på det här? Är inte du dysdextriker? Eller låtsas du bara vara det?

 4. Jag är rätt bra på att skilja på höger och vänster (eftersom jag har sugit på höger tumme och omedelbart känner att det är den som ska in i munnen), men har ändå skrivit fel ett par gånger här på bloggen.

  Nu ska jag fokusera.

  Jag sitter i bilen. Parallellt med en bil på min högra sida. (Om jag inte befinner mig i England, där jag för övrigt fickparkerar lika bra som hemma.) Nu vrider jag ratten medsols, vilket brukar uttryckas med ordet höger. Japp.

  Hur många håller på mig och hur många på Niklas?

 5. Att lägga sig i en i grunden teknisk diskussion där båda parter uttrycker sig oprecist och med lösliga referenser är inget jag tänker göra. Men jag kan bidra till att öka precisionen några hundra procent.

  Använd aldrig uttryck som medsols och motsols. De ger tolkningsproblem redan på norra halvklotet och ännu värre, direkt fel, blir det på södra halvklotet. För att inte tala om hur problematiskt det blir vid ekvatorn. Eller mellan vändkretsarna, om man ska vara riktigt noga.

  Det normerade ordet för rotationsriktning är medurs (CW) och moturs (CCW). Detta insåg jag när jag arbetade på ASEA (ABB) för länge sedan och det exporterades gruvutrustning till Australien.

 6. Aha! Medurs! Moturs!

  Stackars alla australier som kommer här och ska lära sig att fickparkera och vri… Fast å andra sidan har de ju vänstertrafik så det blir ju jätterätt ändå.

 7. Christer

  Här hittade jag en (för all del lite rörig) beskrivning av hur jag har lärt mig backa in på en vinkelrät parkeringsruta. Annars verkar många köra förbi två hela rutor på en bilbredds avstånd och backa direkt in, men då tar man ju väldigt mycket sidledes utrymme i anspråk. Hur gör ni?

 8. Äta bilar? Undrar om det killar dödsskönt i kistan?

  Är det någon mer än jag i detta mångkunniga bås som har ett avlägset minne av att Ahlgrens bilar (Sveriges mest sålda bil) från början var små nallebjörnar? De satt och hade benen framåt, så det blev ingen större skillnad när man vände på dem och gjorde benen till hjul. Någon som minns?

 9. Aj. Christers länk har förfärlig hissmusik!

  (Men det var roligt att vi fick se hur föraren fotograferade, för det är ju viktigt när man fickparkerar på världens tommaste parkeringsplats.)

 10. Ja men jag håller ju med dig! Ungefär sådär fickparkerar jag också förutom att jag för det mesta gör allt i en enda rörelse. Jag hade bara för mig att du hade vänsterhögerproblem.

 11. Om vi ska vara riktigt matematiskt korrekta när det gäller medurs och moturs brukar man förvirrande nog kalla moturs för positiv riktning och medurs för negativ riktning.

 12. Dysdexteri kan döljas om man får gott om tid att verifiera sitt uttalande.

  ”Och där borta ska vi svänga höger … *kollar* … och jag menar höger.” Så låter jag.

  Men är det HÄR! vi ska svänga så blir det nästan garanterat vänster. (I samma korsning.)

  Vad gäller fickparkering så tack, men nej tack. Jag kan åka långt för att få slippa.

 13. Perikles

  I stan har man stor nytta av speglingen i skyltfönstren när man fickparkerar. Tittar nästan uteslutande i dem i den mån de finns.

 14. Jo, Niklas. Där har jag verkligen fått mothugg. Och fått uppbåda all min pedagogiska förmåga. Så här: Tänk på stackars René. För honom var riktningarna på X och Y alldeles naturliga. Ingen som hade något att invända och det kartesiska koordinatsystemet var fött.
  Och sedan skulle man ha in polära koordinater. Klart att noll grader var i X-riktning. Visst? Inga invändningar.
  Och sedan skulle man öka vinkeln. Inte neråt, väl? Nej – uppåt förstås. Ja, sedan dess har positiv vinkel alltid definierats som moturs.

  Nästa lektion: Vilken riktning roterar motorn?

 15. Agneta

  Läste om fiskgjusen hos Vattenriket i Kristianstad.
  En förklaring till varför det tog sådan tid för den sista fiskgjuseungen att pröva sina vingar:

  »Häckning:
  Fiskgjusen bygger sitt bo i toppen av ett bredkronigt träd och ofta i anslutning till vatten. Äggen (som regel 3 st) läggs i senare delen av april och maj och ruvas under 37-41 dygn. Ungarna blir flygfärdiga efter 50-54 dagar, de senast kläckta ungarna efter ca 60 dygn.»

 16. Skogsgurra börjar lektionen med förhör. På mekaniken fick vi lära oss en krånglig tum-variant för att hålla ordning på alla kraftkomposanter. Det hjälpte mig föga, mer än vid skruvmejsling. Motorn då? Spelar det roll? Den roterar väl åt samma håll oavsett om jag kör framåt eller bakåt?

 17. Det blir väldigt svårt att anta Lottens utmaning, för jag ska ju ingen särskild stans i dag och här i byn finns inga möjligheter att försöka. (Tja, det kanske skulle gå om jag fångade in några grannar och avkrävde dem biluppställning i kö någonstans ute i skogen eller så, men så mycket vill jag inte fresta på grannsämjan.)

  Däremot är jag jättebra på att köra i snömodd, genom snödrivor, på blankis och svallis och i alla övriga sorters halkor, för det gör jag hela vintrarna annars kommer jag varken bort eller hem.

  Förresten var slutet väldigt roligt på backa-in-i-ruta-filmen, när den övande uppmanas att stiga ur bilen och titta hur den står, och därvid observera ifall den befinner sig i en backe. Det låter som om sluttande plan är någonting man märker först efter urstigningen.

 18. Det kallas retorisk fråga. Inte förhör. Ett hyfsat bra sätt att få ”eleven” att förstå vad man pratar om.

  Jo, i en bil roterar motorn alltid åt samma håll. Frågan är om det är medurs eller moturs. Och hur rotationsriktningen definieras. Det finns två uppfattningar.

 19. Aha! Jag har vant mig av vid retoriska frågor och antagligen förträngt dem, efter allt för många misslyckade: ”Ska du inte ta och städa ditt rum?”

 20. Då chansar jag att den funkar som skruvmejsling och roterar medurs räknat i färdriktningen, men om det har överliggande kamaxlar tror jag tvärt om.

 21. Nu har jag pratat bilmotorer med PK (han är lite sån) och nu tror jag att jag vet (lite mer). Motorn roterar inte, men vevaxen, kardanaxeln (om man kör bakhjulsdrivet), kamaxeln och drivaxlarna (som hjulen sitter på, typ och som byter håll efter färdriktning) roterar. Ergo höger, det andra alltså.
  Så, nu kan vi förstöra Karthago!

 22. Gurra, nu är du som en politiker som inte vill svara på
  frågan utan försöker glida undan.

  Så svar nu på frågan om det hypotetiska faller där
  en klockas visare snurrar åt var sitt håll.

  Vilken riktning är då medurs?

 23. Nån politiker är jag inte. Och ett rakt och redigt svar kan jag ge på denna kvällspressjournalistiska fråga: Båda riktningarna är medurs.

  PK har ju rätt i att motorn inte snurrar så värst mycket. Men jag tror att han försöker vara lite rolig och förstår ungefär vad han syftar på.

 24. Örjan

  LL99 Vore intressant med sådan klocka.
  Undrar hur lång tid det skulle ta sig att lära sig tolka tidsangivelse?
  Lite har vi ju i språket. Typ fem i halv sex, halv sex osv.
  Än tydligare i franskan ”heltimme” minus antal minuter.

 25. Men Pysse, var i all världen är du? Här gassar solen fortfarande och vi kyler vitt vin allt vad vi orkar och det där med glögg känns väldigt avlägset.

  Och jag tycks vara ensam i världen om att minnas att Ahlgrens rosa, gröna och vita bilar en gång startade sin karriär som små nallebjörnar.

 26. Javisst ja! Jag surfade ju lite på Ahlgrens och vad jag fattar skulle dom ha varit båtar, men eftersom marshmallowsarna blev misslyckade liknade dom bilar mer, eller nallar för somliga. Kanske har receptet ändrats igen för att likna bilar ännu mer och ingen ser längre nalle-likheten?
  Glögg passar bra i värmen. Vitt kallt vin också! Ikväll fick det bli glögg, det var gott till grönmögelosten.

 27. Hur länge kan man tala om med/mot-urs i dessa digitala tider?

  Och förresten, på tal om saker som roterar som har med bilar att göra: En sån där betongblandarbil. Som kör samtidigt som trumman bakpå roterar en massa tung betong. Hur mycket gyroeffekt är det i dem?

  Den där mekanikgrejen med tummen, pysseliten. Det första man skulle tänka på var: SLÄPP PENNAN!
  För annars gör ju högerhänta så att vi håller pennan med höger hand, redo att skriva ner svaret när vi studerat vänsterhanden. Och då blir ju allt fel.

  Det är lite roligt med koordinaterna och teckenspråkets 6, 7 och 8.
  Teckenspråket börjar räkna med pekfingret, sen plus långfingret, sen även ringfingret och lillfingret.
  På 5 slår man upp alla fingrarna.
  6: tummen: sex
  7: plus pekfingret: sjy
  8. plus långfingret (åtta är tvåstavigt, zäta likaså)

 28. Svarade på förra båset.
  I nuläget så kan det kanske ordna sig ändå. Jag vet bara inte eftersom inte andra inblandade är informerade eller riktigt känner till sina planer.

 29. Örjan

  LL99 Undrar om Lotten kommer med likartad film från dagens evenemang med långrandig gräsplan?

 30. Oj, jag glömde ju att berätta att jag skulle på fotbollsmatch ikväll — jag var på plats när världens sista Råsundalandskamp spelades. (Sverige spelade bedrövligt och förlorade med 0-3 mot Brasiliens ungtuppar.) Alltså var jag inte på danskurs och inte drack jag glögg och inte fick jag vin och ingenstans fick jag fickparkera heller.

 31. Michelle

  Tack för ditt inlägg:D har svårt att komma ihåg saker, glömmer lätt av.. men detta gjorde mig nog lättare att sätta det på hjärnan. Fickparkerade en gång igår på körskolan för första gången, hehe:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.