Hoppa till innehåll

Innovativa innovatörer

Den mest förtjusande av alla uppfinnare håller på att få upprättelse även hos ickenördar: österrikisk-ungersk-serb-amerikanen Nikola Tesla (1856–1943).

"Se ut som om du tänker, men titta hit!" (Nikola Tesla 1896.)
”Se ut som om du tänker med tummen under hakan, men titta hit samtidigt!” (Nikola Tesla 1896.)

Om han bara inte hade varit så knepig, underlig, tokig och allmänt frispråkig samt styrd av tvångstankar hade Tesla kanske inte blivit så utfryst och illa omtyckt som han blev av många. Kanske hade han då för alla varit lika känd som Edison – om nu kändisskap är det som vi alla eftersträvar.

Okej, Tesla

 • finns på sedlar och mynt
 • har en egen enhet
 • har gett namn åt företag
 • har ett museum i huset där han bodde
 • har fått mången staty rest över sig
 • har egna låtar
 • har namngivit minst ett hårdrocksband
 • har namngivit en flygplats
 • spelades av David Bowie i The Prestige.

 

Men Edison är trots allt mer känd. Kanske inte för er, my fellow nerds, men för de flesta.

"Sätt dig framför den där högfrekv… öh, spiralmojängen och håll i en tjock bok och se ut som om du tänker!". (Den tjocka boken heter "Theoria Philosophiae Naturalis".)
”Sätt dig framför den där högfrekv… öh, spiralmojängen och håll i en tjock bok och se ut som om du tänker!”. (Den tjocka boken heter ”Theoria Philosophiae Naturalis”.)

Tesla uppfann och uppfann och efter kom Edison och sopade upp idéerna och gjorde till sina egna. (Jag generaliserar lite nu.) Detta förklarades av Thomas Alva på detta sätt:

– Everyone steals in commerce and industry. I’ve stolen a lot, myself. But I know how to steal! They don’t know how to steal!

Tesla sa om den nydöde Edison 1931:

– If Edison had a needle to find in a haystack, he would proceed at once with the diligence of the bee to examine straw after straw until he found the object of his search. I was a sorry witness of such doings, knowing that a little theory and calculation would have saved him ninety percent of his labor.

"Håll upp glödlampan, titta hit och lägg handen på kinden så att det ser ut som om du tänker!"
”Håll upp glödlampan, titta hit och lägg handen på kinden så att det ser ut som om du tänker! Nej, det ser inte ut som ett, nej förlåt, en pingisracket, håll stilla nu!”

Visa av denna skada – att inte ta hand om genier som man bör – har vi inte blivit. Janne Boklöv flög genom luften med skidorna som ett V och kallades galen, Ricky Bruch var … eh, Ricky Bruchig och fick skäll … och … ja, ni fattar. Vi måste ta hand om tokarna och uppmuntra dem till konstruktiva tokerier.

Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

 1. Hmm

  Sedan så hade ju Tesla gjort det stora felet, eller Edison det rätta, genom att inte födas i USA, landet som alltid ignorerar omvärldens kompetens och anser att allt sort kommer från dem. Einstein var smart som flyttade dit annars så hade han inte varit lika känd idag.

 2. PK

  Men Tesla flyttade ju till Amerikat precis som Einstein ju.

 3. Jepp, och nu hyllar de — bl.a. Obama — honom för allt vad han (dubbeltolkning) är värd.

 4. Psssst. En jämförelse med Ludmila Engquist är på sin plats, väl? (Dum och dopad ryss hatas. Blir sedan svensk. Hyllas. And the rest is a doping-bob-history we don’t låtsas om.)

  Eller som Kronwall i gårdagens hockeymatch (VM, för er som inte bry er). JÄTTEtackling som mosar en liten lett. Jätteskickligt, men … letten måste åka ambulans och mår jättedassigt. Men alla ba heja Kronwall, för han är ju jättebra på att tacklas eftersom han har kommit på ett sätt att få motståndarna trygga i förvissningen om att han inte alls är på väg att slänga upp dem på läktarn utan bara tänker gäspa sig ner i försvar och plötsligt ba ställer han skridskorna på tvärsen och byter riktning och PANG som en fluga i mitt prickiga tak sitter letten utsmetad.

  (Även jag tittar på tacklingen och säger YEEEAAAH för den är ju enligt regelboken alldeles perfekt. Men vad jag borde säga är: ”Nämen skäms, stora starka karln till att bära sig åt på det viset när matchen redan är vunnen.”)

 5. PK

  Om dom inte får tacklas så kan man ju tro att dom spelar basket, eller hur var det nu?

 6. Hmm

  😳

 7. Hmm

  Glömde. Oops!

 8. Men geniet fintar, visst är det honom du menar? Som italienarna med kall fusion maskinen (grön energi). Kanske en genial fint?

 9. Kanske med bindestreck? ”kall-fusion-maskin”.

 10. Den var fiffig, straffen i filmen. Får mig, som inte sett fopoll sen nittifyra, att tänka på Brolin. (För det var väl han och inte Henke som drog iväg en frispark när alla stod och funderade?)

 11. Yes! Oj, vad du tänker på rätt frispark — men det var så här: Schwartz, Mild, Brolin.

  Fast vänta, det finns en annan — där alla står och kliar sig i huvudet och … ska leta …

 12. Nä, det var inte den, det var längre ut på plan. Det var nåt med att det hade blåsts eller inte blåsts så det var bara att sparka på fastän situationen skulle varit så att det var avblåst; alla agerade som att det var avblåst, utom ”Henke Brolin” som dammade igång.

  Jag troor det blev mål iaf.

 13. Aha! Brolins blixtsnabba frispark till Mild mot Bulgarien! Då var det ju VM -94 och alls inte från nutiden — otroligt imponerande att du lyckades hitta det, Cecilia N!

  Och apropå annorlunda mål – här är ett av Allbäck:
  http://youtu.be/h6FZ3_-XVv8

 14. Jag saaa ju det: jag har inte sett fopoll sen -94.

 15. Första länken i min text går till The Oatmeal, Christer!

 16. Christer

  Ah, läste bara på mobilens pytteskärm igår så den missade jag visst.

 17. Jag vågar inte förutsätta att alla vet vad en trefasmotor är för något. Men det är i alla fall den vanligaste motorn i världen (bortsett från såna där småkrafsmotorer som sköter allt möjligt i bilar, klockor och köksmaskiner). Tesla var i alla fall den som demonstrerade den för första gången. I Sverige fick Wenström (grundade ASEA) äran. I USA fick Westinhouse (grundade … ) äran och i så gott som varje land finns en lokal uppfinnare av trefasmotorn.
  Men Tesla var först. Och hans udda framtoning tycker jag (som hela tiden kämpar för att framtona som någotsånär udda) bara var mycket trevligt och kommendabelt.
  Nu i Calvados och camembertdistriktet. Bilder från brandfarligt destilleri med klackjärnsförbud hoppas jag kunna bidra med om något dygn. Kanske också vitluddiga ostar under mognad.

 18. Bra, Skogsgurra, att du rapporterar så att vi vet att ni har det bra med de luddiga ostarna!

  Och bra, Pysseliten: Börje Salming var inte en målvakt med H utan precis tvärt om!

 19. Magnus Andersson

  Ehh … det står ETT pingisracket i en av bildtexterna  … är det avsett uttrycka något slags serbokroatisk accent, eller  …? (Nej, jag bara retas. Jag vet att många säger ”ett racket”. Fast jag tror inte att den fastidiöse och polyglotte Tesla skulle ha gjort det, om han hade kunnat svenska.)

 20. Men det är ett utmärkt sätt att retas på, Magnus Andersson! Frågan har varit uppe förut, och jag tror att vi beslutade att jag skulle få dispens och få skriva ”ett” bara för att jag fick för mig att det hette så när min pappa vann pingis-SM med sitt racket.

  (Men det gnager i mig att jag inte ens tänkte på saken när jag skrev inlägget. Är jag månne obildbar?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.